Παναθηναϊκός: Τα οφέλη του «φαρμακερού» αριστερού του Μλαντένοβιτς

Παναθηναϊκός: Τα οφέλη του «φαρμακερού» αριστερού του Μλαντένοβιτς

Τα οφέλη του «φαρμακερού» αριστερού του Μλαντένοβιτς στον Παναθηναϊκό

bet365

Η εκμετάλλευση των ευκαιριών που του προσέφερε ο Γιοβάνοβιτς, η πρωτιά στις ασίστ και οι υπόλοιπες δεξιότητές του.

Ο Φίλιπ Μλαντένοβιτς αποκτήθηκε το καλοκαίρι για να προσφέρει μία επιπλέον αξιόπιστη λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας του Παναθηναϊκού και ως αποτέλεσμα αυτού να «τσιτωθεί» και ο Χουάνκαρ, αλλά και να πάρει τις απαραίτητες ανάσες, κάτι που δεν ήταν εύκολο να συμβεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν και δεν υπήρχε ανάλογος αντικαταστάτης.

Ο Σέρβος μπακ περίμενε υπομονετικά την ευκαιρία του από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, αφού στο ξεκίνημα της χρονιάς, ο Χούανκαρ ήταν εκείνος που είχε το προβάδισμα στην ιεραρχία του Σέρβου κόουτς για την θέση αυτή, πράγμα λογικό λόγω τόσο της ικανότητάς του, αλλά και της χημείας του με το υπόλοιπο σύνολο.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του, που ουσιαστικά συστήθηκε στους φίλους του Παναθηναϊκού ήταν η εμφάνισή του στον αγώνα της Μασσαλίας, όπου μπήκε ως αλλαγή και ήταν αρκετά καλός, ενώ έβαλε και το νικητήριο πέναλτι της διαδικασίας κάνοντας έναν πανηγυρισμό που δύσκολα να ξεχάσουν οι φίλοι του «τριφυλλιού».

Τις πρώτες του ευκαιρίες όμως ως βασικός τις πήρε στο πρωτάθλημα. Παρ' όλα αυτά, δεν έδειξε να τον επηρεάζει αυτό. Ο Μλαντένοβιτς άρπαξε την κάθε ευκαιρία που του έδωσε ο προπονητής του, εκμεταλλεύτηκε το κάθε λεπτό για να του δείξει πως μπορεί να κάνει αυτό για τον οποίο τον απέκτησε και να διεκδικήσει την θέση του βασικού.

Η πρωτιά του Μλαντένοβιτς σε ασίστ και σέντρες

mladenovic1

Ο 32χρονος μπακ μετράει ήδη τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα, νούμερο που έχουν κατορθώσει να φτάσουν μόλις πέντε ποδοσφαιριστές, με τους οποίους και μοιράζεται την κορυφή στην συγκεκριμένη στατιστική κατηγορία. Ο συμπαίκτης του Παλάσιος είναι ένας εξ' αυτών και οι άλλοι οι Αμπάντα (ΟΦΗ), Τάισον (ΠΑΟΚ), Ματέους Σάντος (Κηφισιά) και Φορτούνης (Ολυμπιακός).

Χρησιμοποιώντας ένα πιο σύγχρονο metric που μας προσφέρει το Wyscout, η κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης, το xA (xAssist), έναν δείκτη που μετράει την αξία της πάσας με βάση την ευκαιρία που δημιουργεί, βλέπουμε ότι οι πάσες/σέντρες του Σέρβου είχαν συνολική αξία 1,41 και άρα έχει 1,59 ασίστ παραπάνω από το αναμενόμενο. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε ρέντα δική του είτε του επιθετικού.

Από τους υπόλοιπους πέντε παίκτες που έχουν τον ίδιο αριθμό ασίστ με εκείνον, μόνο οι Φορτούνης και Αμπάντα τα έχουν καταφέρει σε λιγότερο χρόνο συμμετοχής να έχουν μεγαλύτερο δείκτη xA.

Οι έξι παίκτες με τρεις ασίστ στο πρωτάθλημα της Superleague:

ΟνοματεπώνυμοΛεπτά συμμετοχήςxA
Λιρόι Αμπάντα2441,66
Σεμπαστιάν Παλάσιος5031,63
Κώστας Φορτούνης4131,53
Φίλιπ Μλαντένοβιτς4271,41
Τάισον5501,02
Ματέους Σάντος4401,02

Ο Σέρβος παίκτης των «πρασίνων» είναι τρίτος σε σέντρες συνολικά στο πρωτάθλημα με 38, όντας πίσω μόνο από τους Παλάσιος και Ροντινέι, που έχουν 39 και 41 αντίστοιχα, όμως έχουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής (530 λεπτά ο Ροντινέι, 503 ο Παλάσιος άρα 103 και 76 περισσότερα) και γι' αυτό αν δούμε τα γεμίσματα που δοκιμάζουν ανά 90λεπτο, εκεί ο Μλαντένοβιτς είναι με διαφορά πρώτος με 8,01, όταν ο Αργεντινός εξτρέμ έχει 6,98 και ο Βραζιλιάνος μπακ 6,96, δηλαδή δοκιμάζει ένα παραπάνω από κείνους κάθε 90 λεπτά.

Μάλιστα, είναι ο δεύτερος παίκτης σε γεμίσματα στην μικρή περιοχή του αντιπάλου με 1,48 ανά παιχνίδι, με μόνο τον Ροντινέι να βρίσκεται μπροστά με 1,7, ο οποίος έχει κάνει τρομερή εκκίνηση φέτος με τον Ολυμπιακό.

Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα του μεγάλου κομματιού της δημιουργίας του Παναθηναϊκού που παίρνει ο Σέρβος μπακ, το οποίο είναι λογικό. Αρχικά επειδή οι «πράσινοι» έχουν ολόκληρη λειτουργία στον τρόπο παιχνιδιού του για να ανεβάζουν πολύ ψηλά τον αριστερό τους μπακ, ώστε να πλησιάζει στην αντίπαλη περιοχή για μία σέντρα ή ένα γύρισμα, ακόμη και να πατάει σ' αυτή, αφού ο Μλαντένοβιτς έχει 1,9 επαφές με την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή.

Έπειτα διότι ο Σέρβος δεν είναι απλώς ο παίκτης που κάνει τις περισσότερες σέντρες, αλλά κι εκείνος που έχει το καλύτερο ποσοστό στην ομάδα φτάνοντας το 42,11%. Συνολικά στο πρωτάθλημα είναι 9ος στην κατηγορία αυτή, αλλά μην ξεχνάμε πως πρόκειται για εκείνον που δοκιμάζει και τα περισσότερα γεμίσματα, και άρα είναι δύσκολο να διατηρήσει ένα καλό ποσοστό, κι όμως εκείνος τα καταφέρνει μια χαρά επιβεβαιώνοντας το χάρισμά του.

Η ικανότητά του στην ντρίμπλα και η συνεισφορά στην κυκλοφορία

pao_9.

Ο Μλαντένοβιτς δεν είναι ένας παίκτης που θέλει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να βγάλει μία καλή σέντρα. Σίγουρα, όταν οι «πράσινοι» αλλάζουν την μπάλα γρήγορα από την μία πλευρά στην άλλη και τον τροφοδοτούν την ώρα που εκείνος έχει χώρο τον βοηθάει πολύ. Έτσι μπήκε το γκολ του Τζούρισιτς με τον Ατρόμητο, ίσως από τον πιο χαρακτηριστικό αυτοματισμό της ομάδας από τότε που ήρθε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Όμως δεν είναι ένας ποδοσφαιριστής που περιμένει αυτό, όσο καλοδεχούμενο κι αν είναι. Ο 31χρονος Σέρβος έχει την ικανότητα να παίζει ένας μ' έναν και να φτιάχνει μόνος του τις συνθήκες για να βγάλει μία σέντρα ή να μπει στην περιοχή και να κάνει ένα γύρισμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η ενέργειά του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και την σέντρα από την οποία προήλθε το γκολ του Γερεμέγιεφ για το 2-2.

Ο Μλαντένοβιτς παίρνει την μπάλα στα αριστερά, ο Σβαμπ κλείνει πάνω του και δεν του αφήνει χώρο να σεντράρει. Ο Σέρβος κάνει μία απότομη επιτάχυνση ωθώντας την μπάλα μπροστά με το αριστερό του πόδι, κερδίζοντας την λιγοστή απόσταση που χρειάζεται για να κάνει την σέντρα. Ο Κουλιεράκης χάνει τον Γερεμέγιεφ και υπολογίζει λάθος την πορεία της μπάλας, εκείνη περνάει από πάνω του και ο Σουηδός την στέλνει στα δίχτυα και το 2-2 στην εκπνοή του αγώνα είναι γεγονός.

Μπορεί ο Σέρβος να μην δοκιμάζει πολλές ντρίμπλες ανά 90λεπτο, αλλά σ' αυτές τις 3,16 που προσπαθεί, έχει αρκετά καλό ποσοστό επιτυχίας, το οποίο φτάνει το 53,3%, δηλαδή πετυχαίνει κάτι παραπάνω από μία στις δύο.

Πέραν όμως από την ικανότητά του να δημιουργεί για τον εαυτό του καλύτερες συνθήκες για να κάνει σέντρες με το «φαρμακερό» αριστερό του πόδι, χρησιμοποιεί αυτό το μεγάλο του προσόν και για να βοηθήσει στην κυκλοφορία της μπάλας.

Ο Μλαντένοβιτς πραγματοποιεί 54,4 πάσες ανά παιχνίδι με ποσοστό επιτυχίας 84,5%, αλλά και 3,16 μακρινές μεταβιβάσεις καταφέρνοντας το 80% αυτών να βρίσκουν στόχο, ποσοστό πραγματικά εξαιρετικό για την δυσκολία που έχουν οι μπαλιές αυτές.

Ταυτόχρονα φέρνει με μεγάλη επιτυχία την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή του αντιπάλου, αφού κάνει 7,38 πάσες στέλνοντας την μπάλα εκεί ανά 90λεπτο και πετυχαίνει σχεδόν μία στις δύο (45,7%).

Γενικότερα, η χρησιμότητά του στο παιχνίδι του Παναθηναϊκού είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι σημαντικό να έχεις έναν παίκτη που, όταν η ομάδα παίζει καλά, σου δίνει πολλά πράγματα, αλλά και όταν εκείνη αντιμετωπίζει δυσκολίες, εκείνος να μπορεί να δώσει λύσεις και να κάνει το κάτι παραπάνω, εκμεταλλευόμενος τα καλά του χτυπήματα με το αριστερό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα