Παναθηναϊκός: Από τον Λέτο στους Βιτάλ-Παλάσιος, οι 18 «πράσινοι» Λατίνοι της δεκαετίας

Παναθηναϊκός: Από τον Λέτο στους Βιτάλ-Παλάσιος, οι 18 «πράσινοι» Λατίνοι της δεκαετίας

bet365

Μετα την απόκτηση των Βιτάλ και Παλάσιος, οι Λατινοαμερικάνοι παίκτες του Παναθηναϊκού την τελευταία δεκαετία φτάνουν τους 20 και το Gazzetta παρουσιάζει σε χρονολογική σειρά όσους προηγήθηκαν. Ψήφισε τον κορυφαίο.

Για δεύτερο σερί καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός έδωσε... λάτιν άρωμα στο μεταγραφικό του παζάρι, ολοκληρώνοντας με διπλό «χτύπημα» την ενίσχυσή του. Ματέους Βιτάλ και Σεμπαστιάν Παλάσιος προετοιμάζονται για το ντεμπούτο τους στα πράσινα, αποτελώντας τους υπ' αριθμόν 19 και 20 αντίστοιχα παίκτες από τη Λατινική Αμερική που φορύν τη φανέλα με το Τριφύλλι την τελευταία δεκαετία, η οποία συμπίπτει με την εποχή του Γιάννη Αλαφούζου στην κεφαλή του κλαμπ.

Από το 2012 μέχρι και πέρυσι 18 παίκτες από Αργεντινή, Βραζιλία, Κολομβία, Βενεζουέλα, Ουρουγουάη και Εκουαδόρ πέρασαν το κατώφλι του «ΟΑΚΑ» και της «Λεωφόρου», άλλοι απογοήτευσαν παραδειγματικά, άλλοι κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμά τους και το κοινό της ομάδας τους μνημονεύει ακόμη για όσα έδωσαν στο διάστημα που αγωνίστηκαν σ΄αυτήν.

Το Gazzetta, λοιπόν, συγκέντρωσε και παρουσιάζει και τους 18 με χρονολογική σειρά, θυμάται τα κατορθώματα και τον απολογισμό τους με την πράσινη φανέλα και παραθέτει πού βρίσκονται πια όσοι αποχώρησαν στο μεσοδιάστημα, ένδοξα ή άδοξα. Στο τέλος, σας δίνει την ευκαιρία να ψηφίσετε τον κορυφαίο κατά τη γνώμη σας Λατινοαμερικάνο που αγωνίστηκε στο Τριφύλλι την τελευταία 10ετία.

Μπρούνο Φορναρόλι

Μπρούνο Φορναρόλι

Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες

Χοσέ Μανουέλ Βελάσκες

Λουτσιάνο Φιγκερόα

Λουτσιάνο Φιγκερόα

Αντριάν Μπαλμπόα

Αντριάν Μπαλμπόα

Γιούρι Μαμούτε

Γιούρι Μαμούτε

Λούκας Εβαντζελίστα

Λούκας Εβαντζελίστα

Ροντρίγκο Μολέντο

Ροντρίγκο Μολέντο

Λούκας Βιγιαφάνιες

Λούκας Βιγιαφάνιες

Σεμπαστιάν Λέτο

Σεμπαστιάν Λέτο

Βίκτορ Ιμπάρμπο

Βίκτορ Ιμπάρμπο

Λαουτάρο Ρινάλντι

Λαουτάρο Ρινάλντι

Μπράιαν Καμπέσας

Μπράιαν Καμπέσας

Λουτσιάνο Νέβες

Λουτσιάνο Νέβες

Αντρές Τσάβες

Αντρές Τσάβες

Εμανουέλ Ινσούα

Εμανουέλ Ινσούα

Χουάν Χοσέ Περέα

Χουάν Χοσέ Περέα

Φακούντο Σάντσες

Φακούντο Σάντσες

Μαουρίσιο

Μαουρίσιο

Χώρα: Ουρουγουάη

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2012-2013

Συμμετοχές: 25 (2 γκολ/1 ασίστ)

Αποκτήθηκε με προσδοκίες από τη Μπόστον Ρίβερ, ομάδα της πατρίδας του. Ουδέποτε, όμως, τις δικαίωσε. Μία σκάρτη σεζόν πέρασε στο Τριφύλλι, με φτωχότατο απολογισμό και την cult στάμπα ενός από τα «παλτά» της Super League, σε μια χρονιά που έτσι κι αλλιώς ήταν η χειρότερη ως τότε στον 21ο αιώνα για τους Πράσινους. Αποχώρησε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2013, συνέχισε σε Ντανούμπιο και Φιγκεϊρένσε κι από το 2015 έχει βρει τη «γη της επαγγελίας» του στην Αυστραλία με Μελβούρνη και Περθ Γκλόρι, όντας ο 4ος all-time σκόρερ της πρώτης κατηγορίας.

Χώρα: Βενεζουέλα

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2012-2014

Συμμετοχές: 17 (1 γκολ)

Πάτησε Ελλάδα για λογαριασμό του Τριφυλλιού μόλις στα 22 του, από τη δεύτερη ομάδα της Βιγιαρεάλ. Έφυγε ενάμιση χρόνο αργότερα, περνώντας το τελευταίο μισό της παραμονής του στην Αθήνα εκτός ομάδας. Μοναδικό και εντυπωσιακό highlight το ένα γκολ που πέτυχε στο «ΟΑΚΑ» κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, με ένα φανταστικό βολέ στην κίνηση, το οποίο όμως, επισκιάστηκε από το... έργο τέχνης του Ντε Βινσέντι για την ισοφάριση των Ηπειρωτών. Από τον περασμένο Γενάρη αγωνίζεται στο πορτογαλικό πρωτάθλημα με τη φανέλα της Αρούκα.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2013

Συμμετοχές: 15 (5 γκολ/1 ασίστ)

Χειμώνα αφίχθη (2012-2013), χειμώνα αποχώρησε (2013/14), καταθέτοντας ψήγματα της εμπειρίας, της ικανότητας και του πλούσιου βιογραφικού του. Ο άλλοτε διεθνής με την Αλμπισελέστε και μέλος της Βιγιαρεάλ που έφτασε στα ημιτελικά του Champions League το 2005, δεν μακροημέρευσε στο Τριφύλλι, αλλά πρόλαβε να βρει δίχτυα 5 φορές (δύο γκολ ανά σχεδόν τρία ματς, 1 ανά 140') και το πιο σημαντικό σημειώθηκε σε ντέρμπι αιωνίων, στο «Γ. Καραϊσκάκης». Το πιο όμορφο, πάλι, ήταν το τελευταίο του με την πράσινη φανέλα, με έναν ξερό «κεραυνό» στο μπαράζ των play-offs κόντρα στην Ξάνθη στη Νέα Σμύρνη. Το 2018 αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, μετά από μια πενταετία στη Μαλαισία κι ένα ενδιάμεσο διάλειμμα ενάμιση χρόνου από τη δράση.

Χώρα: Ουρουγουάη

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2013-2014

Συμμετοχές: 1

Έκανε το υπερατλαντικό ταξίδι στα 19 του για να δοκιμαστεί στους Πράσινους του Γιάννη Αναστασίου, με εξαιρετικές συστάσεις από τα πρώτα του βήματα στην πατρίδα του. Τελικά έγινε μέλος του ρόστερ για τη σεζόν 2013-14, χωρίς να καταφέρει κάτι περισσότερο από μία επίσημη συμμετοχή σε ματς Κυπέλλου (15' κόντρα στον Ηρακλή Ψαχνών). Ουρουγουάη, Αργεντινή, Χιλή, Περού οι επόμενες στάσεις για τον 27χρονο πια φορ, ο οποίος την περασμένη σεζόν αγωνίστηκε στην Ισπανία με τη φανέλα της Ραθίνγκ Σανταντέρ.

Χώρα: Βραζιλία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016

Συμμετοχές: 7

Οι περγαμηνές που τον συνόδευαν από τη Γκρέμιο και τη Βραζιλία έκαναν λόγο για... μαμούθ όνομα και πράμα, σε σημείο που ο Παναθηναϊκός συμφώνησε για οψιόν αγοράς του παίκτη στα 4 εκατ. ευρώ. Η πραγματικότητα, όμως, ήταν αρκετά διαφορετική, με τον νεαρό Βραζιλιάνο να μην πείθει για τις ικανότητές του και να αποχωρεί άδοξα στο τέλος της σεζόν δίχως να ανοίξει λογαριασμό. Πέρασε από διάφορες ομάδες της πατρίδας του έκτοτε, για να καταλήξει στην Ιαπωνία το 2020, όπου και αγωνίζεται ως σήμερα.

Χώρα: Βραζιλία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016

Συμμετοχές: 12 (1 γκολ/1 ασίστ)

Σχεδόν... πακέτο με τον συμπατριώτη του, Μαμούτε, ο 20χρονος μέσος ήρθε στην Ελλάδα τον Γενάρη του 2016 και πρόλαβε να δείξει θετικά στοιχεία στον εξάμηνο δανεισμό του από την Ουντινέζε, επιστρέφοντας στους Φριουλάνι με το τέλος της σεζόν. Εστορίλ, Γκιμαράες, Ναντ μερικοί από τους επόμενους σταθμούς του άλλοτε διεθνή με την Κ-20 της Σελεσάο, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στη νεοσύστατη Μπραγκαντίνο, βραζιλιάνικο μέλος της οικογένειας της Red Bull.

Χώρα: Βραζιλία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016-2018

Συμμετοχές: 65 (6 γκολ)

Από τους καλύτερους ξένους που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού την περασμένη δεκαετία κι όχι μόνο, ο ηγετικός Βραζιλιάνος στόπερ εδραιώθηκε με το... καλησπέρα στην αρχική 11άδα και δεν βγήκε ποτέ ουσιαστικά μέχρι να αποτελέσει παρελθόν τον Φεβρουάριο του 2018, επιστρέφοντας στην Ιντερνασιονάλ έναντι 150.000 ευρώ. Στα 33 προς 34 έτη πια, ο Μολέντο παραμένει στην ομάδα του Πόρτο Αλέγκρε.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016-2018, 2020-

Συμμετοχές: 101 (12 γκολ, 15 ασίστ)

Ο ένας από τους δύο της λίστας που ξεπέρασε το ορόσημο των 100 συμμετοχών, ο ένας από τους δύο που επέστρεψε για δεύτερη θητεία. Ο νυν μεσοεπιθετικός του Τριφυλλιού μετακόμισε από τον Παναιτωλικό τον χειμώνα του 2016 και καθιερώθηκε επί Μαρίνου Ουζουνίδη, πριν πάρει μεταγραφή για την Αλάνιασπορ τον Γενάρη του 2018, αποφέροντας 550.000 ευρώ στα ταμεία της πράσινης ΠΑΕ.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2009-2013, 2016-2017

Συμμετοχές: 141 (43 γκολ, 33 ασίστ)

Ο έτερος «100άρης» δεν χρειάζεται συστάσεις. Το μεγάλο μέρος της ιστορίας του στα πράσινα το έγραψε στο prime του, την τριετία 2009-2012, η μεταγραφή του τον χειμώνα του 2016 ξύπνησε μνήμες από το τελευταίο πρωτάθλημα και στη διάρκεια αυτής πρόλαβε να καταγράψει 47 συμμετοχές, με απολογισμό 16 γκολ και 17 ασίστ! Αποχώρησε οριστικά το 2017 για τα... τελευταία ένσημα με την Emirates Club στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πριν γράψει τον επίλογο της καριέρας του τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Χώρα: Κολομβία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016-2017

Συμμετοχές: 19 (3 γκολ, 3 ασίστ)

Η μεταγραφή του με τη μορφή δανεισμού από την Κάλιαρι, για έναν διεθνή Κολομβιανό στα 26 του χρόνια, συνέστησε «βόμβα». Ούτε εκείνος, όμως, εκπλήρωσε τις προσδοκίες σε μεγάλο βαθμό. Παρά την ενδεδειγμένη ποιότητα και τα τρομερά φυσικά του προσόντα, ο άλλοτε παίκτης των Ρόμα, Κάλιαρι και Γουότφορντ προσέφερε μερικές μόνο σκόρπιες στιγμές που θα θυμούνται οι φίλοι του Τριφυλλιού, με κορυφαία εμφάνιση στο ματς του Europa League στη Λιέγη κόντρα στη Σταντάρ. Στο ιαπωνικό πρωτάθλημα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2016-2017

Συμμετοχές: 16

Ούτε γκολ, ούτε ζημιά. Πέρασε και δεν ακούμπησε ο Αργεντινός φορ, ο οποίος είχε αποκτηθεί από την Αρχεντίνος Τζούνιορς έναντι 300.000 ευρώ και αποχώρησε ελεύθερος όπως-όπως στο τέλος της σεζόν με προορισμό τη Μπρέσια.

Χώρα: Εκουαδόρ

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2017-2018

Συμμετοχές: 14 (2 γκολ)

Ένα από τα ταλεντάκια που ανίχνευσε το σκάουτινγκ της Αταλάντα, ο 20χρονος τότε Καμπέσας ήρθε δανεικός στον Παναθηναϊκό κι «έλαμψε» με το... καλησπέρα. Βασικός στα ματς με την Καμπάλα, σκόρερ με υπέροχο τέρμα στην ήττα με 3-2 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο και... μέχρι εκεί, αφού η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη κι επέστρεψε στους Μπεργκαμάσκι έξι μήνες μετά.

Χώρα: Βραζιλία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2017-2018

Συμμετοχές: 14 (2 γκολ, 3 ασίστ)

Από τους άτυχους της λίστας και της σεζόν 2017-18, ο ταλαντούχος επιθετικός που αποκτήθηκε ως δανεικός από τη Λεγανές υπέστη ρήξη χιαστού τον Σεπτέμβριο κι επέστρεψε στη δράση μετά από 180 μέρες, χάνοντας το μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν και την ευκαιρία να προσφέρει περισσότερα στους Πράσινους.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2017-2018

Συμμετοχές: 8 (2 γκολ)

Ο «Comandante», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι της Μπόκα Τζούνιορς, ήταν η μεταγραφή του καλοκαιριού του 2017 στον Παναθηναϊκό, ο οποίος ξόδεψε 1,3 εκατ. ευρώ προς τους Σενέισες για να τον αποκτήσει. Έπειτα από μόλις 8 συμμετοχές και δύο γκολ, η περιπέτειά του στην Ελλάδα έλαβε τέλος, με τις δύο πλευρές να λύνουν τη συνεργασία τους τον Δεκέμβριο πριν εκείνος υπογράψει στην Ουρακάν τον Ιανουάριο του 2018.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2017-2020

Συμμετοχές: 70 (4 γκολ, 3 ασίστ)

Πάθος, «λύσσα», σκληράδα, τρία στοιχεία που περικλείουν σε μεγάλο βαθμό τη θητεία του Εμανουέλ Ινσούα στα πράσινα. Ο Αργεντινός φουλ μπακ πήρε σπίτι του τη φανέλα βασικού στα τρία χρόνια που έμεινε στην ομάδα, πριν μετακομίσει στην κιτρινόμαυρη μεριά του «ΟΑΚΑ» και την ΑΕΚ.

Χώρα: Κολομβία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2019-2021

Συμμετοχές: 28 (3 γκολ, 1 ασίστ)

Από τη δεύτερη ομάδα της Πόρτο στον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι του 2019, ο Κολομβιανός εμφανίστηκε «άγουρος» αλλά με προοπτικές και πέτυχε τρία τέρματα, με highlight αυτό στη μεγάλη ανατροπή επί της ΑΕΚ. Πέρυσι δανεικός στον Βόλο, από φέτος ανήκει στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Χώρα: Αργεντινή

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2020-

Συμμετοχές: 22 (1 ασίστ)

Περσινό απόκτημα του Τριφυλλιού από την Εστουδιάντες και με συμβόλαιο ως το επόμενο καλοκαίρι, ο 31χρονος μπακ έχασε τη θέση βασικού από τον Γιοάν Μολό όσο ήταν στο τιμόνι ο Λάζλο Μπόλονι και φέτος προορίζεται μαζί με τον Γιάννη Κώτσιρα στις κύριες επιλογές για το δεξί άκρο της άμυνας.

Χώρα: Βραζιλία

Θητεία στον Παναθηναϊκό: 2020-

Συμμετοχές: 26 (2 γκολ, 1 ασίστ)

Δυνατή κίνηση τον περασμένο Οκτώβριο, με τον Βραζιλιάνο πρωταθλητή, νταμπλούχο και δις κυπελλούχος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ να ντύνεται στα πράσινα και να λαμβάνει αμέσως ηγετικό ρόλο. Δύο γκολ ως τώρα ο απολογισμός του, και τα δύο ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό.

Loading...