Ολυμπιακός: Το τσαγανό, το focus, η ρεβάνς Εμβιλά και το δώρο Γιαννίκη!

Ολυμπιακός: Το τσαγανό, το focus, η ρεβάνς Εμβιλά και το δώρο Γιαννίκη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος δίνει στο blog του στο Gazzetta τις σημειώσεις του από το χθεσινό μεγάλο διπλό του Ολυμπιακού.

Δέκα σημειώσεις από το χθεσινό ντέρμπι στο ΟΑΚΑ.

Πρώτη. Ο Ολυμπιακός απέδειξε πώς όταν πραγματικά κάνει focus σε ένα παιχνίδι θα το πάρει, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Να θυμίσω τι είχα γράψει τις προάλλες, με τίτλο, «μετά από διακοπές πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλα τα ντέρμπι!»;

21.11.2012 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 2-3, μετά από διακοπή Εθνικών ομάδων

4.4.2021 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-5, μετά από διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων

3.1.2021 Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0, μετά από διακοπή λόγω εορτών

21.11.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0, μετά από διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων

12.9.2020 ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-1 στον τελικό του Βόλου, μετά από διακοπή λόγω Εθνικών ομάδων

7.6.2020 ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 0-1, μετά από διακοπή λόγω της πανδημίας

5.1.2020 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-0, μετά από διακοπή λόγω εορτών

Δεύτερη. Ο Μαρτίνς έβαλε τελικά, επίσης είχα γράψει, χθες, την 11άδα που έπαιξε με την Άιντραχτ στην πολύ καλή εμφάνιση, παρά την ήττα στο 91’, στο Καραϊσκάκη, με τον Σισέ φυσικά μέσα καθώς εκεί ήταν τιμωρημένος. Ο Ονιεκουρού σίγουρα δεν έλαμψε, αλλά ακολούθησε πιστά την τακτική, ήταν ομαδικός, με κάποιες καλές πάσες επιθετικά κι «επιστροφές» πίσω. Ο Ροντρίγκες, πάντως, πιθανότατα με τους χώρους που άφηνε χθες η ΑΕΚ θα μπορούσε να κάνει πάρτυ. Γενικά η πιο αδύναμη πλευρά του Ολυμπιακού ήταν η αριστερή, με Ρέαμπτσιουκ και Ονιεκουρού, σε σχέση με τη δεξιά με Λαλά και Μασούρα. Ο Λαλά σε άλλο ένα μεγάλο παιχνίδι, όπως με ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, Φενέρμπαχτσε, Άιντραχτ (το εδώ), ήταν σε πολύ καλό επίπεδο, αμυντικά και, κυρίως, επιθετικά!

Τρίτη. Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει φέτος με τον Ολυμπιακό και το πώς ξεκινάει τα παιχνίδια του. Είχε βάλει γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο με Φενέρμπαχτσε, Λαμία, Αστέρα. Γκολ στο πρώτο τέταρτο με Άιντραχτ, Παναιτωλικό, Λαμία, Νέφτσι! Γκολ στο πρώτο 20λεπτο με ΠΑΣ, Ιωνικό. Γκολ στο 22’ με τον ΠΑΟΚ. Και χθες τα έσπασε όλα σκοράροντας στο πρώτο λεπτό με την ΑΕΚ! Το μυστικό στο ΟΑΚΑ ήταν η νοοτροπία με την οποία μπήκε. Στα 33 δευτερόλεπτα (!) του αγώνα ο Αραμπί είχε βγάλει το Μασούρα σε θέση βολής για καλή σέντρα, ο Μασούρας την πέρασε κι ο Βράνιες έδωσε το κόρνερ για το 1-0.

Καμαρά

Τέταρτη. Ο Ολυμπιακός ήταν καυτός στις επιθέσεις και στις αντεπιθέσεις του! Ο απολογισμός, ειδικά για εκτός έδρας ντέρμπι, εντυπωσιακός: τρία γκολ, ένα δοκάρι (Μαντί), μία καθαρή ευκαιρία (Μασούρας), τρία φαρμακερά σουτ (Λαλά, Μασούρας, Μαντί), που έδιωξε ο γκολκίπερ Στάνκοβιτς. Η ΑΕΚ, από την πλευρά της, είχε δύο γκολ, το σουτ του Άμραμπατ που έβγαλε ο Βατσλίκ και την ευκαιρία του Μάνταλου, που δεν μπόρεσε πάντως καν να σουτάρει από άριστη θέση. Κοινώς, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ πιο απειλητικός. Ήταν όντως τραγικό το λάθος του Μοχαμάντι στο 3-1 του Αραμπί, αλλά το ίδιο ήταν κι εκείνο του Βατσλίκ στο 1-1 του Αραούχο, όπως γκάφα και του Μασούρα (απλά έπρεπε να πασάρει πίσω του στο Ρέαμπτσιουκ) στο 2-3 του Αραούχο. Η ΑΕΚ βασικά έψαξε το γκολ μέσα από τις 20 σέντρες από τα 11 κόρνερ και τα εννιά φάουλ γύρω από την περιοχή του Βατσλίκ, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» έδωσαν μεγάλες μάχες στις στατικές φάσεις και δικαιώθηκαν-η κάμερα έπιασε τον Σωκράτη σε ένα φάουλ να ζητάει σαν «τρελός» από τους συμπαίκτες του να παίξουν ακόμη πιο δυνατά στις μάχες στον αέρα.

Πέμπτη. Το διπλό δεν ήταν εύκολο, γιατί η ΑΕΚ φέτος είναι πιο καλή σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Π.χ. μπορεί να έφερνε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ με τον Ολυμπιακό στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και χθες να έχασε, αλλά χθες ήταν καλύτερη από εκείνα τα 1-1, 0-0 κι 1-1! Τα έδωσαν όλα χθες οι παίκτες της. Θυμάμαι τον Σιμάνσκι στο ξεκίνημα της φάσης του 1-1, να κόβει με φοβερή προσπάθεια μία έξοχη κάθετη του Μασούρα στον Αραμπί. Ο Ολυμπιακός, όμως, κατέθεσε και ποιότητα, αλλά και ψυχή, για να κερδίσει τελικά δίκαια. Οι παίκτες του είχαν τη νοοτροπία της νίκης κι έβγαλαν τσαγανό. Φάνηκε αυτό στο πώς μπλόκαραν και κόντραραν με πνεύμα πολεμιστή πέντε σουτ, ο Ρέαμπτσιουκ του Μάνταλου στο 4, ο Μαντί του Σιμάνσκι στο 42, ο Εμβιλά του Μάνταλου στο 54, ο Εμβιλά του Τσούμπερ στο 58’, ο Σισέ του Γέφτιτς στο 82’!

Σισέ

Έκτη. Σίγουρα ο Αραμπί (με τα δύο γκολ και την πάσα στον Μαντί στο δοκάρι) κι ο Αγκιμπού (με την γκολάρα του, την φοβερή ενέργεια του-κλέψιμο, κούρσα, ασίστ-στην ευκαιρία του Μασούρα και την κάθετη στον Αραμπί στη φάση του δοκαριού του Μαντί) ήταν οι MVP. Ο Αραμπί έκανε φοβερή κίνηση στο ένα γκολ, αλλά ήταν λες και περίμενε σαν αλεπού το λάθος στο άλλο γκολ! Ο Αγκιμπού είχε και κλάση και πολλή δουλειά, πήρε τέσσερα φάουλ κλπ. Αλλά ο Ολυμπιακός είχε 11+4 (αλλαγές) που αν μη τι άλλο όλοι πάλεψαν πολύ. Με μπροστάρη τον τεράστιο μαχητή Εμβιλά, που στο 85’ έσωσε πιθανότατα το 3-3, παίρνοντας την μπουκιά από το στόμα του Μάνταλου, ο οποίος βρισκόταν σε άριστη θέση. Ήταν η ρεβάνς του Γάλλου για την περσινή ισοφάριση (1-1) του Σιμόες στο 80ο λεπτό! Στο ίδιο ακριβώς σημείο της ίδιας περιοχής, ο Σιμόες τον είχε βάλει στα δίχτυα (με φάουλ η, όχι, σημασία έχει τι μέτρησε). Χθες ο Εμβιλά ήταν που κράτησε τη νίκη. Και, ρεαλιστικά, ένα 3-3, από 3-1, θα ήταν σαν ήττα για τον Ολυμπιακό…

Έβδομη. Ο «βράχος» Σισέ μπορεί και να έκανε εμφάνιση που άγγιξε το άριστα, με περίπου 15 σχεδόν άψογες επεμβάσεις. Ο Μαντί έδωσε σοβαρές λύσεις ανασταλτικά, βοηθώντας και σαν τρίτος στόπερ, ενώ βγήκε και μπροστά, επικίνδυνα-γενικά οι δύο κόφτες του Ολυμπιακού, αυτός κι ο Εμβιλά, επιχείρησαν πέντε (!) σουτ ερχόμενοι από πίσω. Ο Παπασταθόπουλος είχε ένα γεμάτο γήπεδο να τον γιουχάρει κι αντίπαλο σε αρκετές φάσεις τον καλύτερο της ΑΕΚ. Έβγαλε καλές επεμβάσεις, στα γκολ δύσκολα μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Ο Βατσλίκ χάρισε το γρήγορο 1-1 στον Αραούχο, με μία εντελώς άτολμη έξοδο, όμως ευτυχώς με την εμπειρία του δεν τον πήρε από κάτω στη συνέχεια-μάζεψε μπάλες και στον αέρα και νίκησε τον Άμραμπατ με την δύσκολη απόκρουση με το δεξί πόδι, σώζοντας το 2-2. Πάντα επικίνδυνος ο Μασούρας, μέσα σε φάσεις, με βοήθειες πίσω, αλλά και παραλίγο μοιραίος στο φινάλε με το λάθος του στο 2-3 και τη χαμένη ευκαιρία για το 2-4.

Όγδοη. Ο Μαρτίνς αυτή τη φορά επέστρεψε από το 4-3-3 στο 4-2-3-1, με δεκάρι τον Αγκιμπού και νομίζω ότι αιφνιδίασε πολύ από πλευράς τακτικής τον Γιαννίκη, που περίμενε το γνωστό πάσινγκ γκέιμ του Ολυμπιακού, ώστε με πίεση ψηλά να κλέβει μπάλες. Αλλά ο πολύπειρος Πέδρο έπαιξε αυτή τη φορά με μακρινές πάσες, πιο άμεσο ποδόσφαιρο, εκμεταλλευόμενος φυσικά και το πολύ γρήγορο 1-0, αλλά και το 2-1 αρκετά πριν λήξει το ημίχρονο, φυσικά δε και το 3-1 σε περίπου ίδιο χρονικό σημείο στο β’ ημίχρονο! Επέλεξε έτσι, να παίξει χωρίς πολύ παιχνίδι από το κέντρο, για να αποφύγει ακριβώς τις παγίδες που του είχε στήσει ο αντίπαλος κόουτς. Και δικαιώθηκε γράφοντας ιστορία με αυτό το απίθανο «9 νίκες, 3 ισοπαλίες, 0 ήττα» σε 12 σερί ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Γιαννίκης - Μαρτίνς

Ένατη. Ο Γιαννίκης έκανε μεγάλο δώρο στον Μαρτίνς και γενικά στον Ολυμπιακό, κρατώντας στον πάγκο για 45 λεπτά τον Άμραμπατ. Ο Μαροκινός έκανε τη διαφορά, μπήκε σε φάσεις, πλαγιοκόπησε δυνατά, τον αισθάνθηκε για τα καλά ο δυναμικός μάλιστα Ρέαμπτσιουκ αλλά και γενικά η άμυνα του Ολυμπιακού, σε πλήρη αντίθεση με τον άφαντο Λιβάι. Ο Τσούμπερ κακός δεν ήταν, αλλά φάνηκε μόνο εκτός περιοχής. Εκεί που καίει, στην περιοχή, ήταν απών, σε πλήρη αντίθεση με τον Αραμπί. Σωστά ο νεαρός τεχνικός τα έπαιξε όλα για όλα μετά το 3-1 (με 4-4-2 και Γέφτιτς), πηγαίνοντας το σε…ρώσικη ρουλέτα, μήπως εκμεταλλευθεί την έδρα.

Δέκατη. Με εξαίρεση την βροχή από αντικείμενα στον Αραμπί στη φάση του 3-1, η συμπεριφορά του κόσμου της ΑΕΚ ήταν καλή. Σε συνδυασμό με την άψογη διαιτησία (πραγματικά κωμικό να μιλάει κάποιος για πέναλτι, επειδή ο Βράνιες κτύπησε το ένα πόδι του πάνω στο άλλο!!!) από τους Πορτογάλους, είδαμε ένα ντέρμπι επιπέδου, με πρωταγωνιστές τους ποδοσφαιριστές και τους προπονητές.

Για το τέλος-θυμηδία προκάλεσε η κίνηση του Μάνταλου στο β΄ ημίχρονο να πάει να κερδίσει πέναλτι ξανά με θέατρο, όπως είχε κερδίσει με τον Άρη. Απλά τότε ήταν ο Διαμαντόπουλος, τώρα ο Βερίσιμο ο Πορτογάλος. Με ξένους διαιτητές, άλλωστε, έχει γραφτεί αυτό το 9-3-0 του Ολυμπιακού στην ΑΕΚ εδώ και τέσσερα χρόνια.

Άσχετο: Εγώ το είχα γράψει από την Πέμπτη…

Ακριβώς έτσι: «Τι ήθελαν στον ΠΑΟΚ και δεν συμφωνούσαν στην μετάθεση για αργότερα του αγώνα τους στο Περιστέρι, όπως είχε ζητήσει ο Ατρόμητος λόγω της απουσίας ολόκληρου του τεχνικού τιμ λόγω κορονοϊού; Τώρα στον πάγκο του Ατρόμητου θα είναι ο Κορακάκης, προπονητής του Περιστερίου σε εκείνο το φοβερό ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 3-4 στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ προηγούμενο 3-1 έως το 70ο λεπτό και το Περιστέρι να το γυρίζει με τρία γκολ στο τέλος!».

Τους την έκανε πάλι ο Κορακάκης!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.