Ο… Ολλανδός Βιεϊρίνια και η ένατη χρονιά στον ΠΑΟΚ! (pics)

Ο… Ολλανδός Βιεϊρίνια και η ένατη χρονιά στον ΠΑΟΚ! (pics)

Ο… Ολλανδός Βιεϊρίνια και η ένατη χρονιά στον ΠΑΟΚ! (pics)

bet365

Οι ποδοσφαιριστές είναι σαν «το παλιό καλό κρασί», κάτι που το επιβεβαιώνει ο Αντρέ Βιεϊρίνια, ο οποίος γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η καλοκαιρινή προετοιμασία.

ΑΠΕΛΝΤΟΟΡΝ-ΑΠΟΣΤΟΛΗ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΟΥΝΤΟΥΛΙΔΗΣ

Η πτήση από τη Θεσσαλονίκη, η διαδρομή μέχρι την περιοχή του Άρνεμ είναι πράγματα τόσο πολύ εξοικειωμένα στους «ασπρόμαυρους», που ορισμένοι ούτε GPS δεν χρειάζονται για να διανύσουν την κοντινή απόσταση των περίπου 80 χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Για τον Αντρέ Βιεϊρίνια που ήταν 22 ετών όταν βρέθηκε για πρώτη φορά ντυμένος στα «ασπρόμαυρα» επί ολλανδικού εδάφους, πιο συγκεκριμένα στο προπονητικό κέντρο του Doorwerth, οι εικόνες είναι τόσο οικίες και ίδιες, που είμαι σίγουρος πως ούτε έξω από το παράθυρο δεν κοίταξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού από το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ.

Φυσικά, ο 35άρης πια, αρχηγός του ΠΑΟΚ, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της «ασπρόμαυρης» αποστολής δεν ταξιδεύουν για να εμπλουτίσουν τις τουριστικές παραστάσεις τους, αλλά για έναν εντελώς διαφορετικό σκοπό, όμοιο με αυτό κάθε καλοκαιρινής προετοιμασίας.

Δεκατρία χρόνια πίσω…

Το ημερολόγιο έδειχνε «2 Ιουλίου 2008», στις 7 το πρωί ο Βιεϊρίνια, άρτι αφιχθείς στη Θεσσαλονίκη, βρισκόταν στην κλινική για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, γιατί τρεις ώρες αργότερα ο Φερνάντο Σάντος είχε προγραμματίσει και πρωινή προπόνηση πριν από την απογευματινή, που θα γινόταν στην Τούμπα και εκείνα τα χρόνια ήταν «ανοικτή» για το κοινό.

«Μπαίνοντας στο γήπεδο και βλέποντας 15.000 κόσμο, κατάλαβα τι σημαίνει ΠΑΟΚ, μέχρι τότε δεν μπορούσα να φανταστώ το μέγεθος της ομάδας, αν και με είχαν προειδοποιήσει για το τι ακριβώς επρόκειτο να συμβεί το απόγευμα. Όμως, δεν είχα στο μυαλό αυτό που αντίκρισα. Είπα από μέσα μου, “πώς γίνεται να μην αγαπάς αυτή την ομάδα”, μέχρι τότε στην Πορτογαλία μόνο στα ντέρμπι είχα δει τόσο κόσμο και εδώ το έβλεπα στην πρώτη προπόνηση της σεζόν. Ένιωθα ότι είχα έρθει σε μια μεγάλη ομάδα».

Ο Αντρέ μου έχει εξιστορήσει αρκετές φορές τις πρώτες του στιγμές στην Ελλάδα. Η συνέχεια ακόμη πιο σκληρή και έντονη. Σάντος rules. Όσοι γνωρίζουν, αντιλαμβάνονται καλά τι σήμαινε αυτό….

Μια εβδομάδα αργότερα η αποστολή του «Δικεφάλου» αναχώρησε για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία, με μόλις 21 ποδοσφαιριστές! Ανάμεσα τους ένας πιτσιρίκος, που δεν είχε κλείσει καν τα 20 του χρόνια, ο Στέφανος Αθανασιάδης στην πρώτη του επαγγελματική προετοιμασία της καριέρας του. Ο Σάντος δεν είχε άλλους να πάρει μαζί του, περίμενε την άφιξη του στόπερ (Μάρκος Αντόνιο), ενώ οι μεταγραφές του φορ (Ζλάταν Μουσλίμοβιτς) και του χαφ (Πάμπλο Γκαρσία) ολοκληρώθηκαν με την ομάδα να έχει επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.

Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ
Ο Αντρέ Βιεϊρίνια στην πρώτη του εμφάνιση με τη φανέλα του ΠΑΟΚ

Στις 9 Ιουλίου του 2008 οι «ασπρόμαυροι» αντιμετώπισαν στο πρώτο φιλικό την ερασιτεχνική Βόρντεν. Το… κοντέρ σταμάτησε στα εννιά γκολ ( 9-0) και αυτός που έκλεψε τις εντυπώσεις με το καλησπέρα ήταν ο μικρόσωμος Πορτογάλος εξτρέμ, που είχε περάσει στο β’ μέρος ως αλλαγή στη θέση του Παντελή Κωνσταντινίδη.

Ντεμπούτο με χατ τρικ

Στο ανεπίσημο ντεμπούτο του με την «ασπρόμαυρη» φανέλα ο Αντρέ σημείωσε «χατ τρικ», αλλά δεν ήταν μόνο τα τρία γκολ που πέτυχε, όσο κυρίως οι περίτεχνες ενέργειές του που «φώναζαν» ότι ο ΠΑΟΚ είχε «χτυπήσει φλέβα χρυσού».

Ο «Δικέφαλος» ολοκλήρωσε την προετοιμασία του με πέντε φιλικά παιχνίδια, ένα εκ των οποίων ήταν απέναντι στην Πόρτο, την ομάδα από την οποία είχε πάρει με τη μορφή δανεισμού για ένα χρόνο τον Βιεϊρίνια. Υπό το βλέμμα του τότε πρόεδρου, Θόδωρου Ζαγοράκη, ο οποίος είχε «ανέβει» στην Ολλανδία για να πάρει «μυρωδιά» από την προετοιμασία ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε 1-0, αν και θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει «στα τελειώματα» με τον Ιμπραχίμα Μπακαγιόκο από την «άσπρη βούλα».

Ο Βιεϊρίνια απέναντι στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2008
Ο Βιεϊρίνια απέναντι στην Πόρτο το καλοκαίρι του 2008

Σε αντίθεση με τον Λισάντρο Λόπες, ο Ιβοριανός επιθετικός, μία από τις ξεχωριστές ποδοσφαιρικές προσωπικότητες που πέρασαν από τα ελληνικά γήπεδα, αστόχησε στο πέναλτι και οι «Δράκοι» πήραν τη νίκη στο φιλικό όπου για πρώτη φορά οι ΠΑΟΚτσήδες έμαθαν ότι υπάρχει ένας αριστερός μπακ-χαφ που λεγόταν Ντορβαλίνο Μασιέλ Άλβες ή απλά Λίνο. Ο Βραζιλιάνος, που μπήκε ως αλλαγή και εντυπωσίασε, λίγους μήνες αργότερα θα ακολουθούσε το δρομολόγιο του Βιεϊρίνια και από το Πόρτο θα ερχόταν στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ένα από τα κορυφαία αριστερά μπακ στην ιστορία του «Δικεφάλου».

Ο Λίνο προστέθηκε σε μια αλυσίδα έμπειρων ποδοσφαιριστών, με Κονσεϊσάο, Γκαρσία, Κοντρέρας, που συνυπήρξαν στα αποδυτήρια της Τούμπας και άρχισαν να κάνουν «μαθήματα ζωής» στον 22χρονο, τότε, Πορτογάλο ποδοσφαιριστή. «Ήταν δύσκολα! Δεν είναι όπως τώρα, τότε λέγαμε “κύριε Σάντος, κύριε Κονσεϊσάο, κύριε Γκαρσία”, υπήρχε ένας διαφορετικός σεβασμός, αυτός που έπρεπε και επέβαλαν η εποχή και τα πρόσωπα». Κι όλα αυτά για ένα παιδί που είχε προλάβει να βρεθεί στα αποδυτήρια του «Estádio do Dragão», με τον Μουρίνιο, και τους Ντέκο, Μανίς, Ζόρζε Κόστα, Βίτορ Μπαία, Ρικάρντο Καρβάλιο, και πάει λέγοντας.

Ο ρόλος του Σάντος

Πάντως, ο Φερνάντο Σάντος ήταν ο προπονητής που είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα του, το καταλαβαίνει και ο πιο αδαής, αν ρίξει μια ματιά στη διαδρομή του, δεδομένη λοιπόν η εκτίμηση προς το πρόσωπό του. «Ο μίστερ μου έδωσε ξανά την ευκαιρία να χαρώ που παίζω μπάλα. Είχα χάσει αυτό το συναίσθημα, αυτή την αγάπη για το ποδόσφαιρο. Στις προπονήσεις με την Πόρτο είχα γίνει το παιδί για κάθε θέση. Πότε δεξί χαφ, πότε αριστερό μπακ, όπου υπήρχε κενό με έστελναν οι προπονητές να το καλύψω. Δεν ήταν αυτό που ήθελα στην καριέρα μου, ευτυχώς αυτό το κάτι άλλο, το βρήκα στον ΠΑΟΚ με τον Σάντος. Με εμπιστεύτηκε, με πίστεψε ακόμη κι όταν με έβριζε στις προπονήσεις. Ευτυχώς, που οι Έλληνες δεν καταλαβαίνετε τα Πορτογαλικά, δε θα πιστεύατε αυτά που μου έλεγε, αλλά για μένα ήταν… πανεπιστήμιο. Γυρνούσα σπίτι και χτυπούσα τους τοίχους, γιατί ο mister με έβαζε τις φωνές στην προπόνηση, αλλά μου είχε μιλήσει και μου είχε εξηγήσει, ότι το κάνει γιατί με πιστεύει σαν έναν παίκτη που έχει ποιότητα και μπορεί να κάνει το κάτι παραπάνω, να κάνει μεγάλη καριέρα. Με πίεσε πολύ, με έφερε στα όρια μου, αλλά στο τέλος έβλεπα ότι ήξερε καλά τι κάνει μαζί μου, όσα πήρα από αυτόν με ακολούθησαν σ’ όλη μου τη μετέπειτα καριέρα», είχε αναφέρει στην κουβέντα που κάναμε λίγες μέρες πριν ο «Δικέφαλος» στεφθεί Πρωταθλητής Ελλάδας τον Απρίλιο του 2019.

Ο Φερνάντο Σάντος δε χαριζόταν σε κανέναν ποδοσφαιριστή ακόμη και στον συμπατριώτη του...
Ο Σάντος δε χαριζόταν σε κανέναν ποδοσφαιριστή ακόμη και στον συμπατριώτη του...

Το να συμφωνήσει και να υπογράψει τετραετές συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, δέκα χρόνια νωρίτερα, μετά τη λήξη του δανεισμού του, ήταν μια εύκολη απόφαση, έστω κι αν η πρώτη του σεζόν (2008-09) είχε «σημαδευτεί» από τον σκληρό τραυματισμό του στο ντέρμπι με τον Άρη από ένα χτύπημα του Βιτόλο, με αποτέλεσμα να μείνει εκτός δράσης μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου. Όμως, υπήρχε η ασφάλεια του Σάντος και εκεί η κουβέντα τελείωνε.

Αναμνήσεις από την Ολλανδία

Το καλοκαίρι του 2009 οι διαπραγματεύσεις του ΠΑΟΚ με τους «Δράκους» του Πόρτο τράβηξαν πολύ, έφτασαν μέσα Ιουλίου, γι’ αυτό κι όταν ο Βιεϊρίνια πήγε στην Ολλανδία, όπου βρισκόντουσαν οι «ασπρόμαυροι» για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, ήταν σχεδόν 80 κιλά και έμοιαζε με… έγκυο! Το θυμάται και γελάει. Ο Αντρέ έφτασε στις 14 Ιουλίου, ανήμερα του φιλικού αγώνα κόντρα στην Ναϊμέγκεν. «Η πρώτη φράση του μίστερ Σάντος ήταν “θέλεις να ζυγιστείς τώρα ή μετά το φαγητό”, του λέω “ας το κάνουμε τώρα, γιατί μετά το φαγητό μπορεί να με βγάλει και δύο κιλά παραπάνω, ακόμη θα έτρεχα γύρω γύρω από το ξενοδοχείο».

Μεθοδικός, γνώστης του αντικειμένου, ο Πορτογάλος τεχνικός έβαλε και πάλι τους Έλληνες απεσταλμένους δημοσιογράφους στο «ασπρόμαυρο στρατηγείο», που είχε στηθεί και πάλι στο ξενοδοχείο Golden Tullip του Doorwerth, εξηγώντας τους τα πάντα γύρω από τη φιλοσοφία του. Σ’ ένα αξέχαστο φιλικό απέναντι στην Τσίβας οι βραχύσωμοι Μεξικάνοι έκαναν πλάκα και επί 90 λεπτά ταλαιπώρησαν αφάνταστα τους «ασπρόμαυρους».

Ο Βιεϊρίνια μαζί με άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ στην καθιερωμένη βόλτα με τα ποδήλατα
Ο Βιεϊρίνια μαζί με άλλους παίκτες του ΠΑΟΚ στην καθιερωμένη βόλτα με τα ποδήλατα

Στο επίκεντρο κάθε συζήτησης ήταν ο Αντρέ Βιεϊρίνια, στο πρόσωπο του οποίου ο συμπατριώτης του προπονητής έβλεπε τον επόμενο ηγέτη του ΠΑΟΚ. Ο χρόνος τον δικαίωσε γι’ αυτό και καμαρώνει βλέποντάς τον να συνεχίζει να φωνάζει σ’ άλλη μία προετοιμασία «παρών», έτοιμος να δώσει τα πάντα μέσα στο γήπεδο.

Στα 35 του, αφού τόσα χρόνια δείχνει, πλέον, το… κοντέρ της ζωής, ο «κάπτεν» του «Δικεφάλου» το’ χει πάρει πολύ ζεστά και είναι έτοιμος να ζήσει νέες περιπέτειες με την αγαπημένη του ομάδα και γιατί όχι να μην σηκώσει κι άλλες κούπες στο τέλος της φετινής διαδρομής.

Η ένατη σεζόν του στα «ασπρόμαυρα»

Αυτό το καλοκαίρι ο Βιεϊρίνια ξεκινάει την ένατη σεζόν του στα «ασπρόμαυρα», έχοντας ως παρακαταθήκη τα 47 γκολ και τις 40 ασίστ σε 243 συμμετοχές. Αριθμοί που τον κατατάσσουν στην πρώτη 20αδα των ποδοσφαιριστών όλων των εποχών για το «Δικέφαλο».

Ο Πορτογάλος αρχηγός ξεκινάει την ένατη χρονιά του στα «ασπρόμαυρα»
Ο Πορτογάλος αρχηγός ξεκινάει την ένατη χρονιά του στα «ασπρόμαυρα»

Στην ένατη χρονιά θα τον ξαναδούμε τον στο ρόλο του αριστερού μπακ. Για εκεί τον προορίζει ο Ραζβάν Λουτσέσκου, εκεί θα δουλέψουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, της έκτης που θα κάνει ο Αντρέ επί ολλανδικού εδάφους!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα