Ο Γιώργος Μαυρωτάς γράφει στο Gazzetta: Οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό αθλητισμό το 2022

Newsroom
Ο Γιώργος Μαυρωτάς γράφει στο Gazzetta: Οι μεταρρυθμίσεις στον ελληνικό αθλητισμό το 2022

bet365

O Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, γράφει για τις αλλαγές που αναμένονται και «ωριμάζουν» στο χώρο του αθλητισμού κατά τη διάρκεια του 2022.

Το 2021, μια δύσκολη αλλά πετυχημένη χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό, έφυγε και δίνει τη θέση της σε μια νέα χρονιά όπου ανοίγει ουσιαστικά ο νέος, πιο σύντομος από κάθε άλλη φορά, Ολυμπιακός κύκλος. Ασφαλώς θα έχουμε και φέτος να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που μας βάζει η πανδημία της COVID-19, η οποία πλήττει μεταξύ άλλων και τον αθλητισμό σε όλον τον πλανήτη. Το στοίχημα της προσαρμογής στις νέες συνθήκες, σε μια δυναμική διαδικασία που τα δεδομένα αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη, είναι αυτό που έχει να αντιμετωπίσει ο ελληνικός αθλητισμός, ώστε να διατηρήσει τη λειτουργικότητά του, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο κριτήριο της ασφάλειας.

Συγχρόνως μέσα στη χρονιά του 2022 θα δούμε αρκετές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό αθλητικό οικοδόμημα να αρχίσουν να λειτουργούν και να βλέπουμε και τα πρώτα αποτελέσματα.


Το 2022 θα είναι η πρώτη χρονιά που θα υπάρχουν χρήματα για τα αθλητικά σωματεία από τη νέα φορολογία των κερδισμένων δελτίων του στοιχήματος. Tα χρήματα αυτά κατανέμονται με αντικειμενικά, διαφανή κριτήρια, γνωστά σε όλους εκ των προτέρων, με έμφαση στην ανάπτυξη και τις υποδομές, που έχουν ως στόχο συγχρόνως να νοικοκυρέψουν το αθλητικό τοπίο. Ένα τοπίο όπου, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, οι οικονομικές συναλλαγές, οι επαγγελματικές σχέσεις, οι δαπάνες και δραστηριότητες κινούνταν, στις περισσότερες περιπτώσεις, πίσω από ένα πέπλο «βολικών ερμηνειών» που ενίοτε όμως άφηναν κάποιους εκτεθειμένους.


Από τον ίδιο «κουμπαρά» ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της τάξης του 30% του ποσού που αντιστοιχεί στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, θα πάει στις ομοσπονδίες για τις εθνικές ομάδες, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα για την αρτιότερη προετοιμασία των εκπροσώπων μας σε όλα τα αθλήματα.

Μια άλλη σημαντική μεταρρύθμιση θα είναι η δημιουργία του Μητρώου Αθλητικών Φορέων που θα είναι ουσιαστικά ένα ιεραρχικό μητρώο όπου με κορυφή τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) και ακολούθως από κάτω τις ομοσπονδίες, τα σωματεία, τους αθλητές, τους προπονητές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις (πρόγραμμα ΠΕΛΟΠΑΣ), θα δώσει τη δυνατότητα ακριβούς χαρτογράφησης του αθλητικού χάρτη, επιτυγχάνοντας συγχρόνως κατακόρυφη μείωση της γραφειοκρατίας. Με το Μητρώο Αθλητικών Φορέων - που θα είναι κάτι ευρύτερο από το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων που δούλεψε ήδη δύο χρόνια- θα υπάρχουν τα ακριβή δεδομένα που θα τεκμηριώνουν τις αποφάσεις πολιτικής.

Οι αθλητικές ομοσπονδίες με τις νέες τους διοικήσεις, αλλά και με νέες νοοτροπίες θα είναι οι στενοί συνεργάτες της ΓΓΑ. Εκτός από το πρόγραμμα ΧΙΛΩΝ για την αξιολόγηση τους, φέτος για πρώτη φορά υποβάλλουν τον στρατηγικό τους σχεδιασμό για το 2022-2024. Από τα πρώτα δείγματα που έχουμε φαίνεται η εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στην αποτύπωση στόχων, πολιτικών, δυνητικών απειλών και ευκαιριών, δουλειά που θα βοηθήσει σε χάραξη μιας ολιστικής αθλητικής πολιτικής. Χωρίς τη συμβολή τους, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν αποτελεσματικά και έγκαιρα οι κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Η αντιμετώπιση των σύγχρονων απειλών για τον αθλητισμό, όπως είναι η χειραγώγηση των αγώνων και το ντόπινγκ, έχει επίσης δρομολογηθεί. Στο αντιντόπινγκ, ο ΕΟΚΑΝ κάνει τα πρώτα του βήματα ως ανεξάρτητος οργανισμός, η Ελλάδα βγήκε από τη στενή εποπτεία του WADA και φαίνεται ότι μπαίνουν οι βάσεις για ένα restart στο ελληνικό αντιντόπινγκ. Στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, όχι μόνο έχουν γίνει σε μικρό χρόνο μεγάλα βήματα σε εθνικό επίπεδο με την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.), αλλά η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και στα σχετικά διεθνή φόρα με τους εκπροσώπους της. Άλλωστε, τα θέματα ακεραιότητας είναι πολύ ψηλά και στη διεθνή αθλητική ατζέντα όλων των σχετικών οργανισμών.

Τέλος, σημαντικά βήματα προγραμματίζονται και υλοποιούνται σε σχετικά θέματα χρηστής διακυβέρνησης, ακεραιότητας, δεοντολογίας, προστασίας από παρενόχληση ή κακοποίηση, προστασίας από βία σε αγωνιστικούς χώρους με γνώμονα το Στρατηγικό Σχέδιο Ενίσχυσης της Ακεραιότητας και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στον τομέα του Αθλητισμού που εκπονείται σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Όλα αυτά βέβαια δεν θα ήταν εφικτά να γίνουν χωρίς το φιλότιμο προσωπικό της ΓΓΑ και των εποπτευόμενων φορέων που βάζουν πλάτη σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, μπορεί να μην είναι θέματα για να γεμίσουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων, αλλά είναι μια πολύ ουσιαστική δουλειά βάσης που γίνεται στη ΓΓΑ και που τα αποτελέσματά της θα φανούν στο μέλλον.

Στον ελληνικό αθλητισμό μπαίνει ένα στέρεο αλλά συγχρόνως διαφανές, συμπεριληπτικό αλλά συγχρόνως ασφαλές πλαίσιο, στηριγμένο στις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού και σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι σε ευκαιριακά συμφέροντα και υποκειμενικές προτιμήσεις. Αυτό έχει ανάγκη ο αθλητισμός μας για να ανέβει ακόμα ψηλότερα, πατώντας σε στέρεες βάσεις.

Γιώργος Μαυρωτάς
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα