ΠΑΣ Γιάννινα: Πρεμιέρα «απαντήσεων»

Θοδωρής Βασίλης
ΠΑΣ Γιάννινα: Πρεμιέρα «απαντήσεων»

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε πέρυσι διαψεύδοντας τις «Κασσάνδρες» με το καλημέρα. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.

Το πιο εύκολο πράγμα στην ζωή είναι η εύκολη κριτική. Θεωρούμε όλοι πως ξέρουμε τα πάντα κι έχουμε άποψη παντός επιστητού. Ειδικά στο ποδόσφαιρο όπου χάνεται το μέτρο, ακόμα και αν δεν γνωρίζουμε πράγματα ή δεν έχουμε ψάξει να μάθουμε. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση. Μια βόλτα στο διαδίκτυο όλο αυτό το διάστημα για τους Ηπειρώτες και θα νόμιζε κανείς πως αυτή η ομάδα την βγάζει δεν την βγάζει μέχρι τον Οκτώβριο στην Super League.

Σχεδόν για όλους ο Ηρακλής Μεταξάς και οι παίκτες του είχαν καταδικαστεί σε εύκολο υποβιβασμό, με βάση την εικόνα σε δύο φιλικά. Τι άμπαλους είχαν βγάλει τα νέα αποκτήματα, τι εκτός τόπου και χρόνου τον προπονητή (με τέτοιο βιογραφικό και τον έχουν μειώσει ήδη), τι ότι δεν ξέρει να μιλάει, τι πως οι παίκτες έχουν τσακωθεί και δεν τον θέλουν τον προπονητή, τι πως θα γυρίσει με τέσσερα και πέντε γκολ στην πλάτη το από την Θεσσαλονίκη, και άλλα τόσα. Κι έρχεται το ματς της Τούμπας και δίνει την καλύτερη απάντηση σε όλους τους «ειδήμονες».

Δεν είναι κακό να ζεις με το παρελθόν, αρκεί αυτό να μην σε κρατάει στάσιμο. Καλώς ή κακώς η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη δεν υπάρχει πια. Ο κύκλος αυτής της ομάδας μετά από δύο πετυχημένες σεζόν έκλεισε το καλοκαίρι. Μια νέα ομάδα ξεκίνησε να χτίζεται, ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι. Μια ομάδα που προφανώς και χρειάζεται χρόνο. Τόσο για την ενσωμάτωση των νέων ποδοσφαιριστών, όσο και για την κατανόηση της νέας φιλοσοφίας του Ηρακλή Μεταξά.

Μπορεί ως βασικές ποδοσφαιρικές αρχές ο Μεταξάς να μην διαφέρει πολύ από τον Γιαννίκη (μπάκραουντ, σύστημα), αλλά υπάρχουν και πράγματα που ο νέος τεχνικός των Ηπειρωτών θέλει να περάσει στην ομάδα του, πράγματα που δεν υπήρχαν την περσινή σεζόν.

Ένα από αυτά είναι η αμυντική λειτουργία της ομάδας. Κατά γενική ομολογία την περσινή χρονιά ο ΠΑΣ πέταξε πολλούς βαθμούς εξαιτίας της αμυντικής του αφέλειας και των πολλών ατομικών λαθών (ματς όπως με τον Απόλλωνα, τον Βόλο, το περσινό με τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη) κυρίως των αμυντικών του. Αυτό ήταν ένα από τα θέματα που έχριζε βελτίωσης. Και το χθεσινό ματς κόντρα στον βασικό διεκδικητή -μαζί με τον Ολυμπιακό – για το πρωτάθλημα αποτελούσε το απόλυτο crash test.

Και η αλήθεια είναι ότι η ομάδα πήρε βαθμό 10 με τόνο για την αμυντική της προσπάθεια. Ο ΠΑΣ είχε ένα πλάνο από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, ένα πλάνο που τηρήθηκε στο απόλυτο, ειδικά στην επανάληψη, με μια τρομερή προσήλωση από όλους, και όχι μόνο από την αμυντική τετράδα. Έτσι, είδαμε τον ΠΑΣ να περιορίζει τον ΠΑΟΚ ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει το συνδυαστικό του παιχνίδι.

Έχοντας απορροφήσει την όποια πίεση ο ΠΑΣ άρχισε να κλέβει μπάλες και να κάνει την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, έχοντας δύο παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό το κομμάτι, τους Περέα και Κόντε. Ειδικά ο πρώτος θα βοηθήσει πάρα πολύ, ενώ για τον Κόντε και την κλάση του δεν χρειάζεται να τα λέμε. Ο άνθρωπος είναι ο ορισμός του γκολ, μια ευκαιρία να του δώσεις και θα έχεις γκολ από το πουθενά. Και το χθεσινό γκολ είναι ο ορισμός του φορ που το μυρίζεται το γκολ εκμεταλλευόμενος με την πίεση του το λάθος του Ζίφκοβιτς.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο ΠΑΣ είναι έτοιμος, ακριβώς το αντίθετο, θέλει αρκετή δουλειά. Στα μάτια μου φάνηκε ότι ίσως θα έπρεπε να είχε γίνει άλλη μια κίνηση στην μεσαία γραμμή με έναν παίκτη που θα μπορεί να κρατήσει και να μοιράσει καλύτερα την μπάλα, ενώ θα πρέπει και οι γραμμές να είναι πιο κοντά η μια στην άλλα. Βέβαια, αυτά ενσωματώνονται με τον καιρό μέσα από τα συνεχόμενα παιχνίδια.

Το αν ο ΠΑΣ θα παίξει το ίδιο ελκυστικό ποδόσφαιρο με την περσινή σεζόν δεν το γνωρίζει κανείς, το σίγουρο όμως είναι ότι η ομάδα έδειξε από την πρεμιέρα ότι όχι απλά δεν είναι του πεταματού αλλά θα είναι το ίδιος υπολογίσιμος αντίπαλος για όλους και θα είναι μια δυσκολοκατάβλητη ομάδα για να την κερδίσεις.

Επόμενος αντίπαλος ο Παναθηναϊκός, ο οποίος ξεκίνησε με το εντυπωσιακό 4-0 επί του Απόλλωνα, σε ένα ματς όμως που η «Ελαφρά Ταξιαρχία» έδειξε κάποιες από τις αδυναμίες των «πρασίνων» πριν δεχτεί το πρώτο γκολ από το λάθος του Βέρχουλστ. Το καλό για τους παίκτες του Μεταξά είναι ότι ακολουθεί άλλο ένα ματς με τοπ αντίπαλο, ματς που διαμορφώνει τον χαρακτήρα και την ψυχολογία μιας νέας ομάδας που βρίσκεται σε διαδικασία χτισίματος. Με άλλο ένα θετικό αποτέλεσμα η ομάδα θα είναι σούπερ και θα έχει τον χρόνο να δουλέψει χωρίς γκρίνια πάνω στις αδυναμίες της.

Conte

ΥΓ. Πείτε μου πόσες ομάδες επιπέδου ΠΑΣ Γιάννινα έχουν φορ σαν τον Πέδρο Κόντε. Σαν να μην πέρασε μια μέρα από το πρώτο πέρασμά του και ο Ισπανός στράικερ έδειξε την κλάση του από την πρεμιέρα. Ο ίδιος δείχνει ζεστός και όπως φαίνεται θα είναι το μεγάλο όπλο της ομάδας φέτος, σε μια θέση που οι «Ηπειρώτες» δεν είχαν έναν παίκτη killer.

ΥΓ1. Αν ο αγωνιστικός χώρος της Τούμπας ήταν στους Ζωσιμάδες τώρα θα είχαν κρεμάσει στα μανταλάκια Χριστοβασίλη και ΠΑΣ Γιάννινα. Το έχουμε ξαναπεί πως είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε ομάδα να αγωνίζεται σε αυτό τον αγωνιστικό χώρο, αλλά θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι κάποιες φορές δεν είναι στο χέρι των ομάδων κάποιες καταστάσεις. Εκτός και αν νομίζει κάποιος ότι ο ΠΑΟΚ χθες η ο ΠΑΣ όταν χαλάει ο χλοοτάπητας στους Ζωσιμάδες το κάνουν για δική τους εύνοια.

ΥΓ2. Αν οι παίκτες είναι τσακωμένοι και κάνουν διπλό στην έδρα του ΠΑΟΚ, τότε τι θα κάνουν όταν θα μονιάσουν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα