Παναθηναϊκός: Η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος

Παναθηναϊκός: Η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Παναθηναϊκός: Η πιο βελτιωμένη ομάδα του πρωταθλήματος

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μία ματιά και στα ποιοτικά στατιστικά και διαπιστώνει ότι η ομάδα που έχει κάνει άλματα προς τα εμπρός είναι μόνο ο Παναθηναϊκός.

Σιγά σιγά και στην Ελλάδα μαθαίνουμε να μην βλέπουμε μόνο το αποτέλεσμα ή μόνο το βαθμολογικό πίνακα για να κρίνουμε τα όσα συμβαίνουν στο πρωτάθλημά μας. Εντάξει μην φανταστείτε ότι δεν είναι κυρίαρχος παράγοντας της κρίσης μας το αποτέλεσμα και η βαθμολογία, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το επίπεδο, αλλά τέλος πάντων πλέον ρίχνουμε μία ματιά και στα υπόλοιπα.

Υπό αυτή την έννοια η αποτελεσματικότητα του Παναθηναϊκού και σε ότι έχει να κάνει με τα επί μέρους ματς, αλλά και με τη βαθμολογία δεν είναι καλή ή έστω δεν προκαλεί ενθουσιασμό. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε. Αν μιλάμε για μία ομάδα που έχει βελτίωση σε σχέση με πέρυσι σχεδόν σε όλα τα επίπεδα, αυτή είναι ο Παναθηναϊκός και σε ότι έχει να κάνει με τις μεγάλες ομάδες, είναι και η μοναδική η οποία έχει βελτίωση.

Αν πάμε παρακάτω στη βαθμολογία αντίστοιχο φαινόμενο είναι μόνο ο Παναιτωλικός αν μιλάμε για τη συνολική λειτουργία μίας ομάδας μέσα στο γήπεδο, ενώ σε μερικές ακόμη μπορεί να διαπιστωθεί βελτίωση είτε στην ανασταλτική, είτε στην επιθετική λειτουργία, αλλά όχι στο σύνολο. Επιστρέφοντας στις κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος, θα διαπιστώσουμε ότι ο Ολυμπιακός φέτος είναι το ίδιο σταθερά καλός σε ότι έχει να κάνει με την ανασταλτική λειτουργία και την αποτελεσματικότητά του, αλλά σαφώς λιγότερο παραγωγικός και καλός σε σχέση με την δημιουργία και το γκολ. Και δεν συγκρίνω ασφαλώς μόνο αριθμό γκολ, ούτε μόνο αριθμό τελικών προσπαθειών, αλλά αριθμό ποιοτικών ευκαιριών για γκολ. Ο Ολυμπιακός δημιουργεί φέτος σαφώς λιγότερο και άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι εννιά από τις νίκες του στο πρωτάθλημα ως τώρα είναι στο γκολ.

Βεβαίως η σύγκριση του Ολυμπιακού με τον περσινό Ολυμπιακό είναι μία σύγκριση υψηλών απαιτήσεων διότι ο περσινός Ολυμπιακός ήταν μία ομάδα υψηλών προδιαγραφών και επιδόσεων. Παρά ταύτα οι φετινές επιδόσεις του Ολυμπιακού σε σχεδόν όλες τις επιμέρους στατιστικές κατηγορίες ποιοτικών χαρακτηριστικών είναι πεσμένες. Φυσικά εξακολουθεί να έχει μεγάλη απόσταση από τις αντίστοιχες της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, δεν έχει όμως και τόσο μεγάλη από αυτές του Παναθηναϊκού.

Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς σε σχέση με την αποτελεσματικότητά τους θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα έχουν κάνει μούσκεμα. Ο Παναθηναϊκός είναι μακράν της δεύτερης η ομάδα που έχει πάρει τα λιγότερα από αυτά που θα μπορούσε – έπρεπε να έχει πάρει βάση όλων των ποιοτικών χαρακτηριστικών των στατιστικών της.

Ο Παναθηναϊκός έχει βάλει λιγότερα γκολ από αυτά που θα έπρεπε να έχει βάλει βάση των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει. Τα περίφημα Xgoals, στατιστική κατηγορία που έχει μέσα της μόνο ποιοτικά κριτήρια είναι σαφώς περισσότερα από αυτά που έχει πετύχει ο Παναθηναϊκός σε ένα ποσοστό της τάξης του 15-20%. Βλέποντας τα απλά στατιστικά, θα μπορούσε κανείς να επισημάνει ότι ο Παναθηναϊκός έχει μικρό αριθμό τελικών προσπαθειών, στην πραγματικότητα όμως είναι η ομάδα με τις πιο κλασικές χαμένες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα. Οι παίκτες του Γιοβάνοβιτς, δεν κάνουν μεγάλο αριθμό τελικών προσπαθειών, αλλά μεγάλο αριθμό ποιοτικών τελικών που έχει και την μεγαλύτερη σημασία.

Τον Παναθηναϊκό επίσης θα τον συναντήσεις στην κορυφή στατιστικών κατηγοριών όπως πίεση ψηλά, (πρώτος σε κλεψίματα, με διαφορά από τον δεύτερο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου), αλλά και στην κυκλοφορία της μπάλας, αφού τα επί μέρους ποιοτικά στατιστικά μας δείχνουν ότι έχει και το καλύτερο build up και το καλύτερο passing game και επιπλέον είναι αρκετά ψηλά και στις άμεσες επιθέσεις, με καλές μεταβάσεις από άμυνα σε επίθεση.

Γενικά τα ποιοτικά στατιστικά του πρωταθλήματος μας δείχνουν ότι ο τρόπος παιχνιδιού του Παναθηναϊκού έχει αλλάξει, ότι το πλάνο λειτουργεί καλύτερα από ποτέ, ότι το σχέδιο όχι απλώς υπάρχει, αλλά είναι εκεί και σχεδόν βασιλεύει, αλλά όλα αυτά τα νούμερα δεν μας εξηγούν γιατί ο Παναθηναϊκός δεν ευημερεί στο βαθμό που θα έπρεπε σε σχέση με τους βαθμούς που έχει πάρει και την θέση του στο βαθμολογικό πίνακα.

Και όμως στην πραγματικότητα και αυτό μας το εξηγούν τα νούμερα. Παρά το γεγονός ότι τα νούμερα της ομάδας είναι σπουδαία, οι ατομικές επιδόσεις δεν είναι. Με εξαίρεση τον Καρλίτος και το σκοράρισμα, δεν θα βρει κανείς στις επί μέρους στατιστικές κατηγορίες παίκτη του Παναθηναϊκού που να ξεχωρίζει. Ο Παναθηναϊκός δημιουργεί, αλλά στην ατομική στατιστική της δημιουργίας θα βρεις στους πρώτους 20 ποδοσφαιριστές, παίκτες του Αστέρα του Βόλου, του Παναιτωλικού και όχι του Παναθηναϊκού. Με εξαίρεση τον Καρλίτος δεν θα βρεις παίκτη του Παναθηναϊκού που να ξεχωρίζει στο σκοράρισμα, στη δημιουργία, στα κλεψίματα, σχεδόν σε καμία στατιστική κατηγορία. Οι ομαδικές επιδόσεις είναι εξαιρετικές, οι ατομικές όμως όχι. Η βελτίωση του Παναθηναϊκού είναι εκεί στο σύνολο, λόγω του νέου τρόπου παιχνιδιού και του προπονητή του, όχι όμως και στις μονάδες. Βεβαίως και αυτό θα αλλάξει σιγά σιγά με το πέρασμα του χρόνου. Οσο οι παίκτες του Παναθηναϊκού θα αφομοιώνουν το νέο τρόπο παιχνιδιού, τόσο θα ανεβαίνουν και τα ποιοτικά ατομικά στατιστικά τους, αλλά όλο αυτό είναι και μία ένδειξη ότι η ομάδα του Παναθηναϊκού δεν υστερεί, το αντίθετο μάλλον συμβαίνει, από τις υπόλοιπες ομάδες που είναι ψηλότερα από αυτήν στη βαθμολογία, αλλά η ατομική ποιότητα λείπει…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.