Ολυμπιακός: Οι παίκτες από τη Βόρεια Αφρική που αποτελούν... οδηγό για τον Ελ Καμπί

Νότης Χάλαρης
Ολυμπιακός: Οι παίκτες από τη Βόρεια Αφρική που αποτελούν... οδηγό για τον Ελ Καμπί

bet365

O Αγιούμπ Ελ Καμπί φόρεσε τα... ερυθρόλευκα και το Gazzetta σας θυμίζει όλες τις επιτυχίες του Ολυμπιακού από παίκτες των βορειοαφρικανικών χωρών.

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να επιλέγει ποδοσφαιριστές με καταγωγή από την Αφρική για την κορυφή της επίθεσης, καθώς μετά τους Ελ Αραμπί, Χασάν και Μπακαμπού (μόνο ο Τικίνιο ήταν από Βραζιλία σε αυτό το διάστημα), οι «ερυθρόλευκοι» έκλεισαν τον Αγιούμπ Ελ Καμπί που ήταν ραντάρ των Πειραιωτών όπως σας είχε αποκαλύψει το Gazzetta.

Ο 30χρονος Μαροκινός φορ έρχεται ως αντικαταστάτης του Μπακαμπού αλλά και ως μία περίπτωση «νέου» Ελ Αραμπί για την επιθετική λειτουργία των Πειραιωτών. Το αξιοσημείωτο της υπόθεσης είναι ότι στον Ολυμπιακό δεν είναι η πρώτη φορά που θα αποκτήσουν παίκτη από τη Βόρεια Αφρική και τέσσερις από αυτούς έχουν προσφέρει σε μεγάλο βαθμό στους «ερυθρολεύκους», κάτι που σίγουρα αποτελεί οδηγό για τον διεθνή επιθετικό με την άφιξη του στον Πειραιά.

Το Gazzetta με αφορμή τη συγκεκριμένη μεταγραφή σας θυμίζει ποιοι ποδοσφαιριστές από τη Βόρεια Αφρική αγαπήθηκαν όσο λίγοι από το κοινό του Ολυμπιακού και έβαλαν τη δική τους υπογραφή στα επιτεύγματα της τελευταίας 20ετίας.

Ραφίκ Τζιμπούρ (Αλγερία)

Ραφίκ Τζιμπούρ (Αλγερία)

Τζαμέλ Αμπντούν (Αλγερία)

Τζαμέλ Αμπντούν (Αλγερία)

Αχμέντ Χασάν (Αίγυπτος)

Αχμέντ Χασάν (Αίγυπτος)

Γιουσέφ Ελ Αραμπί (Μαρόκο)

Γιουσέφ Ελ Αραμπί (Μαρόκο)

Αν και έμεινε στον Ολυμπιακό για μόλις 2,5 σεζόν, ο Ραφίκ Τζιμπούρ πρόλαβε να δεθεί με τον κόσμο της ομάδας προσφέροντας στα μέγιστα όσες φορές αγωνίστηκε. Ο Αλγερινός φορ αποκτήθηκε από την ΑΕΚ τον Γενάρη του 2011 έχοντας κάνει γεμάτες σεζόν τόσο στην Ένωση όσο και στον Πανιώνιο. Στους «ερυθρολεύκους» κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και δύο κύπελλα ενώ συνολικά μάτωσε 45 φορές τα αντίπαλα δίχτυα σε 81 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Παράλληλα το 20212/13 είχε αναδειχθεί και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος.

Έξι μήνες μετά την άφιξη του Τζιμπούρ, ένας συμπατριώτης του άφησε την Καβάλα για να ενταχθεί στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο. Αυτός ήταν ο Τζαμέλ Αμπντούν που για δύο χρόνια κατάφερε να εντυπωσιάσει στα άκρα της επίθεσης και αυτό φαίνεται μέσα από τα 15 γκολ και τις 25 ασίστ που είχε στα 73 ματς που έπαιξε. Κατέκτησε δύο νταμπλ, με αποκορύφωμα το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ τον Μάρτιο του 2012 με το οποίο ο Ολυμπιακός άνοιξε το σκορ αλλά το ματς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω των επεισοδίων από τους οπαδούς των Πρασίνων.

Μία περίπτωση που πέρασε από διάφορα... στάδια στον Ολυμπιακό. Ο Αχμέντ Χασάν αποκτήθηκε αρχικά ως δανεικός το καλοκαίρι του 2018 από την Μπράγκα αλλά το επόμενο καλοκαίρι επέστρεψε στους Πορτογάλους για να επανέλθει στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ έξι μήνες μετά, τον Γενάρη του 2020 και πάλι ως δανεικός. Τελικά το ίδιο καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός δαπάνησε δύο εκατ. ευρώ και εκείνος τον... αποζημίωσε με συνολικά δύο πρωταθλήματα, ένα κύπελλο αλλά και 38 γκολ σε 97 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις. Ποιος μπορεί να ξεχάσει, άλλωστε, τα buzzer-beater κόντρα σε Μαρσέιγ και Αϊντχόφεν όπου αμφότερα, στο τέλος της μέρας χάρισαν τη συνέχεια της ομάδας στην Ευρώπη.

Ένας εκ των κορυφαίων ξένων ποδοσφαιριστών στην ιστορία του Ολυμπιακού είναι αναμφίβολα ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ένας «killer», ρεκόρντμαν αλλά και μορφή που δεν πρόκειται να ξεχάσει το κοινό της ομάδας. Ο Μαροκινός επιθετικός έσπασε κάθε κοντέρ καθώς σε τέσσερα χρόνια και 200 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις, μάτωσε τα αντίπαλα δίχτυα 88 φορές και πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα με ένα κύπελλο. Από την άλλη, ποιο τέρμα να πρωτοθυμηθεί κάποιος από τον διεθνή επιθετικό; Φυσικά αυτό που κατέχει την πρωτιά και δικαίως, είναι η προβολή στο Emirates κόντρα στην Άρσεναλ στο 120', με το οποίο ο Ολυμπιακός άφησε εκτός τον αγγλικό σύλλογο.

@Photo credits: INTIME, Getty Images/Ideal Image