Πότε κέρδισε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη τελευταία φορά στο Καραϊσκάκη χωρίς άγχος...

Πότε κέρδισε ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη τελευταία φορά στο Καραϊσκάκη χωρίς άγχος...

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος γράφει στο blog του στο Gazzetta για το αποψινό παιχνίδι του Ολυμπιακού, για μεταγραφικά, αλλά και για το χθεσινό παιχνίδι του Παναθηναϊκού.

Ακούω τους πολλούς να περιμένουν μία εύκολη νίκη και πρόκριση από απόψε του Ολυμπιακού στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ-φαντάζομαι περισσότερο λόγω του ονόματος της αντιπάλου του, της Τσουκάριτσκι. Και σκέφτομαι ότι έχω ξεχάσει από πότε έχω να δω ευρωπαϊκό παιχνίδι στο Καραϊσκάκη με εύκολη νίκη των «ερυθρόλευκων».

Κατ΄ αρχάς, σχεδόν όλες οι τελευταίες εντός έδρας νίκες του ήταν δραματικές: 1-0 την Γκενκ με δοκάρι των Βέλγων στο 96’, 1-0 τη Φενέρμπαχτσε με γκολ στο 90’, 2-1 την Άντβερπ με γκολ στο 87’, 1-0 τη Μαρσέιγ με γκολ στο 91’, 1-0 τον Ερυθρό Αστέρα με γκολ στο 87’ με πέναλτι…Δεν λέω ότι δεν έχει κάνει μεγάλες σε σκορ νίκες ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη τα τελευταία χρόνια. Ίσα ίσα έχει και πολλές. Λέω ότι δεν ήταν εύκολες νίκες, ήταν σε παιχνίδια με αγωνία σχεδόν ως το τέλος: την Κράσνονταρ 4-0 την είχε κερδίσει αλλά με το σκορ στο εύθραυστο 1-0 έως το 78’, την Πλιζέν επίσης 4-0 με το σκορ 1-0 έως το 70’, την Μπασάκσεχιρ 2-0 με το σκορ 1-0 έως το 78’, την Ομόνοια 2-0 με το δεύτερο γκολ στις καθυστερήσεις, την PSV 4-2 με το σκορ 3-2 έως το 83’, τη Μίλαν 3-1 με το σκορ 2-1 έως το 81’.

Πάνε πέντε χρόνια πίσω, καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2018, που θυμάμαι εύκολες νίκες του Ολυμπιακού στο Καραϊσκάκη. Νίκες χωρίς άγχος, με το παιχνίδι να πηγαίνει καλά από την αρχή και να ξέρεις ότι δεν θα σου βγει η ψυχή ως το τέλος. Ήταν στο ξεκίνημα του Πέδρο Μαρτίνς, Αύγουστος με το 4-0 επί της Λουκέρνης στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, με ημίχρονο 3-0 (!) και Νοέμβριος 5-1 επί της Ντούντελανζ, με ημίχρονο 4-0! Κατά τα άλλα, σε μία ολόκληρη πενταετία και κάποιες δεκάδες εντός έδρας αγώνων, είχαμε θρίλερ, άλλες φορές με καλό τέλος κι άλλες με κακό, είχαμε άσχημα αποτελέσματα και μοναδική εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα εκείνο το 3-0 επί της Σλόβαν Μπρατισλάβας πρόπερσι (1-0 ημίχρονο, 2-0 στο 52΄).

Μαντί Καμαρά

Πού θέλω να καταλήξω: μακάρι ο Ολυμπιακός να κάνει απόψε περίπατο, όπως περιμένουν οι πολλοί και να βρεθεί με το ένα πόδι στους ομίλους της διοργάνωσης και να μην πάει υπό πίεση στη ρεβάνς της Σερβίας την άλλη Πέμπτη. Παιχνίδια εύκολα, όμως, στα πλέι οφς του Γιουρόπα Λιγκ δεν βρίσκεις, εκτός κι αν σου κάτσει η περίπτωση. Ασφαλώς η Τσουκάριτσκι δεν είναι κάποιος ισχυρός αντίπαλος, αλλά δεν θα έρθει για να πει «περάστε». Εδώ και τρία χρόνια είναι η τρίτη δύναμη στη Σερβία πίσω από Ερυθρό Αστέρα και Παρτίζαν, δεν πρέπει λοιπόν να την υποτιμάμε. Παρότι δεν μοιάζει να είναι και στην καλύτερη της κατάσταση, καθώς μόλις άλλαξε προπονητή και ο καινούριος έχασε 0-3 εκτός έδρας στο πρώτο του παιχνίδι, ενώ δεν θα έχει τον πρώτο της σκόρερ, έναν Αφρικάνο που τον πουλάει.

Διάβαζα μία δήλωση του αρχηγού της Τσουκάριτσκι, που έδωσε και την εικόνα για το πώς σκέφτονται οι παίκτες της αντιπάλου του Ολυμπιακού το αποψινό παιχνίδι. «Να έχουμε οδηγό τον τελικό του Κυπέλλου», είπε. Λογικά. Η Τσουκάριτσκι έπαιξε στις 25 Μαίου τον τελικό κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα, μπήκε καλά στο παιχνίδι, προηγήθηκε με γκολ στο 21’, κράτησε το υπέρ της σκορ έως το 61’, οπότε κι ισοφαρίστηκε (1-1) για να λυγίσει μόλις στο 76ο λεπτό, χάνοντας 1-2.

Ο Ερυθρός Αστέρας τότε είχε γλιτώσει οριακά το κάζο. Ο Ολυμπιακός απόψε πρέπει να είναι πιο προσεκτικός για να μην την πατήσει αυτός. Και να θυμίσω ότι οι «ερυθρόλευκοι» είναι μία ομάδα που παραδοσιακά παίρνουν προκρίσεις αν κερδίζουν στο πρώτο ματς. Αν δεν φέρνουν καλό αποτέλεσμα, στη ρεβάνς σπανιότατα περνάνε.

Άσχετο: Κανονικά ο Ολυμπιακός του Γιουρόπα Λιγκ δεν μπορεί να φέρει ούτε τον Ράφα Μιρ από τη Σεβίλλη, ούτε τον Γιόβιτς από τη Φιορεντίνα. Από οικονομικής πλευράς ούτε τον Μπορέ από την Άιντραχτ, ούτε τον Μπογέ από την Έλτσε, δύο μεταγραφές που για να γίνουν πρέπει να σπάσει το φετινό ρεκόρ του καλοκαιριού, τα 6,5 εκ. Ευρώ της ΑΕΚ του Τσάμπιονς Λιγκ για τον Πινέδα. Αλλά επανειλημμένως ο Ολυμπιακός έχει κάνει μεταγραφές που κανονικά ήταν να μην τις κάνει...

Κατά τα άλλα, από «εσωτερικές» υποθέσεις…

Χουάνγκ. O Μαρινάκης δεν κάνει πίσω και αρνείται να πουλήσει τον Κορεάτη. Επιμένει να θέλει να του κρεμάσει το δελτίο στον τοίχο.

Φορτούνης: κανένα νεότερο ακόμη από το μέτωπο της Αλ Φάχντα ομάδας του Δώνη.

Μαντί. Φαίνεται να τον ενδιαφέρει η προοπτική της Ολιμπίκ Λιόν.

Μασούρας. Λέγεται ότι ήρθε πρόταση από την Τουρκία (Τράμπζονσπορ) στα 2,5 εκ. Ευρώ κι απορρίφθηκε. Υπάρχουν συζητήσεις, αλλά όχι ακόμη συμφωνία, για πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του.

Μπουχαλάκης. Ανοικτό το ενδεχόμενο μεταγραφής του στο φινάλε της μεταγραφικής περιόδου. Τον ξέρουν και στην Τουρκία, μετά το εξάμηνο που έπαιξε στην Κόνιασπορ.

Ελ Αράμπι. Στο Μαρόκο λένε ότι αντιδράνε στη μεταγραφή του οι οπαδοί της Γουϊντάντ Καζαμπλάνκα, γιατί παλιότερα είχε υποστηρίξει μέσα από τα social media την Ράγια, μισητή αντίπαλο!

Χασάν. Με δηλώσεις του στην Αίγυπτο υποστήριξε ότι σε τρεις εβδομάδες επιστρέφει από τον τραυματισμό του και θα είναι διαθέσιμος να παίξει.

Ραντζέλοβιτς. Η Κρίλια Σοβέτοφ δίνει ένα εκ. Ευρώ, αλλά ο Σέρβος δεν επιθυμεί να πάει πίσω στη Ρωσία. Υπάρχει κι η εναλλακτική της Φαμαλικάο.

Καλογερόπουλος. Συζητείται πλέον σε σοβαρές βάσεις η υπογραφή νέου συμβολαίου του νεαρού στόπερ, που από την 1η Ιουλίου είναι ελεύθερος.

Καλογερόπουλος

Παρεμπιπτόντως, τι παικτρόνι ο κόφτης της Άντβερπ, ο 21χρονος Κεϊτά από τη Γουϊνέα, γεννημένος στο Μάλι!

Η φωτογραφία της ημέρας: Ούτε η Άντβερπ, ούτε η Μπράγκα δείχνουν ομάδες με στόφα για Τσάμπιονς Λιγκ. Άλλωστε, οι Βέλγοι δεν έχουν παίξει ποτέ στους ομίλους και οι Πορτογάλοι τον έκαναν τελευταία φορά πριν 12 χρόνια. Όπως ήρθαν, όμως, τα πράγματα έχουν τον πρώτο λόγο καθώς πήραν έστω τις μικρότερες δυνατές νίκες (1-0 και 2-1) επί των ΑΕΚ και ΠΑΟ. Θα υποφέρουν στη Φιλαδέλφεια και στο ΟΑΚΑ, αλλά δεν θα είναι και τόσο απλό να χάσουν και οι δύο με μίνιμουμ δύο γκολ διαφορά. Κι έχουν σέντερ φορ που έβαλαν γκολ και οι δύο στα πρώτα ματς, κι ο Γιάνσεν και ο Ρουίθ.

Η Μπράγκα χθες τα χρειάστηκε στο α΄ ημίχρονο και καταλάβαινες κι από την γλώσσα του σώματος ότι ο άπειρος προπονητής της τα έβρισκε σκούρα. Το άσχημο για τους «πράσινους» είναι ότι δεν εκμεταλλεύθηκαν το καλό τους α΄ ημίχρονο, απειλώντας ελάχιστα, κατά βάση με την κεφαλιά του Μάνιουσον, που όπως κι ο Λιβάι μία ημέρα νωρίτερα αστόχησε από θέση για γκολ. Στο β΄ ημίχρονο, όμως, ήταν για να τρώνε τρία και τέσσερα γκολ, με τους Πορτογάλους να έχουν τουλάχιστον έξι (!) καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Με τον Ρόνι Λόπες να αποδεικνύει γιατί δεν έχει στεριώσει πουθενά, αφού αντί να κάνει πάσα στο συμπαίκτη του που περίμενε μόνος του στον άξονα, πήγε να σκοράρει ο ίδιος κι εν τέλει νικήθηκε από τον Μπρινιόλι.

Ο γνωστός μας αριστεροπόδαρος κυνηγός (με την O Jogo σήμερα να γράφει ότι δεν τον συγχωρούν γι΄ αυτή τη χαμένη ευκαιρία ούτε οι οπαδοί της Μπράγκα, αλλά ούτε και του Ολυμπιακού!), δεν έκανε ό,τι έκανε νωρίτερα ο Μαντσίνι, που πάσαρε στον Σπόραρ, άσχετα αν ο Σλοβένος χασογκόλης το έχασε προ κενής εστίας. Δεν έκανε ό,τι είχε κάνει ο Τσούμπερ στο Ζάγκρεμπ πασάροντας στον Λιβάι. Έκανε ο Λόπες ό,τι έκανε ο Μπιέλ στην Γκενκ, όταν αντί να σιγουρέψει το γκολ δίνοντας την μπάλα στον Ελ Αράμπι, επιχείρησε να το κάνει αυτός το γκολ και νικήθηκε από τον γκολκίπερ. Ο Μαντσίνι, όμως, που ξεκίνησε το ματς με δοκάρι (στη φάση που όντως ήταν οφσάιντ) και το τέλειωσε με γκολ, το ποδόσφαιρο τον αντάμειψε γιατί έβγαλε ομαδικότητα κι όχι εγωϊσμό με την ασίστ προς τον Σπόραρ…

ΠΑΟ-Μπράγκα

Είδαμε και τον Μπρούμα μετά από καιρό. Ο…γνωστός Μπρούμα, με καλές ενέργειες, όπως στο 1-0, αλλά περισσότερο με ημιτελείς προσπάθειες και άσχημα τελειώματα.

Τέλος πάντων, ο Παναθηναϊκός ακόμη κι έτσι άξιζε ένα γκολ και το πήρε (με μία πολύ καλά δομημένη επίθεση) έστω στο 95’, για…νιοστή φορά, αποδεικνύοντας ότι έχει και δυνάμεις και πλέον και μέταλλο να παλεύει όλα τα παιχνίδια του ως το τέλος. Εξακολουθεί να του λείπει πολύ πίσω ο Σένκεφελντ, καθώς ξανά έφαγε γκολ από αντίπαλο σέντερ φορ από λάθος του Γεβντάι. Ο Αράο ήταν πολύ δυναμικός παίζοντας πρώτη φορά και δη ως αλλαγή.

Διαιτητικά: ο Παναθηναϊκός δεν έχει, φαντάζομαι, παράπονα. Κάθε φιλοξενούμενος θα ήθελε μία τέτοια σκληρή για τον γηπεδούχο, 50-50, διαιτησία. Κι όταν έκανε λάθος στο πέναλτι ο Γερμανός ρέφερι, τον διόρθωσε ο VAR. Οι δύο στόπερ της Μπράγκα πήραν κίτρινη, όχι όμως ο Σπόραρ στη φάση που τραυμάτισε τον κεντρικό χαφ των γηπεδούχων που έγινε αλλαγή. Μία διαιτησία ανάλογη του Γάλλου προχθές στο Άντβερπ-ΑΕΚ. Με τον απολογισμό μέχρι τώρα για τις δύο ομάδες μας στο Τσάμπιονς Λιγκ να είναι τρία πέναλτι και τρεις αποβολές υπέρ τους σε οκτώ παιχνίδια!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.