Ο Ολυμπιακός μάζεψε περισσότερους βαθμούς φέτος, παίζοντας στο “ρελαντί”

Ο Ολυμπιακός μάζεψε περισσότερους βαθμούς φέτος, παίζοντας στο “ρελαντί”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Ο Ολυμπιακός μάζεψε περισσότερους βαθμούς φέτος, παίζοντας στο “ρελαντί”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την απόδοση του Ολυμπιακού στις 15 αγωνιστικές με την απόδοσή του στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Η αίσθηση όσων παρακολουθούμε το φετινό πρωτάθλημα είναι ότι μέχρι εδώ ο Ολυμπιακός πήγε στο “ρελαντί”, δηλαδή χωρίς να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο απόδοσης - και αυτό αποδείχθηκε ότι του ήταν αρκετό για να χτίσει μια διαφορά 11 βαθμών από την δεύτερη ΑΕΚ σε 15 αγωνιστικές. Η αίσθηση αυτή επιβεβαιώνεται και από τους αριθμούς.

Στις πρώτες 15 αγωνιστικές του τρέχοντος πρωταθλήματος ο Ολυμπιακός συγκέντρωσε περισσότερους (41) βαθμούς συγκριτικά με αυτούς που είχε συγκεντρώσει μετά από 15 αγώνες στην Superleague 2020-’21 (39). Αλλά στο αντίστοιχο διάστημα του περσινού πρωταθλήματος είχε πετύχει περισσότερα γκολ (41-28), κι ας είχε σουτάρει λιγότερο (193 - 216). Συνέβαινε επειδή δημιουργούσε περισσότερες κλασσικές ευκαιρίες (xGoals πέρσι: 33.62 - xGoals φέτος: 29.43). Προφανώς ένα μέρος της εξήγησης για την διαφορά κρύβεται στην διαφορά ποιότητας της απόδοσης των αντιπάλων του. Μελετώντας όμως τα στοιχεία του Ολυμπιακού μένεις με την εντύπωση ότι παίζει όσο επιθετικά έπαιζε πέρσι, αλλά μέχρι εδώ δείχνει μια αδυναμία, συγκριτικά με τον περσινό εαυτό του, στην ολοκλήρωση των επιθέσεων - δηλαδή στις τελικές επιλογές, είτε πρόκειται για πάσα είτε για εκτέλεση.

περσινός και φετινός Ολυμπιακός

Η διαφορά είναι υπέρ της “περσινής” ομάδας και σε δείκτες της αμυντικής λειτουργίας. Φέτος έχει δεχθεί περισσότερα γκολ (9) συγκριτικά με πέρσι (6), και αυτό έχει συμβεί παρόλο που επιτρέπει λιγότερες ευκαιρίες στον αντίπαλο (xShots φέτος: 13.22 - πέρσι: 14.91). Ο Ολυμπιακός κόβει συχνότερα τις αντίπαλες επιθέσεις, χάνει λιγότερες φορές την μπάλα στο δικό του μισό του τερέν, αλλά έχει δεχθεί περισσότερα γκολ. Κι εδώ κανείς το “γιατί” πρέπει να το αναζητήσει και στην ποιότητα των αντιπάλων, αλλά στην δεύτερη ανάγνωση κοιτάζει και την ατομική ποιότητα ποδοσφαιριστών που κάνουν την διαφορά. Σε σύγκριση με πέρσι, επανακτά λιγότερο την κατοχή της μπάλας στο αντίπαλο μισό του γηπέδου, και κάνει μικρότερο αριθμό αμυντικών τακτικών ενεργειών.

Διαφορά υπάρχει και στην κυκλοφορία της μπάλας, και στην ποιοτική κατοχή της μπάλας - στο τελευταίο τρίτο του τερέν, αλλά και στις επιθετικές και αμυντικές μονομαχίες. Σε όλες αυτές τις παραμέτρους η περσινή ομάδα υπερέχει έναντι της φετινής.

Η ανάλυση της απόδοσης και η σύγκριση των δύο εκδόσεων του Ολυμπιακού με την βοήθεια του Comparisonator, που είναι μια πλατφόρμα σύγκρισης ομάδων και ποδοσφαιριστών επιβεβαιώνει την αίσθηση που έχουμε παρακολουθώντας το φετινό πρωτάθλημα. Χάρη στην ωριμότητά της, την ικανότητα που έχει να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα συναισθήματα και τις καταστάσεις παιχνιδιού κατά την εξέλιξη των αγώνων, δηλαδή χάρη στη δουλειά που κάνει εδώ και 3,5 χρόνια με τον Πέδρο Μαρτίνς, και χάρη στην ατομική ποιότητα μιας σειράς ποδοσφαιριστών, ο Ολυμπιακός κατάφερε “στο ρελαντί” να φτάσει να καθαρίσει ουσιαστικά τον τίτλο από τον Δεκέμβριο.

Η πρόκληση

Αυτή η μεγάλη διαφορά στην βαθμολογία δημιουργεί μια μεγάλη πρόκληση για τον Πέδρο Μαρτίνς ενόψει της συνέχειας. Πρέπει να καταφέρει να βρει τρόπους για να δημιουργήσει παράγοντες παρακίνησης στους ποδοσφαιριστές του και να κρατήσει την ομάδα του σε εγρήγορση παρά την μεγάλη βαθμολογική διαφορά, όχι μόνο προκειμένου να την κρατήσει ή να την αυξήσει αλλά και προκειμένου να φτάσει την ομάδα του στην επιθυμητή αγωνιστική κατάσταση για τα παιχνίδια με την Ατάλαντα στα play-off του Europa League τον Φεβρουάριο. Δεδομένων και των απουσιών λόγω Κόπα Αφρικα, η πρόκληση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για έναν πολύ φιλόδοξο προπονητή, ο οποίος ζητά από τον εαυτό του και την ομάδα του να πετύχει μια πρόκριση απέναντι σε έναν τόσο ποιοτικό αντίπαλο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.