Παναθηναϊκός: Κυριαρχικός, σοβαρός και νικητής

Παναθηναϊκός: Κυριαρχικός, σοβαρός και νικητής

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Κυριαρχικός, σοβαρός και νικητής

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για την νίκη του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού, τις δύο κομβικές στιγμές της αναμέτρησης, την κλάση του Μαουρίσιο και το δεύτερο σερί καλό ματς του Βιγιαφάνιες.

Ο Παναθηναϊκός στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης με τον Παναιτωλικό, είχε την εικόνα, την νοοτροπία, την διάθεση και την σοβαρότητα που πρέπει να έχει σε αυτά τα παιχνίδια, απέναντι σε μικρότερες ομάδες στη Λεωφόρο. Ήταν κυριαρχικός, πήρε τον έλεγχο του παιχνιδιού, δεν απειλήθηκε με εξαίρεση μία φάση για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω και εκμεταλλεύθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δύο... δώρα του Διαμαντή Χουχούμη.

Αυτό που δεν έκανε στο εξαιρετικό δημιουργικά δεκάλεπτο(20’-30’) όπου ο Μελίσσας είχε τρεις εξαιρετικές επεμβάσεις, το πέτυχε από το 53’ μέχρι και το 66᾽. Πέτυχε δύο γκολ με τον Φεντερίκο Μακέντα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς πήρε την... ασίστ για να ξεκουράσει ποδοσφαιριστές ενόψει Βόλου, όπως ακριβώς προτίμησε να κάνει πριν την έναρξη του ματς με τον Ρούμπεν Πέρεθ που για πρώτη φορά στην φετινή αγωνιστική περίοδο δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό σε παιχνίδι της ομάδας.

Το Τριφύλλι με αυτό το 2-0 γέμισε όλα τα κουτάκια με τους στόχους που είχε βάλει πριν την έναρξη του αγώνα. Δεύτερη σερί νίκη στο πρωτάθλημα για πρώτη φορά, διαχείριση δυνάμεων ενόψει του ματς της Τετάρτης για το Κύπελλο, βελτίωσε στο παραγωγικό κομμάτι απέναντι σε καλά οργανωμένες, κλειστές άμυνες.

Η δουλειά του Μπρινιόλι, η οξυδέρκεια του Αϊτόρ

Ο Παναθηναϊκός ήταν εμφανώς ανώτερος καθόλη την διάρκεια του ματς αλλά κάθε ποδοσφαιρικό παιχνίδι εκτός από την μεγάλη εικόνα, είναι και στιγμές. Δύο ήταν κομβικότατες για την εξέλιξη του αγώνα. Η πρώτη στο 15’, όπου ο Αντρέα Μπρινιόλι με εντυπωσιακή επέμβαση διώχνει σε κόρνερ το σουτ του Καρέλη από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο Ιταλός έκανε σωστά την δουλειά γιατί είχε καλή τοποθέτηση, καλά αντανακλαστικά ενώ τον βοήθησε και η πορεία της μπάλας που δεν πήρε κατεύθυνση προς την ανοιχτή του γωνία, έχοντας αρκετή δύναμη. Ο τερματοφύλακας των μεγάλων ομάδων πρέπει αυτές τις μία-δύο φάσεις που σε τούτα τα παιχνίδια να τις... καθαρίζει. Ο Μπρινιόλι έκανε άριστα την δουλειά.

;

Ήταν μια φάση, όμως, εξοργιστική στον τρόπο που δημιουργήθηκε. Γράφαμε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να σταματήσει να δέχεται φτηνά, ανόητα γκολ και παραλίγο να το... ξανακάνει. Από μία κούρσα 30 μέτρων του Αποστολάκη από τα δεξιά, με τρεις παίκτες κοντά του στο τελείωμα της φάσης, κατάφερε ο Παναιτωλικός να βγάλει μια τόσο καθαρή ευκαιρία, με τον Σάρλια που βγήκε στην άκρη για να... καθαρίσει την φάση, να κάνει δώρο μία εύκολη τελική πάσα και να ολοκληρώνει την αρχική λανθασμένη συμπεριφορά των συμπαικτών του.

Η δεύτερη κομβική στιγμή του ματς ήρθε στο 53’. Μπορεί όλοι να στεκόμαστε στο πέναλτι που κάνει ο Χουχούμης, αλλά δεν πρέπει να παραβλέψουμε πως χωρίς την κίνηση του Αϊτόρ να πάει να πιέσει προς την μπάλα, τίποτα δεν θα είχε συμβεί. Ο Ισπανός εξτρέμ που σε γενικές γραμμές έκανε ένα καλό ματς, κατάλαβε πως ο Έλληνας μπακ δεν θα διώξει με την μία. Πήγε να κάνει κοντρόλ και σε αυτό το μικρό άνοιγμα της μπάλας, έβαλε το πόδι του και πήρε το πέναλτι. Ο Αϊτόρ... ξεκλείδωσε το ματς χάρη σε μια στιγμή ποδοσφαιρικής εξυπνάδας, κυνηγώντας μια φάση που έμοιαζε καταδικασμένη. Αξίζει να του πιστωθεί.

δδδ

Η πάσα του Μαουρίσιο

Πόσο όμορφο είναι το απλό ποδόσφαιρο. Πόσο απλά τα κάνει να φαίνονται τα πράγματα ο Μαουρίσιο στην ασίστ που δίνει στον Μακέντα για το 2-0. Η ποιότητα του Βραζιλιάνου είναι αδιαμφισβήτητη και μέχρι στιγμής στη σεζόν κάνει την διαφορά για τον Παναθηναϊκό και ας μην είναι βασικός και αναντικατάστατος. Βγήκε κι άλλες φορές απόψε το Τριφύλλι στο επιθετικό τρανζίσιον με πολύ καλές προϋποθέσεις, όμως, έλειψε αυτό που έκανε ο Μάου στη φάση του γκολ.

Αυτή η επαφή, αυτή μια πάσα που τα κάνει όλα πιο εύκολα. Έβγαλε εκτός φάσης τρεις αντιπάλους, έδωσε σε κενό τέρμα το γκολ στον Ιταλό. Τέλεια πάσα, στο τέλειο timing, με την τροχιά της μπάλας να δίνει ένα εύκολο στον σέντερ φορ της ομάδας του.

Του ομορφαίνει το παιχνίδι ο Βιγιαφάνιες

Να μην τον... ματιάσουμε αλλά και κόντρα στον Παναιτωλικό ο Λούκας Βιγιαφάνιες ήταν εξαιρετικός. Αυτή την φορά πιο πειθαρχημένος τακτικά, δεν γυρνούσε τόσες πολλές φορές στο 6 να πάρει την μπάλα, το κάθετο παιχνίδι του ομορφαίνει τον Παναθηναϊκό και του δίνει μια δημιουργία που δεν είχε χωρίς τον Αργεντινό.

Η μπαλιά που βγάζει στο τετ α τετ του Αϊτόρ είναι πολύ υψηλού επιπέδου, είναι ο μοναδικός μέσος που μπορεί στο επιθετικό τρίτο να είναι τόσο επιδραστικός απέναντι σε κλειστές άμυνες. Σε αυτά τα δύο ματς που ο Ιβάν του έδωσε φανέλα βασικού, ο Βιγιαφάνιες αποδίδει σύμφωνα με την ποιότητά του παρά το κάκιστο ξεκίνημα που έκανε στη σεζόν...

Υ.Γ1: Οι Έλληνες διαιτητές που νιώθουν αδικημένοι, ας βάλουν να δουν τα αποψινά σφυρίγματα... μπάσκετ του Ανδρέα Γκάμαρη στη Λεωφόρο, σε μία από τις χειρότερες φετινές διαιτησίες που είχε εντός έδρας ο Παναθηναϊκός.

Η λέξη κατάχρηση σφυριγμάτων είναι λίγη για να περιγράψει τον τρόπο που διαχειρίστηκε τον αγώνα. Δεν είδε ούτε το πέναλτι του Χουχούμη στον Αϊτόρ και θα πρέπει να ευχαριστεί τον Παπαδόπουλο που ήταν στο VAR και τον... ξύπνησε σε μία πεντακάθαρη φάση μπροστά στα μάτια του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.