Άρχισε να φέρνει πιο πολλούς ξένους διαιτητές και σταμάτησε την αλλοίωση του πρωταθλήματος…

Άρχισε να φέρνει πιο πολλούς ξένους διαιτητές και σταμάτησε την αλλοίωση του πρωταθλήματος…

Άρχισε να φέρνει πιο πολλούς ξένους διαιτητές και σταμάτησε την αλλοίωση του πρωταθλήματος…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για τη σημαντική απόφαση του αρχιδιαιτητή να αλλάξει στις τελευταίες αγωνιστικές την πολιτική των ορισμών του.

Καίριας σημασίας αποδείχθηκε εν τέλει η απόφαση του Κλάτενμπεργκ να αρχίσει να φέρνει περισσότερους ξένους διαιτητές στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος! Πολύ απλά: έτσι σταμάτησε την αλλοίωση της βαθμολογίας, που βλέπαμε να συντελείται μέσα από τις υποδείξεις Ελλήνων διαιτητών!

Προσέξτε:

Στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ 2-0 ο Ευαγγέλου δεν είχε δώσει το εξόφθαλμο πέναλτι του Βαρέλα επί του Κουλούρη. Ευτυχώς υπήρχε ο Ισραηλινός (Άντλερ) στο VAR, που του υπέδειξε το λάθος του κι ο Ευαγγέλου πήρε πίσω την απόφαση του κι έτσι σφύριξε το πέναλτι…

Στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 1-2 ο Φωτιάς δεν είχε δώσει το πασιφανές πέναλτι του γκολκίπερ του Αγρινίου πάνω στον Βαλμπουενά. Ευτυχώς υπήρχε ο Ολλανδός (Ράπερτι) στο VAR, που του υπέδειξε το λάθος του κι ο Φωτιάς πήρε πίσω την απόφαση του κι έτσι σφύριξε το πέναλτι…

Στο Άρης-ΠΑΣ 0-5 με Ισραηλινό (Ρέινσχρεϊμπερ) διαιτητή και Ισραηλινό (Άντλερ) στο VAR είχαμε μία πολύ καλή διαιτησία. Κι όταν ο ρέφερι δεν είδε ένα πέναλτι, του το υπέδειξε ο VAR.

Στο Απόλλωνας-ΑΕΚ 2-2 με Πορτογάλο (Ζοάο Πινέιρο) διαιτητή και Πορτογάλο (Φάμπιο Μέλο) VAR είδαμε μία άψογη διαιτησία, χωρίς κανείς να μπορεί να πει το παραμικρό.

Βλέπουμε λοιπόν ότι π.χ. στο Ατρόμητος-ΠΑΟΚ και στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός αποφεύχθηκε αλλοίωση αποτελεσμάτων χάρη στις σωστές επεμβάσεις των ξένων στο VAR, την στιγμή που οι Έλληνες είχαν λαθέψει στις αποφάσεις τους, συμπτωματικά φαντάζομαι υπέρ του ΠΑΟΚ και εις βάρος του Ολυμπιακού…Και να σημειώσουμε ότι στο Ολυμπιακός-Ατρόμητος 0-0 δεν είδαν πέναλτι σε σπρώξιμο του Βαλμπουενά ούτε ο διαιτητής Γκορτσίλας, ούτε ο Φωτιάς (πάλι…) στο VAR.

Βλέπουμε ότι μετά από δύο παιχνίδια (ΑΕΚ-Ατρόμητος 3-0 και ΆΕΚ-Άρης 2-1) στα οποία ο ίδιος ο Κλάτενμπεργκ μίλησε δημοσίως για σοβαρότατα λάθη της διαιτησίας υπέρ της ΑΕΚ (μη καταλογισμός εις βάρος της πέναλτι στο πρώτο ματς και καταλογισμός υπέρ της ανύπαρκτου πέναλτι στο δεύτερο ματς), τιμωρώντας παράλληλα τρεις διεθνείς διαιτητές (Σιδηρόπουλο, Παπαδόπουλο, Διαμαντόπουλο) με αποκλεισμό από κάποιους ορισμούς, στο Απόλλωνας-ΑΕΚ είχαμε άριστη διαιτησία με Πορτογάλους κλπ, κλπ. Με την ΑΕΚ να έχει να λέει κι αυτή για ένα εις βάρος της λάθος, την κατακύρωση ενός γκολ του ΟΦΗ, του πρώτου, στο ΟΦΗ-ΑΕΚ 3-3 (από 0-3) από τον διαιτητή Φωτιά και τον VAR Σκουλά.

Στις εφτά πρώτες αγωνιστικές ο Κλάτενμπεργκ είχε άλλη πολιτική: χρησιμοποιούσε μόνο Έλληνες διαιτητές κι έφερνε ξένους μόνο όταν υπήρχε ντέρμπι. Προφανέστατα αντιλήφθηκε ότι η συγκεκριμένη πολιτική απέτυχε παταγωδώς, πολύ απλά γιατί υπήρξε αλλοίωση του πρωταθλήματος, μέσα από διάφορες αποφάσεις. Να θυμίσουμε ότι εκτός από τις δύο νίκες της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ όπου παρατηρήθηκαν χοντρά λάθη, στο Παναιτωλικός-ΠΑΟΚ 1-2 ο ίδιος ο πρόεδρος της ομάδας του Αγρινίου, ο Κωστούλας, βγήκε και είπε ότι ο Έλληνας διαιτητής (Κουμπαράκης) έπαιζε «έτσι ώστε να μην στενοχωρούσε τον ΠΑΟΚ».

Ολυμπιακός - ΑΕΚ

Μπορούμε δε να παρατηρήσουμε πώς τα πράγματα είναι ακόμη καλύτερα όταν ειδικά για τα ντέρμπι έρχονται διαιτητές από μεγάλα πρωταθλήματα. Είδαμε μία απολύτως αντικειμενική διαιτησία από τον Ιταλό Βαλέρι στο ΠΑΟΚ-ΑΕΚ 2-0, από τον Γερμανό Αϊτέκιν στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-1, από τον Ισπανό Θέρο Γκράντε στο ΠΑΟ-ΠΑΟΚ 1-3 κι από τον Πορτογάλο Βερίσιμο στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3. Αντίθετα, όταν ο Κλάτενμπεργκ έφερε τον Βίντσιτς από το πρωτάθλημα Σλοβενίας δεν είδαμε μία ανάλογα αντικειμενική διαιτησία στο Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0. Άρα, ο Άγγλος αρχιδιαιτητής έχει ένα μπούσουλα, που η λογική λέει ότι πρέπει να ακολουθήσει.

Κοιτάξτε, και οι ξένοι θα κάνουν λάθη. Για παράδειγμα, στο ΑΕΚ-Άρης ο Ολλανδός (Ράπερτι) στο VAR, διόρθωσε μόνο το ένα από τα δύο χοντρά λάθη του Διαμαντόπουλου, την μη αποβολή του Μήτρογλου-δεν επενέβη στο πέναλτι υπέρ του Μάνταλου που δεν ήταν. Άλλο παράδειγμα, στο Ολυμπιακός-ΠΑΟ ο Πορτογάλος (Βίτορ Φερέιρα) στο VAR, θα μπορούσε να υποδείξει στον Βίντσιτς πέναλτι στο τράβηγμα πάνω στον Τικίνιο. Η αίσθηση, όμως, που υπάρχει είναι ότι τουλάχιστον αποφεύγονται οι «χοντράδες» με τους ξένους διαιτητές και VAR.

Τώρα αναφορικά με τη δήθεν περίπτωση πέναλτι του Μασούρα επί του Βράνιες την Κυριακή στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός, είναι ενδεικτικό ότι όλοι, μα όλοι οι κριτικοί διαιτησίας εξέφρασαν την ίδια κατηγορηματική άποψη, ότι δεν υπήρχε τίποτα. Και ο Βαρούχας και ο Σπάθας και ο Κάκος και ο Τσίκινης. Δεν υπήρξε ούτε ένας διαιτητάνθρωπος που να είδε πέναλτι κι αυτό το λέει όλα…

Θα πρέπει δε κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό κάτι πολύ απλό: για να πάει ο διαιτητής στην τηλεόραση και να κάνει ανασκόπηση φάσης, πρέπει να του το υποδείξει ο VAR, λέγοντας του ότι έκανε λάθος. Δεν γίνεται αλλιώς. Και δεν υπάρχει αυτό που λέμε, «γιατί δεν πήγε να το δει ο διαιτητής». Για να πάει, πρέπει να του πει ο VAR ότι έκανε λάθος. Είναι ξεκάθαρο.

Άσχετο: Δήλωσε ο Λουτσέσκου ότι μετά τις διακοπές του πρωταθλήματος λόγω Εθνικών ομάδων ο ΠΑΟΚ εμφανίζεται πάντα αποσυντονισμένος. Και μιλάμε για τον ΠΑΟΚ που έχει όλους κι όλους εφτά διεθνείς: Πασχαλάκη, Μιχαηλίδη, Μιχάι, Κούρτιτς, Ζίφκοβιτς, Μίτριτσα, Σβιντέρσκι (ο Ελ Καντουρί είναι 13 μήνες εκτός Εθνικής του).

Τι να πει μίστερ κι ο συνάδελφος σου, ο Μαρτίνς, που σε κάθε διακοπή πρωταθλήματος είναι χωρίς Βατσλίκ, Τζολάκη, Ανδρούτσο, Ρέαμπτσιουκ, Καρμπόβνικ, Σισέ, Μάρκοβιτς, Μπουχαλάκη, Σουρλή, Κούντε, Μαντί, Αγκιμπού, Ροντρίγκες, Ονιεκουρού, Μασούρα, Βρουσάι και βέβαια τους Φορτούνη, Σεμέδο όταν είναι σε νορμάλ συνθήκες. Ο δε Ελ Αραμπί καλούνταν έως και τον Μάρτιο κι ο Κρίστινσον μέχρι και τον Ιούνιο…Είκοσι διεθνείς είναι!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.