Παναθηναϊκός: Τελικός, απαντήσεις και αδυναμίες

Παναθηναϊκός: Τελικός, απαντήσεις και αδυναμίες

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Τελικός, απαντήσεις και αδυναμίες

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον Παναθηναϊκό που δεν έχει περιθώρια να μην νικήσει τον ΠΑΟΚ και τα φανερά αμυντικά προβλήματα του δικεφάλου που πρέπει να αναδείξουν οι παίκτες του Τριφυλλιού.

Έτσι όπως έστρωσε, θα πρέπει και να κοιμάται κάθε Κυριακή ο Παναθηναϊκός. Όταν στις πρώτες οκτώ στροφές του πρωταθλήματος έχει πετάξει στα σκουπίδια 13 από τους 24 πόντους που διεκδίκησε, τότε είναι μονόδρομος κάθε παιχνίδι από τον Νοέμβριο κιόλας να μοιάζει και να είναι τελικός.

Ανεξάρτητα από την βελτίωση στην αγωνιστική εικόνα της ομάδας σε σχέση με πέρσι που ακόμη και ένας άσχετος με το ποδόσφαιρο μπορεί να εντοπίσει, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει αδικήσει κατάφωρα τον εαυτό του, έχασε σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Τρίπολη, γκέλαρε με τον ΟΦΗ και το βράδυ της Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ θα πρέπει να καλύψει το χαμένο έδαφος, να βάλει το τρίποντο στο σακούλι και να πάει ήρεμος στην διακοπή του πρωταθλήματος, στην οποία θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει για να βελτιώσει τις καταγεγραμμένες αδυναμίες του σε δημιουργικό και ανασταλτικό κομμάτι μέχρι να έρθει η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου, στην οποία όπως έχουμε αναφέρει θα κινηθεί για τουλάχιστον έναν κεντρικό μέσο και... βλέπουμε.

xa

Οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα πέρα από την νίκη θα ισοδυναμεί με ακόμη ένα πισωγύρισμα. Ναι, μιλάμε, για ένα ντέρμπι αλλά όταν ο Παναθηναϊκός βρίσκεται ήδη στο -9 από την κορυφή και ο Άρης που ξεκίνησε από το -6, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το πόσο μεγάλο είναι το πρέπει που έχει μπροστά του το Τριφύλλι το βράδυ της Κυριακής στην Λεωφόρο.

Σε μία Λεωφόρο που θα είναι γεμάτη, δείγμα της ξεκάθαρης πίστης προς το σύνολο του Ιβάν και θα είναι αμαρτία αν κλονιστεί αυτή η σχέση από ακόμη ένα στραβό αποτέλεσμα, το οποίο θα ανεβάσει την πίεση, τους δείκτες του προβληματισμού και την εσωστρέφεια που πάντα σε αυτόν τον Παναθηναϊκό μπορεί από το μηδέν να φτάσει στο εκατό, μέσα σε έναν μήνα, λόγω του παρελθόντος και της μιζέριας, της έλλειψης οράματος που αδυνατεί να δώσει η διοίκηση του Γιάννη Αλαφούζου.

Το μεγάλο πρόβλημα του ΠΑΟΚ και ο ντεφορμέ Πασχαλάκης

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο ΠΑΟΚ είναι ένας συμπαγής αντίπαλος, μία ομάδα με ταλέντο μεσοεπιθετικά αλλά σε καμία περίπτωση με την ποιότητα των προηγούμενων χρόνων. Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να πάρει αυτό το ματς, θα πρέπει να βελτιώσει την λειτουργία του στις οργανωμένες επιθέσεις, καθώς η συμπεριφορά του δικεφάλου του βορρά πίσω από την μπάλα είναι καλή, δεν αφήνει χώρους προς εκμετάλλευση και η συνοχή των γραμμών του όταν χάνει την κατοχή, δεν θα επιτρέψει πολλές επιθέσεις στο επιθετικό τρανζίσιον για τον Παναθηναϊκό, εκεί όπου είναι φέτος η μεγάλη του δύναμη.

Προφανώς, χρειάζεται τεράστια προσοχή ο κορυφαίος μεσοεπιθετικός του πρωταθλήματος, ο Μπίσεσβαρ αλλά και ο Ζίβκοβιτς που βρίσκεται σε πολύ καλό φεγγάρι. Ο Σβιντέρσκι όποτε παίζει απέναντι στον Παναθηναϊκό είναι εξαιρετικός, πέρσι είχε κάνει πάρτι με τον Πούγγουρα στην Τούμπα και είναι ένα ερωτηματικό το πόσο αποτελεσματικά θα ήταν αντιμετωπίσουν οι Βέλεθ και Σάρλια. Ο Πολωνός δεν είναι... killer αλλά οι κινήσεις του χωρίς την μπάλα είναι του κορυφαίου επιπέδου.

Από κει και πέρα, αξίζει να αναφερθούμε και στο εξής:

Ο ΠΑΟΚ ανασταλτικά, όσον αφορά την αποτελεσματικότητά στο να μην δέχεται φάσεις και γκολ, δεν είναι ακόμα ομάδα Λουτσέσκου. Οι απουσίες στο κέντρο της άμυνας και οι ακραίοι μπακ που στο αμυντικό κομμάτι έχουν θέματα, δημιουργούν ανασφάλεια.

Ο δικέφαλος του βορρά έχει δεχθεί 10 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα. Με ίσο αριθμό xGoals των αντιπάλων. Το θέμα δεν είναι αυτό. Το θέμα είναι πως το 60% αυτών των τερμάτων έχουν προέλθει από μπάλες που... σκάνε στην περιοχή από τα άκρα του αμυντικού ή του μεσαίου τρίου και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από την αμυντική γραμμή. Στο Αγρίνιο, στο Ηράκλειο, τρεις φορές στην Τούμπα με τον Βόλο και στο 4-1 με τον Απόλλωνα, ο ΠΑΟΚ δέχεται γκολ από σέντρες που καταλήγουν στην περιοχή του. Είναι ξεκάθαρη η αδυναμία των μετόπισθεν του δικεφάλου να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την... εναέρια κυκλοφορία μέσα στην περιοχή.

vls

Παράλληλα, στα τελευταία πέντε παιχνίδια, ο πορτιέρε Αλέξανδρος Πασχαλάκης είναι σκιά του καλού του εαυτού και δεν θυμίζει σε τίποτα τον... Superman των πρώτων αγωνιστικών. Ο δείκτης xConcededGoals που μας προσφέρει το Wyscout αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ο συγκεκριμένος δείκτης εξετάζοντας την πορεία της μπάλας προς το τέρμα, μας δείχνει τα πόσα γκολ θα... έπρεπε να δεχθεί και τα πόσα τελικά δέχθηκε. Πόσο δύσκολες με λίγα λόγια ήταν οι τελικές που κατευθύνθηκαν προς την εστία του.

Με την Κοπεγχάγη είχε 0.94xCG και δέχθηκε 2

Κόντρα στον Απόλλωνα 0.4 και δέχθηκε 1

Στο «Γ. Καραϊσκάκης» 1.51 και δέχθηκε 2

Στη Δανία 0.53 και δέχθηκε 1

Στο 4-4 με τον Βόλο 2.48 και δέχθηκε 4!

Είναι ξεκάθαρο πως δεν πατάει καλά και θα ήταν ευχάριστο νέο για τον Παναθηναϊκό η στήριξη του Λουτσέσκου προς το πρόσωπό του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.