ΑΕΚ: Όχι ημίμετρα στην άμυνα και... Μιλόγεβιτς!

ΑΕΚ: Όχι ημίμετρα στην άμυνα και... Μιλόγεβιτς!

ΑΕΚ: Όχι ημίμετρα στην άμυνα και... Μιλόγεβιτς!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης γράφει (ξανά) για τη πίσω ζώνη της Ένωσης, τη σωστή απόφαση για «Τσίγκρι» η οποία επιβάλλει την αναβάθμιση με επιλογή στόπερ ηγέτη και έχει υστερόγραφα.

Ο αγωνιστικός σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτού στην ΑΕΚ είναι σε πλήρη εξέλιξη με τα καλά και τα δύσκολά του... Δεν αφορά μόνο προσθήκες όπως έχουμε διαπιστώσει έως τώρα αλλά και αποχωρήσεις (και οσονούπω απομακρύνσεις). Όλες οι κινήσεις μαζί οδηγούν σε συγκεκριμένο συμπέρασμα και φωτογραφίζουν μια επιθυμία για αλλαγές προς την (απόλυτα) σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο το σημειώνω τώρα, απ' τον πρόλογο του κειμένου μου, προκειμένου να μην παρεξηγηθεί ότι γράφω παρακάτω: στο τέλος θα γίνει το ταμείο!

Στη διάρκεια του προηγούμενου 24ωρου έγινε το αναμενόμενο και απόλυτα αναγκαίο: ολοκληρώθηκε και τυπικά (αφού ημερολογιακά είχε συμβεί καιρό πριν) η συνεργασία της ομάδας με τον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι κάτι που ισχύει και για τον Σταύρο Βασιλαντωνόπουλο. Για διαφορετικούς λόγους με τους δυο ποδοσφαιριστές αφού στην περίπτωση του Έλληνα μπακ ισχύει ότι εκείνος ήθελε (και σωστά για μένα) να συνεχίσει κάπου όπου θα του εγγυηθούν (όσο μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο) περισσότερες -αν μη τι άλλο- συμμετοχές.

Ο ίδιος ο Σέρβος προπονητής εξήγησε μιλώντας στην πρώτη του συνέντευξη ως τεχνικός της ΑΕΚ ότι επιθυμεί οι προσθήκες να είναι συγκεκριμένες και ποιοτικές γεγονός που το 'χει ανάγκη η ομάδα. Ειδικά στην άμυνά της... Εκεί εστιάζω εγώ ειδικά αν κρίνουμε από το χάλι μαύρο που είχε την περασμένη σεζόν όπου προκαλούν απογοήτευση και ντροπή (μόνο) τα νούμερα τα οποία δεν επιθυμώ να θυμηθώ και να αναφέρω. Δεν χρειάζεται άλλωστε τα γνωρίζουν όλοι...

Είναι σημαντικό πως πρόκειται για προπονητή ο οποίος όπου δούλεψε έδειξε έργο και αποτέλεσμα στο κομμάτι της ανασταλτικής λειτουργίας. Οι ομάδες του συνιστούσαν καλά δουλεμένα γκρουπ που δέχονταν φάσεις με το... σταγονόμετρο (σ.σ.: σε βαθμό υπερβολής η αναφορά). Έχει μεγάλη σημασία και αξία αυτό διότι η ΑΕΚ και η άμυνά της αποτελούσε τη χαρά του αντιπάλου... Είναι ξεκάθαρο ότι στην Ένωση και την πίσω ζώνη της δεν χωράνε ημίμετρα! Οι κινήσεις και οι επιλογές αποδεικνύουν ότι το 'χουν εμπεδώσει.

Η περίπτωση Τζαβέλλα και η επόμενη κίνηση...

Ο Τζαβέλλας πανηγυρίζει το γκολ με την Εθνική

Ακόμη και η κίνηση – επιθυμία για απόκτηση του Γιώργου Τζαβέλλα καταδεικνύει ότι έχουν αντιληφθεί στην ΑΕΚ το πρόβλημα και θέλουν να το λύσουν. Διότι ακριβώς ΔΕΝ προορίζεται (και ας γίνει στη διάρκεια της σεζόν και των δυο χρόνων που θα μείνει ΕΦΟΣΟΝ υπογράψει στην ομάδα) για τον ηγέτη στόπερ που αναζητεί η ομάδα. Πρόκειται για μια επιπλέον επιλογή όπως είχατε διαβάσει κατ' επανάληψη σε τούτο το site.

Για περισσότερο από έναν αγωνιστικούς (και μη) λόγους η προοπτική του διεθνούς Έλληνα κεντρικού αμυντικού είναι σημαντική. Όσο ΔΕΝ είναι αυτή του Γούτα που σημείωνα σε τούτο εδώ το χώρο ότι θα δούμε αν θα 'ρθει (ή όχι τελικά) στην ομάδα. Διότι πολύ απλά η ΑΕΚ δεν γίνεται να πορεύεται με ημίμετρα στην άμυνά της, για την ακρίβεια απαγορεύεται να παίρνει παίκτες απλά για να... πάρει, ειδικά σε αυτή τη θέση. Η απαίτηση είναι για ένα στόπερ που θα μπορεί να εξελίξει και να βελτιώσει τους Λάτσι, Μήτογλου, Σβάρνα που υπάρχουν ήδη και είναι καλοί!

Είναι σημαντικό λοιπόν ότι προκύπτει, πως εκτός του Τσιγκρίνσκι που λόγω ηλικίας και δυνατοτήτων για συμμετοχές μας χαιρέτισε, το ίδιο αναμένεται να γίνει με τον Χνιντ και η επιθυμία είναι ανάλογη (αλλά για πώληση) για τον Νεντελτσιάρου χωρίς να το επικοινωνεί δημόσια το club. Αυτό δα έλειπε... Γι' αυτό και καιρό τώρα έγραφα και έλεγα ότι η ΑΕΚ βρίσκεται σε αναζήτηση κεντρικού αμυντικού ικανού και αυτό δεν επηρεάζει – αλλάζει αν αποκτηθεί ο Τζαβέλλας.

Εδώ να υπενθυμίσω και να υπογραμμίσω ότι αφού εστιάζουμε στην άμυνα: απαιτείται να μην αλλάξει ο στόχος απόκτησης δυο ακραίων για βασικές επιλογές... Ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με αυτούς που υπάρχουν ήδη! Αυτό ισχύει και στην αναζήτηση των υπευθύνων της ΑΕΚ. Δεν είναι εύκολη θέση για να βρεις ικανούς πάντως και αυτό μπορεί κανείς να το διαπιστώσει σε όλες τις ελληνικές ομάδες και δη στον Ολυμπιακό που έφερε πολλούς αλλά δεν ικανοποίησε κανένα μπακ ανάλογα με αυτά που προϋπήρχαν (Ομάρ – Τσιμίκας)!

Άκουσα όσα ήθελα από τον Μιλόγεβιτς!

Ο Μάνταλος μετά το γκολ του με τον Παναθηναϊκό

Με μεγάλη ανυπομονησία περίμενα να παρακολουθήσω τη συνέντευξη του Βλάνταν Μιλόγεβιτς γιατί συνήθως καταλήγω στο συμπέρασμα για τον εκάστοτε τεχνικό απ' όσα ακούω να λέει. Παράδειγμα που δύναται να επιβεβαιώσει ο Γιάννης Σταυρόπουλος όταν παρακολουθήσαμε live μαζί τη παρουσίαση του Καρντόσο και ξέρει κατά λέξη τι του είχα πει για τον Πορτογάλο τεχνικό. Εδώ βέβαια υπάρχει μια σημαντική διαφορά: ο Μιλόγεβιτς μας γνωρίζει καλά, άρα ξέρει σαφώς τι πρέπει και τι δεν πρέπει να πει!

Εγώ οφείλω να ομολογήσω ότι άκουσα όσα ήθελα από τον Μιλόγεβιτς. Απέφυγε τις μεγαλοστομίες, έδειξε πόσο γνώστης της ιστορίας και των αγωνιστικών ιδεών πρεσβεύει το club που αναλαμβάνει και ήταν συγκεκριμένος σε κάθε σημαντική τοποθέτησή του. Δεν έκρυψε τις επιθυμίες του για γρήγορες κινήσεις στην ενίσχυση της ομάδας, ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στο στιλ του να δουλεύει με πολλούς ποδοσφαιριστές και είπε για τον Πέτρο Μάνταλο ότι είναι ο ηγέτης και αρχηγός μας αλλά θα του ζητήσω να αναλάβει περισσότερες ευθύνες εντός κι εκτός αγωνιστικών χώρων. Εξήγησε ότι θέλει το αποτέλεσμα και τον δικαιολογώ αφού σε τούτο το τόπο (και όχι μόνο) η ζωή και η καθημερινότητα του εκάστοτε τεχνικού κρίνεται από το αποτέλεσμα!

Είπε σε ερώτηση που του έγινε για τον ανταγωνισμό, για τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και τις υπόλοιπες ομάδες, ότι ο ίδιος: «δεν φοβάμαι κανέναν», για να συμπληρώσει με νόημα «εμένα μ' αρέσει να κοιτάμε μπροστά και τη δουλειά μας, ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, γενικά τι κάνουν οι ανταγωνιστές μας». Απόλυτα σωστό και δικαιολογημένο... Δεν γίνεται να εστιάζεις στον αντίπαλο ειδικά τη στιγμή που πρέπει πρώτα να φτιάξεις την... καμπούρα σου και να δουλέψεις γι' αυτό. Αν η ΑΕΚ γίνει ομάδα του προπονητή της τότε δεν θα 'χει λόγο να ψάχνεται δεξιά κι αριστερά!

Επίσης είπε το αυτονόητο: «η ΑΕΚ απ' τη φύση της πρέπει να παίζει επιθετικό και όμορφο ποδόσφαιρο, να πρωταγωνιστεί, έτσι την γνώρισα εγώ», διότι λίγο έλειψε να ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε στο πολύ πρόσφατο παρελθόν! Από την άλλη ο Σέρβος τεχνικός δεν θυμάμαι να είναι θιασώτης αυτής της ποδοσφαιρικής ιδέας σαν προπονητής, οπότε, δεν θα τον κρίνω αρνητικά αν δεν δω total football από την Ένωση επί των ημερών του. Έχω όμως την απαίτηση να παρακολουθήσω τουλάχιστον κάποιες συνεργασίες επιθετικά που θα αποδείξουν ότι κάτι δουλεύει στα Σπάτα, όχι όπως πέρυσι...

Υγ: Αντίο, λοιπόν, στον Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι. Όντως ένα κόσμημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε αυτά τα πέντε χρόνια που έμεινε στην ομάδα. Με γκολάρες σε βάρος Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού (είχε σκοράρει και στην Τούμπα) κάτι που δεν συναντάς εύκολα στο βιογραφικό των στόπερ που 'χουν περάσει από την ΑΕΚ. Ισχυρή προσωπικότητα από εκείνες του ποδοσφαίρουν που κερδίζουν τόσο εύκολα και γρήγορα με την παρουσία του συνολικά και την ταπεινότητά τους όλους στα αποδυτήρια της ομάδας. Απίστευτο παιδί που εννοείται θα 'χει αν το θέλει μέλλον στην Ένωση εκτός αγωνιστικών χώρων. Ευχαριστούμε για όλα «Τσίγκρι»...

Υγ2: Καλά για την κλήρωση στο δεύτερο προκριματικό της νέας ευρωπαϊκής διοργάνωσης που μετέχει και η ΑΕΚ δεν χρειάζεται θαρρώ να γράψω πολλά: δυο νίκες σε δυο ματς και συνεχίζουμε...

Υγ3: Η συμπεριφορά του Νέναντ Κρίστισιτς απέναντι στο club δεν είναι αυτή που θα έπρεπε από την πλευρά του. Ειδικά από τη στιγμή που η ΑΕΚ είχε αποκτήσει τον Σέρβο χαφ με μεταγραφή όπως και ο ίδιος είχε αξιώσει για να πάρει χρήματα ο Ερυθρός Αστέρας ενώ μπορούσαν και είχαν κλείσει να συνεχίσουν μαζί το καλοκαίρι που θα έμενε ελεύθερος! Θα έπρεπε κι εκείνος να λειτουργήσει τώρα με μεγαλύτερο σεβασμό στην ΑΕΚ και όχι να πιέζει με άκομψο τρόπο. Μικρό το κακό για την ΑΕΚ αφού η απόδοσή του ήταν μέτρια έως κακή με ελάχιστα πολύ καλά ματς που επιβεβαίωναν ότι το 'χει, αλλά για κάποιο λόγο δεν το έβγαλε ποτέ στην Ένωση και γενικά στην καριέρα του και γι' αυτό δεν τα κατάφερε ενώ μπορούσε το μεγαλύτερο βήμα.

Υγ4: Το έψαξε, το προσπάθησε και φυσικά δεν τα κατάφερε ο Ολυμπιακός για Εντσάμ... Συμβαίνουν αυτά! Πάντως βλέπω εδώ και καιρό (κι ας κράζει ο κόσμος της ΑΕΚ σωστά στα μεταγραφικά) ο Ολυμπιακός του σούπερ – ντούπερ τιμ μεταγραφών ακολουθεί επιλογές της Ένωσης: Λιβάι Γκαρσία, Παπασταθόπουλος, Λαλά, Τζαβέλλας, Εντσάμ... Μάλιστα!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...