Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στο Gazzetta: «Δεν έχω να αποδείξω κάτι μετά από 10 χρόνια στη Serie A» (vids)

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στο Gazzetta: «Δεν έχω να αποδείξω κάτι μετά από 10 χρόνια στη Serie A» (vids)

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς στο Gazzetta: «Δεν έχω να αποδείξω κάτι μετά από 10 χρόνια στη Serie A» (vids)

bet365

Το Gazzetta συνάντησε τον Γιάσμιν Κούρτιτς στο Apeldoorn της Ολλανδίας και στην πρώτη του συνέντευξη το νέο μεταγραφικό απόκτημα του ΠΑΟΚ μιλάει έξω από τα δόντια για τους λόγους που είπε «ναι» στην πρό(σ)κληση του «Δικεφάλου».

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς είναι στα 32. Γεννημένος στις 10 Ιανουαρίου του 1989 στο Τσρνόμελ της τότε Γιουγκοσλαβίας, τώρα Σλοβενίας, άρχισε να κλωτσάει την μπάλα από μικρός στις Ακαδημίες της τοπικής Μπέλα Κραΐνα και στα 18 του προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, που αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία, για να έρθει η Γκόριτσα, να του βγάλει... διαβατήριο για την Ιταλία δίνοντάς του την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις δυνάμεις του στη μεγάλη κατηγορία.

Τον Ιανουάριο του 2011 η Παλέρμο πλήρωσε 800 χιλιάδες ευρώ στην Γκόριτσα για να τον αποκτήσει και στα επόμενα δέκα χρόνια μέτρησε 289 συμμετοχές (29 γκολ, 16 ασίστ) σ’ ένα από τα top πρωταθλήματα της Ευρώπης, τη Serie A, με επτά διαφορετικές ομάδες,

«Σίγουρα μετά από δέκα χρόνια συνεχόμενα στη Serie A είναι δύσκολο να παίρνεις μια τέτοια απόφαση. Όμως, ήρθα σε ένα μεγάλο σωματείο που η οργάνωση του δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τους μεγάλους συλλόγους στην Ιταλία. Παράλληλα είμαι άνθρωπος που του αρέσουν οι προκλήσεις και επομένως δεν μπήκα στη διαδικασία να το σκεφτώ», λέει στο Gazzetta το τρίτο μεταγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου» αυτό το καλοκαίρι.

«Πήρα την απόφαση μου μέσα σε λίγα λεπτά»

Εκείνο που, 18 ή 28 ή 38, δεν αλλάζει στον ποδοσφαιριστή, είναι η ανάγκη να νιώθει σημαντικός. Πιο πολύ απ’ τον εκάστοτε αντίπαλο και την εγκαρδιότητά του, τούτη την ανάγκη μπορεί να την ικανοποιήσει το κλαμπ-εργοδότης. Ο εργοδότης-ΠΑΟΚ στην προκειμένη περίπτωση έδωσε στον Κούρτιτς το ίδιο συμβόλαιο που είχε στην Πάρμα μέχρι το 2023, αλλά τη δυνατότητα να αισθανθεί σημαντικός. «Ξέρω ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια μεγάλη ομάδα που στοχεύει σε τίτλους και επομένως είναι μια καλή ευκαιρία για μένα. Ήμουν έξω με την οικογένεια μου όταν με κάλεσε ο ατζέντης μου και με εξήγησε πως υπάρχει μια πρόταση από τον ΠΑΟΚ. Του ζήτησα λίγο χρόνο, αλλά μέσα σε λίγα λεπτά του απάντησα θετικά γιατί αντιλήφθηκα με όσους μίλησα ότι ήταν μια πολύ καλή προοπτική».

Αυτός που χάρηκε περισσότερο από την γρήγορη απόφαση του Σλοβένου διεθνή χαφ ήταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Όταν προτάθηκε ο Κούρτιτς, κάθισε τον μελέτησε, τον ανέλυσε και πολύ γρήγορα έδωσε την έγκρισή του για την απόκτησή του. Ο Ρουμάνος έχει το ταλέντο να στρατολογεί. Ξέρει τι έχει να του δώσει ο κάθε ποδοσφαιριστής στο γήπεδο. Γνωρίζει τι να περιμένει από τον 32χρονο μέσο με τον οποίο συνομίλησε με το που έφτασε στο Apeldoorn και σε λίγη ώρα θα τον υποδεχθεί για πρώτη φορά στο προπονητικό κέντρο, με την ίδια ανυπομονησία που έχει και ο «Κούρτα», όπως θέλουν να τον φωνάζουν, για να συνεργαστεί μαζί του. «Άκουσα μόνο καλά πράγματα για εκείνον, τρέφω μεγάλο σεβασμό για όλα όσα έχει πετύχει στην καριέρα του, δεν είναι λίγοι οι τίτλοι που έχει κατακτήσει και αυτό λέει πολλά», εξηγεί.

Η μαγεία της Τούμπας

Για το νέο μεταγραφικό απόκτημα του «Δικεφάλου», η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, ο ΠΑΟΚ δεν είναι πράγματα άγνωστα. Το 2014 ως μέλος της Φιορεντίνα, όπου είχε παραχωρηθεί δανεικός από την Σασουόλο που είχε αποκτήσει τα δικαιώματά του, είχε αγωνιστεί βασικός και στα δύο παιχνίδια (0-1, 1-1) για τη φάση των ομίλων του UEFA Europa League. Κι αν κάτι δεν έχει ξεχάσει είναι η ατμόσφαιρα της Τούμπας. «Ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη για το πρώτο παιχνίδι αντιλήφθηκα ότι όλη η πόλη ζει για το ποδόσφαιρο. Κατάλαβα ότι ο κόσμος ζει για την ομάδα. Και είμαι περήφανος που πλέον θα παίζω για αυτόν τον κόσμο και θα μας υποστηρίζει από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό. Είναι σημαντικό να έχεις έναν τέτοιο κόσμο να σε αγαπά και να σε υποστηρίζει. Στο ματς εκείνο ένιωσα ότι ο κόσμος ζει για το ποδόσφαιρο».

«Δεν έχω να αποδείξω τίποτα»

Στη Φλωρεντία έκανε μία γεμάτη χρονιά με 28 συμμετοχές κι ένα γκολ, αλλά δεν έμεινε στους «βιόλα», καθώς η Αταλάντα το καλοκαίρι του 2015, αγόρασε τα δικαιώματά του από τη Σασουόλο έναντι 3,2 εκ. ευρώ. Στο Μπέργκαμο πέρασε τα καλύτερα και πιο παραγωγικά του χρόνια του στην Ιταλία. Σε δυόμιση σεζόν κατέγραψε συνολικά 92 συμμετοχές, με 10 γκολ και δύο ασίστ μέχρι τον Ιανουάριο του 2018, όταν παραχωρήθηκε δανεικός στην ΣΠΑΛ. Μέσα σε έξι μήνες υποχρέωσε την ομάδα της Φερράρα να βγάλει από το ταμείο της 5,3 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της. Μέτρησε άλλες 65 συμμετοχές με εννιά γκολ και πέντε ασίστ μέχρι που ήρθε η Πάρμα να τον αποκτήσει δίνοντας επίσης περίπου πέντε εκατομμύρια, αφού πρώτα ο Κούρτιτς πέρασε με επιτυχία το τεστ με τον εξάμηνο δανεισμό. Με τους «τζιαλομπλού» αγωνίστηκε σε 57 αγώνες, σκοράροντας έξι γκολ και μοιράζοντας μία ασίστ.

O Γιάσμιν Κούρτιτς με τον απεσταλμένο του Gazzetta στο Apeldoorn, Σταύρο Σουντουλίδη
O Γιάσμιν Κούρτιτς με τον απεσταλμένο του Gazzetta στο Apeldoorn, Σταύρο Σουντουλίδη

Η αναλυτικά αναφορά, εκτός από το καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, στα κατορθώματα του Σλοβένου ποδοσφαιριστή στο Καμπιονάτο, αποδεικνύουν εν μέρη την ποιότητα που διαθέτει. Γιατί στη Serie A δεν έχεις θέση και δεν επιβιώνεις αν δεν μπορείς να ανταγωνιστείς και να σταθείς στο υψηλό επίπεδο.

«Δεν χρειάζεται εγώ να πω πράγματα για μένα. Μπορείτε να δείτε τι έκανα στην Ιταλία σε αυτή την πορεία των δέκα χρόνων. Όμως, τώρα αυτό ανήκει στο παρελθόν, σίγουρα θα περιμένετε να δείτε ωραία πράγματα από μένα και στον ΠΑΟΚ. Όλοι κρίνονται στο γήπεδο. Εκεί είναι ο καθρέπτης του κάθε ποδοσφαιριστή», λέει και θυμάται την συνύπαρξη του με τον Ομάρ Ελ Καντουρί στην Τορίνο. «Ο Ομάρ, είναι ένας πολύ καλός παίκτης και φίλος μου. Ενιωσα έκπληξη όταν αποχώρησε από την Ιταλία για να έρθει στον ΠΑΟΚ, γιατί ήταν και παραμένει ένας παίκτης υψηλού επιπέδου. Πάντως είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ ξανά μαζί του».

Το νέο κεφάλαιο και η πρόκληση του ΠΑΟΚ

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε ο ΠΑΟΚ στη ζωή του φρόντισε να μάθει πράγματα για τον σύλλογο. Μίλησε με τον ατζέντη του. Με τον Ομάρ Ελ Καντουρί και κάποιους ανθρώπους της ομάδας. Του εξήγησαν το πρότζεκτ. Η παρουσία του Ραζβάν Λουτσέσκου, επίσης, έπαιξε καθοριστικό ρόλο, όλα έγιναν εύκολα για έναν ποδοσφαιριστή που έπρεπε να αφήσει, όπως λέει, «ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου».

Βιώνοντας επί δέκα χρόνια την εμπειρία της Serie A ξέρει πολύ καλά ότι το «Α και το Ω» σε μια ομάδα είναι η οργάνωση. Όσο πιο υψηλό βαθμό παίρνει, τόσες περισσότερες είναι οι πιθανότητες να πετύχει σπουδαία πράγματα.

Αποφασισμένος να πετύχει σπουδαία πράγματα με τον ΠΑΟΚ είναι ο Σλοβένος χαφ
Αποφασισμένος να πετύχει σπουδαία πράγματα με τον ΠΑΟΚ είναι ο Σλοβένος χαφ

«Πρέπει να έχεις έναν προπονητή που παλεύει για τους τίτλους. Και φυσικά το ρόστερ να είναι εκείνο που θα επιτρέψει στον προπονητή να κάνει τη δουλειά του. Όταν όλοι οι παίκτες μα όλοι, είτε δεν παίζουν, είτε δεν παίζουν συχνά είναι χαρούμενοι τότε θα είμαστε καλά. Ο ΠΑΟΚ έχει υψηλό επίπεδο οργάνωσης, έχει έναν προπονητή που έχει πάρει τίτλους και επομένως με την συνοχή και την ομαδικότητα μπορούμε να καταφέρουμε πολλά», η εξήγηση που δίνει δίχως να σηκώνει και πολλές κουβέντες.

Αν κάτι απεχθάνεται είναι τα μεγάλα λόγια. «Όταν τελειώσει η σεζόν θα ξέρουμε το έχουμε πετύχει ως ομάδα. Αυτή την στιγμή το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να δουλέψουμε σκληρά και στο τέλος θα κάνουμε το ταμείο».

Δουλειά όσο χρειαστεί για να φτάσει στο 100%

Από σήμερα το πρωί τον περιμένει σκληρή δουλειά, αλλά είναι το μόνο πράγμα που δεν τον ενοχλεί. Το αντίθετο. Έχει μάθει να παλεύει από μικρό παιδί. Είναι γεννημένος μαχητής, δε θέλει να χάνει με τίποτα, όπως είπε ο ομοσπονδιακός προπονητής της Σλοβενίας, Ματίας Κεκ μιλώντας αποκλειστικά στο Gazzetta.

«Πιστεύω ότι θα είμαι έτοιμος και θα προσπαθήσω για αυτό. Εχω μπροστά μου δυο εβδομάδες, θα προπονούμαι αν χρειαστεί δυο φορές τη μέρα, ίσως και παραπάνω για να είμαι έτοιμος. Η αλήθεια είναι ότι τον τελευταίο 1,5 μήνα δεν είχα ακουμπήσει τη μπάλα αφού η καθημερινότητα με δυο παιδιά δεν μου επέτρεπε να λειτουργώ όπως ήμουν σε μια ομάδα».

Ο Γιάσμιν Κούρτιτς ξέρει τον τρόπο για να φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσής του
Ο Γιάσμιν Κούρτιτς ξέρει τον τρόπο για να φτάσει στο μάξιμουμ της απόδοσής του

Ο Κούρτιτς είναι 68 φορές διεθνής με την ομάδα της Σλοβεβίας, όντας διεθνής από το 2012 μέχρι σήμερα, έχοντας σκοράρει δύο τέρματα και μετρώντας τέσσερις ασίστ. Στην Ιταλία έπαιξε απέναντι σε μεγάλες ομάδες και μεγάλους παίκτες. «Όταν υπάρχουν ομάδες όπως οι Γιουβέντους, Μίλαν, Ιντερ, Ρόμα το πρωτάθλημα είναι υψηλού επιπέδου το Πρωτάθλημα», υποστηρίζει και κλείνει την συνέντευξη του με μια φράση που δείχνει την στόχευσή του:

«Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κοιτάω μπροστά και το μόνο που θέλω να πετύχω είναι να κατακτήσω τίτλους με τον ΠΑΟΚ».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα