Ολυμπιακός: Τι είδους «πασπαρτού» είναι ο Μίχαλ Καρμπόβνικ που θέλουν οι Ερυθρόλευκοι (vid)

Ολυμπιακός: Τι είδους «πασπαρτού» είναι ο Μίχαλ Καρμπόβνικ που θέλουν οι Ερυθρόλευκοι (vid)

Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Τι είδους «πασπαρτού» είναι ο Μίχαλ Καρμπόβνικ που θέλουν οι Ερυθρόλευκοι (vid)

bet365

Στα 20 του χρόνια ο Πολωνός μπακ αγωνίζεται σε τουλάχιστον τέσσερις θέσεις και είχε φτάσει στο σημείο να απασχολεί ακόμα και τη Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε ως γνωστόν διαπραγματεύσεις με τη Μπράιτον για την απόκτηση του 20χρονου Πολωνού μπακ, Μίχαλ Καρμπόβνικ με τη μορφή δανεισμού (δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα μπει οψιόν ή όχι). Ένας παίκτης γεννημένος στις 13 Μαρτίου 2001, που έχει ύψος 1,75 μ. και μολονότι η κύρια θέση του είναι αριστερός μπακ, μπορεί να παίξει και δεξιά στην άμυνα, αλλά και αμυντικός μέσος και ακόμα και οκτάρι (είναι δεξιοπόδαρος). Η βασική του θέση πλέον θεωρείται εκείνη του αριστερού μπακ αλλά παίζει εναλλακτικά και δεξιός αλλά και «εξάρι».

Ο Ολυμπιακός πάντως στο πλάνο του φαίνεται να τον υπολογίζει περισσότερο ως δεξιό μπακ και ενώ το καλό του πόδι είναι το δεξί.

Και μπορεί στην Αγγλία να μην είχε τις ευκαιρίες ή να μην απέδωσε όπως περίμεναν στη Μπράιτον, όμως το 2019-2020 είχε αναδειχθεί κορυφαίος νέος παίκτης στο πολωνικό πρωτάθλημα και ήταν στη λίστα των 40 παικτών για το βραβείο του Χρυσού Έφηβου (βραβείο «Golden Boy» το οποίο το 2020 πήγε στον Χάαλαντ).

Ποδοσφαιρικό προϊόν της Λέγκια, που έφτασε μέχρι και στη λίστα της Μπαρτσελόνα

Ο 20χρονος Μίχαλ δεν γεννήθηκε στη Βαρσοβία αλλά στην πόλη Ράντομ, που απέχει αρκετά. Ξεκίνησε ποδόσφαιρο στα 10 του στο Ζόρζα Κοβάλα και στη συνέχεια εντάχθηκε στην τοπική ομάδα της Ράντομ, Μλόντζικ. Από εκεί το 2015 θα έκλεινε στη Λέγκια Βαρσοβίας, φτάνοντας να παίξει στις Ακαδημίες αλλά και στην πρώτη ομάδα.

Η βρετανική Μπράιτον τον αγόρασε τον Οκτώβριο του 2020 από τη Λέγκια Βαρσοβίας αντί 5,5 εκατομμυρίων ευρώ. Τον έκλεισε με συμβόλαιο έως το 2024. Ολοκλήρωσε την περασμένη σεζόν έχοντας πραγματοποιήσει 17 συμμετοχές, παίζοντας από τον Ιανουάριο και μετά ως δανεικός στη Λέγκια. Μάλιστα το βράδυ της Τρίτης (24/8) αγωνίστηκε με τη Μπράιτον στον αγώνα του League Cup εναντίον της Κάρντιφ (νίκη της ομάδας του με 2-0).

Οι εμφανίσεις του με τη Λέγκια προσέλκυσαν ομάδες όπως οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ, Νάπολι, Σεβίλλη και PSV Αϊντχόφεν. Μάλιστα οι ολλανδικές ομάδες συνεχίζουν να τον τσεκάρουν. Η Μπαρτσελόνα μάλιστα είχε πλάνο να τον κλείσει για να τον στείλει ως δανεικό στη Μπέτις για τον πρώτο χρόνο του συμβολαίου του αλλά η Μπράιτον ήταν πιο... γρήγορη. Η αγγλική ομάδα πίστεψε ότι βρήκε ένα παίκτη με μεγάλη προοπτική που εφόσον δουλευτεί και αποκτήσει παραστάσεις και εμπειρίες θα δώσει πολλά. Ο ατζέντης του παίκτη μάλιστα έλεγε πως εάν δεν ήταν η πανδημία ο παίκτης θα έκανε μεταγραφή - ρεκόρ και θα πήγαινε Μπαρτσελόνα.

Η δυνατότητα του Μίχαλ Καρμπόβνικ να παίζει σε διάφορες θέσεις τον καθιστά ένα ποδοσφαιρικό πασπαρτού. Μάλιστα το γεγονός ότι παίζει δεξιός και αριστερός μπακ αλλά και μέσος οδήγησε στο να τον συγκρίνουν με τον εμβληματικό Γερμανό Φίλιπ Λαμ. Σε πολύ χαμηλότερο... level βέβαια! Πρόκειται για γρήγορο παίκτη με καλό χειρισμό της μπάλας και πολλές βοήθειες στη δημιουργία παιχνιδιού.

Σε προπονητικό επίπεδο ο κόουτς που είχε στα περισσότερα ματς της καριέρας του ήταν ο Πιοτρ Κομπιερέτσκι που είχε μαζί του 50 αγώνες με 3 ασίστ. Σε αυτή τη φάση φαίνεται πως ο προσανατολισμός είναι να χρησιμοποιείται ο παίκτης ως αριστερός μπακ αν τελικά αποκτηθεί από τον Ολυμπιακό. Γενικότερα πάντως είναι ένα καλό ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, που εφόσον βρει τα κατάλληλα πατήματα σε μία ομάδα είναι ικανός να κάνει τη διαφορά. Έχει επίσης ενδιαφέρον σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του «Transfermarkt» σε πόσες διαφορετικές θέσεις έχει παίξει.

Ειδικότερα:

  • 2017-2018: Έπαιξε εξάρι, οκτάρι και δεκάρι
  • 2019-2020: Έπαιξε δεξί μπακ, αριστερό μπακ, οκτάρι και δεκάρι
  • 2020-2021: Έπαιξε δεξί μπακ, δεξί χαφ, εξάρι και οκτάρι
  • 2021-2022: Έχει κάνει μία συμμετοχή ως αριστερό μπακ

Ο μεταγραφικός στόχος του Ολυμπιακού έχει χριστεί διεθνής τόσο με τις μικρές ηλικιακά εθνικές ομάδες της Πολωνίας, όσο και σε αυτή των ανδρών. Έχει παίξει σε δύο αγώνες του Nations League και σε ένα διεθνές φιλικό. Ο Καρμπόβνικ εκπροσωπείται από την εταιρεία Unidos, την ίδια δηλαδή που έφερε στον ΠΑΟΚ τον Κάρολ Σφιντέρσκι και στην ΑΕΚ τον Νταμιάν Σιμάνσκι. Με τη Λέγκια Βαρσοβίας ο νεαρός Πολωνός κατέκτησε μάλιστα δύο πρωταθλήματα, το 2020 και το 2021.

- Photo credits: Getty Images

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα