ΠΑΟΚ-Άρης: Ο νόμος της Τούμπας ισχύει τον Νοέμβριο! (vids)

ΠΑΟΚ-Άρης: Ο νόμος της Τούμπας ισχύει τον Νοέμβριο! (vids)

bet365

Για έκτη φορά συναντώνται ΠΑΟΚ και Άρης στην Τούμπα, μήνα Νοέμβριο. Οι «ασπρόμαυροι» έχουν το απόλυτο «πέντε στα πέντε» απέναντι στους «κιτρινόμαυρους».


Η μεγάλη κόντρα των δύο «αιωνίων» αντιπάλων της Θεσσαλονίκης ξεκίνησε στο μακρινό 1927, με το πρώτο επίσημο και καταγεγραμμένο παιχνίδι να διεξάγεται στις 12 Ιουνίου του 1927, στο γήπεδο του Ηρακλή, ένας αγώνας διαβάθμισης από τη β’ στην α’ κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας. Ο ΠΑΟΚ επικρατώντας με 2-1 γεύτηκε πρώτος τη χαρά της νίκης μπροστά σε περισσότερους από 8.000 θεατές.

Έκτοτε, ΠΑΟΚ και Άρης έφτασαν να μετρούν πάνω από 200 επίσημα παιχνίδια, ο ένας εναντίον του άλλου… Ο αποψινός αγώνας είναι ο 212ος στην ιστορία των δυο ομάδων της πόλης, σε μια μακρά περίοδο ενενήντα τεσσάρων ετών (1927-2021). Μέχρι στιγμής, σε 211 ντέρμπι, οι «ασπρόμαυροι» έχουν τη μερίδα του λέοντος, με 76 νίκες, έναντι 66 των «κίτρινων», ενώ 69 παιχνίδια δεν ανέδειξαν νικητή.

Ο «Δικέφαλος» ως γηπεδούχος σε 68 αγώνες (πρωτάθλημα-κύπελλο) μετράει 36 νίκες και μόλις εννιά φορές οι «κίτρινοι» έχουν φύγει με το «διπλό». Από το 2018 και την επιστροφή τους από τη Β’ Εθνική έχουν αρκεστεί σε τέσσερις ισοπαλίες, μάλιστα μήνα Νοέμβριο δεν έχουν κερδίσει ποτέ στην Τούμπα!

Στα πέντε ντέρμπι που έχουν προηγηθεί ο ΠΑΟΚ μετράει ισάριθμες νίκες, η πρώτη πριν από 60 ολόκληρα χρόνια, στις 19 Νοεμβρίου του 1961, όταν τα γκολ των Γιακουμή (58΄) και Βασιλειάδη (68΄) χάρισαν τη νίκη στον «Δικέφαλο» (2-1), που είχε χάσει πέναλτι με τον Κιουρτζή, ενώ ο Άρης ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες λόγω της αποβολής του Πέρρου.

Όταν του έσπασε το αήττητο και τον έριξε από την κορυφή

Το ίδιο επεισοδιακή ήταν και η αναμέτρηση στις 12 Νοεμβρίου του 1978. Οι «κιτρινόμαυροι» του σπουδαίου Αποστόλ Τσατσέφσκι πήγαν ως πρωτοπόροι και αήττητοι στην Τούμπα. Οι δύο ομάδες κατέβηκαν με πολλές απουσίες και προβλήματα, ο «Δικέφαλος» έχασε μόλις στο πρώτο λεπτό τον Ορφανό, ενώ για τον Άρη το «χτύπημα» ήταν πολύ μεγαλύτερο με τον τραυματισμό του Κώστα Μόκαλη στο 62ο λεπτό. Ένα λεπτό νωρίτερα ο Βούλγαρος τεχνικός του είχε κάνει και τη δεύτερη αλλαγή και αναγκαστικά ολοκλήρωσε τον αγώνα με δέκα παίκτες. Τελικά, ο ΠΑΟΚ του Έγκον Πίχατσεκ πήρε τη νίκη (1-0), χάρη στο γκολ του Νέτο Γκουερίνο στο 71’ κι ενώ προηγήθηκε στο 52΄ δοκάρι του Γούναρη.

Οι εκλογές, ο Μητσοτάκης και ο Αλεξανδρίδης

Τον Νοέμβριο του 1989 η χώρα ζει στους ρυθμούς των νέων βουλευτικών εκλογών. Τέσσερις μήνες μετά τη σύμπραξη ΝΔ και Αριστεράς, η χώρα οδηγείται σε νέες εκλογές. Η ΝΔ ανεβάζει το ποσοστό της στο 46.19%, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό για να γίνει πρωθυπουργός ο Κ. Μητσοτάκης, αφού το κόμμα του φτάνει μέχρι τις 148 έδρες. Και κάπως έτσι στις 5 Νοεμβρίου του 1989 δεν έγιναν αγώνες για την Α’ Εθνική κατηγορία, στήθηκαν κάλπες στη χώρα και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε να διεξαχθεί τρεις μέρες αργότερα.

Μπορεί με τα γκολ των Νίκου Καραγεωργίου και Γιάννη Αλεξούλη ο ΠΑΟΚ να επικράτησε με 2-0, αλλά το πρόσωπο του αγώνα ήταν ο Κυριάκος Αλεξανδρίδης. Στην επιστροφή του ως αντίπαλος του «Δικεφάλου» είδε την «ασπρόμαυρη» κερκίδα να τον χειροκροτεί τη στιγμή της αναγκαστικής αλλαγής του και τους «κιτρινόμαυρους» οργανωμένους να βγάζουν ανακοίνωση κατά του Αλκέτα Παναγούλια για την χρησιμοποίηση του! Ο Αλεξανδρίδης που το καλοκαίρι είχε μετακομίσει από την Τούμπα στο Χαριλάου (ένας από τους 32 συνολικά παίκτες που έχουν διαβεί τον Ρουβίκωνα και αγωνίστηκαν στις δυο ομάδες) έπεισε τον αείμνηστο Έλληνα τεχνικό του Άρη να τον ξεκινήσει στο ντέρμπι παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν συμμετείχε στο κανονικό πρόγραμμα της προετοιμασίας. Τελικά έπαιξε μόλις 20 λεπτά και έγινε αναγκαστική αλλαγή.

Το… ντόρτι με «Μούσλι»

Ο ΠΑΟΚ του Φερνάντο Σάντος δεν είχε κανένα πρόβλημα να φτάσει στο εντυπωσιακό 4-1 επί των «κίτρινων» στις 22 Νοεμβρίου του 2009. Λίγα 24ωρα πριν από την σέντρα της αναμέτρησης, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση και εκείνο το παιχνίδι στην κατάμεστη Τούμπα ήταν το πρώτο του ως τεχνικός διευθυντής του «Δικεφάλου».

Ο Ζλάταν Μουσλίμοβιτς μπορεί να είχε δέκα μήνες να σκοράρει (!), αλλά ήταν αυτός που υπέγραψε τον «ασπρόμαυρο» θρίαμβο με δύο τέρματα, ενώ Βλάνταν Ιβιτς και Βίκτορ Βιτόλο δε λάθεψαν από την «άσπρη βούλα».

Με ανατροπή μέσα σε οκτώ λεπτά

Μπορεί εκείνο το βράδυ η Τούμπα να μη γέμισε, βλέπετε είχε προηγηθεί η βαριά ήττα με 4-0 από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ωστόσο η εξέδρα είχε παλμό και περίμενε μια εύκολη νίκη του ΠΑΟΚ απέναντι σ’ έναν αντίπαλο, που στο τέλος της σεζόν 2013-14 θα υποβιβαστεί στη Β’ Εθνική (με μόλις 3 νίκες σε 34 αγώνες!) και θα επιλέξει να πάει και πιο κάτω (Γ’ Εθνική) για να σβήσει τα χρέη του.

Η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων ήταν εμφανής στον αγωνιστικό χώρο, αλλά ο Διούδης με τις αποκρούσεις του κρατούσε όρθιους τους «κίτρινους», που στο 59ο λεπτό προηγήθηκαν με τον Ουντόντζι και έδειχναν έτοιμοι να ολοκληρώσουν μια μεγάλη έκπληξη. Τελικά, ο «Δικέφαλος» χρειάστηκε μόλις οκτώ λεπτά (72’-80’) για να πετύχει δύο γκολ με τους Λούκας και Αθανασιάδη (είχε και δοκάρι στο 65΄), ενώ στο 90ο λεπτό το γκολ του Βούκιτς ήταν το κερασάκι στην τούρτα του «ασπρόμαυρου» θριάμβου (3-1).

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα