Η Super League Interwetten ετοιμάζεται, θεωρητικά, να μας παρουσιάσει το ακριβότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

Η Super League Interwetten ετοιμάζεται, θεωρητικά, να μας παρουσιάσει το ακριβότερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος κοιτάζει τα δεδομένα της οικονομικής κατάστασης των ΠΑΕ που ετοιμάζονται για συμμετοχή στην Superleague 2021-’22 και απορεί που αυτές δεν ξοδεύουν λεφτά για να φτιάξουν τα ακριβότερα ρόστερ των τελευταίων ετών.

Σε μια εποχή που το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, σχεδόν όπου αλλού στην Ευρώπη, διανύει την περίοδο της μεγαλύτερης δοκιμασίας του, με όρους οικονομικούς, οι ΠΑΕ που ετοιμάζονται για την συμμετοχή τους στην Super League Interwetten 2021-’22 φτιάχνουν σήμερα έναν εκ των μεγαλύτερων προϋπολογισμών εσόδων του τελευταίου καιρού.

Ζουν μια εποχή κατά την οποία έχουν δει την μείωση των φολολογικών συντελεστών, μια γενναία μείωση της φορολογίας των συμβολαίων ποδοσφαιριστών και προπονητών, μείωση του ΦΠΑ στα εισιτήρια που ετοιμάζονται να εκδώσουν, φοροκίνητρα και φοροαπαλαγές για χορηγίες και δωρεές. Έχουν ήδη εισπράξει το μεγαλύτερο μέρος από το “μπόνους” που τους μοίρασε η Κυβέρνηση από την φορολόγηση των παικτών του στοιχήματος, δηλαδή μοιράζονται 22 εκατ. € - με άλλα λόγια κάθε ΠΑΕ έχει ξαφνικά ένα έσοδο που ξεπερνά τα 1,1 εκατ. € από το στοίχημα. Και σε όλα αυτά έρχονται τούτες τις μέρες να προστεθούν τα έσοδά τους από το νέο τηλεοπτικό συμβόλαιο που συνάπτουν - έσοδα ίσα ή μεγαλύτερα από αυτά που είχαν κατά την διάρκεια της προηγούμενης σεζόν. Αν κανείς υπολογίσει και το καλό σενάριο της επιστροφής θεατών στις κερκίδες, αντιλαμβάνεται ότι στη σεζόν 2021-’22 οι ΠΑΕ θα εισπράξουν από - “διαρκείας” και “απλά” εισιτήρια - πολύ περισσότερα από όσα είχαν εισπράξει κατά την διάρκεια της τελευταίας 2ετίας.

Θεωρητικά, με βάση τα παραπάνω, η μεταγραφική αγορά θα έπρεπε να ζει σήμερα ορισμένες από τις καλύτερες ελληνικές στιγμές της των τελευταίων ετών. Με δεδομένο δηλαδή ότι οι ΠΑΕ λειτουργούν με την συνείδηση ότι θα έχουν εγγυημένα υψηλά έσοδα, θα έπρεπε να ανεβάζουν το ύψος της χρηματιστηριακής αξίας του ρόστερ που δημιουργούν για την νέα σεζόν. Θα έπρεπε δηλαδή, σύμφωνα με την λογική, να επενδύσουν ένα μέρος των επιπλέον εσόδων στην αναβάθμιση της προσφερόμενης προς το κοινό ψυχαγωγίας. Μέχρι στιγμής όμως “λεφτά” έχουν δώσει, για αγορές, μόνο η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Και με εξαίρεση τον Ατρόμητο, και τον νεοφώτιστο Ιωνικό, οι περισσότερες ομάδες δεν έχουν αποκτήσει πολλούς ποδοσφαιριστές, δηλαδή δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι ετοιμάζονται να “ξοδευτούν” αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να αναβαθμίσουν ποιοτικά το ρόστερ τους.

Μέχρι εδώ υπήρχε το ελαφρυντικό της αβεβαιότητας ενός μεγάλου μέρους των συμμετεχόντων στο νέο πρωτάθλημα σχετικά με το τηλεοπτικό συμβόλαιο και το ύψους του αντιτίμου. Δεδομένου όμως ότι εντός των ημερών ολοκληρώνονται και στο τυπικό τους μέρος οι σύμφωνες που έχουν ήδη συνάψει οι περισσότερες ομάδες για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων τους, όλες, μα όλες οι συμμετέχουσες στην Surerleague εταιρείες θα έχουν εξασφαλίσει μεγαλύτερα έσοδα από αυτά που είχαν μέχρι χθες. Με άλλα λόγια ουδείς θα έχει δικαιολογία για “φτωχό” ρόστερ.

Θεωρητικά, το πρωτάθλημα που πρόκειται να αρχίσει στην διάρκεια του τελευταίου δεκαημέρου του Αυγούστου φέρει τις προδιαγραφές για να είναι το ποιοτικότερο των τελευταίων ετών. Διότι θεωρητικά υπάρχουν σοβαρές υποσχέσεις: ΠΑΕ που έχουν περισσότερα έσοδα από πριν και άρα την ευκαιρία να φτιάξουν ακριβότερες ομάδες από πριν, επιστροφή, έστω σταδιακή, του κόσμου στις κερκίδες, παρουσία προπονητών εγνωσμένης αξίας στους πάγκους όλων των μεγάλων ομάδων, ξένος αρχιδιαιτητής και ξένοι διαιτητές στα μεγάλα παιχνίδια μαζί με το VAR.

Όλα όσα του συμβαίνουν σήμερα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου δημιουργούν συνθήκες ακόμη μιας ευκαιρίας: τώρα, που ένα μέρος των ποδοσφαιρόφιλων θα επιστρέψει νοσταλγικά στην κερκίδα, επειδή αυτή του έχει λείψει, το πρωτάθλημα έχει την ευκαιρία να πείσει τον θεατή ότι έχει νόημα αυτός να του ξαναδώσει την προσοχή του. Τώρα, που η κατακόρυφη πτώση των προηγούμενων ετών έφερε τις ελληνικές ομάδες σε ευρωπαϊκή διοργάνωση τρίτης κατηγορίας, αυτές έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες να κάνουν μια αξιόλογη, από πλευράς συγκομιδής βαθμών, πορεία και να ψυχαγωγήσουν τους οπαδούς τους.

Χρόνο με τον χρόνο, το ποδόσφαιρο παγκοσμίως χάνει φανατικούς θεατές, δηλαδή βλέπει το κοινό του να μικραίνει, διότι αυτό δεν καταφέρνει να προσελκύει όσους νέους φίλους προσέλκυε στην διάρκεια των προηγούμενων δεκαετιών. Στην Ελλάδα αυτό ισχύει στο πολλαπλάσιο. Δηλαδή εδώ δεν ήταν μόνο ότι μέχρι χθες το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν κέρδιζε νέους φίλους· έχανε και αρκετούς από τους παλιούς. Σήμερα η συγκυρία του δίνει του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους “παλιούς” και να κάνει νέους “φίλους”. Είμαι πολύ περίεργος να δω πόσες ΠΑΕ θα λειτουργήσουν με αυτή τη συνείδηση, και πόσες απλώς θα μεγαλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό του μεγαλομετόχου τους.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.