Παναθηναϊκός: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Μπρινιόλι

Παναθηναϊκός: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Μπρινιόλι

Νίκος Αθανασίου Νίκος Αθανασίου
Παναθηναϊκός: Αυτά μπορεί να περιμένει από τον Μπρινιόλι

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου με την βοήθεια του Wyscout και του Ιταλού προπονητή, Ρομπέρτο Μούτσι, σκιαγραφεί το προφίλ του νέου πορτιέρε του Παναθηναϊκού, Αλμπέρτο Μπρινιόλι.

Ο Παναθηναϊκός την τελευταία ημέρα των μεταγραφών έβαλε στο έμψυχο δυναμικό του ακόμη έναν έμπειρο τερματοφύλακα, εκτός από τον περσινό mvp του και κορυφαίο κίπερ του πρωταθλήματος, Σωκράτη Διούδη, τον οποίο και διαθέτει. Όπως έχουμε καταγράψει σε τούτη την γωνιά, κατά την ταπεινή μας άποψη, οι «πράσινοι» ήταν «κομπλέ» με τον Έλληνα άσο κάτω από τα δοκάρια και τους αρκετά ταλαντούχους Ξενόπουλο και Χριστογεώργο να ακολουθούν και να έχουν το «πακέτο» των εναλλακτικών λύσεων.

Η -προφανώς σεβαστή- απόφαση του προπονητή ήταν να αποκτηθεί άσος και το «τριφύλλι» προχώρησε στην μεταγραφή του Αλμπέρτο Μπρινιόλι, ενός άσου που το προφίλ του δεν είναι ούτε για «δεύτερος» ούτε για «τρίτος» αλλά για βασικός σε σημαντικό αριθμό παιχνιδιών μέσα στην χρονιά. Εξάλλου προέρχεται από τις δύο καλύτερες αγωνιστικές περιόδους στην καριέρα του. Κάτω από τα δοκάρια της Έμπολι, της οποίας ήταν βασικός συντελεστής ανόδου στην SerieA με 33 συμμετοχές και 12 clean sheets.

Πάμε με την βοήθεια της κορυφαίας πλατφόρμας ποδοσφαίρου, Wyscout, να δούμε κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία για τον ποδοσφαιριστή.

Αρκετά λιγότερα τέρματα από το προσδωκόμενο

O πιο σημαντικός δείκτης για έναν πορτιέρε είναι η σύγκριση των γκολ που δέχθηκε με τα γκολ που θα «έπρεπε» να δεχθεί βάσει της ποιότητας των τελικών προσπαθειών εντός εστίας που δέχθηκε. Goals-XconcededGoals. O Iταλός στις τρεις τελευταίες σεζόν είναι αρκετά αποτελεσματικός κάτω από τα δοκάρια και αυτό φαίνεται στους αριθμούς του. Κάθε χρονιά έχει θετικό συντελεστή και μάλιστα αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των περισσοτερών «συναδέλφων» του.

xxx

Την σεζόν 2018-2019 στην Παλέρμο δέχθηκε 31 γκολ ενώ το προσδωκόμενο ήταν 36. Οπότε έσωσε πέντε «σίγουρα» γκολ.

Το 2019-2020 στην Έμπολι δέχθηκε 48 τέρματα ενώ τα XcGoals ήταν 55! Ακόμη πιο κομβικός, δηλαδή, με 7 «σίγουρα» γκολ να έχει γλιτώσει το σύνολό του.

Πέρσι στην πρωταθληματική χρονιά της Έμπολι η εστία του παραβιάστηκε 31 φορές ενώ θα «έπρεπε» 36.56! Ακόμη μία σεζόν με πολύ θετικό συντελεστή, στο +5.5!

Οι πιο εντυπωσιακές περσινές του εμφανίσεις ήταν κόντρα σε Ρετζιάνα και Μόντσα, παιχνίδια στα οποία «έσωσε» 2.02 και 2.03 XcGoals με μερικές εντυπωσιακές αποκρούσεις, όπου θα δείτε και στα πινακάκια που ακολουθούν.

r

rr

Σε ρόλο λίμπερο

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά του αγωνιστικού προφίλ του Μπρινιόλι είναι ο τρόπος που παίζει την θέση όταν η μπάλα κατευθύνεται στην πλάτη της αμυντικής γραμμής. Αρκετές φορές, του αρέσει, να βγαίνει από την εστία για να απομακρύνει τον κίνδυνο σε ρόλο λίμπερο. Δεν μιλάμε για καταστάσεις στα όρια της περιοχής όπου οι περισσότερο άσοι βγαίνουν, αλλά αρκετά μέτρα μακριά από αυτή, ακόμη και στα πλάγια βγαίνει για να «καθαρίσει» τις φάσεις.

Διαβάζει καλά το παιχνίδι, έχει αντίληψη των φάσεων και παρά το γεγονός πως κάποιες φορές ρισκάρει αρκετά σε αυτό το κομμάτι, είναι αποτελεσματικός. Ακολουθούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα που αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

eoxodo

xx

«Οκ» στον αέρα, αξιόπιστος με την μπάλα στα πόδια

Εξίσου σημαντικό κομμάτι για έναν τερματοφύλακα είναι η διαχείριση των φάσεων στον αέρα. Ο Μπρινιόλι(1.88) δεν είναι κυριαρχικός στον αέρα, δεν είναι από εκείνους που προκάλουν τρόμο με τις εξόδους τους και... κρύβουν τον ήλιο. Δεν ρισκάρει και βγαίνει να μπλοκάρει την μπάλα ψηλά μόνο όταν είναι σίγουρος για την απόφασή του.

Από κει και πέρα, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ήθελε έναν πορτιέρε καλό με την μπάλα στα πόδια και ο Ιταλός κίπερ είναι αξιόπιστος σε αυτό τον τομέα. Είναι αριστεροπόδαρος αλλά χρησιμοποιεί και το δεξί του πόδι στις μεταβιβάσεις. Όταν θα πιεστεί θα ψάξει πάντα την άρτια επιλογή για να «σπάσει» σωστά το πρέσινγκ. Παίζει την μπάλα με συγκεκριμένο στόχο και όχι να φύγει για να φύγει η μπάλα από την κατοχή του. Πέρσι είχε 65.3% στις μακρινές μπαλιές, πολύ καλύτερη επίδοση από το 59% της προπέρσινης, στοιχείο που δείχνει μια κάποια βελτίωση.

waa

H επίδοση στα πέναλτι

Τελευταίο κομμάτι αυτής της μίνι έρευνας για τον Μπρινιόλι, η αποτελεσματικότητά του στα πέναλτι. Ο πρώην άσος της Γιουβέντους έχει αποκρούσει εννιά εκτελέσεις από την άσπρη βούλα στην καριέρα του. Σε 47 πέναλτι. Πιάνει δηλαδή περίπου 1 στα 5. Μία νορμάλ επίδοση. Ήταν κακή ούτε και για να χαρακτηριστεί... expert, όπως για παράδειγμα είναι ο Διούδης με 9 επεμβάσεις σε 23 πέναλτι. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, ο Βάτσλικ του Ολυμπιακού έχει 7/45 και ο Στάνκοβιτς της ΑΕΚ 4/25!

Η άποψη του ειδικού

Το απόγευμα της Τετάρτης επικοινωνήσαμε με έναν παλιό μας γνώριμο από την θητεία τον στον πάγκο του Παναθηναϊκού, ως βοηθός του Αντρέα Στραματσόνι. Τον Ρομπέρτο Μούτσι. Έναν από τους κορυφαίους Ιταλούς σκόρερ στα 90's και στις αρχές των 00's. Ο Μούτσι έκατσε στον πάγκο της Έμπολι για ένα διάστημα της σεζόν την σεζόν 2019-2020 ως πρώτος προπονητής και γνωρίζει καλά το νέο μεταγραφικό απόκτηση του «τριφυλλιού».
Πάμε να δούμε τι μας είπε:

mts

«Έχω δουλέψει με τον Αλμπέρτο και έχω καλή άποψη. Η Ιταλία διαθέτει πολύ καλούς τερματοφύλακες και είναι ένας από αυτούς. Τόσο κάτω από τα δοκάρια όσο και στις εξόδους του είναι πολύ δυνατός. Έχει ποιότητα, καλά αντανακλαστικά και άρτια αντίληψη του παιχνιδιού.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι σημαντικό ο πορτιέρε να έχει καλές επαφές με τα πόδια και ο Μπρινιόλι πάντα ψάχνει συμπαίκτη, είναι αποτελεσματικός σε αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού. Ως άνθρωπος είναι αφιοσωμένος στο ποδόσφαιρο, δουλεύει πολύ σκληρά και πιστεύω πως ο Παναθηναϊκός έκανε μία σημαντική αγορά, έκανε μία προσθήκη πολύ σημαντική κάτω από τα δοκάρια».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.