Φίλε πάλι εδώ... ;

Γιώργος Ντυμένος
 Φίλε πάλι εδώ... ;

bet365

Στο πέρασμα των χρόνων αρκετοί ξένοι ποδοσφαιριστές έχουν «συνδέσει» το όνομά τους με τα ελληνικά γήπεδα και το καλοκαίρι που μας πέρασε ορισμένοι επέστρεψαν στη χώρα μας. 

Ως το καλοκαίρι των... έμμεσων επαναπατρισμών μπορεί να χαρακτηριστεί εκείνο που μας πέρασε, αφού συνολικά 14 ξένοι παίκτες που στο παρελθόν έπαξαν μπάλα στην πατρίδα μας μπήκαν στο αεροπλάνο, επέστρεψαν και θα τους δούμε ξανά στη Super League Interwetten.

Εξ' αυτών ορισμένοι βρέθηκαν σε γνώριμα λημέρια, ενώ άλλοι γύρισαν σελίδα στην καριέρα τους και θα τους γνωρίσουμε με νέες φανέλες. Η ουσία όμως δεν αλλάζει... Είναι πάλι εδώ.

Ογκνιεν Βράνιες (ΑΕΚ)

Ογκνιεν Βράνιες (ΑΕΚ)

Εχσάν Χατζισαφί (ΑΕΚ)

Εχσάν Χατζισαφί (ΑΕΚ)

Σέρτζιο Αραούχο (ΑΕΚ)

Σέρτζιο Αραούχο (ΑΕΚ)

Τσούμπα Ακπομ (ΠΑΟΚ)

Τσούμπα Ακπομ (ΠΑΟΚ)

Μπρούνο Αλβες (Απόλλων Σμύρνης)

Μπρούνο Αλβες (Απόλλων Σμύρνης)

Σρέντιαν Σπιριντόνοβιτς (Ατρόμητος)

Σρέντιαν Σπιριντόνοβιτς (Ατρόμητος)

Αλεξί Ρομάο (Ιωνικός)

Αλεξί Ρομάο (Ιωνικός)

Χοσέ Κάνιας (Ιωνικός)

 Χοσέ Κάνιας (Ιωνικός)

Ροτζέριο Τουράμ (Ιωνικός)

 Ροτζέριο Τουράμ (Ιωνικός)

Μάτιτς Κότνικ (Βόλος)

Μάτιτς Κότνικ (Βόλος)

Αλεξ Σοάρες (Βόλος)

Αλεξ Σοάρες (Βόλος)

Μπόγιαν Σαράνοφ (Λαμία)

Μπόγιαν Σαράνοφ (Λαμία)

Λούι (Παναιτωλικός)

Λούι (Παναιτωλικός)

Κόντε (ΠΑΣ Γιάννινα)

Κόντε (ΠΑΣ Γιάννινα)

Ο 32χρονος Βόσνιος στόπερ επέστρεψε το καλοκαίρι στα γνώριμα λημέρια της ΑΕΚ. Οπου πρώτη φορά ήρθε τον Γενάρη του 2017, το καλοκαίρι του 2018 πανηγύρισε το πρωτάθλημα και τότε πήρε μεταγραφή για την Αντερλεχτ.

Στην Ενωση επέστρεψε το 2019/20 ως δανεικός και εκ νέου πρόσφατα ως ελεύθερος πια και 100% δικός της. Συνολικά έχουμε δει τον Βράνιες σε 84 επίσημα παιχνίδια των «κιτρινόμαυρων» και έχει πετύχει 7 γκολ.

Οταν στις 2 Αυγούστου η Ενωση ανακοίνωσε την απόκτηση του Ιρανού αριστερού μπακ-χαφ, τότε επισημοποιήθηκε πως θα παίξει στην Ελλάδα με 3η διαφορετική ομάδα.


Μας «συστήθηκε» τη σεζόν 2017/18, όταν και ήρθε στα μέρη μας για τον Πανιώνιο και μερικούς μήνες μετά πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Οταν έφυγε από το λιμάνι ακολούθησαν η Τράκτορ και η Σεπαχάν της χώρας του, μέχρι που επέστρεψε στην πατρίδα μας για λογαριασμό των «κιτρινόμαυρων».

Συνολικά ο Χατζισαφί αγωνίστηκε, με τους «κυανέρυθρους» και τους «ερυθρόλευκους», σε 27 ματς και σημείωσε 3 γκολ.

Ο Αργεντινός στράικερ είναι από τους παίκτες που έχουν αγαπηθεί όσο λίγοι στην ΑΕΚ. Το καλοκαίρι ανακοινώθηκε για 4η φορά από την Ενωση αλλά με μία πολύ μεγάλη διαφορά. Πλέον θα φορά τη φανέλα της ως 100% δικός της ποδοσφαιριστής, καθώς οι «κιτρινόμαυροι» τον αγόρασαν από την Λας Πάλμας.

Ο Αραούχο πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου το 2018 και με τη φανέλα τους μετρά 81 συμμετοχές και 26 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις (μαζί με τις 2 φετινές κόντρα στη Βελέζ).

Μόλις μία σεζόν... άντεξαν μακριά οι δύο πλευρές. Ο Αγγλος φορ ήταν τη διετία 2018-2020 στον ΠΑΟΚ (79 ματς/18 γκολ), παρουσιάστηκε πολύ καλός, τη σεζόν 2018/19 κατέκτησε το νταμπλ και το καλοκαίρι του 2020 πήρε μεταγραφή για την Μίντλεσμπρο.


Ομως στα τέλη του Αυγούστου επέστρεψε στην Τούμπα ως δανεικός με οψιόν αγοράς από τον «Δικέφαλο του Βορρά» και ο Ακπομ συνάντησε ξανά παλιούς γνωστούς και φίλους.

Από που... να αρχίσει κάποιος και που να τελειώσει για τον Πορτογάλο αμυντικό. Η πρώτη του «γνωριμία» με την Ελλάδα ήταν τη σεζόν 2004/05 ως παίκτης της ΑΕΚ (42 ματς/1 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις) και έκτοτε συνέχισε σε Πόρτο, Ζενίτ, Φενέρμπαχτσε, Κάλιαρι, Ρέιντζερς, Πάρμα.

Τον Σεπτέμβριο ο 39χρονος Αλβες ήρθε ξανά στα μέρη μας για λογαριασμό του Απόλλωνα Σμύρνης και έχοντας, μεταξύ άλλων, στο παλμαρέ του 1 EURO με την Εθνική του ομάδα και 7 εθνικά πρωταθλήματα (της χώρας του, της Ρωσίας και της Τουρκίας).

Κάτοικος Αττικής αλλά αυτή τη φορά για λογαριασμό του Ατρόμητου έγινε ο 28χρονος μεσοεπιθετικός. Η πρώτη του «γνωριμία» με την Ελλάδα ήταν το καλοκαίρι του 2017 όταν και ήρθε για τον Πανιώνιο και στην πλατεία έμεινε 2 σεζόν (54 ματς/13 γκολ).


Ακολούθησε η πολωνική Πογκόν και ύστερα ο Σπιριντόνοβιτς υπέγραψε στον Ερυθρό Αστέρα που πέρσι τον παραχώρησε δανεικό στην Γκεντσλερμπιρλιγκί. Το καλοκαίρι παραχωρήθηκε ως δανεικός στους Περιστεριώτες, που διατηρούν οψιόν αγοράς του από την ομάδα της Σερβίας.

Ο 37χρονος χαφ φαίνεται πως περνά δεύτερη νιότη και μετά το διετές πέρασμά του από τον Ολυμπιακό (2016-2018) και πέρσι μία «γεμάτη» σεζόν στην Γκινγκάμπ, υπέγραψε το καλοκαίρι στον Ιωνικό.


Στο διάστημα της «ερυθρόλευκης» παρουσίας είδαμε τον Ρομαό σε 60 ματς όλων των διοργανώσεων, πήρε 1 πρωτάθλημα ενώ ο διεθνής μέσος από το Τόγκο σημείωσε και 6 γκολ.

Κάτοικος Τούμπας για μία τριετία ήταν ο Ισπανός χαφ, καθώς από το 2016 μέχρι το 2019 έπαιζε στον ΠΑΟΚ και πανηγύρισε την κατάκτηση 1 πρωταθλήματος και 3 Κυπέλλων (91 ματς/4 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις).


Τότε έφυγε από τη Θεσσαλονίκη με προορισμό το Βελιγράδι και τον Ερυθρό Αστέρα, ενώ πέρσι ήταν στην πατρίδα του και την Ατλέτικο Μπαλεάρες. Πρόσφατα όμως ο Κάνιας πάτησε ξανά Ελλάδα και ο 34χρονος υπέγραψε στον Ιωνικό.

Ηταν καλοκαίρι του 2016 όταν μάθαμε τον Βραζιλιάνο στράικερ, καθώς ανακοινώθηκε τότε από την Κέρκυρα. Στο νησί των Φαιάκων έμεινε 3 σεζόν εκ των οποίων η μία ήταν στη 2η κατηγορία και μετά ακολούθησε η Λαμία, όπου ύστερα από ένα εξαιρετικό πρώτο μισό που έκανε πήρε μεταγραφή για την Κόνιασπορ.

Στην Τουρκία έμεινε μέχρι και το καλοκαίρι (συνέχισε στην Τούζλασπορ), αλλά τότε ο Τουράμ έμεινε ελεύθερος και ο 30χρονος πια στράικερ επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Ιωνικού. Συνολικά σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις μετρά 27 γκολ σε 81 εμφανίσεις του

Ούτε 1, ούτε 2 αλλά 3 χρόνια ήταν παίκτης του Πανιωνίου ο Σλοβένος γκολκίπερ, καθώς αποκτήθηκε το 2017 και έφυγε το 2020 με προορισμό την Μπρέσια, ενώ σε αυτό το διάστημα υπερασπίστηκε την εστία του σε 83 ματς.


Ομως στην Ιταλία έμεινε μόλις μία χρονιά και ο Κότνικ ήταν από τις πρώτες θερινές προσθήκες του Βόλου.

Ελάχιστοι ίσως θυμούνται πως ο Πορτογάλος χαφ που υπέγραψε το καλοκαίρι στο Βόλο ξέρει καλά την Ελλάδα και τα εδώ δρώμενα. Βλέπετε στο πρώτο μισό της σεζόν 2011/12 ήταν στον Πανσερραϊκό, αλλά με τα «λιοντάρια» έπαιξε μόνο μία φορά και αυτό σαν αλλαγή, σε ματς Κυπέλλου κόντρα στον Οικονόμο Τσαριτσάνης.

Εκτοτε ο Σοάρες βρέθηκε σε Μαρίτιμο, Ομόνοια και Μορεϊρένσε, μέχρι που πριν από μερικές εβδομάδες έγινε κάτοικος Πανθεσσαλικού.

Την ευκαιρία να συναντήσει παλιούς γνωστούς και φίλους είχε ο Σέρβος γκολκίπερ όταν την 1η Ιουλίου ανακοινώθηκε από τη Λαμία. Ο 34χρονος ήταν και τη σεζόν 2018/19 στην ομάδα, ενώ η πρώτη του εν Ελλάδι εμπειρία ήταν μερικά χρόνια πριν στην Κρήτη και τον Εργοτέλη.


Συνολικά έχουμε δει τον Σαράνοφ σε 35 ματς εγχώριων διοργανώσεων, ενώ μετά το ΔΑΚ και πριν γυρίσει εκεί ήταν στην τουρκική Φατίχ Καραγκουμρούκ.

Με το «κουτάλι» έχει... φάει τα ελληνικά γήπεδα ο Αργεντινός δεξιός μπακ, καθώς την τριετία 2013-2016 ήταν και πάλι στη χώρα μας για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης. Συνολικά ο 32χρονος αγωνίστηκε σε 107 παιχνίδια των Αρκάδων ( 2 γκολ) και ύστερα από μία πενταετία επέστρεψε στη χώρα μας για λογαριασμό του Παναιτωλικού.


Μετά το «Θ. Κολοκοτρώνης» και πριν το Αγρίνιο ο Λούι έπαιξε στην Κίλμες, την Μπόκα Ουνίδος και την Πλατένσε.

Το όνομά του με τον ΠΑΣ Γιάννινα έχει «συνδέσει» ο Ισπανός φορ, που το καλοκαίρι του 2016 βρέθηκε άγνωστος στους «Ζωσιμάδες» και 3 χρόνια μετά έφυγε ως ένας εκ των κορυφαίων «μπομπέρ» των ελληνικών γηπέδων (61 ματς/34 γκολ).


Η Μπανίγιας κατέβαλε τότε 800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει και αφού στη συνέχεια ο 31χρονος πλέον στράικερ φόρεσε τη φανέλα και των Σαμπάμπ, Αλ Ντάφρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου ώστε ο Κόντε να γυρίσει... σπίτι του.