Παναθηναϊκός: Aν οι «Διάσημοι» δεν παίξουν ως «Μαχητές», πάλι ο ΠΑΣ θα πανηγυρίσει

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Aν οι «Διάσημοι» δεν παίξουν ως «Μαχητές», πάλι ο ΠΑΣ θα πανηγυρίσει

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για την ευκαιρία του Παναθηναϊκού να φτάσει στην πρώτη «βαριά» νίκη του στο πρωτάθλημα και για την τρομερή ανθεκτικότητα του ΠΑΣ Γιάννινα στα δύσκολα.

Πόσες ομάδες από τις (υπόλοιπες) έξι του ανώτερου στρώματος της βαθμολογίας έχει νικήσει εφέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα; Τρεις. Τον ΠΑΟΚ στην πρεμιέρα, τον Παναθηναϊκό 1-0 εντός έδρας και τον Αρη με το ιστορικό 0-5 στο «Κλ. Βικελίδης». Πόσες έχει νικήσει ο Παναθηναϊκός; Καμία!

Πόσες ήττες έχει υποστεί ο ΠΑΣ Γιάννινα εφέτος εκτός έδρας; Μία! Από τον Απόλλωνα στη Ριζούπολη, όπου ο Κώστας Κότσαρης είχε αποκρούσει το πέναλτι του Χουάν Χοσέ Περέα στο 90’. Εκτοτε ο νεαρός Κολομβιανός δεν ξαναπήγε στην άσπρη βούλα. Τα άφησε τα πέναλτι στον Εραμούσπε και ο πανύψηλος Αργεντινός στόπερ έχει γράψει 5/5, όντας ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του.

Πόσες σερί νίκες μετράει ο ΠΑΣ Γιάννινα επί του Παναθηναϊκού; Τέσσερις! Τρεις επί Μπόλονι σε διαφορετικά γήπεδα μέσα σε 17 μέρες (Αγρίνιο, Λεωφόρο, Ζωσιμάδες σε κύπελλο/πρωτάθλημα) και μία εφέτος, επί Γιοβάνοβιτς στα Γιάννενα, όπου οι Πράσινοι δέχθηκαν γκολ στο 5’, ολοκλήρωσαν το παιχνίδι με 70% κατοχή μπάλας και μηδέν καθαρές ευκαιρίες. Υποσημείωση: αυτή η επίδοση είναι απίστευτη για ομάδα «μεσαίου» βεληνεκούς απέναντι σε ομάδα του «Βιg-5», αν αναλογιστεί κάποιος ότι η… επόμενη μετά τον ΠΑΣ ομάδα που έχει έστω δύο σερί νίκες εναντίον του Παναθηναϊκού είναι η ΑΕΚ! Ουδεμία άλλη τον έχει νικήσει στις δυο τελευταίες συναντήσεις τους!

Πώς το κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα;

Τελικά, τι είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα εφέτος; Μια ομάδα με σούπερ αμυντική πεντάδα (Λοντίγκιν, Σάλιακας, Πέερσμαν, Ερασμούσπε, Κάργας) η οποία παίζει με το «όλοι πίσω κλειστά» και «πετάξτε τη μπάλα στους δυο μπροστινούς»; Μια ομάδα που δέχεται δύσκολα γκολ και πετυχαίνει εύκολα (παρότι δεν της… φαίνεται) δεδομένου ότι μόνο σε τρία ματς δεν κατάφερε να πανηγυρίσει; Μια ομάδα που έχει φοβερή ρέντα από την αρχή του πρωταθλήματος μέχρι του σημείου να κάνει σε συγκεκριμένα ματς «μισή φάση/ένα γκολ» (όπως με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και τον Παναθηναϊκό) και της οποίας η βαθμολογική θέση είναι πλασματική;

Πάνω και πρώτα απ’ όλα ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια ομάδα «πολεμιστών»! Μια ομάδα που θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητά της σε κάθε προσωπική μονομαχία, σε κάθε σπριντ, σε κάθε στατική φάση, σε κάθε κόντρα επίθεση (σε σετ παιχνίδι έχει πρόβλημα). Είναι μια ομάδα που σταδιακά λόγω των θετικών αποτελεσμάτων έχτισε (από πέρυσι με τον Γιαννίκη) πολύ ισχυρό χαρακτήρα. Μια ομάδα που δεν «μασάει»! Νίκες με κάποιους από τους μεγάλους, ήττες με το στανιό από Ολυμπιακό και ΑΕΚ (1-2 αμφότερες), ανατροπή-ισοπαλία με τον Ατρόμητο, με τον ΟΦΗ, τον Αστέρα, ανατροπή – νίκη πρόσφατα επί του Βόλου. Mόνο ο ΠΑΟΚ πήρε εύκολη (όπως εξελίχθηκε το πρόσφατο παιχνίδι τους) νίκη, σε ματς που δεν βλέπουμε συχνά. Όπως δεν βλέπουμε συχνά (από την άλλη πλευρά του ίδιου νομίσματος) και διάλυση ομάδας σαν του Αρη εκείνο το βράδυ του 0-5…

Το 4-4-2 με ένταση βάζει δύσκολα σε όλους


Θα μπορούσε κάποιος επιδερμικά να βασιστεί στο ότι πρώτος σκόρερ της ομάδας είναι τα… πέναλτι. Δηλαδή ο σπεσιαλίστας Εραμούσπε. Και να πει ότι ο ΠΑΣ είναι επιθετικά μια προβληματική ομάδα. Και πώς στο καλό τότε έχει σκοράρει εναντίον όλων των «μεγάλων» και έριξε συνολικά 11 γκολ σε Αρη – Παναιτωλικό – Βόλο; Το πρόβλημα που βάζει αυτός ο ΠΑΣ στους αντιπάλους του είναι σύνθετο. Όχι μόνο διότι βασίζεται πάρα πολύ στην ένταση και στην ταχύτητα στηριζόμενος σε ποιοτικούς για το επίπεδο της Superleague 1 αμυντικούς, όχι μόνο διότι έχει δυο ακραίους μπακ που «στέκονται» και σε μεγαλύτερες ομάδες της SL1 αλλά και επειδή είναι και η μοναδική ομάδα της κατηγορίας που παρατάσσεται σταθερά σε 4-4-2!


Περέα – Κόντε αρχικά, Περέα – Μορέιρα/Μιλιντσεάνου εν συνεχεία. Δύσκολοι για τους αντίπαλους στόπερ! Δυνατοί, γρήγοροι, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που δένουν μεταξύ τους, συνεπείς τακτικά, ενσωματωμένοι πλήρως στη λογική μιας ομάδας μαχητών, δεν επιτρέπουν στους αντίπαλους στόπερ να ξεμυτίσουν! Κι όταν το βασικό πρόβλημα του Παναθηναϊκού (που προκαλεί αλυσιδωτές «παρενέργειες» συνολικά στον τρόπο παιχνιδιού του) είναι η ανασφάλεια και το πόσο φοβικοί παρουσιάζονται οι κεντρικοί αμυντικοί του σε φάση ανάπτυξης, αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολο είναι σήμερα το ματς για τον Παναθηναϊκό. Ποιος ξέρει, μπορεί να το κάνει… εύκολο! Όμως προτού ξεκινήσει η αναμέτρηση, το ματς αυτό στη Λεωφόρο το λες και ντέρμπι!

Αν δεν «σκιστεί», δεν θα πανηγυρίσει


Το δεδομένο είναι πως πρόκειται για μια θαυμάσια ευκαιρία που παρουσιάζεται στους Πράσινους. Εχουν πια ισχυρότερο ηθικό από τον ΠΑΣ που προέρχεται από την τεσσάρα του ΠΑΟΚ, είναι πιο φρέσκοι δεδομένου ότι το παιχνίδι με τον Απόλλωνα αναβλήθηκε, μπορούν με μια νίκη να ξεπεράσουν τον ΠΑΣ στη βαθμολογία, να εδραιωθούν στην πεντάδα και να ταξιδέψουν την Πέμπτη στο Βόλο για τη ρεβάνς χωρίς μουρμούρα και έξτρα πίεση. «Βαριά» νίκη δεν έχουν πάρει εφέτος. Ούτε μία! Αυτή η σημερινή, αν τα καταφέρουν, ζυγίζει πολύ περισσότερο απ΄ όσο φαίνεται στους «απέξω». Και δεν πρόκειται να τα καταφέρουν αν συμπεριφερθούν ως… «Διάσημοι» εναντίον «Μαχητών». Αν δεν «σκιστούν», όπως το είχαν κάνει στο «Γ. Καραϊσκάκης» επί παραδείγματι.


Στο πρόσφατο παρελθόν ο Παναθηναϊκός έφυγε με σκυμμένο κεφάλι παντοιοτρόπως και για διαφορετικούς λόγους από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επειδή τον υποτίμησε (Μπόλονι στο Αγρίνιο), επειδή δεν ήταν πνευματικά προετοιμασμένος (Μπόλονι ρεβάνς Κυπέλλου στη Λεωφόρο), επειδή απλώς δεν βρήκε τον τρόπο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον τρόπο παιχνιδιού του ΠΑΣ (ήττες με 1-0 πέρυσι και εφέτος στους Ζωσiμάδες). Σήμερα δεν παίζει εναντίον ενός συνόλου που θα δημιουργήσει μία (όπως ο ΟΦΗ, η Λαμία, ο Παναιτωλικός) ή… καμία (όπως ο Ατρόμητος) ευκαιρία. Παίζει εναντίον ενός συνόλου από το οποίο θα κινδυνεύσει, θα δεχθεί και φάσεις. Γι’ αυτό και το βασικό ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό σήμερα είναι η ευστοχία.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...