Φενέρμπαχτσε: Ο Αλί Κοτς έγινε ξανά... παντοδύναμος!

Αλί κοτς

bet365

Τα σενάρια αποχώρησης ήταν... φωνές οργής που δεν έγιναν ποτέ δεκτά, ωστόσο ο κόσμος αποφάσισε να δώσει στον Αλί Κοτς τη δύναμη που έψαχνε. Η... στοιχειωμένη δεκαετία και τα τεράστια παράπονα της Φενέρ.

Χιλιάδες οπαδοί της Φενέρμπαχτσε βρέθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο «Σουκρού Σαράτσογλου», στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης και πήραν τις θέσεις τους στις εξέδρες. Στον ύμνο της Φενέρ το γήπεδο σείστηκε, τα πανό βγήκαν και οι παίκτες που πρωταγωνίστησαν στα επεισόδια με την Τράμπζονσπορ αποθεώθηκαν. Τίποτα από αυτά δεν είναι ασυνήθιστο, εκτός από το γεγονός ότι δεν ήταν εκεί για ένα παιχνίδι. Αντίθετα, οι συγκεντρωμένοι οπαδοί ήταν παρόντες για κάτι πιο σοβαρό παιχνίδι. Ήταν μια έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του συλλόγου, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε να είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αποχώρησή από την τουρκική Super Lig. Η πραγματικότητα όμως είναι ακόμα πιο λιτή.

Η ψηφοφορία διεξήχθη για να μπορεί ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλί Κοτς να έχει την εξουσία να αναλάβει δράση. Η απειλή αποχώρησης από το πρωτάθλημα, η παρουσία σε άλλη Λίγκα ή το ακραίο σενάριο της διάλυσης του ποδοσφαιρικού τμήματος δεν… έπαιξαν ποτέ σοβαρά. Οσοι περίμεναν πως η απόφαση της συνέλευσης θα… σοκάρει τον ποδοσφαιρικό πλανήτη διαψεύστηκαν πανηγυρικά.

Image

Τα μέλη ψήφισαν υπέρ της ανάληψης δράσης, έδωσαν την απόλυτη εξουσία στον Κοτς, ενώ πάρθηκε η απόφαση να παρουσιαστεί στον τελικό του Σούπερ Καπ με τη Γαλατά με την U19. Άλλωστε, ακολουθεί και ο αγώνας με τον Ολυμπιακό για τα προημιτελικά και η ομάδα πρέπει να παρουσιαστεί ξεκούραστη. Αυτό που είναι πιθανό να συμβεί, είναι να απέχει η ομάδα από το Κύπελλο Τουρκίας για τις επόμενες δύο σεζόν. Μπορεί οι παίκτες να ζήτησαν να παίξουν κανονικά, ωστόσο η απόφαση ήταν ξεκάθαρη: «Την Κυριακή η πρώτη ομάδα θα προπονηθεί, η U19 θα είναι αυτή που θα παρουσιαστεί στο γήπεδο κόντρα στη Γαλατά».

Γιατί έφτασε η Φενέρ να… εξετάσει την αποχώρηση;

Για τη διοίκηση της αντιπάλου του Ολυμπιακού, για τον κόσμο της Φενέρ η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι φωνές αποχώρησης από το πρωτάθλημα ήταν πολλές και όλοι… εκτός Τουρκίας αναρωτιούνται «Γιατί έφτασε η Φενέρ σε αυτή την κατάσταση»;

«Από τις αρχές του αιώνα, μια σειρά από παράξενα, άδικα και απαράδεκτα γεγονότα, εντός και εκτός γηπέδου, μας οδήγησαν να επανεξετάσουμε τη θέση μας στο ποδοσφαιρικό περιβάλλον της Τουρκίας» τόνισε ο Κοτς στην ιστοσελίδα Αthletic.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το ματς με την Τραμπζονσπόρ πριν από μερικές εβδομάδες, όταν οι παίκτες της Φενέρμπαχτσε δέχθηκαν επίθεση από μια ομάδα οπαδών που εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο. Η Φενέρ «φωνάζει» πως το ματς δεν έπρεπε ποτέ να φτάσει μέχρι το τελικό σφύριγμα, αφού νωρίτερα ο Λιβάκοβιτς είχε χτυπηθεί από αντικείμενο.

Ο διαιτητής που είχε δεχθεί τρομακτική επίθεση πριν μερικούς μήνες από τον πρόεδρο της Ανκαραγκουτσού, ο Χαλίλ Ομούτ Μέλερ είχε… χίλιους λόγους να διακόψει την αναμέτρησης, αλλά δεν το έκανε. «Δεν είχε το θάρρος να το κάνει. Η άδεια διαιτησίας του πρέπει να ακυρωθεί» τόνισε ο Κοτς. Η Φενέρ δεν ξέχασε πως για ένα ανάλογο περιστατικό το 2006 έχασε το πρωτάθλημα από τη Γαλατά και φυσικά δεν αφήνει στην άκρη το σκάνδαλο με τα στημένα, τη σύλληψη του πρώην προέδρου, Αζίζ Γιλντιρίμ, τον αποκλεισμό του συλλόγου και τη… δικαίωση κάποια χρόνια αργότερα.

Ίσως το πιο σοβαρό γεγονός ήταν αυτό του 2015, όταν η ομάδα επέστρεφε από έναν αγώνα εναντίον της Ρίζεσπορ και μια σφαίρα καρφώθηκε στο μπροστινό παρμπρίζ του πούλμαν. Ο οδηγός τραυματίστηκε, αλλά ο δράστης δε βρέθηκε ποτέ.

Πιο πρόσφατα, εμφανίστηκε ένα video με έναν διαιτητή που παραδέχτηκε ότι αντέστρεψε μια απόφαση VAR υπέρ της μεγάλης αντιπάλου της, Γαλατασαράι. O σύλλογος συγκέντρωσε ένα video με όλες τις αποφάσεις που αδίκησαν την ομάδα, ενώ με ένα τεράστιο πανό αποθέωναν τον Κοτς γράφοντας: «Εσύ χάραξες το μονοπάτι, θα περπατάμε μαζί για πάντα».

Η δημοτικότητα του προέδρου παρουσίασε διακυμάνσεις στα έξι χρόνια που είναι στην εξουσία (πριν από μερικά χρόνια πλακώθηκε με έναν οπαδό, ενώ μετρά δέκα χρόνια χωρίς τίτλο, ένα κάκιστο σερί από την ίδρυση της Super Lig το 1959), ωστόσο τον υποδέχτηκαν σαν… ήρωα την Τρίτη.

Ο σύλλογος αριθμεί 45.174 μέλη. Για να είναι νόμιμη μια ψηφοφορία για κάτι τέτοιο, πρέπει να συμμετάσχει το 50% των μελών. Περισσότερα από 30.000 μέλη προσήλθαν στην έκτακτη γενική συνέλευση. Η Φενέρ επιθυμεί να γίνει η φωνή… αφύπνισης, ο καταλύτης στην αναμόρφωση του τουρκικού ποδοσφαίρου. Για όσους ξεχνούν, η Φενέρ δεν έχει γευθεί τη χαρά του τίτλου από το 2014! Οι οπαδοί του συλλόγου έδωσαν απόλυτη εξουσία στον Κοτς, τα πράγματα ηρέμησαν, αλλά όχι για πολύ…

 

SUPER LEAGUE ΤΟΥΡΚΙΑΣ Τελευταία Νέα