Οι άξονες που θα κριθεί ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό

Οι άξονες που θα κριθεί ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό

Οι άξονες που θα κριθεί ο Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για όσα πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός του Γιοβάνοβιτς, ώστε ο Σέρβος προπονητής να κριθεί επιτυχημένος στο τέλος της σεζόν.

Μετά την κατάρριψη του ρεκόρ καλοκαιρινής άδειας σε ποδοσφαιρική επαγγελματική ομάδα, γεγονός που θα αποτελεί και τον μοναδικό λόγο για να θυμόμαστε τον Πιέρ Ντρεοσί, οι παίκτες του Παναθηναϊκού επιστρέφουν την ερχόμενη Δευτέρα στο Κορωπί.

Η σεζόν 2020-2021 θα ξεκινήσει για το Τριφύλλι, το οποίο απέχει έντεκα χρόνια από την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και επτά από τον πανηγυρισμό ενός Κυπέλλου ενώ βρίσκεται εδώ και μια τετραετία εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων, έχοντας... εξαφανιστεί στην ειδική βαθμολογία της UEFA.

Η αγωνιστική περίοδος που θα ξεκινήσει στα τέλη Αυγούστου σε σχέση τις προηγούμενες όπου το ταβάνι ήταν απόλυτα περιορισμένο για τους πράσινους, θα έχει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον, για δύο λόγους. Ποιοι είναι αυτοί;

  1. Η σημαντική αύξηση του μπάτζετ. Από τα 3.5 εκατομμύρια του καλοκαιριού του 2018 και τα 7 του 2020, η διοίκηση του Παναθηναϊκού έχει αποφασίσει να ανεβάσει τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους. Πάνω από 10 εκατομμύρια και το ακριβές ποσό θα το γνωρίζουμε με ασφάλεια μόνο στο τέλος του καλοκαιριού. Πιθανότατα να είναι αυξημένο κατά 2-3 εκατομμύρια, πάνω από τα 10. Μία διαφοροποίηση που σημαίνει ότι το Τριφύλλι θα έχει περισσότερες πιθανότητες να ενισχυθεί ουσιαστικά στην τρέχουσα μεταγραφική περίοδο.
  2. Ο Παναθηναϊκός θα έχει στον πάγκο του, τον πιο ακριβοπληρωμένο τεχνικό επί των ημερών του Γιάννη Αλαφούζου. Τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, επένδυσε στο πρόσωπο του Σέρβου τεχνικού, έδωσε ένα συμβόλαιο που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ και οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τους προκατόχους του.
  3. Μετά το καλοκαίρι του 2017, όταν ο Μαρίνος Ουζουνίδης είχε τον απόλυτο έλεγχο στις μεταγραφικές επιλογές, ο Παναθηναϊκός δίνει εκ νέου την δυνατότητα σε έναν προπονητή να... παίξει μπάλα μόνος του. Ο Γιοβάνοβιτς δεν θα επιλέγει μόνο χαρακτηριστικά και θέσεις για την ενίσχυση της ομάδας αλλά και ποδοσφαιριστές. Είναι κυρίαρχος σε αυτό το κομμάτι.

παναθηναϊκός

Ψαλίδισμα της διαφοράς από την κορυφή, τελικός Κυπέλλου και συνθήκες επιστροφής στην κανονικότητα

Με όλα τα παραπάνω σημαντικά δεδομένα πάμε να δούμε ποιες είναι οι απαιτήσεις που θα πρέπει να υπάρχουν από τον 59χρονο κόουτς ενόψει της νέας σεζόν και τι πρέπει να κάνει ο δικός του Παναθηναϊκός πάνω στο χορτάρι, ώστε και εκείνος κριθεί επιτυχημένος και να... αναγκάσει τον σύλλογο να τον δέσει για τα επόμενα χρόνια στην Αθήνα, με ένα μεγαλύτερης διάρκειας συμβόλαιο. Υπενθυμίζουμε πως έπειτα από δική του επιλογή, έχει υπογράψει για έναν χρόνο.

Τα κριτήρια πρέπει πάντα να καθορίζονται με ρεαλισμό, πάντα με γνώμονα τις συνθήκες που επικρατούν στον σύλλογο και όχι με αυτά που ιδανικά θα θέλαμε όλοι να συμβαίνουν στο Τριφύλλι και για τα οποία προφανώς και ο Σέρβος τεχνικός δεν φέρει την παραμικρή ευθύνη.

μεσα

Συγκεκριμένα:

  • Δεν φτάνει στον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στην πρώτη τετράδα και στις θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να είναι στόχος. Είναι αυτοσκοπός, είναι μονόδρομος. Στόχος των πρασίνων θα πρέπει να είναι το ψαλίδισμα της διαφοράς από την κορυφή. Να είναι το σύνολο τόσο ανταγωνιστικό, ώστε στο τέλος της χρονιάς, να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πρώτη θέση. 38, 44, 30, 37. Δεν είναι αριθμοί από την τελευταία κλήρωση του ΚΙΝΟ. Είναι η διαφορά που είχε ο Παναθηναϊκός από τον πρώτο της βαθμολογίας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί ο σύλλογος...
  • Με την τελευταία κατάκτηση ενός τροπαίου να βρίσκεται στο μακρινό 2014, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει τουλάχιστον να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου και να διεκδικήσει σε ένα παιχνίδι την επιστροφή του στους τίτλους. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, θα συνιστά παταγώδη αποτυχία.
  • Με τον Μπόλονι στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός έπαιξε το χειρότερο ποδόσφαιρο της τελευταίας εικοσαετίας. Ο Γιοβάνοβιτς θα πρέπει να παρουσιάσει μία ομάδα ελκυστική, ένα σύνολο που θα... ψήσει τον κόσμο να έρθει και πάλι κοντά της, έναν Παναθηναϊκό που θα παίρνει τις νίκες με το ποδόσφαιρό του και όχι με αντιποδόσφαιρο και τακτικές από τον προηγούμενο αιώνα. Ο 59χρονος κόουτς από την συνέντευξη Τύπου, το έθεσε ως προαπαιτούμενο. Να φτιάξει έναν Παναθηναϊκό, δηλάδη, αντάξιο του ονόματός του.
  • Ο Γιοβάνοβιτς το ανέφερε ως βάση της δουλειάς ενός προπονητή, οπότε είναι ένα ακόμη σημείο, στο οποίο θα κριθεί. Δευτερευόντως. Ποιό είναι αυτό; Να πάρει το 100% από το ρόστερ του, να... ξεζουμίσει κάθε ποδοσφαιριστή, να αξιοποιήσει τους παίκτες που επί Πογιάτος και Μπόλονι δεν κατάφεραν να βγάλουν πάνω στο χορτάρι τις ποδοσφαιρικές τους αρετές.
  • Για το τέλος, αλλά εξίσου σημαντικό. Από την στιγμή που ανέλαβε εξ᾽ ολοκλήρου την μεταγραφική ενίσχυση, έχει και την απόλυτη ευθύνη για τις επιλογές που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι. Έχει το ελαφρυντικό πως ανέλαβε αυτή την δουλειά σε έναν σύλλογο που δεν είχε ούτε το 1% της απαιτούμενης οργάνωσης αλλά σε σχέση με τον Νταμπίζα και τον Ρόκα, θα έχει στην διάθεσή του ένα μεγαλύτερο ᾽᾽πορτοφόλι᾽᾽.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.