Ερωτήματα κι απαντήσεις για Σα και Βατσλίκ σε Αγγλία κι Ολυμπιακό…

Ερωτήματα κι απαντήσεις για Σα και Βατσλίκ σε Αγγλία κι Ολυμπιακό…

Ερωτήματα κι απαντήσεις για Σα και Βατσλίκ σε Αγγλία κι Ολυμπιακό…

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για το τι μπορεί να κάνει στην Αγγλία ο Σα και τι ο Βατσλίκ στον Ολυμπιακό.

Η αποχώρηση του Ζοζέ Σα μέσα από τη διαδικασία πώλησης του στη Γουλβς ήταν κάτι απολύτως αναμενόμενο εδώ και πολύ καιρό.

Κοινό μυστικό ήταν ότι ο Πορτογάλος γκολκίπερ ήθελε να πάρει μεταγραφή από πέρυσι, πιστεύοντας ότι δύο χρόνια στον Ολυμπιακό ήταν αρκετά κι ότι έπρεπε να αλλάξει επίπεδο πηγαίνοντας σε ένα πιο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όμως είχε το κάταγμα στον καρπό του ως εμπόδιο-είχε επανέλθει από τον τραυματισμό μόλις λίγο πριν το φινάλε των μεταγραφών.

Θεωρητικά πρόκειται για μία απώλεια στον Ολυμπιακό, υπό την έννοια ότι ο Σα ήταν ο βασικός του γκολκίπερ για σχεδόν τρία χρόνια-μόνο στην αρχή έμεινε στον πάγκο, όταν πρωτοήρθε κι έπαιζε ο Γιαννιώτης βασικός. Εξίσου θεωρητικά, ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι ο Ολυμπιακός έφερε καλύτερο τερματοφύλακα στη θέση του, τον Βατσλίκ, οι παραστάσεις του οποίου δεν συγκρίνονται με του Σα. Ο Τσέχος είναι 42 φορές διεθνής, έχει παίξει τρία χρόνια στη Σεβίλλη (98 παιχνίδια), έχει παίξει περισσότερο στο Champions League και στο Europa League και προέρχεται από μία τελική φάση του Euro, στην οποία διέπρεψε. Ο Σα ερχόμενος στον Ολυμπιακό ήταν ζήτημα αν είχε παίξει μισή σεζόν βασικός στην Πόρτο και μάξιμουμ πέντε-έξι ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Η αλήθεια είναι ότι ο Σα στον Ολυμπιακό βελτιώθηκε. Απέκτησε κατ΄ αρχάς αυτοπεποίθηση αγωνιζόμενος ως βασικός, αλλά και βρήκε μία ομάδα που του ταίριαζε, με την παρουσία κι άλλων πολλών Πορτογάλων προσαρμόστηκε εύκολα και έβγαλε ένα καλό εαυτό, σε γενικές γραμμές. Τώρα, τι θα κάνει στη Γουλβς, στο αγγλικό πρωτάθλημα, είναι ένα άλλο θέμα: έχει πάντως αρκετά καλά στοιχεία. Είναι καλός στα τετ α τετ, αρκετά καλός στα ρεφλέξ κάτω από τα δοκάρια, πολύ γρήγορος όταν αποφασίζει να βγει από την εστία του για να διώξει με τα πόδια, δεν είναι κακός στις εξόδους στον αέρα, έχει καλά ποσοστά στις επεμβάσεις στα πέναλτι.

Έχει, ασφαλώς, και μειονεκτήματα. Με κυριότερο την έλλειψη συγκέντρωσης κάποιες φορές και την αδυναμία του στα σουτ από τα 20-25 μέτρα. Δέχεται υπερβολικά εύκολα γκολ από τέτοια σουτ κι αυτό δεν ξέρω πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει σε ένα πρωτάθλημα όπως η Premier League, όπου οι παίκτες σουτάρουν πολύ από τέτοιες αποστάσεις. Το καλό γι΄ αυτόν είναι ότι όπως και στον Ολυμπιακό θα βρει «οικείο» περιβάλλον, Πορτογάλο προπονητή και Πορτογάλους συμπαίκτες, κάτι που λογικά θα τον βοηθήσει να εγκλιματιστεί αρκετά εύκολα, κάτι πολύ σημαντικό.

Ο Σα

Από την άλλη, για τον Βατσλίκ, θα υπάρχει το ερώτημα της προσαρμογής-ένας Τσέχος σε μία ελληνική ομάδα γεμάτη από Γάλλους και Πορτογάλους. Όπως θα υπάρχει, ωστόσο, και το ότι με την εμπειρία που έχει, απέδειξε ότι μπορεί να προσαρμοστεί άμεσα τόσο στην κορυφαία τότε ομάδα της Ελβετίας, τη Βασιλεία, όσο και πιο πρόσφατα σε ένα κλαμπ του ισπανικού πρωταθλήματος, όπως τη Σεβίλλη. Αναφορικά με τις προδιαγραφές του, γενικά παίρνει καλούς έως πολύ καλούς βαθμούς σε όλα τα επιμέρους κομμάτια του παιχνιδιού ενός τερματοφύλακα, με ένα ερωτηματικό για κάποιες εξόδους σε σέντρες, όχι όμως πολλές.

Νομίζω ότι το πιο σημαντικό θα είναι να διαχειριστεί ο Βατσλίκ τα θέματα στα γόνατα του κι από εκεί και πέρα ένας γκολκίπερ της δικής του αξίας, είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι δεν θα πιάσει στον Ολυμπιακό. Ας θυμηθούμε, όπως θυμηθήκαμε το πώς είχε φτάσει ο Σα (ως ρεζέρβα της Πόρτο ουσιαστικά), ότι ο Ρομπέρτο είχε έρθει κι αυτός από την Ισπανία, αλλά μετά από μία διετία του στη…Σαραγόσα, με τη δεύτερη σεζόν να έχει υποβιβαστεί-και με ελάχιστα παιχνίδια στα πόδια του με την Ατλέτικο Μαδρίτης τα προηγούμενα χρόνια.

Είπαμε, θεωρητικά είναι όλα αυτά στο ποδόσφαιρο, ωστόσο τα δεδομένα που υπάρχουν δεν μπορούμε να τα αγνοήσουμε: ο Ολυμπιακός εμπιστεύεται ένα τρίτο στη σειρά γκολκίπερ από την Ιβηρική (τρία χρόνια έπαιζε στην Ισπανία ο Τσέχος…), μετά τον Ρομπέρτο και τον Σα, και δη με καλύτερες προδιαγραφές από τους δύο προηγούμενους.

Άσχετο: Καμία πρόταση δεν έχει φτάσει μέχρι στιγμής στον Ολυμπιακό από τη Λανς για τον Μπουχαλάκη. Τι θα γίνει αύριο μεθαύριο δεν μπορώ να το ξέρω-αυτό που ξέρω εδώ και πολύ καιρό είναι ότι ο Μπούχα θα ενδιαφέρονταν να παίξει στο εξωτερικό κι ότι οι μάνατζερ του δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά έως και σήμερα, ούτε 6 εκ. Ευρώ πρόταση έχει γίνει, ούτε γενικά πρόταση.

Ερώτημα: Εάν η Γαλατασαράι ήταν να παίξει με τον Ολυμπιακό προκριματικά Champions League μέσα στο καλοκαίρι, θα το έπαιζε…καμπόση και θα έφευγε πίσω για Κωνσταντινούπολη, κάτω από τις ίδιες ακριβώς συνθήκες που υπήρξαν στην άφιξη της για το φιλικό με τον πρωταθλητή Ελλάδας;…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.