Με αριθμούς και αποδείξεις ο Γιάσμιν Κούρτιτς γίνεται κομβικός για τον ΠΑΟΚ (vids)

Με αριθμούς και αποδείξεις ο Γιάσμιν Κούρτιτς γίνεται κομβικός για τον ΠΑΟΚ (vids)

Με αριθμούς και αποδείξεις ο Γιάσμιν Κούρτιτς γίνεται κομβικός για τον ΠΑΟΚ (vids)

bet365

Κουβαλώντας εμπειρία 300 αγώνων στη Serie A ήταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να αρχίσει να αποδεικνύεται κομβικός στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Οι αριθμοί του Γιάσμιν Κούρτιτς στο πιάτο σας.

Πέρα από το τι πιστεύει ο Ραζβάν Λουτσέσκου και το κατά πόσο η ισχυρή φυσιογνωμία του έχει αποδειχθεί μέχρι τώρα καθοριστικός παράγοντας στην πορεία του ΠΑΟΚ, αυτό που συνεχίζει να κεντρίζει το ενδιαφέρον είναι η μεγάλη εικόνα.

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι αυτό που έχει ξεκινήσει να κάνει ο ΠΑΟΚ, στ’ αλήθεια προκαλεί ενδιαφέρον να το παρακολουθεί «εν τω γίγνεσθαι» κανείς. Να το βλέπει να εξελίσσεται. Η αγωνιστική συμπεριφορά, το σκεπτικό της ομάδας, η νοητική προσέγγιση του παιγνιδιού, ο χαρακτήρας, είναι το νούμερο-ένα. Και μετά έρχονται οι ποδοσφαιριστές. Οι προσωπικότητες.

Το καλοκαίρι ο «Δικέφαλος» απέκτησε έξι ποδοσφαιριστές. Οι τρεις ήρθαν στο τέλος κουβαλώντας την ταμπέλα του δανεικού, οι άλλοι τρεις νωρίτερα, ανάμεσα τους και ο μεγάλος άτυχος της χρονιάς, Νέλσον Ολιβέιρα. Εκτός από τον Πορτογάλο ο ΠΑΟΚ έδωσε ένα από τα πιο «βαριά» συμβόλαια του φετινού ρόστερ στον Γιάσμιν Κούρτιτς.

Ο Σλοβένος με «προϋπηρεσία» δέκα ετών και εμπειρία 300 αγώνων στο υψηλότατο επίπεδο της Serie A ήταν η επιλογή του Ραζβάν Λουτσέσκου όταν η περίπτωση του Πορτογάλου Αντριέν Σίλβα άρχισε να παρουσιάζει δυσκολίες και η Σαμπντόρια δεν άλλαζε στάση παρά το ασφυκτικό πρέσινγκ των ανθρώπων του ΠΑΟΚ.

Ο 32χρονος διεθνής μέσος εμφανίστηκε στην προετοιμασία της Ολλανδίας και το πρώτο πράγμα που ομολόγησε ήταν ότι είχε να ακουμπήσει μπάλα για πάνω από ενάμιση μήνα!

Ο υποβιβασμός της Πάρμα είχε κριθεί στα μέσα Μαΐου κι έκτοτε ο Σλοβένος έκανε διακοπές μαζί με την οικογένεια του. Εμοιαζε κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να θέλει χρόνο προκειμένου να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να μάθει τη νέα ομάδα του και να αφουγκραστεί τα «θέλω» του προπονητή του.

Μετράει 12/12 επίσημα παιχνίδια

Ο Κούρτιτς ξεκίνησε να παίζει από το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Μποέμιανς του Δουβλίνου και έφτασε να είναι ο ένας από τους τρεις ποδοσφαιριστές του «ασπρόμαυρου» ρόστερ (Σφιντέρσκι και Μπίσεσβαρ οι άλλοι δύο), με χρόνο συμμετοχής και στα 12 επίσημα παιχνίδια μέχρι τώρα ενώ τον Σεπτέμβριο πρόσθεσε άλλα δύο γεμάτα ενενηντάλεπτα με την εθνική Σλοβενίας απέναντι σε Μάλτα και Κροατία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022.

Από τα δύο κολλητά εκτός έδρας παιχνίδια με Αστέρα και Παναιτωλικό ο Σλοβένος χαφ άρχισε να ανεβάζει στροφές και να «φτιάχνει» τα νούμερα του. Στο ματς της Τρίπολης είχε 36/40 πάσες, 4/7 κερδισμένες μονομαχίες, 7 κλεψίματα, 12 ανακτήσεις της μπάλας, οι 6 στο μισό του αντιπάλου, 3/3 πάσες στο τρίτο του γηπέδου και 12/13 προωθητικές πάσες. Στο Αγρίνιο ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 48/51 πάσες, 5/6 στο τρίτο του γηπέδου, 13/15 προωθητικές πάσες, 8 κλεψίματα, 4/5 κερδισμένες εναέριες μονομαχίες, 10 ανακτήσεις της μπάλας.

Ήταν παντού στο ντέρμπι με την ΑΕΚ

Ήρθε το ντέρμπι με την ΑΕΚ, όπου ο Κούρτιτς έκανε την καλύτερη του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Υπήρχαν στιγμές που έμοιαζε να είναι παντού στο γήπεδο και εκτός από το γκολ που σημείωσε ευστοχώντας από το σημείο του πέναλτι, οι αριθμοί του εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Εκεί το ποσοστό που είχε στις σωστές πάσες άγγιξε το 94% (44/47), μέτρησε 20/21 προωθητικές πάσες και 11/11 πάσες προς τα πίσω, δεν έχασε ούτε μια μονομαχία από τους μέσους της ΑΕΚ ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 5/5 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες, 4/4 εναέριες μονομαχίες. Επίσης είχε 12 ανακτήσεις της μπάλας, οι 4 στο μισό του αντιπάλου και ολοκλήρωσε το ντέρμπι της Τούμπας χωρίς να υποπέσει σε κανένα φάουλ!

Στο Ηράκλειο άρχισε να είχε περισσότερη εμπλοκή στο δημιουργικό κομμάτι, πολλές μπάλες πέρασαν από τα πόδια του (58/63 πάσες, 11/12 προωθητικές πάσες, 3/5 μακρινές πάσες), ενώ βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα με μια εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ γράφοντας το 2-0 για τον ΠΑΟΚ.

Να μπει πιο βαθιά στην εξίσωση του γκολ

Όλοι αυτοί οι αριθμοί και οι επιδόσεις, ίσως, να μην φτάνουν για τον Λουτσέσκου. Κανείς δεν πήγε μακριά, μόνο με τα αναμενόμενα. Ο Ρουμάνος γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα ανεβάσει κι άλλο το μ.ο. αποτελεσματικότητας, αλλά θέλει ακόμη περισσότερη επιδραστικότητα από τον Σλοβένο στο παιχνίδι της ομάδας. Να μπει στην εξίσωση του γκολ.

Μπορεί μαζί με τους Μιτρίτσα, Άκπομ, Μπίσεσβαρ είναι οι τέσσερις παίκτες με δύο γκολ στο ενεργητικό τους έως τώρα στην σεζόν, αλλά για να βγει ο λογαριασμός μιας ολόκληρης χρονιάς, χρειάζονται και τα γκολ των επερχόμενων. Οι ΠΑΟΚτσήδες ξέρουν πως ο μεγαλύτερος σκόρερ στην ιστορία τους δεν ήταν τυπικός φορ, ήταν (με την ορολογία της εποχής του) οκτάρι, ο Σταύρος Σαράφης. Ο ένας και μοναδικός «Καίσαρας» του ελληνικού φουτμπόλ έκανε τον αντίπαλο να τους υπολογίζει. Να τους υπολογίζει, ίσως πιο πολύ κι απ’ τους σέντερ-φορ.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα