Οι ανάγκες του Άρη λένε φορ και στόπερ

Οι ανάγκες του Άρη λένε φορ και στόπερ

Οι ανάγκες του Άρη λένε φορ και στόπερ

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τις μεταγραφικές προτεραιότητες του Άρη, την υπόθεση του Γιάννη Φετφατζίδη και τη βαρυχειμωνιά του Γενάρη.

Η τελευταία – η βαρυχειμωνιά δηλαδή – έχει την αξία της διότι σε μεγάλο βαθμό θα αποτελέσει τη βάση της μεταγραφικής κουβέντας και παράλληλα θα αναδείξει τις πραγματικές ανάγκες του Άρη ενόψει της περιόδου του Γενάρη. Τηρώντας τις… παραδόσεις, πρέπει να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση πραγματοποίησης μεταγραφών αποτελεί η διατήρηση του σχετικού δικαιώματος και επί τούτου θα γνωρίζουμε σε περίπου μία εβδομάδα αναλόγως των μαντάτων που θα έρθουν από το CAS. Αν δηλαδή θα υπάρξει απόφαση επί της έφεσης που είχε καταθέσει η ΠΑΕ Άρης για την άρση της ποινής απαγόρευσης ή θα δοθεί νέα αναβολή και ταυτοχρόνως η δυνατότητα ενίσχυσης.

Αυτή μοιάζει απαραίτητη καθότι είναι φανερή η ανάγκη 2-3 προσθετικών ενεργειών με ποδοσφαιριστές οι οποίοι θα είναι στο ίδιο επίπεδο ποιότητας μ’ αυτούς που ο Άκης Μάντζιος ήδη έχει ξεχωρίσει και αναδείξει σε βασικούς. Αυτή η ανάγκη εντοπίζεται κατά κύριο λόγο σε δύο θέσεις. Κι εδώ έρχεται ο δύσκολος Γενάρης διότι στις 27 του μήνα ο Αμπουμπακάρ Καμαρά θα αναχωρήσει από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Καμερούν όπου θα αγωνιστεί με την εθνική ομάδα της χώρας του (σ. σ. Μαυριτανία) στο Κόπα Άφρικα. Στην καλύτερη και μάλλον πιθανότερη περίπτωση – αυτή του πρόωρου αποκλεισμού της ομάδας του – θα επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη κατά τις 20 του Γενάρη, άρα δεν θα βρεθεί στη διάθεση του τεχνικού επιτελείου στους αγώνες με Παναθηναϊκό (έξω), Ατρόμητο (μέσα), Απόλλωνα Σμύρνης (έξω), Λαμία (μέσα).

Ανεξαρτήτως του αριθμού συμβολαίων παικτών που αγωνίζονται στην κορυφή της επίθεσης, είναι ευδιάκριτο και με πλέον αδιάψευστο μάρτυρα την εικόνα, ότι η ομάδα υποστήριξης του Καμαρά δεν μπορεί να καλλιεργήσει κλίμα ασφάλειας. Δεδομένης μάλιστα και της ξεκάθαρης αδυναμίας που έχουν οι «κίτρινοι» στο γκολ, είναι ευνόητο ότι η προσθήκη ενός φορ αποτελεί προτεραιότητα. Κι αυτός θα πρέπει να έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους παρόντες, όπως για παράδειγμα την ικανότητα με το κεφάλι, την εντονότερη παρουσία στο κουτί αλλά και τον σωστό τρόπο κίνησης απέναντι στις κλειστές άμυνες. Δηλαδή ένας παίκτης του οποίου τα χαρακτηριστικά δεν θα διαφέρουν από αυτά του Χερόνιμο Μπαράλες με τον οποίον ο Άρης είχε φτάσει μια ανάσα από την τελική συμφωνία, δεν την επικύρωσε και το μετάνιωσε. Δίχως αυτό να σημαίνει ότι τον απασχολεί τώρα.

Ο Καμαρά

Προτεραιότητα είναι και ο στόπερ

Κακά τα ψέματα, σε επίπεδο ποιότητας διαπιστώνεται σημαντική απόσταση μεταξύ των κεντρικών αμυντικών που αγωνίζονται με αυτούς που έχουν υποστηρικτικό ρόλο. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Άκης Μάντζιος έχει αποφύγει το rotation στο κέντρο της άμυνας και προτιμά τους Φαμπιάνο, Μπράμπετς ακόμη κι αν ο πρώτος υποβάλλεται ταυτοχρόνως σε θεραπείες στον προσαγωγό, φανερώνοντας ότι τού είναι αδύνατο να ανταποκριθεί σε πλάνο διαδοχικών αγώνων. Στο βαρύ πρόγραμμα του Γενάρη, κανείς από τους δύο δεν γίνεται να παίζει ανά τρεις ημέρες κι αυτό αναδεικνύει τη δεύτερη μεγάλη αγωνιστική ανάγκη του Άρη που είναι στο κέντρο της άμυνας. Μάλιστα, είναι απαραίτητο ο «εκλεκτός» να μπορεί να παίξει και στις δύο θέσεις ούτως ώστε να υπάρξει και η δυνατότητα εναλλαγής με τους Φαμπιάνο, Μπράμπετς.

Είναι αλήθεια ότι συζητήθηκε του Φετφατζίδη

Ο Γιάννης Φετφατζίδης παραχωρήθηκε στην Αλ Κορ τον Σεπτέμβρη του 2020 αλλά… ήταν σα να μην έφυγε ποτέ. Η αλήθεια είναι ότι ο βραχύσωμος επιθετικός βρίσκεται στα χείλη των φίλων του Άρη κάθε φορά που η ομάδα του δυσκολεύεται να ανοίξει αντίπαλες άμυνες, η δε σχέση του με τον σύλλογο είναι ιδιαίτερη, εκεί την τοποθέτησε και ο ίδιος σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Gazzetta. Είναι ποδοσφαιριστής που πρόσφερε στον Άρη, σέβεται την αγάπη που εισέπραξε και το ότι μέσω των «κίτρινων» κατάφερε να ξεπεράσει μια δύσκολη στιγμή στην καριέρα του. Παραμένει όμως ένας αθλητής με συμβόλαιο 1.5 εκατομμυρίων ευρώ (ετησίως) μέχρι το καλοκαίρι του 2023, γεγονός που δείχνει την περιπλοκότητα της υπόθεσής του.

Ο Φέτφα

Δεν αμφισβητείται ότι με τον Γιάννη Φετφατζίδη στο ρόστερ του, ο Άρης θα αποκτήσει έναν επιπλέον τρόπο διάσπασης των αντίπαλων αμυνών και επίλυσης ενός εκ των βασικών αγωνιστικών προβλημάτων του. Ήδη όμως έχει μια ισορροπία και ρόλους στα άκρα της επίθεσης, έχοντας προχωρήσει σε αγωνιστικά project με τα πολυετή συμβόλαια των Ματέο Γκαρσία, Ντάνιελ Μαντσίνι και τον Χουάν Ιτούρμπε. Παράλληλα έχει συγκεκριμένη αγωνιστική φιλοσοφία στο παιχνίδι του η οποία (στο pressing που ασκεί και στις βοήθειες που προσφέρουν οι ακραίοι χαφ στους μπακ) δεν χαρακτηρίζει τον 31χρονο επιθετικό. Άρα, ακόμη κι αν υπάρχει τρόπος στον οικονομικό παράγοντα, πρωτίστως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ως προς τον αγωνιστικό ρόλο. Αυτό υποχρεώνει η εξαιρετική και απόλυτα ειλικρινής σχέση μεταξύ των δύο πλευρών.

Συν τοις άλλοις, ο συσχετισμός του σεναρίου επιστροφής του Γιάννη Φετφατζίδη με το ενδεχόμενο διαζύγιο με τον Ιζέτ Χαΐροβιτς μπορεί λογιστικά να έχει μια βάση, αγωνιστικά όμως δεν υπάρχει το παραμικρό υπόβαθρο. Γιατί ο Βόσνιος επιθετικός δεν είναι στο rotation της ομάδας αλλά χρησιμοποιείται μόνο από ανάγκη. Πέραν τούτου, είναι τουλάχιστον άδικο για τον Φετφατζίδη να συγκρίνεται με τον Χαΐροβιτς. Είναι εντελώς διαφορετικοί ποδοσφαιριστές, τα στοιχεία του παιχνιδιού τους επίσης δεν μπαίνουν στην ίδια εξίσωση και σε τελική ανάλυση ο Βόσνιος δεν ανταποκρίθηκε γι’ αυτό που αποκτήθηκε σε αντίθεση με τον Φέτφα και τα πεπραγμένα του στον Άρη.

Ονόματα και… διευθύνσεις δεν έπεσαν στο τραπέζι

Καταλήγοντας, με εξαίρεση την περίπτωση ακραίου επιθετικού (με το σενάριο επιστροφής του Γιάννη Φετφατζίδη ή και του Σαντέ Σίλβα αλλά και τις επαφές με τον Γιάννη Γιαννιώτα που δείχνουν να μην προχωρούν), ουσιαστική μεταγραφική κουβέντα δεν έχει γίνει στον Άρη. Κι όταν λέμε για ουσία, μιλάμε για διευθύνσεις και ονόματα, ξεκάθαρους μεταγραφικούς στόχους και όχι εικασίες. Αυτό που δείχνει δε η ομάδα είναι η ανάγκη να μπει σε καθεστώς προτεραιότητας η προσθήκη φορ περιοχής κι ενός στόπερ. Αντίστοιχη ανάγκη υπήρχε και για το δεξί άκρο της άμυνας αλλά η τελευταία εικόνα του Εμάνουελ Σάκιτς γέμισε με ελπίδα καθώς ο Αυστριακός υπέπεσε μεν σ’ ένα σοβαρό λάθος στον πρόσφατο αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, αλλά η συνολική παρουσία του ήταν σαφέστατα πολύ βελτιωμένη από αυτές που προηγήθηκαν.

@Photo credits: Intime

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.