ΑΕΚ: Νίκη πρωταθλητισμού και ματς (μεγάλο) μάθημα!

ΑΕΚ: Νίκη πρωταθλητισμού και ματς (μεγάλο) μάθημα!

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
ΑΕΚ: Νίκη πρωταθλητισμού και ματς (μεγάλο) μάθημα!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει για την επικράτηση της Α.Ε.Κ. επί του Άρη η οποία πρέπει να έκανε (πολύ) σοφότερο τον Γιαννίκη, για τους κίτρινους και τους κόκκινους και έχει υστερόγραφα...

Το ζητούμενο για την ΑΕΚ στο ματς με τον Άρη ήταν (όπως σε κάθε ματς) η νίκη. Έπειτα ακολουθούσε ο τρόπος με τον οποίο θα έφτανε σε αυτή σε επίπεδο αγωνιστικής εικόνας και συνολικής απόδοσης της ομάδας. Απέναντι σε μια ανταγωνιστική και καλή ομάδα, η Ένωση τα κατάφερε στο πλέον σημαντικό, το οποίο είναι η κατάκτηση της νίκης. Στο δεύτερο ζητούμενο που σημειώνω, η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη, αν εξαιρέσουμε το πρώτο μισάωρο και κάτι ψιλά, δεν τα πήγε καθόλου καλά...

Όμως σε έναν... μαραθώνιο όπως πάντα είναι το πρωτάθλημα κάθε χώρας συνιστά δεδομένο ότι θα συμβεί και αυτό. Δηλαδή ότι θα προκύψουν και μέτρια έως κακά παιχνίδια. Τότε είναι που πρέπει να πάρεις το τρίποντο! Αν καταφέρεις να κερδίζεις στην κακή σου μέρα και να επεκτείνεις το νικηφόρο σερί σου είσαι σε καλό δρόμο για να πραγματοποιήσεις το στόχο σου: να πρωταγωνιστείς κοινώς και να διεκδικήσεις έως το τέλος το πρωτάθλημα.

Έχει συμβεί ήδη με τους βασικούς ανταγωνιστές της ΑΕΚ. Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ έχουν πάρει νίκες σε έδρες και απέναντι σε ομάδες όπου ήταν τουλάχιστον καλύτερές τους στο χορτάρι αλλά δεν τα κατάφεραν. Το ίδιο σημείωνα και τότε... Ότι δηλαδή έχει μεν σημασία το γεγονός ότι δεν ήταν καλοί, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα στο πρωτάθλημα, αυτό μένει και όπως εκείνοι στο προγούμενο διάστημα, έτσι και η Ένωση σε αυτό το ματς, πήρε τους τρεις βαθμούς, έκανε το τέσσερα στα τέσσερα (και το τρία στα τρία ο Γιαννίκης) και ετοιμάζεται για το ματς στην γειτονιά της.

Ήταν ξεκάθαρα μια νίκη πρωταθλητισμού αυτή απέναντι στον Άρη που ήταν καλύτερος από την ΑΕΚ, έδειξε να είναι πιο έτοιμος και διαβασμένος γι' αυτό το παιχνίδι και τελικά δεν πήρε κάτι απ' αυτό διότι ήταν προβληματικός και άστοχος στη τελική προσπάθεια. Επιπρόσθετα όμως συνιστά ένα πολύ καλό μάθημα για την Ένωση και τον ίδιο τον Αργύρη Γιαννίκη (και τους συνεργάτες του) το οποίο θα πρέπει να έκανε κατά πολύ σοφότερο τον Έλληνα προπονητή σχετικά με την ομάδα...

Η Α.Ε.Κ. έμοιαζε να... χάθηκε!

γ

Ο 41χρονος τεχνικός φαίνεται να 'χει και άστρο (μακάρι να σημειώσω εδώ) και αυτό χρειάζεται όταν μιλάμε για πρωταθλητισμό. Όχι επειδή κέρδισε τον Άρη φυσικά. Αλλά επειδή ήταν καλύτερος ο αντίπαλός του στο μεγαλύτερο διάστημα και έχασε σημαντικές ευκαιρίες για να φέρει τουλάχιστον το ματς στα ίσα. Ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα έμεινε με παίκτη λιγότερο και πολύ περισσότερο στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα. Αλλά και στον Βόλο στο κακό ξεκίνημά της είχε τη τύχη με το μέρος της (χαμένο πέναλτι ο αντίπαλος) και τον Στάνκοβιτς (ξανά) πρωταγωνιστή.

Από κει και πέρα υπάρχει και το πρώτο κομμάτι του αγώνα που δεν πρέπει να το προσπερνάμε επειδή ήταν το καλό της ΑΕΚ. Διότι αυτό γίνεται σκόπιμα απ' αυτούς που έχουμε απέναντι. Και δεν είναι λίγοι... Η ομάδα του Γιαννίκη απείλησε προτού συμπληρωθεί το πρώτο λεπτό για γκολ με τη κούρσα του Ρότα, τη σέντρα του στο κεφάλι του Μάνταλου που έδιωξε ο Κουέστα και έπειτα ο Φαμπιάνο έκανε πέναλτι στον αρχηγό της Ένωσης (όχι με το χέρι, του κλείδωσε το πόδι έξυπνα για να μη πάει στην μπάλα, στο... ριμπάουντ) αλλά δεν έγινε σημαία από κανέναν (και όπως φαίνεται κακώς).

Συνέχισε και στο 8' με τον Τσούμπερ, βρήκε γκολ στο 15' από νέα ασίστ του του Μάνταλου και εξαιρετικό τελείωμα για στόπερ του Μήτογλου, ακολούθησε το τετ α τετ του Ανσαριφάρντ στο 18' (ο οποίος κακώς υποδείχτηκε οφσάιντ μετά το τέλος της φάσης οπότε αν σκόραρε θα μετρούσε από το VAR), για να 'ρθει και το δεύτερο γκολ στο 35' με το πέναλτι που έγινε ξεκάθαρα στον πλέον καταλυτικό της αναμέτρησης Πέτρο Μάνταλο ο οποίος έκανε ασίστ και σκόραρε με πέναλτι το οποίο ο ίδιος κέρδισε. Ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής μαζί με τον Στάνκοβιτς που ήταν σε ετοιμότητα δίχως να βγάλει κάτι το απίθανο!

Έπειτα απ' αυτό το διάστημα και με το σκορ στο 2-0 η ΑΕΚ έμοιαζε να... χάθηκε! Λες και αποσυντονίστηκε. Όχι ότι επαναπαύτηκε, που δεν το αποκλείω, αλλά δεν μου έδειχνε αυτό στο γήπεδο. Απλά... χάθηκε! Σα να... έσβησε και προφανώς σε αυτό έπαιξε ρόλο ο αντίπαλος. Ωστόσο το κακό είναι ότι έμοιαζε να... χάθηκε και ο Γιαννίκης. Ο Έλληνας τεχνικός που μια χαρά τα πάει, δεν το είδε καλά το ματς, ή έστω έτσι μου φάνηκε εμένα, από τις αλλαγές του. Ο Μάνταλος είχε απ' την Πέμπτη ένα αιμάτωμα μα δεν ήταν ο λόγος που αντικαταστάθηκε λανθασμένα για μένα (έπρεπε να βγει ο Σιμάνσκι). Ο Τσούμπερ αν και στο χειρότερο βράδυ έπαιξε όλο το ματς, αργή αντίδραση στην αποβολή του Μήτογλου (έπρεπε να εκμεταλλευτεί ότι πήγε VAR ο Διαμαντόπουλος και να βάλει αμέσως Τζαβέλλα) και μέσα ο Γκαρσία με μιάμιση, άντε και δυο προπονήσεις; Δεν...

Καιρό περίμεναν το παραμικρό «κόκκινοι» και οι... άλλοι!

φ

Η κουβέντα προφανέστατα θα μείνει σκόπιμα στη διαιτησία. Το αντιλαμβάνομαι και το αποδέχομαι. Άλλωστε πριν καν φτάσουμε στο ημίχρονο συγκεκριμένα (ερυθρόλευκης απόχρωσης) ηλεκτρονικά μέσα έστελναν το μήνυμα με κείμενα τα οποία και -με χρονοκαθυστέρηση είναι η αλήθεια- λίγο αργότερα τα συναντούσε κανείς και σε κίτρινης (από Θεσσαλονίκη πλευρά) απόχρωσης αντίστοιχα μέσα! Όπως και όλη η προκλητική συμπεριφορά των ανθρώπων της φιλοξενούμενης πολύ νωρίτερα απ' την όποια απόφαση θα μπορούσε να τους ξεσηκώσει.

Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και καιρό περίμεναν κίτρινοι και κόκκινοι να βρουν κάτι σε διαιτητικό επίπεδο για να απογειώσουν το θέμα και να γράψουν για «κανονικό ποδόσφαιρο» τάχα μου και για τους (τούτη την εποχή) κακούς Έλληνες διαιτητές! Στο κανονικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν όμως ομάδες με... ξένες πλάτες (για να το θέσω κομψά) και φυσικά για τους διαιτήτες δεν γίνεται να ισχύει όποτε μας βολεύει...

Για να μην παρεξηγηθώ επαναλαμβάνω την άποψή μου σχετικά με την ελληνική διαιτησία: ήταν και είναι (απ' όσο διαπιστώνω θα συνεχίσει κιόλας) σε κάκιστο επίπεδο και ΔΕΝ κάνουν. Εννοείται όμως πως δεν ξεσηκώθηκε κανείς τους όταν η ΑΕΚ έτρωγε την... πιστολιά στην Κρήτη με αντίπαλο τον ΟΦΗ. Τότε ήταν όλα καλώς καμωμένα για δαύτους. Ούτε για τον Βόλο (που δεν έχουν τόση σημασία τα διαιτητικά λάθη λόγω αποτελέσματος που ευτυχώς δεν καθόρισαν οι αποφάσεις εκείνες όπως η μη αποβολή του Γκρίλο) θυμήθηκαν να σημειώσουν κάτι.

Περίμεναν να βρουν ακόμη και υποψίες φάσεων για να βγουν -τυχαία- κόκκινοι και κίτρινοι να κάνουν... ντου. Από χθες έπιασαν δουλειά πριν καν ολοκληρωθεί το ημίχρονο έως σήμερα με το... καλημέρα, καλό μήνα και καλή εβδομάδα... Όποτε τους βολεύει υπάρχει το VAR, όποτε δεν τους αρέσει πάνε στο αυτόν επέλεξαν να βάλουν (κι ας είναι Ολλανδός μιας και ξένο διαιτητή ζητούσε ο Άρης και είχε τουλάχιστον στο VAR, μακάρι να 'χει και στο χορτάρι ΠΑΝΤΑ).

Το ματς στην γειτονιά μας έρχεται το Σάββατο (06/11) με αντίπαλο τον Απόλλωνα Σμύρνης και η ΑΕΚ πρέπει να κάνει το πέντε στα πέντε (το οποίο έχει να πετύχει από την πρωταθληματική σεζόν) για να βρεθούν 40.000 στο ΟΑΚΑ και να γίνει... πάρτι κορυφής (αν τα καταφέρει η ομάδα)!

κ

Υγ: Απίστευτη η παρουσία του κόσμου, όχι σε νούμερα αυτά δεν με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα, αλλά σε επίπεδο στήριξης και συμμετοχής στο ματς. Όταν είδαν ότι η ΑΕΚ... σβήνει στο γήπεδο της έδωσαν τη δύναμη που πρέπει να μεταδίδει ο κόσμος. Ήταν κοντά στις 25.000 και είχαν απόλυτη συμμετοχή στο τρίποντο ειδικά στο δεύτερο 45λεπτο. Δεν προστάτεψαν μόνο την ομάδα, αλλά την οδήγησαν και στη νίκη βάζοντας πλάτη στα δύσκολα σημεία του αγώνα... Πραγματικά υπέροχοι σε εξέδρα, παλμό και συμμετοχή. Πού να ήταν και έδρα το ΟΑΚΑ, σύντομα όμως, πολύ σύντομα διότι μην ξεχνάμε η ΑΕΚ δεν έχει -συγκριτικά με τους ανταγωνιστές της- την έδρα της που θα την απογείωνε! Ακόμη και στις προκλητικές συμπεριφορές από τον πάγκο του Άρη δεν τσίμπησε κανείς... Παίζει τεράστιο ρόλο η σύνδεση κόσμου – ομάδας, πρωταγωνιστικό για να φτάσει η ΑΕΚ στην επίτευξη του στόχου...

Υγ2: Επειδή, για μένα, είχε μια – δυο άστοχες αποφάσεις ο Αργύρης Γιαννίκης δεν σημαίνει κάτι άλλο πέρα απ' αυτό που σημειώνω για το συγκεκριμένο ματς. Ο Έλληνας τεχνικός είναι λογικό να μαθαίνει ακόμη την ομάδα του και τι να πάρει από τον κάθε ποδοσφαιριστή του. Όπως και το ότι έχει μπόλικη δουλειά μπροστά του για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την ομάδα και την αποτελεσματικότητα της δουλειάς του. Όπως και να 'χει γράφει τρία στα τρία δίχως να 'χει τη δυνατότητα να περάσει ούτε μήνας (καλά – καλά) παρουσίας του. Επιπρόσθετα ΣΠΟΥΔΑΙΑ η αλλαγή του Ρότα τόσο νωρίς. Όσο για τη φάση δεν έχει ουσία και σημασία τι θα πω εγώ: ζητάνε αποβολή στον Άρη στο δεύτερο μαρκάρισμα το ακούω, σέβομαι την άποψη και τη δέχομαι, αλλά δεν βλέπω προσωπικά να υπάρχει κάτι τέτοιο. Από το τρόπο που κλείνει – γέρνει ο αντίπαλος φαίνεται αυτό, αλλά επαναλαμβάνω δέχομαι κάθε άποψη και τη σέβομαι. Για να επιστρέψω στον Γιαννίκη σημειώνω το συγκεκριμένο υστερόγραφο διότι μπορεί να το μεταφράσουν όπως θέλουν εκείνοι οι καλοθελητές. Αναμενόμενο είναι να 'χει και (εκ του αποτελέσματος) άστοχες επιλογές σε ένα ματς. Δεν περιμένεις δα έχοντας εκτός Άμραμπατ και Γκαρσία να 'χεις τόσο κακό -μετά το 20'- τον πλέον σημαντικό παίκτη σου, τον Τσούμπερ!

Υγ3: Ο Τάνκοβιτς δεν πήγε καλά αν και τακτικά ήταν σωστός. Αυτό πρέπει να το βλέπει και ο Γκαρσία διότι μπήκε στο ματς και άφησε πολλές φορές τη θέση του και φάσεις. Προφανώς γιατί ήταν ανέτοιμος! Επιστρέφω στον Σουηδό: είναι λογικό με τόση αγωνιστική απραξία να μην ανταποκρίθηκε και υπάρχει δικαιολογία. Ωστόσο όταν έχεις την ευκαιρία πρέπει να την αρπάξεις διότι με όσους έχεις μπροστά σου, όπως θα έπρεπε να 'χει διαπιστώσει και ο ίδιος, δεν θα βρεις πολλές τέτοιες (ευκαιρίες).

Υγ4: Άριστη ανταπόκριση και εικόνα από τον Μισελέν. Ο Γάλλος δεξιός μπακ τα πήγε πολύ καλά και ειδικά στο ανασταλτικό κομμάτι, αμυντικά ήταν αλάνθαστος ακόμη και όταν έμεινε δυο – τρεις φορές εκτεθειμένος με δυο αντιπάλους στην πλευρά του. Πολύ καλό μαντάτο αυτό. Σούπερ όμως και με... κατάθεση ψυχής (και σώματος) ήταν ο Αντρέ Σιμόες. Πραγματικά έπαιζε για δυο στα χαφ λόγω της κάκιστης εικόνας του Σιμάνσκι. Ο Πορτογάλος ήταν συγκλονιστικός...

Υγ5: Μα να δουν τα tapes του παίκτη τους για... μπανάνες; ΔΕΝ ξανάγινε στον ΚΟΣΜΟ όλο τέτοιο φιάσκο επικοινωνιακής πολιτικής και... καταγγελίας από αντίπαλη ομάδα για δήθεν εκρηκτική ατμόσφαιρα στο ΟΑΚΑ. Πέρα από το γελοίο της υπόθεσης, για τα tapes που... βάφτισαν μπανάνες, είναι και εξοργιστικό να κατηγορείς τον κόσμο της ΑΕΚ και τους ανθρώπους της για ρατσιστικές – ξενοφοβικές συμπεριφορές. Συνιστά ΑΛΗΤΕΙΑ ότι και να 'σαι και ας έχεις υποχρέωση να εξυπηρετήσεις το αφεντικό σου! Ντροπή τους πραγματικά και από αυτό καταλαβαίνουν όλοι...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...