Το δόγμα Λουτσέσκου: «I believe»!

Το δόγμα Λουτσέσκου: «I believe»!

Το δόγμα Λουτσέσκου: «I believe»!

bet365

Το πρώτο «ταμείο» της χρονιάς βγάζει τον ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου στο συν, με τον Σταύρο Σουντουλίδη να επιχειρεί να αναλύσει τη μέχρι τώρα πορεία και να απαριθμεί τους απρόσμενους πρωταγωνιστές της.

Καμία ομάδα στον κόσμο δεν έχει πάρει πρωτάθλημα επειδή ήταν πρώτη στις αρχές Οκτωβρίου. Ειδικά όταν μπροστά της έχει άλλους 31 αγώνες μαζί με τα playoffs, ωστόσο όπως και να το κάνουμε η τωρινή διακοπή, λόγω των εθνικών ομάδων, δίνει το δικαίωμα για ένα πρώτο «ταμείο» και μια αποτύπωση της εικόνας ύστερα από έντεκα (πέντε στην Ελλάδα, έξι στην Ευρώπη) επίσημα παιχνίδια.

Στις 24 Ιουλίου έγραφα από το Apeldoorn της Ολλανδίας, λίγες ώρες μετά το τελευταίο σφύριγμα της καλοκαιρινής προετοιμασίας πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Ο Ρουμάνος ήταν ο απόλυτος σταρ. Επιδραστικός στους ποδοσφαιριστές του, με τεράστια αυτοπεποίθηση, άριστος γνώστης της επικοινωνίας, Προπονητής που ξέρει να διαχειρίζεται εξαιρετικά τους ανθρώπους-ποδοσφαιριστές.

Από εκείνες τις ημέρες ο ΠΑΟΚ έδειχνε να αλλάζει στα χέρια του πολυμήχανου Ρουμάνου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή, όχι απλά το έλεγε, αλλά το φώναζε, πως ο στόχος της ομάδας δεν μπορεί να είναι άλλος από το νταμπλ! «Το αν θα το κατακτήσει ή όχι θα το μάθουμε εκεί γύρω στα τέλη Μαΐου. Το σίγουρο είναι πως ο ΠΑΟΚ θα είναι ανταγωνιστικός και συνδιεκδικητής του τίτλου μέχρι τέλους», είχα γράψει την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη γινόταν ο κακός χαμός για τη μη ενίσχυση της ομάδας και είχε ανάψει για τα καλά η κουβέντα γύρω από τις μεταγραφές.

Όμως, ο Λουτσέσκου συνέχιζε να κοιτάει το χορτάρι, έχοντας στο μυαλό του να επαναφέρει τη χαμένη ψυχολογία του νικητή εντός των αποδυτηρίων. Το υλικό που είχε στα χέρια του, εμφανώς, είχε δουλευτεί. Είχε διδαχθεί, και αφομοιώσει, τα βασικά του ποδοσφαίρου. Επίσης, χάρη στη δουλειά του προπονητή, το υλικό έδειχνε και να προοδεύει και περαιτέρω πρόοδο να επιδέχεται. Όλα αυτά στα τέλη Ιουλίου. «Ραζβάν. Άμα καταφέρεις να πάρεις έστω το πρωτάθλημα με αυτό το ρόστερ θα λέω μέχρι να πεθάνω ότι είσαι ο καλύτερος προπονητής που πέρασε από Ελλάδα», είχε γράψει ένας αναγνώστης του Gazzetta στα σχόλια κάτω από την αποκαλυπτική συνέντευξή του Ρουμάνου που είχε τίτλο: «Το πιστεύω τόσο πολύ μέσα μου, ότι φέτος θα κατακτήσουμε το νταμπλ»!

Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα καταφέρνει

Θυμάμαι καλά πως μετά το τέλος του φιλικού με τη Φέγενορντ (1-2) στο «De Kuip», είχε φροντίσει να περάσει το μήνυμα που ήθελε λέγοντας πως «αυτό ήταν ίσως το πρώτο φιλικό της καριέρας μου που με ενδιέφερε να κερδίσω» και εξήγησε το γιατί θεωρούσε ότι ήταν πάρα πολύ σημαντικό «η ομάδα να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο μέσα στην έδρα του», καθώς ήξερε πολύ καλά πως τέτοιες νίκες «μας δίνουν πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια και επιβεβαιώνουν την καλή δουλειά που έχουμε κάνει ως ομάδα».

Από εκείνες τις ημέρες ο ΠΑΟΚ, αν και δεν ήταν 100% έτοιμος, ούτε είχε ολοκληρώσει τις μεταγραφές και τον σχεδιασμό του, έδειχνε ότι σιγά-σιγά ξαναγινόταν μια ομάδα που αρνείται να χάσει. Με παίκτες που άρχιζαν να εμπεδώνουν τη φιλοσοφία του προπονητή τους και να πιστεύουν σ’ αυτό που κάνουν πάνω στο χορτάρι. Αυτοπεποίθηση. Εμπιστοσύνη.

Από τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας ο «Στρατηγός» των ΠΑΟΚτσήδων, είχε μαζέψει τους ποδοσφαιριστές και πριν από την έναρξη μιας πρωινής προπόνησης τους είχε πει επί λέξη: «Φτιάχνουμε τη φιλοσοφία και το μέταλλο για τίτλους. Κάποιες φορές δεν θα παίξουμε καλά, κάποιες θα παίξουμε καλά, αλλά θέλω να βλέπω θέληση, προσπάθεια και πείσμα σε κάθε αγώνα, κάθε προπόνηση, κάθε στιγμή», ο αθεόφοβος έμοιαζε στα μάτια όλων λες και… διαβάζει το μέλλον.

«Όπως σας έχω πει και υποσχεθεί μέσα από τη δουλειά σας στο γήπεδο, θα πάμε καλά μέσα στη χρονιά και θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και να έχουμε μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα το καταφέρουμε. Παίζοντας καλά ή ακόμη και όταν δεν παίζουμε καλά. Αρκεί να έχετε εμπιστοσύνη στους εαυτούς σας. Παλεύοντας και δείχνοντας πάνω από όλα ομάδα μέσα στο γήπεδο», έλεγε με το ημερολόγιο να δείχνει «19 Ιουλίου 2021»!

Τώρα υπάρχει ο Ραζβάν

Μετά από 77 ημέρες, έχοντας περάσει στους ομίλους του Europa Conference League και κυρίως έχοντας αφήσει πίσω το σοκ της εντός έδρας ήττας από τον ΠΑΣ Γιάννινα στην πρεμιέρα, όντως, ο ΠΑΟΚ βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας στο συν ένα από τον Ολυμπιακό προτού καν παίξει με τον εντυπωσιακό Βόλο στις 19 του Οκτώβρη στο ντέρμπι των πρωτοπόρων. Πριν από περίπου ενάμιση χρόνο, μετά από ένα ΠΑΟΚ-Βόλος, κερδίζοντας με 1-0, ήταν και πάλι στο συν ένα, αλλά τότε η περιβόητη επιτροπή της ΕΕΑ και η απόφασή της έφεραν τα πάνω-κάτω. Οι «ασπρόμαυροι» υποχρεώθηκαν να παίζουν με το βάρος του μείον επτά μέχρι το καλοκαίρι όταν ήρθε το CAS να δώσει πίσω τους βαθμούς, αλλά, τότε, το πουλάκι είχε πετάξει…

Τα πράγματα, τώρα, είναι τελείως διαφορετικά, όχι γιατί έπαψε να υφίσταται ΕΕΑ, όχι πως δεν υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι οι οποίοι βλέποντας τον «Δικέφαλο» στην πρώτη θέση της βαθμολογίας δεν πιστεύουν στα μάτια τους, αλλά γιατί υπάρχει η «ασφάλεια» του Λουτσέσκου. Ο 52χρονος προπονητής έφτασε τις 80 νίκες στη Super League σε 152 αγώνες. Οι 51 νίκες με τον ΠΑΟΚ κι οι άλλες 29 με την Ξάνθη, ωστόσο οι αριθμοί ποτέ δεν τον ενθουσίαζαν, ούτε τους δίνει και πολύ σημασία.

Το δόγμα και οι ρόλοι

Το δόγμα του Ραζβάν, αυτό το περίφημο «I believe» («εγώ το πιστεύω»), οδηγεί τους «ασπρόμαυρους» σ’ ένα διαφορετικό δρόμο από αυτόν την προηγούμενη διετία, τους επαναφέρει στη λεωφόρο των επιτυχιών, κυρίως, τους αλλάζει την οπτική των πραγμάτων και τους κάνει να πιστέψουν ότι «ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε, γιατί όχι…».

Ο Ρουμάνος περίμενε πως και πως αυτή τη διακοπή. Για πολλούς λόγους τη θεωρεί ευεργετική. Για να σταματήσουν οι μηχανές να δουλεύουν στο φουλ, οι βαλίτσες από τα διαδοχικά ταξίδια να μαζευτούν στην άκρη (μοιάζει απίστευτο, αλλά μέσα σε έναν μήνα έκαναν πέντε ταξίδια εκτός Θεσσαλονίκης καλύπτοντας συνολικά μια απόσταση 6.828 χιλιομέτρων), να επιστρέψουν και κάποιοι τραυματίες. Μέσα στις προσεχείς μέρες θα μπει ξανά στο γήπεδο ο κομβικός στα μάτια του, Καντουρί, θα γυρίσουν οι Κρέσπο και Βαρέλα, σιγά σιγά θα αρχίσει να μπαίνει με την ομάδα και ο Ίνγκασον.

Μέχρι τώρα ο Λουτσέσκου έχει καταφέρει (το πώς μόνον αυτός το ξέρει…) να κάνει μια ανταγωνιστική ομάδα. Να βρει ξεκάθαρους ρόλους σε παίκτες, όπως ο Εσίτι κι Αουγκούστο, να επαναφέρει στο προσκήνιο τον Μπίσεσβαρ και τον Πασχαλάκη, αφού του… τράβηξε το αφτί μετά το δεύτερο ματς με τη Ριέκα, ξανά στις προ διετίας εμφανίσεις. Εδώ ο… ξεχασμένος Ροντρίγκο μπήκε στο Ηράκλειο κι ήταν από τους καλύτερους του ΠΑΟΚ. Τι να λέμε τώρα…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Σταύρος Σουντουλίδης
Σταύρος Σουντουλίδης

Στα 17 του έκανε τα πρώτα του βήματα, ανεβαίνοντας με «κοντό παντελονάκι» τα σκαλοπάτια του κτιρίου της «Μακεδονίας», επί της Μοναστηρίου, χαζεύοντας από απόσταση «ιερά τέρατα» της θεσσαλονικιώτικης δημοσιογραφίας. Ένας κλασικός «εφημεριδάς» ολκής, ο αείμνηστος Σταύρος Μπαλτίδης φρόντισε και του έδωσε τα κατάλληλα εφόδια στα πρώτα του βήματα, άλλωστε η εφημερίδα παραμένει η πρώτη και μοναδική αγάπη του.

Έχοντας περάσει από το σύνολο των εντύπων της Θεσσαλονίκης («Μακεδονία», «Αγγελιοφόρος», «Σπορ του Βορρά»), αποτέλεσε βασικό στέλεχος του περιοδικού «Φωνή των Σπορ», μιας πρωτοποριακής προσπάθειας για τα δεδομένα της Βόρειας Ελλάδας στα τέλη της δεκαετίας του ’90. Το 1995 η τηλεόραση μπήκε στη ζωή του με το Star Channel, ακολούθησε η ΕΡΤ-3, βίωσε τη «μαγεία» του ραδιοφώνου (FM-100, Helexpo 105 FM, Flash 96.0) και αρκετά νωρίς, κάπου γύρω στο 2005, «κολύμπησε» στον ωκεανό του διαδικτύου, με τις πρώτες αμιγώς αθλητικές ιστοσελίδες, το «Sportnews.gr», πολύ πριν δηλαδή αποτελέσει μέλος της μεγάλης παρέας του Gazzetta.

Η ενασχόληση του με το ρεπορτάζ του ΠΑΟΚ τον οδήγησε να περάσει το κατώφλι της Τούμπας και να ζήσει «από μέσα», ως μέλος του Γραφείου Τύπου, την περίοδο της… επανάστασης του Ζαγοράκη.