Απόδοση επιστροφής στην “κανονικότητα”

Απόδοση επιστροφής στην “κανονικότητα”

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Απόδοση επιστροφής στην “κανονικότητα”

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος αναλύει, με τη βοήθεια του Wyscout, την απόδοση του Ολυμπιακού απέναντι στον Απόλλωνα και γράφει για την αξία της παρουσίας των Μπουχαλάκη - Μασούρα στο τερέν.

Ένα παιχνίδι που πέρασε δεν μπορεί ποτέ να προφητεύσει τι θα συμβεί σε ένα παιχνίδι που έρχεται. Αν όμως ο Ολυμπιακός δώσει την ερχόμενη Κυριακή στην Τρίπολη συνέχεια συνέχεια στην απόδοση που είχε απέναντι στον Απόλλωνα, αυτό το ματς, της Τετάρτης θα αποδειχθεί σημείο καμπής. Και τέτοιο έμοιαζε, δηλαδή επιστροφή στην “κανονικότητα” της αγωνιστικής συμπεριφοράς του Ολυμπιακού που παρουσιάζει ο Πέδρο Μαρτίνς. Όχι τυχαία, την στιγμή που στο τερέν βρέθηκαν μαζί δύο ποδοσφαιριστές με σημαντικό ρόλο στην πεπατημένη που έχει δημιουργήσει ο Πορτογάλος προπονητής, δηλαδή ο Ανδρέας Μπουχαλάκης και ο Γιώργος Μασούρας, ο Ολυμπιακός ξαναβρήκε τον τρόπο του στο γήπεδο για να γίνει λειτουργικός και αποτελεσματικός.

Ναι, ποδόσφαιρο παίζουν πάντοτε δύο και πρέπει κανείς να κοιτάζει και την αγωνιστική συμπεριφορά - την νοοτροπία και την απόδοση του αντιπάλου προκειμένου να φτάσει στο συμπέρασμα σχετικά με το τι συνέβη σε έναν αγώνα. Και είναι γεγονός ότι στο Καραϊσκάκη εμφανίστηκε ένας πολύ επιφυλακτικός Απόλλων και με παθητική στάση, συγκριτικά με την αγωνιστική νοοτροπία που είχε στην πρεμιέρα απέναντι στον Παναθηναϊκό στην Λεωφόρο. Παρ’ όλα αυτά ήταν μια ομάδα που στήθηκε να αμυνθεί στα 25 μέτρα από την τελική γραμμή και κάλυπτε τους χώρους σε πλάτος και μήκος. Δημιούργησε δηλαδή μια κατάσταση που απαιτούσε από τον Ολυμπιακό να ανεβάσει τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεών του και να είναι κινητικός για να μετατοπίζει την αντίπαλη άμυνα μέχρι να δημιουργήσει χώρους για να επιτεθεί. Και αυτό ο Ολυμπιακός το πέτυχε χάρη στο οργανωτικό ρεσιτάλ που έδωσε ο Μπουχαλάκης - ειδικά στο α’ ημίχρονο -

οι πάσες του Μπουχαλάκη

και χάρη στην ποιότητα του Μασούρα σε εκτέλεση και δημιουργία.

Ο Μασούρας

το γκολ του Μασούρα

Ο Μπουχαλάκης στο α’ και ο Πιέρ Κούντε στο β’ ήταν άριστοι οργανωτές των επιθέσεων του Ολυμπιακού. Οι επιλογές τους και η ακρίβειά τους στις μεταβιβάσεις (Μπουχαλάκης 85%, Κούντε 97%) ήταν ο τρόπος για την αρχή της επιθετικής ανάπτυξης. Φυσικά αυτοί δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε τέτοιες επιδόσεις αν δεν τους δημιουργούσαν τις συνθήκες οι ομαδικές τακτικές ενέργειες του Ολυμπιακού. Ο Ολυμπιακός ήταν φρέσκος, είχε την άνεση να ανεβάζει την ένταση στην απόδοσή του. Και ο Μασούρας τον έκανε πιο κινητικό, και μαζί με τον Τικίνιο και τον Αγκιμπού Καμαρά έκαναν τον Ολυμπιακό πιο απρόβλεπτο για την πολυπρόσωπη άμυνα του Απόλλωνα.

Στο συγκεκριμένο ματς η απόδοση του αντιπάλου δεν επιτρέπει πολύ ασφαλή συμπεράσματα, διότι ο Απόλλων επέλεξε να στηθεί για να αμυνθεί και δεν το έκανε αποτελεσματικά. Η απόδοση του Ολυμπιακού στο επιθετικό κομμάτι όμως ήταν ένα δείγμα που βοηθά τον παρατηρητή να αντιληφθεί τη σημασία και την αξία που έχει η ολοκλήρωση ενός κύκλου αγώνων στην διαδικασία ωρίμανσης μιας ομάδας που έχει πολλά νέα πρόσωπα. Τώρα που η επίγνωσή τους ήταν μεγαλύτερη, ο Κούντε, ο Αγκιμπού Κάμαρα (90% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις) και ο Τικίνιο εκτέλεσαν πιο συντονισμένες και συγχρονισμένες τακτικές ενέργειες με ή χωρίς την μπάλα. Και επειδή στο τερέν βρίσκονταν ο Μπουχαλάκης και ο Μασούρας, όλα αυτά τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν και δημιούργησαν την καλή επιθετική λειτουργία του Ολυμπιακού, ο οποίος έφτιαξε 42 οργανωμένες επιθέσεις - τις περισσότερες που έχει δημιουργήσει σε φετινό του παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός θέλει χρόνο, διότι έχει βάλει πολλούς νέους παίκτες στον κορμό της ενδεκάδας του. Τον χρόνο χωρίς γκρίνια θα τον κερδίσει μόνο αν η ατομική ποιότητα νέων και παλιών ποδοσφαιριστών και η επίγνωση των παλιών καλύψει το έλλειμα που παρουσιάζει στην ομαδική απόδοση στις τέσσερις φάσεις του παιχνιδιού και φέρει αποτελέσματα μέχρι να ανέβει η ομαδική απόδοση. Διαφορετικά ο Μαρτίνς θα δοκιμαστεί.

Πηγή στοιχείων απόδοσης: Wyscout .

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.