Σίντκλεϊ: Οι «περιπέτειες» ενός αριστερού μπακ για όλες τις δουλειές! (pics & vids)

Σίντκλεϊ: Οι «περιπέτειες» ενός αριστερού μπακ για όλες τις δουλειές! (pics & vids)

Σίντκλεϊ: Οι «περιπέτειες» ενός αριστερού μπακ για όλες τις δουλειές! (pics & vids)

bet365

Το Gazzetta παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της διαδρομής του Σίντκλεϊ Φερέιρα Περέιρα, 23ου Βραζιλιάνου στη λίστα των ξένων του ΠΑΟΚ και έβδομου ποδοσφαιριστή που έρχεται κατευθείαν από την αγορά της Ουκρανίας την τελευταία δεκαετία!

O ΠΑΟΚ απέκτησε με δανεισμό τον Σίντκλεϊ Φερέιρα Περέιρα, έναν παίκτη που μπορεί να καλύψει ολόκληρη την αριστερή πλευρά και ως κλασικός Βραζιλιάνος νιώθει πολύ καλύτερα με την μπάλα στα πόδια.

Ας ξεκινήσουμε από τα… βασικά προβλήματα που προκύπτουν, σχεδόν κάθε φορά, μεταγραφή ξένου ποδοσφαιριστή: Ποια είναι η σωστή προφορά και πώς γράφεται (στα ελληνικά) το επίθετό του!

Στην Ελλάδα οι εφημερίδες της εποχής (που δεν είχε Internet) έχουν «βαπτίσει» τον Σίστοφ Βάρζιχα ως Κριστόφ Βαζέχα, τον Μλάντεν Φούρτουλα ως Μπλάντεν Φορτούλα, και πάει λέγοντας, υπάρχουν δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις, πιο πρόσφατο παράδειγμα για τους ρεπόρτερ του «Δικεφάλου», ο Αλεξάντρου Μιτρίτσα (κάτω από το δεύτερο «Τ» του επιθέτου υπάρχει υπογεγραμμένη, που στα ρουμάνικα προφέρεται «τσ») και όχι Μιτρίτα, όπως κακώς τον γράφαμε τις πρώτες μέρες που κυκλοφόρησε στην πιάτσα το ενδιαφέρον του «Δικεφάλου» για τον «κοντορεβυθούλη» Ρουμάνο εξτρέμ.

Σίγουρα, όπως έγραψε και στην «ασπρόμαυρη» φανέλα με το «16», που κάποτε φορούσε ο συμπατριώτης του Λίνο, ένα από τα καλύτερα αριστερά μπακ που πέρασαν από την Τούμπα, ο 23ος Βραζιλιάνος στην ιστορία του ΠΑΟΚ προτιμά το «Sidcley» από το Φερέιρα ή το Περέιρα με τα οποία είναι γεμάτη η ποδοσφαιρική αγορά της Λατινικής Αμερικής.

Σί-ντι-κλεϊ ή μήπως Σίντ-κλεϊ; Και γιατί είναι καλύτερα να τον λέμε (όχι να τον γράφουμε) Σίντικλεϊ παρά Σίντκλεϊ;

sidcley
Η φανέλα με το νούμερο 16 πέρασε από τον Λίνο σ' έναν άλλον Βραζιλιάνο μπακ, τον Σίντκλεϊ Φερέιρα

Η προφορά του ονόματος ως «Σίντικλεϊ» οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βραζιλιάνοι δεν αγαπούν τις κλειστές συλλαβές και τους συνδυασμούς συμφώνων στις λέξεις και προσπαθούν πάντα να τις απαλύνουν. Αυτό αποτελεί ένα κύριο χαρακτηριστικό της βραζιλιάνικης έκδοσης της πορτογαλικής γλώσσας. Σε αυτή την περίπτωση, ο συνδυασμός δύο συμφώνων στο κέντρο μαλακώνει προσθέτοντας το γράμμα «ι» μεταξύ τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το όνομά του να ακούγεται σαν Σίντικλεϊ, έστω κι αν γράφεται Σίντκλεϊ.

Ας βάλουμε μια τελεία στο θέμα της σωστής προφοράς του επιθέτου κι ας πάμε να δούμε ποιος είναι ο Σίντκλεϊ Φερέιρα Περέιρα, που ήρθε στην Τούμπα με τις ευλογίες του μπαμπά Λουτσέσκου. Το πρώτο πράγμα που έκανε, λογικό ακούγεται, μόλις ενημερώθηκε για το ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ ήταν να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει με τον συμπατριώτη του Λούκας Τέιλορ. Οι δυο τους γνωρίζονται καλά, έπαιξαν το ίδιο διάστημα στην Ουκρανία, μια αγαπημένη αγορά των «ασπρόμαυρων», ειδικά στα χρόνια του Ιβάν Σαββίδη, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει κατευθείαν από εκεί επτά ποδοσφαιριστές: Λούκας (Καρπάτι Λβιβ), Μάτος, Σάχοφ (Ντνίπρο), Αζεβέδο (Σαχτάρ), Χατσερίντι (Ντιναμό Κιέβου), Τέιλορ (Ντνίπρο-1), Σίντκλεϊ (Ντιναμό Κιέβου).

Αμέτρητες ομάδες και δοκιμές

Mario Alberto
Εικονογράφηση: Mario Alberto

Ο Βραζιλιάνος μπακ γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1993 στη Βίλα Βέλα, μια παραθαλάσσια πόλη στην πολιτεία Εσπίριτο Σάντο στη νοτιοανατολική Βραζιλία.

Υπήρξαν τόσες πολλές ομάδες στις οποίες έπαιξε ή δοκιμάστηκε, που ο Σίντκλεϊ πολλές φορές χάνει το μέτρημα.

«Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, συνεχίζεις να προσπαθείς, να χτυπάς πόρτες μέχρι να μπεις μέσα», λέει όταν η κουβέντα πηγαίνει γύρω από το (ποδοσφαιρικό) παρελθόν του.

Έφυγε από το σπίτι του σε ηλικία μόλις 12 ετών, με τη βοήθεια ενός μάνατζερ. Η πρώτη στάση ήταν το Ρίο ντε Τζανέιρο, για να αγωνιστεί στην ομάδα του Κάμπο Γκράντε. Μετά από ένα χρόνο, πήγε στο Πόρτο Αλέγκρε, όπου δοκιμάστηκε στην Γκρέμιο, αλλά δεν πέρασε τα τεστ. Τέσσερις μήνες αργότερα, ήταν η σειρά να δοκιμάσει την τύχη του στο Σάο Πάολο.

«Ήταν σχεδόν 13 ετών, αλλά ήταν τόσο μικροσκοπικός που ο κόσμος νόμιζε ότι ήταν 10 χρονών. Ψαχτήκαμε πολύ, αλλά δεν σταθήκαμε τυχεροί. Μόνο στην Κορίνθιανς κάναμε τρία δοκιμαστικά. Περάσαμε από την Ζοανάπολις, την Μπαουέρι, ξανά από την Κορίνθιανς, ακόμη και από την Παλμέιρας», θυμάται ο ατζέντης Νίλσον Μόουρα, ο οποίος φιλοξενούσε τον 28χρονο, σήμερα, ποδοσφαιριστή για δύο χρόνια στο σπίτι του.

Ως έφηβος, ο Σίντκλεϊ πέρασε κι από τις Ακαδημίες της Σάο Καετάνο. Ήταν τότε που του προτάθηκε να δοκιμάσει την τύχη του, ταυτόχρονα, σε μια ομάδα futsal (ποδόσφαιρο σάλας, τη Σάο Μπερνάρντο. Δεν θα έβγαζε επιπλέον χρήματα, αλλά πήγε για να ανεβάσει το ρυθμό του, έστω κι αν δεν γνώριζε τους κανονισμούς και στην αρχή δεν έπαιζε στους αγώνες, έκανε μόνο προπονήσεις. Το πέρασμα του από το ποδόσφαιρο σάλας διήρκεσε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Είχε φτάσει, ήδη, κοντά στα 17 όταν αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρα του. Εκείνη την εποχή, έπαιζε ακόμα ως μέσος και δέχτηκε ένα συμβόλαιο μικρής διάρκειας με τη Λινάρες, τη μεγάλη ομάδα της περιοχής. Ξεχώρισε από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, με αποτέλεσμα να λάβει μια εκπληκτική πρόταση.

«Είχα αλλάξει μάνατζερ που εκείνο το διάστημα είχε έναν παίκτη στο Ντουμπάι, που ήθελε έναν ακόμη Βραζιλιάνο», θυμάται ο Σίντκλεϊ, που δεν πρόλαβε να πει ούτε ένα "γεια" στους δικούς του. Με τη βοήθεια άλλων Βραζιλιάνων, αναχώρησε για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έμεινε για ένα χρόνο. Όμως, στη Sharjah τον χρησιμοποίησαν μόνο στην ομάδα κάτω των 20 ετών, ο ίδιος είχε πάει για να παίξει στην πρώτη ομάδα και κάπως έτσι αποφάσισε να επιστρέψει στη Βραζιλία και να αγωνιστεί στη Serie A2 του Πρωταθλήματος Παουλίστα με την Καταντουβένσε.

Ήταν η ομάδα στην οποία σταμάτησε να παίζει στη μεσαία γραμμή για να γίνει αριστερός μπακ.

«Στην ομάδα υπήρχε μόνο ένας αριστερός μπακ και στα πρώτα πέντε λεπτά στραμπούληξε τον αστράγαλό του. Τότε ο Ρούι Σκαρπίνο, που ήταν ο προπονητής, με ρώτησε, "παίζεις το πλάι;" Ήταν η ευκαιρία που είχα να δείξω τι μπορώ να κάνω. Την άρπαξα δίχως δεύτερη σκέψη».

Οι καλές εμφανίσεις στο εσωτερικό πρωτάθλημα του Σάο Πάολο τον οδήγησαν το 2014 στην Ατλέτικο Παραναένσε, την ομάδα στην οποία πέρασε το περισσότερο διάστημα μέχρι τώρα στην καριέρα του. Οι «Hurricanes» φημίζονται για τη δουλειά τους με τους νέους και ταλαντούχους παίκτες. Ο Σίντκλεϊ ήταν ένας από αυτούς. Μαζί με τέσσερις φίλους του - τον Οτάβιο (Μπορντό), τον Ερνάνι (Ζενίτ, Σεντ Ετιέν, Πάρμα, Τζένοα), τον Μάρκος Γκιγιέρμο (Σάο Πάολο, Σάντος) και τον Μπρούνο Μότα (το 2018 είχε έρθει στη χώρα μας και αγωνίστηκε με την Κέρκυρα στη Superleague) - ξεκίνησαν από την ακαδημία του συλλόγου και εμφανίστηκαν όλοι σχεδόν ταυτόχρονα στην πρώτη ομάδα.

Το τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα το ΠΑΟΚ έγινε βασικός και αναντικατάστατος στην ενδεκάδα κι από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι την άνοιξη του 2018 έπαιξε σε περισσότερους από 100 αγώνες, έφτασε να αποτελεί τον κινητήριο μοχλό της ομάδας. Με κύριο γνώρισμα την ταχύτητα ήταν παντού πάνω στο χορτάρι. Έκανε σχεδόν τα πάντα, έφτασε να τελειώσει την χρονιά ως πρώτος σκόρερ της ομάδας με 7 γκολ.

Ωστόσο, μετά από τρία χρόνια, όταν άρχισε να νιώθει καλά στην ομάδα της Κουριτίμπα και θα μπορούσε να πάρει κοντά την οικογένεια, προέκυψε το ενδιαφέρον της πρωταθλήτριας Κορίνθιανς, που έψαχνε τον αντικαταστάτη του Γκιγιέρμε Αράνα, ο οποίος είχε φύγει για τη Σεβίλλη. Ετοίμασε και πάλι τις βαλίτσες του, άφησε πίσω την μόλις ενός έτους κόρη του και υπέγραψε το συμβόλαιο δανεισμού του μέχρι το τέλος της σεζόν. Κέρδισε αμέσως μια θέση στην ενδεκάδα, άλλωστε είχε να συναγωνιστεί μόνο τον 21χρονο Ζουνίνιο Καπισάμπα, συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις και μέσα σε πέντε μήνες είχε κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο, το πρωτάθλημα Παουλίστα, μετρούσε τρία γκολ σε 28 συμμετοχές, ένιωθε ότι δεν είχε κάνει λάθος με την επιλογή να πάει ως δανεικός στην «Τιμάο».

«Πάντα ήμουν αριστερός μπακ»

Αν κάποιος που δεν τον γνωρίζει παρακολουθήσει στο YouTube στιγμιότυπα με «χάι λάιτς» της καριέρας του, θα πιστέψει ότι δεν είναι μπακ, αλλά ένας παίκτης της επίθεσης! Θα τον δει να παίζει, κυρίως, κοντά στην αντίπαλη περιοχή, να υποστηρίζει ή ολοκληρώνει τις επιθέσεις της ομάδας του. Στην πραγματικότητα, η Ντιναμό Κιέβου δαπάνησε το καλοκαίρι του 2018 το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ και απέκτησε από την Ατλέτικο Παραναένσε έναν ποδοσφαιριστή, που μπορεί να καλύψει ολόκληρη την αριστερή πλευρά, ενίοτε προτιμά να παίζει στη μεσαία γραμμή, αλλά δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν να αγωνιστεί εκεί που θα του πει ο προπονητής του. Τρέφει μεγάλη εκτίμηση στον Πάουλο Αουτουόρι, χάρη στον οποίο καθιερώθηκε στην Ατλέτικο, είναι ο προπονητής που του έμαθε να παίζει και άμυνα ή τουλάχιστον να έχει σωστή αμυντική συμπεριφορά.

«Κάποιες φορές αγωνίστηκα και στη μεσαία γραμμή, αλλά νιώθω περισσότερο ένας αριστερός μπακ που παίζει όλη την πλευρά. Τα γκολ και οι ασίστ με κάνουν να νιώθω πιο σίγουρο, αλλά είμαι έτοιμος να αγωνιστώ σε οποιαδήποτε θέση μου ζητήσει ο προπονητής», είχε πει τις πρώτες ημέρες του στην Ουκρανία. Εκεί, όπως συμβαίνει μ’ όλους τους Βραζιλιάνους που έρχονται για να αγωνιστούν στην Ευρώπη, αντιλήφθηκε ότι πρέπει να αποκτήσει σωστή τακτική συμπεριφορά μέσα στο γήπεδο, «έμαθα ότι πρώτα πρέπει να αμύνεσαι καλά και μετά να δημιουργείς».

Ο… «Sid-Bale»

Ο Μαρσέλο και ο Γκάρεθ Μπέιλ είναι δύο ζωντανά παραδείγματα για το πως πρέπει να στέκεται στον αγωνιστικό χώρο. Στην καλύτερη σεζόν του με τη φανέλα της Ατλέτικο Παραναένσε, η αστάθεια στην άμυνα και κάποια λάθη σε αγώνες του Copa Libertadores, τον έφεραν στη μεσαία γραμμή. Οι οπαδοί σχεδόν το απαίτησαν, ο προπονητής το έκανε πράξη και ο Σίντκλεϊ οργίασε με 6 γκολ και 6 ασίστ.

Με πολλές δυνάμεις, ταχύτητα και ντρίμπλα, ενθουσίασε τους πάντες, με αποτέλεσμα να του «κολλήσουν» το παρατσούκλι: «Sid-Bale». Είπαμε εκείνα τα χρόνια ήταν ένας αριστερός μπακ που έφτανε μέχρι την αντίπαλη περιοχή, όπως περίπου και ο Ουαλός σούπερ σταρ Ρεάλ Μαδρίτης.

sidcley-2
O ΠΑΟΚ θα είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός της καριέρας του 28χρονου Βραζιλιάνου μπακ

Μπορεί να μην πρόλαβε να αφήσει μεγάλο αποτύπωμα στην Κορίνθιανς, οι οπαδοί τον αποχαιρέτησαν και τα έβαλαν με τη διοίκηση που δεν αγόρασαν τα δικαιώματά του από την Ατλέτικο Παραναένσε, αντί 3 εκατομμυρίων ευρώ (το ποσό της ρήτρας) και να μην κερδίζουν κάποια επιπλέον χρήματα από τη μεταπώλησή του. Η πρόταση από την Ευρώπη ήταν λίγο πολύ αναμενόμενη, ήδη, είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον ομάδων όπως η Σαχτάρ, η Μονακό, η Μπορντό, κάποιες από την Τουρκία, αλλά ένα πρωί έμαθε πως είχε παραχωρηθεί στην Ντιναμό Κιέβου.

Η ουκρανική «περιπέτεια»

Ζήτησε δύο ημέρες προθεσμία προκειμένου να πάει στην Κουριτίμπα για να δει την κόρη του, Άνα Μαρία, η οποία ζει μαζί με τη μητέρα της, με την οποία έχει χωρίσει προτού γίνει ζευγάρι με το μοντέλο, Θάις Πινέιρο.

Ετοίμασε τις βαλίτσες του και ταξίδεψε για την Αυστρία, όπου βρισκόταν η αποστολή της Ντιναμό για το καλοκαιρινό στάδιο της προετοιμασίας. Στο Κίεβο βρέθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, όμως από την πρώτη στιγμή ήταν προφανές το πρόβλημα προσαρμογής. Του έλειπε η οικογένεια, του έλειπε η κόρη του, του έλειπαν όλα όσα είχε αφήσει στη Βραζιλία, ήθελε να μπει στο πρώτο αεροπλάνο και να επιστρέψει πίσω.

Υπό τις οδηγίες του Χάτσκεβιτς θα παίξει 17 παιχνίδια (τα 12 ως βασικός), ωστόσο ο Ουκρανός προπονητής δε δίστασε να τον κατηγορήσει δημόσια για την αμυντική συμπεριφορά του, θεωρώντας ότι όλες οι επιθέσεις γινόταν από την πλευρά του, με τις αντίπαλες ομάδες να έχουν διαβάσει την αδυναμία του. «Ο αμυντικός πρέπει να είναι αξιόπιστος στην άμυνα. Ο Σίντκλεϊ σε 19 ματς ως χαφ είχε 1 γκολ και 1 ασίστ, ίσως να είναι πιο αποτελεσματικός σ’ αυτή τη θέση, όμως δε θα πρέπει να ξεχνάει ότι είναι ένας ξένος παίκτης και θα πρέπει να είναι πολύ πιο δυνατός και έτοιμος από τους Ουκρανούς παίκτες που παίζουν στη θέση του».

Ο Βιτάλι Μικολένκο είχε αρχίσει να καθιερώνεται ως αριστερός μπακ για να εκτοξεύσει την καριέρα του μέσα σε σύντομο διάστημα και να φτάσει σήμερα να κοστολογείται 17 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή ο Βραζιλιάνος «εξαφανιζόταν» από προσώπου γης. Τον Νοέμβριο του 2019 ο ατζέντης του προσπάθησε να τον πάει στην Μπενφίκα, έκανε ένα ραντεβού στη Λισαβόνα, με το ρεπορτάζ εκείνων των ημερών να αναφέρει πως τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού και το ύψος του συμβολαίου ταίριαζαν απόλυτα στα «θέλω» του προπονητή των «Αετών», Μπρούνο Λάγκε, ο οποίος αναζητούσε τον αντικαταστάτη του Γκριμάλδο.

Επιστροφή στην Τιμάο

Τελικά η Κορίνθιανς είναι η ομάδα που του προσφέρει τη δυνατότητα να επιστρέψει στην πατρίδα, αλλά όταν έρχεται η στιγμή να φορέσει ξανά τη φανέλα της είναι υπέρβαρος και δεν προλαβαίνει να αγωνιστεί πριν το περσινό «λοκ ντάουν». Η επιθυμία να επιστρέψει στη δράση κι ένας personal trainer τον βοηθούν να χάσει τα περιττά κιλά, να επιστρέψει στο κανονικό βάρος, όχι όμως και στο αρχικό σχήμα, σε μια ταραγμένη περίοδο για τον σύλλογο που αλλάζει τους προπονητές σαν τα πουκάμισα.

Αφήστε, που η Ντιναμό είχε καταγγείλει την «Τιμάο» στη FIFA για παραβίαση των όρων που υπήρχαν στο συμβόλαιο δανεισμού μη καταβάλλοντας κάποιες δόσεις στις προβλεπόμενες ημερομηνίες. Το ίδιο έκανε στο τέλος και ο Σίντκλεϊ για οφειλές ύψους 250.000 ευρώ προσφεύγοντας στα αθλητικά δικαστήρια.

Στις 30 Αυγούστου του 2020 αγωνίστηκε για τελευταία φορά σ’ ένα ολόκληρο 90λεπτο στο ντέρμπι απέναντι στη Σάο Πάολο και έκτοτε έπαιξε κάποια σκόρπια λεπτά πριν επιστρέψει τον Ιανουάριο του 2021 στην Ουκρανία και το Κίεβο, όπου στο μεταξύ η Ντιναμό είχε παραδώσει το τιμόνι της ομάδας στον Μιρτσέα Λουτσέσκου.

«Δυστυχώς δεν έπαιξα αρκετά, αλλά αυτά συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Ήταν δική μου απόφαση να πάω στη Βραζιλία και τώρα θέλω να επιστρέψω πιο δυνατός στο ουκρανικό πρωτάθλημα», υποστήριξε ο Σίντκλεϊ την ημέρα που είδε για πρώτη φορά μπροστά του τον πατέρα του Ραζβάν, που φημιζόταν για την επιτυχία που είχε με τους Βραζιλιάνους την εποχής της «βασιλείας» του στη Σαχτάρ Ντόνετσεκ.

«Είναι ένας πολύ έμπειρος προπονητής. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μας λέει. Μου αρέσει πολύ να δουλεύω μαζί του. Μπορώ να μάθω πολλά από αυτόν τον προπονητή», έλεγε ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής, που γνώριζε ότι η θέση του αριστερού μπακ είναι καπαρωμένη από τον νεαρό Μικολένκο εξ ου και οι μόλις 7 συμμετοχές όλες ως αλλαγή το τελευταίο οκτάμηνο.

Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου έμαθε από τον γιο του ότι δεν προχωράει η περίπτωση του Γιαν Μπορίλ, κοίταξε ξανά τη λίστα της Ντιναμό και τον συμβούλεψε να πάρει στον ΠΑΟΚ έναν επιθετικογενή μπακ, με ταχύτητα, καλή τεχνική, που μπορεί να του δώσει κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, ειδικά σε παιχνίδια με ομάδες που κλείνονται στην άμυνα και όταν θα πρέπει ο Αντρέ Βιεϊρίνια να πάρει τις απαραίτητες ανάσες.

Σίντκλεϊ Φερέιρα Περέιρα, λεγόταν…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα