ΑΕΚ: Ο Γέφτιτς με το δυνατό αριστερό πόδι που γεμίζει τη «φαρέτρα» μεσοεπιθετικά (pics & vids)

ΑΕΚ: Ο Γέφτιτς με το δυνατό αριστερό πόδι που γεμίζει τη «φαρέτρα» μεσοεπιθετικά (pics & vids)

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο Γέφτιτς με το δυνατό αριστερό πόδι που γεμίζει τη «φαρέτρα» μεσοεπιθετικά (pics & vids)

bet365

Το Gazzetta γράφει για τα χαρακτηριστικά του 28χρονου Ελβετού μέσου που παίρνει η ΑΕΚ και πως η απόκτησή του ενισχύει πλέον με πάρα πολλές λύσεις το πλάνο του Βλάνταν Μιλόγεβιτς.

Με... πατημένο το γκάζι μπαίνει η ΑΕΚ στην τελική ευθεία των μεταγραφών καθώς εκτός από τον αριστερό χαφ-εξτρέμ Στίβεν Τσούμπερ, προχωράει και στην απόκτηση δημιουργικού κεντρικού χαφ με την προσθήκη του Ντάρκο Γέφτιτς. Ο 28χρονος Ελβετός μέσος, ο οποίος έχει κοινό ατζέντη με εκείνον του Τσούμπερ, δηλαδή τον Μίλος Μαλένοβιτς, έρχεται επίσης στην ΑΕΚ με το ίδιο καθεστώς. Δηλαδή ως δανεικός με οψιόν αγοράς το ερχόμενο καλοκαίρι και τρία χρόνια συμβόλαιο αν η 'Ενωση ασκήσει την οψιόν. Ήδη ο Γέφτιτς από το απόγευμα της Δευτέρας (30/8) «πάτησε» στην Αθήνα πηγαίνοντας απευθείας για τις ιατρικές και εργομετρικές εξετάσεις. Μέχρι τις ανακοινώσεις, οι οποίες ενδέχεται να πάνε για αύριο Τρίτη (31/8) τελευταία μέρα των μεταγραφών, πάμε να δούμε αρχικά τα χαρακτηριστικά του νέου αποκτήματος της Ένωσης...

Ο χαφ που είχε ανάγκη η ΑΕΚ στον άξονα

Οι κιτρινόμαυροι είχαν μεγάλη ανάγκη την απόκτηση ενός παίκτη στις θέσεις «8» και «10». Ενός κεντρικού μέσου με δημιουργικές αρετές που θα μπορεί να παίζει κάθετα, που θα έχει τη δυνατότητα να κουβαλάει την μπάλα και γενικότερα να αποτελεί τον ενορχηστρωτή μιας και ο μοναδικός που θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο στο ρόστερ ήταν ο Πέτρος Μάνταλος. Και είναι αλήθεια πως ο Γέφτιτς καλύπτει αυτά τα στοιχεία, έχοντας τη δυνατότητα να αγωνιστεί σε όλες τις θέσεις του άξονα της μεσαίας γραμμής, να πασάρει με το καλό αριστερό πόδι που έχει και επίσης να απειλήσει με αυτό. Αυτά είναι τα δυνατά του σημεία, όπως και το να αναλαμβάνει τις εκτελέσεις στατικών φάσεων.

Η ΑΕΚ προσθέτει στο ρόστερ της τον βασικό μεσοεπιθετικό της Ρούμπιν Καζάν, με την οποία στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν είχε οκτώ συμμετοχές και ένα γκολ. Όπως φαίνεται και στο heatmap της πλατφόρμας του Wyscout, ο 28χρονος Ελβετός μέσος πατάει παντού στο γήπεδο. Ξεκινώντας λίγο πιο κάτω από τον χώρο της μεσαίας γραμμής και φτάνοντας ως τα όρια της αντίπαλης περιοχής. Ακριβώς δηλαδή τον τύπο του παίκτη που έψαχνε η ΑΕΚ για το κέντρο.

Το heatmap του Γέφτιτς

Πηγή Wyscout: Το heatmap του Γέφτιτς στα φετινά του ματς με τη Ρούμπιν Καζάν

Πάμε να ρίξουμε και μια γρήγορη ματιά στα στατιστικά του με τη βοήθεια του Wyscout, από τα οποία επιβεβαιώνεται η ικανότητά του στις μεταβιβάσεις, έχοντας φέτος 81,2% επιτυχία ανά ματς μέσο όρο. Μάλιστα στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου οι επιτυχημένες μεταβιβάσεις του ανά ματς μέσο όρο φτάνουν στο 74,4%!

Οι πάσες του Γέφτιτς

Πηγή Wyscout: Οι μεταβιβάσεις του Γέφτιτς σε ματς με τη Ρούμπιν τη φετινή σεζόν

Ο Γέφτιτς παίζει και κάθετα, αλλά και παράλληλα, ενώ όταν βρει χώρο δοκιμάζει και το πόδι του από μακριά. Κάπως έτσι άλλωστε σκόραρε το εξαιρετικό γκολ εναντίον της Χίμκι στο ρωσικό πρωτάθλημα πριν δύο αγωνιστικές, με έναν κεραυνό με το δυνατό αριστερό του, αλλά και διάφορα άλλα παρόμοια. Σύμφωνα με το Wyscout μάλιστα ο Γέφτιτς μέσο όρο έχει 1,88 σουτ ανά ματς.

Ο Μιλόγεβιτς γεμίζει από επιλογές με τον Γέφτιτς μεσοεπιθετικά

Με την απόκτηση του Γέφτιτς, ο Βλάνταν Μιλόγεβιτς πλέον έχει από τη μέση και μπροστά ένα πολύ πλούσιο υλικό να διαχειριστεί. Η «φαρέτρα» της ΑΕΚ πλέον σε αυτό το κομμάτι είναι γεμάτη και είναι στο χέρι του 51χρονου Σέρβου τεχνικού να αξιοποιήσει την πληρότητα που διαθέτει το κιτρινόμαυρο ρόστερ μεσοεπιθετικά. Μάνταλος, Λιβάι Γκαρσία, Τάνκοβιτς και Αλμπάνης προϋπήρχαν και τώρα πλέον προστέθηκαν σε αυτούς και οι Άμραμπατ, Τσούμπερ και Γέφτιτς. Και οι επτά για τις θέσεις πίσω από τον φορ, δηλαδή έναν εκ των Αραούχο - Ανσαριφάρντ.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι όλες οι νέες μεταγραφές παίζουν σε πάνω από μια θέσεις. Για παράδειγμα ο Άμραμπατ παίζει και στα δύο άκρα και στο «10», ο Τσούμπερ εκτός από αριστερό εξτρέμ, μπορεί να προσφέρει και ως αριστερός εσωτερικός μέσος, ο Γέφτιτς παίζει και ως «δεκάρι», αλλά και πιο πίσω ως «οκτάρι», όπως τονίσαμε. Έτσι πέρα από το αριθμητικό σκέλος, ο Μιλόγεβιτς έχει πλέον τρομερή ευελιξία κινήσεων στη μεσοεπιθετική του γραμμή, καθώς αποκτάει πολλές επιλογές. Τόσο για πριν την έναρξη των αγώνων, όσο και για όποιες αλλαγές θέλει να κάνει στα πλάνα του κατά τη διάρκειά τους.

Η καριέρα του Ντάρκο Γέφτιτς με αριθμούς

Ο Γέφτιτς γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1993 στη Βασιλεία και όπως ήταν αναμενόμενο ξεκίνησε την καριέρα του στην ομώνυμη ομάδα το 2012. Με τη φανέλα της Βασιλείας σε νεαρή ηλικία δεν είχε πολλές συμμετοχές. Δόθηκε για μια σεζόν (2013-2014) δανεικός στην αυστριακή Βάκερ Ίνσμπουργκ και ένα χρόνο αργότερα μετακινήθηκε ως δανεικός στη Λεχ Πόζναν. Εκεί με τις εμφανίσεις του έκανε την πολωνική ομάδα να τον αποκτήσει με κανονική μεταγραφή έναντι 350.000 ευρώ το 2015 και να ριζώσει στην ομάδα. Τον Ιανουάριο του 2020 η Ρούμπιν Καζάν προχώρησε στην απόκτησή του έναντι 500.000 ευρώ.

Ο 28χρονος Ελβετός μεσοεπιθετικός είναι ένα «οκταρο-δεκάρι» και αυτό αποδεικνύουν και οι αριθμοί του έχοντας αγωνιστεί 161 φορές στην καριέρα του στη συγκεκριμένη θέση. Κάποιες φορές έχει αγωνιστεί και στα άκρα, είτε στην αριστερή, είτε στη δεξιά πλευρά, κάτι που έχει κάνει 59 φορές στην καριέρα του.

Με τη φανέλα της Λεχ Πόζναν μέτρησε 192 εμφανίσεις με 37 γκολ και 43 ασίστ. Στην Ρούμπιν Καζάν είχε 45 συμμετοχές με 4 γκολ και τρεις ασίστ, ενώ τη χρονιά που είχε αγωνιστεί ως δανεικός στη Βάκερ είχε 20 συμμετοχές με τρία γκολ και δύο ασίστ. Με τη φανέλα της Βασιλείας στο ξεκίνημα της καριέρας του είχε μόλις τέσσερις συμμετοχές. Ο Γέφτιτς έχει περάσει από όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ελβετίας, αλλά δεν έχει αγωνιστεί ποτέ με την Εθνική ανδρών. Με την Ελπίδων πάντως είχε αξιοσημείωτα στατιστικά καθώς σε 11 συμμετοχές μέτρησε επτά γκολ.

Photo Credits: Getty Images

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα