ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Τα πλάνα του Μαρτίνς για την 11άδα

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: Τα πλάνα του Μαρτίνς για την 11άδα

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta περί του αποψινού ντέρμπι, αλλά και για τον Ολυμπιακό Β!

Φαίνεται ότι ακόμη το σκέφτεται ο Πέδρο Μαρτίνς πριν πάρει την οριστική του απόφαση για το πώς θα παρατάξει τον Ολυμπιακό στο αποψινό ντέρμπι με την ΑΕΚ!

Σίγουρα υπάρχει στο μυαλό του αυτό που οι περισσότεροι βλέπαμε ως πιο πιθανό σχήμα, το ίδιο που είχε κάνει ένα πολύ καλό α΄ ημίχρονο στη νίκη (2-1) επί του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη: με Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλο, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Αγκιμπού, Ροντρίγκες, Ελ Αραμπί, Μασούρας.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό που έχει στα πλάνα του ο Πορτογάλος τεχνικός. Είναι και το σχήμα που έπαιξε στη ρεβάνς με την Άιντραχτ κάνοντας ένα πραγματικά καλό παιχνίδι, παρά την ήττα με το γκολ (1-2) στο 91ο λεπτό: με Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλο, Σισέ (ήταν τιμωρημένος τότε κι είχε παίξει ο Μπα), Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Αγκιμπού, Μασούρας, Ελ Αραμπί, Ονιεκουρού.

Και υπάρχει και τρίτη ιδέα στο πλάνο του! Το σχήμα που έπαιξε στην Φρανκφούρτη με την Άιντραχτ (στην ήττα 1-3): με Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλο, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Μπουχαλάκη, Καμαρά, Αγκιμπού, Ελ Αραμπί, Μασούρα. Χωρίς δηλαδή κλασικό εξτρέμ, ούτε Ροντρίγκες, ούτε Ονιεκουρού.

Το σίγουρο είναι ότι ο Μαρτίνς θα πάει απόψε όπως έχει πάει στα προηγούμενα τρία πολύ μεγάλα παιχνίδια του εσχάτως. Οτιδήποτε από αυτά τα τρία σχήματα δούμε, δεν πρέπει να αποτελέσει καμία έκπληξη. Ακόμη, δεν θα είναι έκπληξη αν δούμε και τον Τικίνιο στην κορυφή της επίθεσης αντί του Ελ Αραμπί.

Επί της ουσίας υπάρχουν 14 παίκτες για την ενδεκάδα του Ολυμπιακού απόψε στο ΟΑΚΑ. Εννιά που θα ξεκινήσουν σίγουρα: Βατσλίκ, Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ, Εμβιλά, Καμαρά, Αγκιμπού, Μασούρας. Δέκατος ο Ελ Αραμπί η, ο Τικίνιο με πιθανότερο τον πρώτο. Κι ενδέκατος ένας εκ των Ροντρίγκες, Ονιεκουρού, Μπουχαλάκη, ανάλογα με το αν ο Μαρτίνς επιλέξει πιο σφιχτό κέντρο (βλέπε με Μπουχαλάκη) η, θα επιλέξει πιο επιθετικό προσανατολισμό, είτε με έναν πιο εκρηκτικό εξτρέμ (βλέπε Ροντρίγκες), είτε με έναν πιο τακτικά «τακτοποιημένο» εξτρέμ (Ονιεκουρού).

Από εκεί και πέρα, στον πάγκο για το κέντρο της άμυνας θα είναι ο Μπα (υπάρχει θέση ξένου, λόγω της απουσίας του Κούντε), για τα πλάγια της άμυνας θα είναι ο Ανδρούτσος, για την εστία ο Κρίστινσον και για πιο μπροστά είναι πολλές οι επιλογές ακόμη (Βαλμπουενά, Ρόνι Λόπες, Βρουσάι).

AΕΚ-Ολυμπιακός

Ιδιαίτερο το παιχνίδι για τον Παπασταθόπουλο, υπό την έννοια ότι θα βρεθεί για πρώτη φορά σε εκτός ντέρμπι με την ΑΕΚ με τον κόσμο της ΑΕΚ στην εξέδρα. Σε μία παρόμοια θέση είχε βρεθεί κι ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος τον Οκτώβριο του 2018, στο ΑΕΚ-Ολυμπιακός (1-1) κι είχε γίνει αλλαγή στο 73’, χωρίς να έχει καλή απόδοση, ίσως επηρεασμένος από το εις βάρος του κλίμα, καθώς έφυγε από την ΑΕΚ εκείνο το καλοκαίρι για να πάει στον Ολυμπιακό ως ελεύθερος, κάτι που στην ΑΕΚ το είχαν αμφισβητήσει. Βέβαια, ο Σωκράτης είναι μία εντελώς διαφορετική περίπτωση, καθώς ήταν στην ΑΕΚ πριν…14 ολόκληρα χρόνια, έφυγε για το εξωτερικό κι απλά επέλεξε στην επιστροφή του πριν ένα χρόνο τον Ολυμπιακό, ενώ είχε πρόταση κι από την ΑΕΚ. Αυτό που είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό απόψε είναι να έχει σε καλή βραδιά τον ηγέτη της άμυνας του.

Ιδιαιτερότητα και ότι αρκετοί παίκτες δεν έχουν ξαναπαίξει στο ΟΑΚΑ απέναντι στην ΑΕΚ. Μιλάμε για το Βατσλίκ, τον Λαλά, τον Ρέαμπτσιουκ, τον Αγκιμπού, τον Ροντρίγκες, τον Ονιεκουρού, τον Τικίνιο.

Θεωρητικά θα είναι καλό για τον Ολυμπιακό να ανοίξει πρώτος το σκορ, κάτι που έχει κάνει στο ΟΑΚΑ επί Μαρτίνς και στις νίκες του (2-1, 5-1), αλλά και στις ισοπαλίες του (1-1, 1-1), με εξαίρεση φυσικά το 0-0 πρόπερσι. Ιστορικά ο Ολυμπιακός είναι πάρα πολύ σπάνιο να κάνει ανατροπή στο σκορ σε αυτό το γήπεδο παίζοντας με την ΑΕΚ…

Να δούμε και τι ρόλο θα παίξει η διαιτησία των Πορτογάλων, διαιτητή και VAR, αλλά κι ο AVAR Κωστάρας (συνήθως επόπτης του Σιδηρόπουλου), που είναι πολύ σημαντικός λόγω των αποφάσεων στα οριακά οφσάιντ. Από τον περίγυρο στης ΑΕΚ γράφονται διάφορα, όμως η ΑΕΚ με Πορτογάλους διαιτητές έχει πετύχει την πιο σπουδαία νίκη της τελευταία στην Ευρώπη (2-1 τη Βόλφσμπουργκ, με κερδισμένο και πέναλτι), αλλά και ένα επίσης σπουδαίο αποτέλεσμα (το 0-0 με τη Μίλαν). Και τα δύο παιχνίδια στο ΟΑΚΑ.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός με Πορτογάλο στο VAR έφερε πρόσφατα 0-0 με τον Παναθηναϊκό στο Καραϊσκάκη, με τον Βίτορ Φερέιρα να εγκρίνει τις εχθρικές προς τον Ολυμπιακό αποφάσεις του Σλοβένου Βίντσιτς.

Άσχετο: Δεν έβγαλε μεγάλη ποιότητα στο επιθετικό κομμάτι χθες ο Ολυμπιακός Β, αλλά κέρδισε τη Λάρισα 1-0 στο Ρέντη, διαψεύδοντας τους πονηρούς της πιάτσας που προέβλεπαν ότι θα κάτσει να χάσει λόγω των καλών σχέσεων του Μαρινάκη με τον Κούγια. Δεν τα κάνει αυτά ο Ολυμπιακός-μετά από τόσα χρόνια ακόμη κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει;…

Η νίκη της ομάδας του Ιμπαγάσα ήρθε μέσα από τη βελτίωση της εικόνας στο β΄ ημίχρονο, αρχικά με τον Μαυρουδή αντί του Σαπουντζή σε θέση Νο 6 και κυρίως μετά το 63’ με τους (βασικούς στο 3-1 επί του ΠΑΟΚ β) Κωστή και Κίτσο αντί των Βοίλη και Μαρίνου. Ο Μαυρουδής βοήθησε σαφώς περισσότερο τους στόπερ και γενικά ανασταλτικά, ο Κίτσος πάτησε περισσότερο περιοχή και πήρε τελικές (έστω όχι τις καλύτερες) κι ο Κωστή γλύκανε το παιχνίδι με τις κοντινές πάσες του και απείλησε με σουτ έξω από την περιοχή-το καλό που έπιασε έφυγε λίγο άουτ, στο…στραβό όμως η μπάλα κόντραρε σε αντίπαλο και πήγε στα δίκτυα.

Σχεδόν άριστη εμφάνιση από τον Τζολάκη, που υπό το βλέμμα του Μαρτίνς έπιασε όλα έπρεπε να πιάσει, ακόμη και το πιο δύσκολο κι έδειξε βελτίωση με την μπάλα στα πόδια. Πολύ καλή η απόδοση του Ξενιτίδη, που σε ρόλο εσωτερικού χαφ πλέον πέρασε τις καλύτερες πάσες προς την επίθεση και ξεκίνησε το γκολ με εντυπωσιακή ενέργεια.

ΑΕΚ-Ολυμπιακός

Ο Μπαγκαλιάνης ήταν ξανά καλός, όμως αυτή τη φορά και με τρεις τέσσερις στιγμές στις οποίες θα έπρεπε να αντιδράσει καλύτερα. Ίσως δεν τον βόλεψε που έπαιξε αριστερό στόπερ, καθώς επιλέχθηκε δεξί στόπερ σε πρώτη εμφάνιση ο Κινκουέ, ο οποίος έδειξε πράγματι καλές προδιαγραφές (και στις επεμβάσεις του και στην ικανότητα του στις πάσες), αλλά και επιπολαιότητα και στο χτίσιμο του παιχνιδιού και σε μαρκαρίσματα (ιδίως με τα χέρια).

Ο δεξιός μπακ Νίκολιτς ήταν καλός, με μεγάλη αποτελεσματικότητα αμυντικά, ενώ είχε κι αρκετές προωθήσεις, βγάζοντας και την καλύτερη σέντρα. Ο αριστερός μπακ Αποστολόπουλος είχε κι αυτός καλή δουλειά πίσω και βγήκε και δύο-τρεις φορές καλά μπροστά. Ο Σουρλής όταν αποφάσιζε να παίξει σωστά και γρήγορα έκανε τη διαφορά-όταν επέμενε να κρατάει περισσότερο την μπάλα και να κάνει εξεζητημένα πράγματα, έχανε κι ο ίδιος και η ομάδα.

Στην επίθεση, ο Μαρίνος κι ο Βοίλης το πάλεψαν πολύ, όμως ο πρώτος κόβονταν εύκολα χθες κι ο δεύτερος δεν βρήκε στιγμές, με εξαίρεση ένα «εύκολο» σουτ. Ο Αλγκασίμ ξεκίνησε σε ρόλο αριστερού εξτρέμ, αλλά ήταν πολύ καλύτερος όταν πέρασε σε θέση φορ μετά το 63’, στρώνοντας κι ωραία την μπάλα στο γκολ του Κωστή. Ο διαιτητής (Κουκουλάς) τον αδίκησε που δεν του έδωσε φάουλ που του έκανε ο αντίπαλος γκολκίπερ στο ημικύκλιο της περιοχής!

Κατά τα άλλα, πρώτον περιμέναμε μάλλον καλύτερο τον αγωνιστικό χώρο και δεύτερον οι δύο Ουρουγουάνοι της Λάρισας έριξαν πολλές «άσχημες» κλοτσιές στους πολύ νεότερους τους «ερυθρόλευκους».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.