Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή

Γιατί ο ΠΑΟΚ είναι 13 βαθμούς πίσω από την κορυφή

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει στο blog του στο Gazzetta την άποψή του για τους λόγους που άφησαν τον ΠΑΟΚ τόσο νωρίς εκτός διεκδίκησης πρωταθλήματος.

Έρχεται σήμερα ο νέος τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και φυσικά μέχρι να παρουσιαστεί(;) ή μέχρι να φανερωθεί από πράξεις και όχι από… θεωρίες ο τρόπος που ο ΠΑΟΚ θα τον αξιοποιήσει, δεν έχουμε και πολλά να σχολιάσουμε. Επιμένω σε αυτή την άποψη και πάμε παρακάτω.

Ας πούμε ότι με τις διακοπές για τις γιορτές, τελείωσε το πρώτο μισό της σεζόν. Για τον ΠΑΟΚ που έπαιξε πρώτο ματς της χρονιάς στις 3 Αυγούστου στο Δουβλίνο και έφθασε τώρα τα 27, ευχόμαστε να κάνει τουλάχιστον άλλα 30-32.

Αφήνουμε όμως τις άλλες διοργανώσεις στην άκρη και μένουμε στο πρωτάθλημα που αποτελούσε βασικό στόχο για τους ασπρόμαυρους. Ένας στόχος που προς το παρόν απέχει… 13 πόντους. Γιατί όμως ο Δικέφαλος έμεινε τόσο πίσω από τόσο νωρίς;

Έχει κι αυτή η υπόθεση το ενδιαφέρον της, στην προσπάθεια να βγουν συμπεράσματα για όσα έφταιξαν και κάπως έτσι να γίνει προσπάθεια επίλυσης των όποιων προβλημάτων για το μέλλον.

Πάμε να δούμε τους βασικούς λόγους που κατά την άποψή μου έχουν αφήσει τον ΠΑΟΚ τόσο πίσω… (Στην αρίθμηση κατά σειρά, δυσκολεύτηκα. Μπορούμε και να τα αλλάξουμε, με βάση τη σειρά… προτεραιότητας που ο καθένας εκτιμά. Στο κάτω κάτω όπως θα αντιληφθείτε ο ένας λόγος μπορεί να σχετίζεται άμεσα με τον άλλο).

1) Ο ΠΑΟΚ απέτυχε και φέτος στη διαχείριση της ταυτόχρονης πορείας και της διάκρισης σε Ελλάδα και Ευρώπη. Δεν τα κατάφερε ο ΠΑΟΚ στη διαχείριση του… Πέμπτη-Κυριακή και των παρεπόμενων του σε σωματικό και ψυχικό επίπεδο. Ο ΠΑΟΚ «σκόρπισε» σωματικά στο αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίες και έμεινε… μισός με 6-7-8 μόνιμα προβλήματα, έχοντας μάλιστα και ψυχολογική κατάρρευση όλης σχεδόν της ομάδας από τα μέσα Νοεμβρίου και για 2-3 εβδομάδες.

2) Ο Ολυμπιακός και το 13-2-0. Το έγραφα από νωρίς το καλοκαίρι. «Ο ΠΑΟΚ δεν έκανε ό τι καλύτερο μπορούσε για να φθάσει στο επίπεδο των ερυθρολεύκων και αν το πρωτάθλημα πάει στα επίπεδα του 90% σε νίκες, εκεί δηλαδή που συνήθως το πάει ο Ολυμπιακός, ούτε ο ΠΑΟΚ, ούτε κανείς άλλος δεν θα έχει τύχη». Όσο λοιπόν ο Ολυμπιακός κερδίζει τα 8ή 9 από τα 10 ματς που δίνει, δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για τους άλλους… Οι οποίοι βέβαια για να φθάσουν σε ανάλογα ποσοστά αποτελεσματικότητας πρέπει να τα κάνουν όλα τέλεια. Στον ποδοσφαιρικό σχεδιασμό και όχι μόνο…

3) Η ελλιπής ενίσχυση της ομάδας στο μεσοεπιθετικό κομμάτι, έχει στοιχίσει πάρα πολύ σε ποιότητα. Και όπου… μεσοεπιθετική ποιότητα, βλέπεις ξεκάθαρα τα νούμερα. Τι έχουν προσφέρει στις στιγμές που κρίνουν ματς όλοι οι μεσοεπιθετικοί του ΠΑΟΚ; Ο Μπίσεσβαρ αναγκάστηκε να παίξει ΚΑΙ στα 15 ματς, μετρώντας 1 γκολ και τέσσερις ασίστ. Ο Ζίβκοβιτς σε 14 ματς έχει δύο γκολ και τέσσερις ασίστ.

Όλοι (μα όλοι) οι άλλοι μαζί, έχουν προσφέρει… τρία γκολ και μία ασίστ. Αυτή είναι προσφορά Ελ Καντουρί, Μουργκ, Μιτρίτσα, Κωνσταντέλια και Καγκάβα που έμεινε το καλοκαίρι με την προσμονή να… δώσει κάτι.Τι φταίει όμως στον ΠΑΟΚ αυτή η έλλειψη ατομικής ποιότητας, ενώ έχει πετύχει τόσα γκολ.

Πιστεύω ότι η προσπάθεια του ΠΑΟΚ να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο και η επιτυχία της δημιουργίας για την καλύτερη επίθεση της χώρας μέσα όμως από τέτοια έλλειψη ποιότητας μεσοεπιθετικά ΚΑΙ επιθετικά, οδηγεί τον ΠΑΟΚ να σπαταλάει δυνάμεις, παίκτες και πολλή δουλειά μπροστά, κάτι που 100% του χαλάει την ισορροπία όταν αμύνεται. Ο ΠΑΟΚ απαιτούνταν και απαιτείται να έχει περισσότερη ποιότητα μπροστά και έτσι με… λιγότερη ομαδική προσπάθεια και λιγότερους παίκτες μπροστά από την μπάλα να σκοράρει τόσο καλά, όσο θα τα κατάφερνε και σε φάση άμυνας, εκεί όπου τώρα εκτίθεται από τις μεταβάσεις και τα απλά γεμίσματα των αντιπάλων. Δύο «καταστάσεις» από τις οποίες έχει «φάει» 16 από τα 29 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. (Πιο απλά... Ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει πιο ποιοτικούς παίκτες μπροστά και έτσι να πετυχαίνει πιο εύκολα τα γκολ, με τέτοιο τρόπο που δεν θα αλλοιώνονταν η αμυντική του ισορροπία).

4) Τα γκολ που δέχεται. Ό τι και να «φταίει» λοιπόν, ο ΠΑΟΚ «τρώει» πάρα πολλά τέρματα. Εντός και εκτός. Από δυνατούς και αδύναμους αντιπάλους. Στην αρχή ή στο τέλος των αγώνων του. Με κάθε πιθανό τρόπο, αλλά κυρίως (όπως έγραψα και νωρίτερα) από μεταβάσεις αντιπάλων κι από… αστεία γεμίσματα στην περιοχή του. Ό τι και να φταίει με παθητικό 20 τερμάτων σε 15 ματς, δεν υπάρχει καμία μα καμία περίπτωση να κάνεις πρωταθλητισμό.

5) Ο σοβαρός τραυματισμός του Ολιβέιρα. Ο Πορτογάλος αποκτήθηκε μετά από επίμονες διαπραγματεύσεις ενός μήνα, γιατί ο Λουτσέσκου βάσιζε επάνω του πάρα πολλά πράγματα από το τακτικό του σχέδιο. Με τον Ολιβέιρα ο ΠΑΟΚ θα αμύνονταν καλύτερα μπροστά, θα πίεζε, θα ήταν πιο ψηλός, θα έβρισκε χώρους από τις κινήσεις του φορ, θα είχε ακόμη καλύτερο συνδυαστικό ποδόσφαιρο με τον φορ του να παίζει και με πλάτη, θα είχε και γκολ με πολλούς τρόπους εκτέλεσης. Τον έχασε και μαζί έχασε το… μισό τακτικό σχέδιο του προπονητή.

* Αύριο θα γίνει η κλήρωση κυπέλλου, σε διαδικασία που αποτελεί… το πιο μεγάλο πρόβλημα του ποδοσφαίρου μας! Αφού τώρα (και μετά από 4-5 κυβιστήσεις) ο Κλάτενμπεργκ έγινε καλός, κάτι άλλο πρέπει να… φταίει. Τι να φταίει, τι να φταίξει; Τα μπαλάκια φταίνε! Οκ… Στο κάτω-κάτω που αλλού γίνονται κληρώσεις με μπαλάκια; Έτσι δεν είναι; Ας πουν ο Ολυμπιακός και όσοι συμφωνούν μαζί του, που γίνονται ηλεκτρονικές κληρώσεις; Που και για ποια διοργάνωση κυπέλλου γίνονται κληρώσεις μέσω υπολογιστών; Από την άλλη… ξέρουμε καλά και τι θα έλεγαν αν… ένας υπολογιστής έβγαζε τα τέσσερα ζευγάρια.

Με τι ασχολούμαστε...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.