Βλέπεις τις προδιαγραφές για έναν καλύτερο Άρη

Βλέπεις τις προδιαγραφές για έναν καλύτερο Άρη

Βλέπεις τις προδιαγραφές για έναν καλύτερο Άρη

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την αίσθηση που δημιούργησε στον θεατή η αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας του Μάντζιου με τα νέα της αποκτήματα απέναντι στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το σκορ, αυτό το 4-1 επί του ΠΑΣ Γιάννινα, μιας αξιόλογης ομάδας της προηγούμενης σεζόν, και το γεγονός ότι πέτυχαν γκολ τρεις εκ των επτά νέων παικτών είναι που δημιουργεί από το βράδυ του Σαββάτου ενθουσιασμό στους φίλους του Άρη. Και έχει ρεαλιστική βάση αυτός ο ενθουσιασμός και η προσμονή, διότι αν ο Άρης πετυχαίνει 4 γκολ σε ένα ματς στο οποίο αφενός δεν ήταν πλήρης και αφετέρου ήταν “πιασμένος” από την δουλειά των προπονήσεων, οδηγεί σε συνειρμούς που εξιτάρουν: πόσο καλύτερος μπορεί να είναι όταν θα έχει την περσινή ένταση - σήμα κατατεθέν και θα μπορεί να ανεβάζει τον ρυθμό της ανάπτυξης των επιθέσεών του;

Η αγωνιστική συμπεριφορά του Άρη σε αυτή την αναμέτρηση δημιουργεί την αίσθηση ότι οι νέοι παίκτες βάζουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία στο αγωνιστικό μοντέλο του Ακη Μάντζιου. Ο Εντιαγέ επιβεβαίωσε την φήμη ενός κεντρικού μέσου με την ικανότητα να οργανώνει το παιχνίδι και να δίνει τον ρυθμό στην ανάπτυξη των επιθέσεων. Άλλοτε οπισθοχωρώντας για να συμμετέχει στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης της επίθεσης και άλλοτε μένοντας στον χώρο της μεσαίας γραμμής για να υποδεχθεί την μπάλα και να προωθήσει το παιχνίδι ο Σενεγαλέζος είχε θετικές ενέργειες και επίσης έδειξε την ικανότητά του να γίνεται απειλητικός για την αντίπαλη εστία με το σουτ του.

Ο Αμπουμπακάρ Καμαρά των τριών προπονήσεων συντονίστηκε με τους υπόλοιπους και έδειξε την ικανότητά του να οπισθοχωρεί ή να βγαίνει στο πλάι προκειμένου να συμμετάσχει στην ανάπτυξη των επιθέσεων και να δημιουργεί χώρο για να επιτεθούν οι συμπαίκτες. Το κόστος της μεταγραφής πιθανόν δημιουργεί προσδοκίες και ευθύνες που δεν θα έπρεπε να αναλογούν σε έναν επιθετικό που δεν είχε μέχρι σήμερα στην καριέρα του “εύκολο γκολ”. Και επιπροσθέτως αυτή εδώ είναι μια νέα συνθήκη καριέρας για τον 26χρονο επιθετικό, δεδομένου ότι δεν έπαιζε σε ομάδες που εκδήλωναν μεγάλο αριθμό επιθέσεων και κρατούσαν την μπάλα περισσότερο από τον αντίπαλο. Μέχρι σήμερα ο Καμαρά έχει δείξει εκτελεστικά μεγαλύτερη ικανότητα όταν τρέχει για να επιτεθεί στον ελεύθερο χώρο. Απέναντι στον ΠΑΣ όμως έδειξε ότι έχει και την αντίληψη και τις τεχνικές δεξιότητες για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη επιθέσεων σε κλειστούς χώρους - συνεπώς αυτό το δείγμα είναι ενθαρρυντικό και για αυτό το είδος αγώνων που θα συναντήσει ο Άρης. Το γκολ που πέτυχε ο Καμαρά είναι του ρεπερτορίου του, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν επιθετικό που σουτάρει εκτός περιοχής, συνήθως με το “καλό” δεξί πόδι του. Αν βελτιώσει την αποτελεσματικότητά του, τώρα που λογικά θα έχει περισσότερες ευκαιρίες να εκτελέσει, ο Καμαρά θα δώσει πάρα πολλά στο παιχνίδι του Άρη.

Το ίδιο μπορεί κανείς να εκτιμήσει και για τον Χουάν Ιτούρμπε, που δείχνει μεγάλη διάθεση να κάνει επανεκκίνηση στην ευρωπαϊκή καριέρα του μετά από περίπου μια 4ετία. Οι ποιοτικές επαφές του με την μπάλα, η εκρηκτικότητα, το καλό διάβασμα του παιχνιδιού, η ντρίμπλα, είναι όλα εκεί, παραμένουν στο παιχνίδι του 28χρονου Παραγουανού. Και δεδομένου ότι ακόμη δεν έχει “έρθει” ούτε σε φυσική, ούτε σε αγωνιστική κατάσταση στα “στάνταρ” του, ο Ιτούρμπε ξεκινά πολύ καλά. Και για αυτόν, η ερώτηση είναι σχετική με το αν μπορεί να συνεισφέρει στο γκολ, δηλαδή να βοηθήσει τον Άρη να βρίσκει πιο εύκολα το γκολ συγκριτικά με πέρσι. Αν ναι, τότε θα αναβαθμίσει πολύ το παιχνίδι της ομάδας που φτιάχνει ο Μάντζιος.

Στο ματς με τον ΠΑΣ ο προπονητής του Άρη είδε ξανά καλά στοιχεία από τον Φαμπιάνο, έναν αμυντικό με πολύ καλές τεχνικές δεξιότητες, αλλά και από τον Λούμορ, έναν αριστερό μπακ που έχει την ικανότητα να παίζει όλη την πλευρά, και έδωσε την εντύπωση ότι έχει ισορροπία στις δύο φάσεις παιχνιδιού και ότι μπορεί να προσφέρει και δημιουργικά και εκτελεστικά στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού.

Όταν άρχισαν να λύνονται τα πόδια και να βρίσκει ένταση και ταχύτητα στο παιχνίδι του, ο Άρης θύμισε, για ένα διάστημα του παιχνιδιού, τον περσινό. Με εναλλαγές σε άμεσες επιθέσεις και οργανωμένες επιθέσεις τοποθέτησης, με πολλή κίνηση από τους μέσους και τους επιθετικούς, με μεγάλη συνεισφορά στο δημιουργικό κομμάτι από τον Σάσα και τον Μαντσίνι, ο Άρης κατάφερνε, στο καλό διάστημά του, να ανοίγει τις γραμμές της αντίπαλης άμυνας με συνδυαστικό ποδόσφαιρο. Και όταν ανέβασε τον ρυθμό ανάπτυξης των επιθέσεων, δημιούργησε κλασικές ευκαιρίες.

Τώρα, που τα βλέπεις όλα αυτά, λες ότι ο χρόνος δουλεύει για τον Άρη. Αν αυτή η ομάδα δέσει και ωριμάσει γρήγορα, και εφόσον ο covid επιτρέψει στις κερκίδες να γεμίζουν, ο φετινός Αρης μπορεί να μας προσφέρει πολύ ωραία παιχνίδια. Θα ήταν βιαστικό να προεκτιμήσει κανείς αν ο φετινός Άρης θα αναπτύξει μεγαλύτερη δυναμική συγκριτικά με τον περσινό. Αλλά είναι αλήθεια ότι τις βλέπεις τις προδιαγραφές, τους βλέπεις τους λόγους για να συμβεί αυτό.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.