Wyscout analysis: Ρεκόρ παραγωγής, «κλειδί» η πίεση, «αφεντικό» ο Ρούμπεν!

Wyscout analysis: Ρεκόρ παραγωγής, «κλειδί» η πίεση, «αφεντικό» ο Ρούμπεν!

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Wyscout analysis: Ρεκόρ παραγωγής, «κλειδί» η πίεση, «αφεντικό» ο Ρούμπεν!

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout γράφει για το καλύτερο δημιουργικά παιχνίδι του Παναθηναϊκού τα τελευταία χρόνια, το άριστο διάβασμα του Γιοβάνοβιτς και το σπουδαίο παιχνίδι του Ρούμπεν στην μεσαία γραμμή.

O Παναθηναϊκός βρήκε το καλύτερο γιατρικό για να κλείσει τις πληγές που άνοιξαν από τις δύο σερί ήττες σε Ιωάννινα και Θεσσαλονίκη, επέστρεψε στις νίκες με το εμφατικό 5-1 επί του Βόλου, χόρτασε καλό ποδόσφαιρο τον κόσμο που πήγε στην Λεωφόρο με καλή διάθεση και επιβεβαίωσε πως βρίσκεται σε έναν σωστό ποδοσφαιρικό δρόμο, αναζητώντας ακόμη αυτό που θα τον κάνει απόλυτα ανταγωνιστικό. Την διάρκεια. Στις καλές εμφανίσεις και φυσικά στις νίκες. Στις προγραμματικές του δηλώσεις, για όσους το λησμονούν, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε βάλει δύο πρωταρχικούς στόχους:

aew

  • Να δημιουργηθεί φέτος μία ομάδα που θα επιστρέψει στην Ευρώπη και κυρίως θα βάλει τις βάσεις για να μπει στην επόμενη σεζόν στοχεύοντας ξεκάθαρα, οριστικά και αμετάκλητα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Σε αυτό το κομμάτι θα κριθεί στo τέλος της σεζόν και όχι από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως πρέπει να συμβαίνει με κάθε κανονικό προπονητή.
  • Να βγάζει ο Παναθηναϊκός πάνω στο χορτάρι μια εικόνα που θα αντιπροσωπεύει το μέγεθος του συλλόγου και θα δημιουργεί στον κόσμο την ελπίδα πως κάτι καλό «χτίζει» ο Σέρβος τεχνικός. Μέχρι στιγμής αυτό το «στοίχημα» το κερδίζει, γιατί το δικό του σύνολο με τα θετικά του και τα αρνητικά του, παρουσιάζει πάνω στο χορτάρι όμορφα πράγματα και στο τέλος της ημέρας μιλάμε για μια κανονική ομάδα και όχι για το περσινό σκορποχώρι. Το ζητούμενο. βέβαια, ο πήχης δεν είναι τόσο χαμηλά, ώστε να υπάρχει η απαίτηση για έναν απλά κανονικό Παναθηναϊκό, φέτος το «τριφύλλι» δεν έχει άλλον δρόμο, πέρα από εκείνο της ανταγωνιστικότητας και της μείωσης της ψαλίδας από την κορυφή.

Από κει και πέρα, πάμε να «φωτίσουμε» με την βοήθεια του Wyscout μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που προκύπτουν από την εκ νέου παρακολούθηση της αναμέτρησης και τα στατιστικά στοιχεία της κορυφαίας πλατφόρμας ανάλυσης ποδοσφαίρου.

Ρεκόρ τριετίας στην δημιουργία

Στο παιχνίδι με τον Απόλλωνα, ο Παναθηναϊκός σκόραρε 4 γκολ, έχοντας δημιουργήσει τελικές ίσες με 1.54xGoals. Άρα ήταν, κυρίως, απόλυτα αποτελεσματικός στις τελικές του προσπάθειες. Στο παιχνίδι με τον Βόλο, το «τριφύλλι» έφτιαξε ευκαιρίες που δίνουν 3.49xGoals και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα 5 φορές! Άρα κατά κύριο λόγο ανέβασε κατά πολύ την παραγωγικότητά του και παράλληλα ήταν και αρκούντως εύστοχος. Δηλαδή κατάφερε στο ίδιο ματς να είναι τέλειος δημιουργικά και τέλειος εκτελεστικά, αποτυπώνοντας αυτή την εικόνα στο 5-1 του φωτεινού πίνακα της Λεωφόρου. Μάλιστα, από τις 11 τελικές, οι 9 κατέληξαν στον στόχο!

Η επίδοση αυτή του συνόλου του Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι η καλύτερη των τελευταίων 32 μηνών! Σχεδόν τρία χρόνια. Σε κανένα άλλο ματς οι «πράσινοι» δεν ήταν τόσο δημιουργικοί από τις 13 Ιανουαρίου 2019 και μετά. Σε εκείνο το παιχνίδι οι παίκτες του Γιώργου Δώνη είχαν αναδειχθεί ισόπαλοι 2-2 με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, με φάσεις ίσες με 3.78xGoals!

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο τρόπος που έπαιξε ο Βόλος, δηλαδή ανοιχτά σε σημείο αφέλειας, έπαιξε τον δικό του ρόλο στην επίδοση του Παναθηναϊκού, χωρίς αυτό να αφαιρεί το παραμικρό από την καλή εικόνα των παικτών του Γιοβάνοβιτς, οι οποίοι ήταν και πάλι συγκεντρωμένοι, αποτελεσματικοί και σωστοί στις επαφές τους στα τελευταία 35 μέτρα. Όπως έχουμε ξαναπεί, τα όσα κάνει ένα σύνολο δημιουργικά είναι και θέμα ημέρας.

xax

Ο πίνακας με τις τελικές του Παναθηναϊκού

Πρώτη φορά ξεκίνησε με πίεση εντός περιοχής και δικαιώθηκε

Στα τρία πρώτα ματς του πρωταθλήματος ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινούσε καλά, δεν έκανε δυνατή εκκίνηση στα παιχνίδια. Απέναντι στον Βόλο, όμως, έκανε την τέλεια αρχή με δύο γκολ στο πεντάλεπτο.
Το «τριφύλλι» άνοιξε το σκορ στο παιχνίδι χάρη στην τακτική επιλογή του Ιβάν Γιοβάνοβιτς να ανεβάσει ακόμη περισσότερο την πρώτη γραμμή άμυνας και να αλλάξει την συμπεριφορά της.

Έχοντας διαβάσει άριστα τον αντίπαλο, διέκρινε πως το build up της ομάδας του Αμπρασκάλ ξεκινά από την μικρή περιοχή και οδήγησε τους Καρλίτος και Ιωαννίδη να πιέζουν έξω από την περιοχή, έχοντας διάθεση να πρεσάρουν για να κλέψουν και όχι απλά να μαρκάρουν στον χώρο. Μέχρι και χθες, οι «πράσινοι» εφαρμόζουν πίεση σε mid-high block αλλά το έναυσμα για εντ0νότερη πίεση και προσπάθεια για ανάκτηση της μπάλας γίνεται όταν εκείνη περνάει στο μεσαίο τρίτο είτε στον άξονα είτε στα άκρα.

press

H πίεση του Παναθηναϊκού στο build-up του Βόλου που έφερε το 1-0 από τον Καρλίτος

Η απόφαση αυτή του Σέρβου τεχνικού και του επιτελείου του ενισχύθηκε από ακόμη έναν παράγοντα. Τα «χοντρά» λάθη του Κλέιμαν και την αδυναμία του να είναι αξιόπιστος με την μπάλα στα πόδια όταν οι συμπαίκτες του έπρεπε να τον βάλουν στο παιχνίδι για να κυκλοφορήσουν την μπάλα. Από δική του λάθος πάσα στην μικρή περιοχή σκόραρε η Λαμία ενώ ακόμη ένα τραγικό λάθος που δεν κόστισε έκανε απέναντι στον Ατρόμητο. Αυτά τα πράγματα για τις ομάδες που δουλεύουν σοβαρά(όπως είναι ο φετινός Παναθηναϊκός) είναι βούτυρο στο ψωμί και ένα καλό σημείο να «ποντάρουν» πράγματα μέσα στο παιχνίδι.

Μία μικρή παρένθεση που αφορά περισσότερο την φύση του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν υπάρχει ομάδα, η οποία να μπορεί να βγάλει την μπάλα με ασφάλεια από την περιοχή της και στρωτά, όταν ο αντίπαλος την πιέσει συντονισμένα, με ένταση και σχέδιο. Καμία. Ίσως ο Παναθηναϊκός να πρέπει επενδύσει περισσότερα πάνω σε αυτό το κομμάτι, αναγκάζοντας τους αντιπάλους είτε στο εύκολο λάθος είτε στην ανάγκη να παίξουν με μακρινές μεταβιβάσεις, άρα να αυξήσουν το ρίσκο και την πιθανότητα να χάσουν την κατοχή.

Λιγότερη λάμψη, απόλυτη ουσία

Για το υπέροχο ποδοσφαιρικό show του Καρλίτος δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορεί να ειπωθεί. Ναι αυτός ο... χοντρός, αυτός που θα έφευγε το καλοκαίρι, ο «λίγος», ο άμπαλος, τέσσερα γκολ σε τέσσερα ματς, μία ασίστ, ένα κερδισμένο πέναλτι, συμμετοχή σε 6 από τα 9 γκολ της ομάδας του. Ο έρωτας της Λεωφόρου με τον Ματέους Βιτάλ μεγαλώνει από παιχνίδι σε παιχνίδι και είναι λογικό όλα τα φώτα, η λάμψη, η συζήτηση να πηγαίνει σε εκείνους που σκοράρουν, που δίνουν ασίστ, που κάνουν φαντεζί ενέργειες.

aqs

Απέναντι στον Βόλο, όμως, ο Ρούμπεν έκανε ακόμη μία εξαιρετική εμφάνιση στον ρόλο που του έχει δώσει ο προπονητής. Ο Ισπανός μέσος για πρώτη φορά φέτος δεν είχε τόσο μεγάλη συμμετοχή στην αρχή του «χτισίματος» των επιθέσεων και αντί να παίζει ανάμεσα στα στόπερ στην φάση της ανάπτυξης, έμπαινε ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου, με τους Πούγγουρα και Βέλεθ να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην πρώτη πάσα. Τακτικά άριστος σε ανασταλτική συμπεριφορά και δημιουργία, απόλυτα καθοριστικός στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, με κάμποσες ωραίες διαγώνιες μπαλιές που δημιουργούσαν συνθήκες 1vs1. Η δουλειά που κάνει πάνω στο χορτάρι ο έμπειρος άσος δεν προσφέρει λάμψη, πολλά επιφωνήματα θαυμασμού και... πρωτοσέλιδα. Η ουσία, όμως που προσφέρουν στον Παναθηναϊκό οι υπηρεσίες τους μέχρι στιγμής, αποτελούν αναβάθμιση σε σχέση με την περσινή αγωνιστική περίοδο.

Ας δούμε τι έκανε ο Ρούμπεν, αναλυτικά στο 5-1 επί του Βόλου:

  • 73% επιτυχημένες ενέργειες
  • 61/67 εύστοχες πάσες
  • 9/12 μακρινές μεταβιβάσεις
  • 11 επανακτήσεις κατοχής
  • 10 κοψίματα
  • 5/7 κερδισμένες αμυντικές μονομαχίες


Υ.Γ1: Επειδή το... βλέπουμε να έρχεται. Χρόνο θέλει ο Σεμπάστιαν Παλάσιος. Χρόνο να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, στο καινούριο περιβάλλον. Για ανθρώπους μιλάμε, μην το ξεχνάμε και όλοι οι άνθρωποι προφανώς δεν είναι το ίδιο.

Υ.Γ2: Πρώτη αγωνιστική με την ριγέ φανέλα, 4-0. Δεύτερη αγωνιστική με την μαύρη, τρίτη αγωνιστική με την μπεζ, δύο ήττες σερί. Τέταρτη αγωνιστική ξανά η ριγέ φανέλα, 5-1. Όχι πως είμαστε προληπτικοί αλλά η ριγέ πρέπει να πάει... σερί μέχρι το τέλος του πρώτου γύρου. Το λιγότερο.

Tactics telestrator: Wyscout

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.