ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Οι στημένες φάσεις, οι αδυναμίες και το καλό κοινό σημείο τους

ΑΕΚ-Ολυμπιακός: Οι στημένες φάσεις, οι αδυναμίες και το καλό κοινό σημείο τους

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος αναλύει στο blog του στο Gazzetta κάποια σημεία από τα οποία θα κριθεί το ντέρμπι της Κυριακής στο ΟΑΚΑ.

Αν θελήσουμε να μιλήσουμε με αριθμούς, το ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ την Κυριακή στο ΟΑΚΑ είναι πολύ πιθανόν να κριθεί στις στημένες φάσεις!

Βλέπουμε, άλλωστε, ότι από τα 20 γκολ της ΑΕΚ στις εννιά αγωνιστικές στο φετινό πρωτάθλημα, τα οκτώ έχουν προέλθει από στημένες φάσεις (πέντε από κόρνερ και φάουλ και τρία από πέναλτι). Μιλάμε για ποσοστό που πλησιάζει το 50%. Ακόμη και το ένα από τα δύο γκολ της ΑΕΚ στα προκριματικά του Κόνφερενς Λιγκ, του Μάνταλου στο ΟΑΚΑ με τη Βέλεζ, ήταν από στατική φάση, για την ακρίβεια από συνέχεια στατικής φάσης.

Από την πλευρά του, αρκετά γκολ από στημένες φάσεις έχει κι ο Ολυμπιακός: από τα συνολικά 30 γκολ του στα 19 παιχνίδια του σε Ευρώπη και πρωτάθλημα, έχει 14 γκολ από τέτοιες φάσεις, τα 11 από φάουλ και κόρνερ και τα τρία από πέναλτι. Κι αυτός δηλαδή σχεδόν τα μισά!

Το ποσοστό του είναι ουσιαστικά ίδιο με της ΑΕΚ, με μία διαφορά: σχεδόν όλα τα γκολ της ΑΕΚ από κόρνερ και φάουλ ήταν «απευθείας», δηλαδή σέντρα-κεφαλιά (Βράνιες, Λιβάι, Λε Ταλέκ) η, σέντρα-σουτ (Μήτογλου) και γκολ. Αντίθετα, του Ολυμπιακού αρκετά από τα γκολ ήταν σε εξέλιξη ενός υπέρ του κόρνερ η, φάουλ. Δηλαδή, εκτελούνταν το κόρνερ, έδιωχνε η αντίπαλη άμυνα, έπαιρναν το ριμπάουντ οι «ερυθρόλευκοι» και σκόραραν. Μόνο σε πέντε περιπτώσεις (δύο κεφαλιές Τικίνιο, μία Σισέ, μία ακόμη κεφαλιά-αυτογκόλ παίκτη της Σλόβαν κι ένα σουτ του Ονιεκουρού) μπήκαν γκολ απευθείας από εκτέλεση κόρνερ η, φάουλ.

Τώρα, αναφορικά με τα γκολ που δέχονται οι δύο ομάδες από στατικές φάσεις, η ΑΕΚ έχει παθητικό τέσσερα γκολ στα 11 παιχνίδια της, τρία από κόρνερ και φάουλ (τα δύο με τον ΟΦΗ κι ένα από το Βόλο) κι ένα από πέναλτι (στην Τούμπα).

Ο δε Ολυμπιακός έχει παθητικό δέκα γκολ στα 19 παιχνίδια του, έξι από κόρνερ και φάουλ, τρία από πέναλτι και ένα από απευθείας εκτέλεση φάουλ. Χαρακτηριστικό ότι από τα έξι γκολ από κόρνερ και φάουλ, τα πέντε τα έχει δεχθεί στην εξέλιξη αυτών των στημένων φάσεων (με διώξιμο της άμυνας του, αλλά τελικά παραβίαση της εστίας του από δεύτερη επίθεση, σα συνέχεια της στημένης φάσης)! «Απευθείας» από εκτέλεση κόρνερ και τελική προσπάθεια έχει παραβιαστεί η εστία του μόνο στο ματς στην Μπρατισλάβα.

Μπουχαλάκης

Η σχετική ανάλυση μας δείχνει ότι η ΑΕΚ μοιάζει να είναι από λίγο έως αρκετά καλύτερη στις στημένες φάσεις. Επιπλέον ένα γκολ που έφαγε από το Βόλο, σε εξέλιξη στημένης φάσης, ήταν από καραμπόλα. Με τον Ολυμπιακό, από την πλευρά του, να έχει αυτό το πολύ ιδιαίτερο δεδομένο, και να βάζει και να τρώει πολλά γκολ σε συνέχεια στατικών φάσεων υπέρ του και εναντίον του αντίστοιχα!

Όπως επίσης μπορούμε να προσέξουμε ότι η ΑΕΚ στα δύο τελευταία παιχνίδια της (με Άρη κι Απόλλωνα) δέχθηκε γκολ από κεφαλιές σε σέντρες που γίνονται στην περιοχή της. Ο Ολυμπιακός έχει κι αυτός αδύναμα σημεία: πρώτον τις πλαγιοκοπήσεις που «τρώει» συνήθως από τη δεξιά πλευρά του και καταλήγουν σε γκολ του παίκτη της άλλης πλευράς (βλέπε στο Καραϊσκάκη το γκολ του ΠΑΟΚ και το νικητήριο της Άιντραχτ, αλλά και στην Μπρατισλάβα το πρώτο γκολ της Σλόβαν). Και δεύτερον τις πάσες στην πλάτη του Μπα (βλέπε γκολ στο Αγρίνιο και πρώτο γκολ της Άιντραχτ στο Καραϊσκάκη).

Κοινό, καλό, σημείο τους στο επιθετικό κομμάτι: είναι και οι δύο ομάδες καλές στις αντεπιθέσεις. Η ΑΕΚ με τον Τσούμπερ, τον Μάνταλο, τον Λιβάι και τον Άμραμπατ. Κι ο Ολυμπιακός με τον Μασούρα, τον Ελ Αραμπί, τον Αγκιμπού και τους Ροντρίγκες, Ονιεκουρού.

Άσχετο: Φοβερό και τρομερό…έγκλημα του Άρη, που όρισε να εκτίσει ο Καμαρά την ποινή του λόγω καρτών στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη. Μιλάμε για ένα κυνηγό με δύο γκολ στο ενεργητικό του, ε; Ένα σε κενή εστία, με τον Παναθηναϊκό, κι ένα από πέναλτι, στο 5-1 επί του Παναιτωλικού. Ακόμη και τις δύο ασίστ που έχει, και οι δύο είναι από το ίδιο ματς, το 5-1 επί της ομάδας του Αγρινίου.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.