Ένα μεγάλο στοίχημα

Ένα μεγάλο στοίχημα

Ένα μεγάλο στοίχημα

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη μεταγραφική πρεμιέρα του Άρη με τον Ιζέτ Χαΐροβιτς, μια απόφαση που θα κριθεί από τη διάθεση του ποδοσφαιριστή κι ένα στοίχημα που μόλις μπήκε.

Το στοιχείο του τζόγου είναι εντονότατο σε κάθε μεταγραφή γιατί είναι αδύνατο να είσαι σίγουρος τι αγοράζεις, ούτε μπορείς να προδικάσεις το επίπεδο προσαρμοστικότητας ενός αθλητή στο περιβάλλον που θα συναντήσει. Η συμφωνία του Άρη με τον Ιζέτ Χαΐροβιτς είναι από αυτές που προκαλούν κρότο και λάμψη λόγω του πρότερου αγωνιστικού βίου του ποδοσφαιριστή, κυρίως όμως των εκατομμυρίων ευρώ που επενδύθηκαν σε βάθος οκταετίας. Και τα λεφτά είναι πράγματι πολλά γιατί μια πρόχειρη αναζήτηση στα Μέσα Ενημέρωσης των χωρών στις οποίες αγωνίστηκε οδηγεί στο εξής συμπέρασμα:

Η Γαλατάσαραϊ έβγαλε από τα ταμεία της 3.5 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει από τη Γκρασχόπερς, πέραν του πλουσιοπάροχου συμβολαίου που του παρείχε. Η Βέρντερ Βρέμης δεν χρειάστηκε να προχωρήσει σε αγορά αλλά τα 2.6 εκατομμύρια ευρώ που του έδινε ετησίως δεν είναι δα ευκαταφρόνητο ποσό. Η Ντίναμο Ζάγκρεμπ τον έπεισε να μετακομίσει στην Κροατία προσφέροντας συμβόλαιο άνω των 3.000.000 ευρώ σε βάθος τετραετίας.

Τα ποσά επιβεβαιώνουν ότι στα τελευταία οκτώ χρόνια, ο 30χρονος ποδοσφαιριστής… κολύμπησε σε μια δεξαμενή χρήματος την οποία συνεχώς γέμιζαν οι ομάδες που εμπιστεύτηκαν το ταλέντο του, επενδύοντας στο αριστερό πόδι του. Στο ίδιο χρονικό διάστημα, σταθεροποίησε την τιμή της μετοχής του στο χρηματιστήριο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και επιλέγοντας την Εθνική Βοσνίας (σ. σ. θα μπορούσε να είχε επιλέξει αυτή της Ελβετίας) έφτασε στο σημείο συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

Στοιχήματα που δεν βγήκαν…

Η αγωνιστική πορεία του Χαΐροβιτς στην παραπάνω οκταετία ήταν αντιστρόφως ανάλογη των ποσών που δαπανήθηκαν για χάρη του. Τόσο στη Γαλατάσαραϊ όσο και στη Βέρντερ Βρέμης δεν κατάφερε να βρει σταθερότητα, γεγονός το οποίο επηρέασε τη συχνότητα της παρουσίας του στους αγωνιστικούς χώρους. Βέβαια, το ότι δεν έπιασε σε δύο ομάδες πολύ ανωτέρου επιπέδου δεν προδικάζει το παραμικρό για τη πορεία του στο ελληνικό Πρωτάθλημα καθώς πρόκειται για απροσδιόριστη διαφορά ποιότητας. Στο ίδιο διάστημα έπαιξε σε 148 παιχνίδια και μέτρησε 7.170 αγωνιστικά λεπτά. Δηλαδή, περί των 18 αγώνων κατά μέσο όρο στη σεζόν και των 900 λεπτών συμμετοχής ανά χρονιά.

Στη Ντίναμο Ζάγκρεμπ συνέβη κάτι διαφορετικό διότι οι δύο πρώτες χρονιές του ήταν εξαιρετικές, μάλιστα ήταν από τους στυλοβάτες της πορείας που έκαναν οι Κροάτες σε Champions League και εγχώριες διοργανώσεις. Η κατάσταση γύρισε μπούμερανγκ όταν έχασε την αγωνιστική φρεσκάδα του. «Θα έλεγα ότι έχασε τη φόρμα του κι αυτό επηρέασε την πορεία του στην ομάδα. Η Ντίναμο είναι σύλλογος που δεν μπορεί να περιμένει. Είτε είσαι καλά και παίζεις είτε κάθεσαι στον πάγκο», (μας) είπε ο συνάδελφος Νταβόρ Πέτροβιτς. Ακολούθησε μια πτωτική πορεία σε σημείο μάλιστα να χαρακτηριστεί ως ένα από τα «μεγάλα προβλήματα» της Ντίναμο. Αιτία ήταν (και) το μεγάλο συμβόλαιό του. Η Ντίναμο πρότεινε μείωση αποδοχών, ο Βόσνιος αρνήθηκε και η κατάσταση εκτροχιάστηκε ολοκληρωτικά. «Για ένα διάστημα υποβιβάστηκε στη δεύτερη ομάδα της Ντίναμο», συμπλήρωσε ο Νταβόρ Πέτροβιτς. Πράγματι, τα λεπτά συμμετοχής του Χαΐροβιτς στην τελευταία διετία δεν ξεπέρασαν τα 1384! Σε αυτό έπαιξε ρόλο και η τρομερή παρουσία του Μίσλαβ Όρσιτς (διεθνής με την Κροατία στο Euro 2020) ο οποίος πήρε φανέλα βασικού.

Ο Χαΐροβιτς θα κρίνει την απόφαση

Κρίνοντας από το βιογραφικό του Χαΐροβιτς, ο Άρης απέκτησε έναν ώριμο ποδοσφαιριστή με παραστάσεις στο υψηλότερο επίπεδο καθώς έχει αγωνιστεί σε 17 παιχνίδια ομίλων ή προκριματικής φάσης του Champions League. Ωστόσο, η ορθότητα αυτής της επιλογής θα κριθεί από τον ίδιο τον αθλητή. Αυτή τη στιγμή, ο Άρης προβάλλει ως μια μοναδική ευκαιρία για rebranding (για τον ίδιο τον Βόσνιο) καθώς στις αγωνιστικές επιδόσεις της τελευταίας διετίας καθρεπτίζεται μια πτωτική πορεία. Αν αντιμετωπίσει αυτή τη συνεργασία ως μια ευκαιρία επιστροφής και χαρακτηριστεί από αγωνιστική φιλοδοξία, τότε αυτή η κίνηση μπορεί να αποδειχθεί από έξυπνη έως εξαιρετική. Αν καθίσει πάνω σ’ αυτά που έχει πετύχει, τότε θα πάει στράφι μια ισχυρή επένδυση.

Ο Άκης Μάντζιος

Πολλά θα εξαρτηθούν από την προσαρμογή του αλλά και από την ανταπόκρισή του σ' αυτά που θα του ζητήσει ο Άκης Μάντζιος. Παραμένοντας στα όσα μας είπε ο Νταβόρ Πέτροβιτς… «ο Ιζέτ είναι παίκτης που κατευθύνεται και εμπνέεται από την υποστήριξη του κόσμου οπότε θεωρώ ότι θα ταιριάξει στον Άρη ο οποίος έχει παθιασμένο κοινό. Δεν είναι ο παίκτης που θα παίξει μόνο στην επίθεση. Στη Ντίναμο συνεργάστηκε με τον Νέναντ Μπιέλιτσα, έναν προπονητή ο οποίος επενδύει στην πειθαρχία και δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό να αφήσει εκτός ομάδας τον οποιονδήποτε, αν δεν ανταποκρίνεται στην αμυντική τακτική του. Με τον Μπιέλιτσα, ο Ιζέτ πρέσαρε, έκανε διαδοχικές κούρσες στη δεξιά πλευρά και γενικώς ανταποκρίθηκε στο pressing που έκανε η Ντίναμο», είπε ο Νταβόρ Πέτροβιτς.

Αυτό θα ζητήσει και ο Άκης Μάντζιος. Ρίχνοντας μια ματιά στις επιδόσεις του παίκτη, είναι προφανές ότι η αποτελεσματικότητά του ανεβαίνει όταν αγωνίζεται στη δεξιά πλευρά της επίθεσης. Έχει το σουτ από τα 20-25 μέτρα αλλά και την ικανότητα δημιουργίας απέναντι σε κλειστές άμυνες.

Τα κακώς κείμενα…

Αυτά δεν αφορούν τον Χαΐροβιτς αλλά ό,τι προηγήθηκε έως ότου καταλήξει ο Άρης στην περίπτωσή του. Έχω την αίσθηση ότι ο Θόδωρος Καρυπίδης θα πρέπει να αναθεωρήσει συνεργασίες με συγκεκριμένους ατζέντηδες από τους οποίους ήδη κάηκε η γούνα του αλλά δεν τους έχει αποκλείσει από τον κύκλο των προσώπων της εμπιστοσύνης του. Πιο ισχυρό πειστήριο αποτελεί η ιστορία με τον Χόρχε Κορέα. Ο Άρης προχώρησε σε συμφωνία μαζί του για συμβόλαιο διάρκειας δύο χρόνων και λίγο πριν του στείλει τα εισιτήρια για να έρθει στη Θεσσαλονίκη έμαθε ότι ο Αργεντίνος έχει το πόδι του στον γύψο! Δηλαδή, η… ομάδα εργασίας του Άρη ξόδεψε χρόνο για έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα τραυματισμού και για τον οποίον δεν υπάρχει σοβαρή εκτίμηση για την ημερομηνία επιστροφής του στους αγωνιστικούς χώρους.

Πριν τον Κορέα, στο προσκήνιο ήταν μια άλλη περίπτωση παίκτη τον οποίον ο Άρης θα αποκτούσε ως ελεύθερο (γιατί το συμβόλαιό του έληγε στις 30/6/2021) ο οποίος πέρυσι ήταν αντίπαλος του Ιζέτ Χαΐροβιτς στο κροατικό Πρωτάθλημα. Αυτός ο παίκτης θεωρούταν κλεισμένος τον περασμένο Μάιο, διότι τελείωνε το συμβόλαιό του με την ομάδα του. Ξαφνικά υπέγραψε επέκταση συμβολαίου – στις 14 Ιουνίου – και η ομάδα απαίτησε οικονομικό αντάλλαγμα για να τον αποδεσμεύσει. Δύο πράγματα μπορεί να έχουν συμβεί. Είτε το μετάνιωσε ο ποδοσφαιριστής είτε κάποιος έπαιξε παιχνιδάκι στην πλάτη του Άρη. Έτσι η πρόταση αποσύρθηκε αποσύρθηκε. Είναι όμως αυτό αρκετό; Προφανώς το αντιλαμβάνεται, αλλά ο ισχυρός άνδρας του Άρη μάλλον θα πρέπει να επανεξετάσει τη λίστα αυτών που πραγματικά λειτουργούν επαγγελματικά απέναντί του, από αυτούς που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν καταστάσεις και αναγκάζουν την ομάδα να χάσει χρόνο αλλά και χρήματα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.