Όποιον κι αν πάρει ο Παναθηναϊκός, τα περισσότερα θα πρέπει να τα περιμένει από τον Μπερνάρντ

Όποιον κι αν πάρει ο Παναθηναϊκός, τα περισσότερα θα πρέπει να τα περιμένει από τον Μπερνάρντ

Όποιον κι αν πάρει ο Παναθηναϊκός, τα περισσότερα θα πρέπει να τα περιμένει από τον Μπερνάρντ

bet365

Ο Νίκος Αθανασίου γράφει για τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή στην Ελλάδα, τη πρώτη μέτρια σεζόν του, τον μονόδρομο της δεύτερης και τις προσδοκίες για επιστροφή στη κανονικότητα της καριέρας του.

Αυτό το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός θα προχωρήσει στην απόκτηση μίνιμουμ έξι ποδοσφαιριστών. Συγκεκριμένα θα κινηθεί για την απόκτηση δύο κεντρικών αμυντικών, δύο ακραίων μπακ και δύο κεντρικών μέσων(«6-8» και «10») ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει και για ακόμη έναν παίκτη στον άξονα και συγκεκριμένα στο «8». Κατά την ταπεινή μας άποψη, την οποία έχουμε αναφέρει εδώ και καιρό, οι «πράσινοι» πέρα από τις υπόλοιπες θέσεις, έχουν ανάγκη από τρεις ενδεκαδάτους στον άξονα.

Από κει και πέρα, οι περισσότεροι από αυτούς που θα έρθουν, θα φορέσουν την πράσινη φανέλα για να αποτελέσουν βασικές λύσεις στα πλάνα του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, για να ανεβάσουν επίπεδο την ποιότητα του συνόλου και να αλλάξουν την ζωή του «τριφυλλιού» πάνω στο χορτάρι.

Η διάθεση της διοίκησης είναι να διαθέσει ένα αρκετά σημαντικό ποσό για να ενισχυθεί η ομάδα όσο το δυνατόν περισσότερο και πιο άμεσα ενόψει των προκριματικών του Champions League, ο προπονητής ψάχνει παίκτες τοπ επιπέδου αλλά όποιος και αν έρθει, όσα χρήματα και αν δαπανηθούν, ο οργανισμός θα πρέπει να περιμένει τα περισσότερα από έναν παίκτη που βρίσκεται ήδη στο έμψυχο δυναμικό του κλαμπ, από τον πιο ακριβοπληρωμένο παίκτη του πρωταθλήματος, ο οποίος από φέτος θα αμείβεται με 2.5 εκατομμύρια ευρώ , σχεδόν όσα έπαιρνε, ίσως και παραπάνω από όσα έπαιρνε ο Τζιμπρίλ Σισέ το μακρινό 2010.

Αναφερόμαστε, φυσικά, στον Μπερνάρντ.

Ανεξάρτητα από το αν ο Παναθηναϊκός έπραξε σωστά ή λάθος πέρσι το καλοκαίρι όταν πήρε αυτή την ποδοσφαιριστή απόφαση, βάσει χαρακτηριστικών του ποδοσφαιριστή και όχι βάσει της περσινής προσφοράς, η παρουσία του «Μπέρνι» στο ρόστερ και οι εξωπραγματικές συνθήκες που συνοδεύουν αυτή, αποτελεί ένα πολύ μεγάλο και ταυτόχρονα σημαντικό ερωτηματικό για το «τριφύλλι» της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Όσο ποιοτικές και αν ήταν οι επαφές του, όσο υψηλού επιπέδου και αν ήταν οι ιδέες του πάνω στο χορτάρι, η αλήθεια είναι πως δεν έκανε την διαφορά στον Παναθηναϊκό. Δεν έδωσε αυτά για τα οποία ο σύλλογος τον «χρύσωσε», έμεινε μακριά από καθοριστικές ενέργειες εκεί που «έκαιγε» η μπάλα, έμεινε μακριά από το γκολ και δημιουργικά θα μπορούσε και θα έπρεπε να έχει δώσει περισσότερα.

Υπό ιδανικές συνθήκες και με τα 2.5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως να χτυπούν σαν τις καμπάνες της Μητρόπολης, ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να αποχαιρετήσει τον Μπερνάρντ. Πόσο εύκολο, όμως, είναι να γίνει αυτό; Καθόλου εύκολο. Κάθε άλλο, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο. Πρόταση είναι δύσκολο να «σκάσει» αυτή την εποχή, το να του δώσει το κλαμπ το μεγαλύτερο μέρος του συμβολαίου του και να τον αφήσει ελεύθερο, επίσης δεν έχει νόημα, οπότε λίγο ή πολύ και με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή την στιγμή το «τριφύλλι» είναι εγκλωβισμένο στον μονόδρομο του «τον κρατάμε και ελπίζουμε να δικαιώσει έστω και στο 50% τα χρήματα που θα πάρει».

Αν το συμβόλαιό του ήταν σε πιο χαμηλά και λογικά επίπεδα, την δεύτερη ευκαιρία θα την άξιζε πιο εύκολα, θα ήταν μια απόφαση με μικρότερο ρίσκο. Από την άλλη αυτά είναι τα δεδομένα και δεν αλλάζουν. Αν θα έπρεπε να ποντάρουμε κάπου τα λεφτά μας για το πως θα παρουσιαστεί ο Βραζιλιάνος την νέα αγωνιστική περίοδο; Για μια σειρά από λόγους θα τα βάζαμε στο «θα είναι καλύτερος, πιο επιδραστικός». Ποιοί είναι αυτοί οι λόγοι;

  • Η απόλυτη προσαρμογή του στο νέο περιβάλλον και η επιστροφή του στα στάνταρ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου μετά τις... διακοπές στα «πετρέλαια».
  • Η όρεξη, η διάθεση, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός να δώσει «απαντήσεις» μετά από μια μέτρια σεζόν, την οποία ο ίδιος αναγνώρισε πολλές φορές.
  • Το γεγονός πως θα κάνει προετοιμασία στον Παναθηναϊκό, κάτι που δεν έγινε πέρσι λόγω και του προβλήματος που είχε στον ώμο.
  • Ο πρότερος ποδοσφαιρικός του βίος, ειδικά στην Σαχτάρ, όπου ήταν σούπερ αλλά και η παρουσία του στο υψηλότατο επίπεδο της Premier League με την φανέλα της Έβερτον. Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, το ζητούμενο ήταν και είναι να την εμφανίσει σε μεγάλη διάρκεια, σε μεγάλες δόσεις την επόμενη σεζόν.
  • Το γεγονός πως φέτος θα τον δούμε-πιθανότατα- πολύ περισσότερο στη φυσική του θέση, στο αριστερό «φτερό» και λιγότερο στο «10» εκεί όπου μπορεί να δώσει λύσεις αλλά ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει παίκτη για βασικό από το πάνω ράφι.

Το διαφαινόμενο «αναγκαίο κακό» της παραμονής του Μπερνάρντ στον Παναθηναϊκό, μπορεί να κάνει αυτή την μεταγραφή επιτυχημένη στη δεύτερη σεζόν του Βραζιλιάνου στην Ελλάδα, έστω και αν το τίμημα είναι πάρα μα πάρα πολύ ακριβό. Από την στιγμή που θα παραμείνει, ο Παναθηναϊκός θα πρέπει τις περισσότερες απαιτήσεις να τις έχει από εκείνον, από τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή του.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Νίκος Αθανασίου
Νίκος Αθανασίου

Από τότε που θυμάται την ύπαρξή του o Νίκος Αθανασίου, λατρεύει τον Παναθηναϊκό και το ποδόσφαιρο. Από το 2008 μέχρι και σήμερα είναι υπεύθυνος για το ρεπορτάζ του Τριφυλλιού στο δεύτερο σπίτι του, στο μεγαλύτερο επαγγελματικό όνειρο που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα, στο Gazzetta.gr και ενώ είχε προηγηθεί η Αθλητική Ηχώ, το Κανάλι 1(90.4) και ένα πέρασμα από το Leoforos.gr. Στο πέρασμα των χρόνων δεν σταμάτησε ποτέ με την ίδια αγάπη και αφοσίωση να παίζει Football Manager, να ακούει όλων των ειδών τις μουσικές ακόμη και αν μέσα σε δέκα λεπτά μπορεί να συνυπάρξουν ο Μητροπάνος με τον Hoyem και ο Αργυρός με τους Active Member, να θεωρεί ομορφότερο μέρος στο πλανήτη το Αίας Κλαμπ και να μην μπορεί με τίποτα και για κανέναν λόγο να παρακολουθήσει αγώνες από τα μπουθ της Λεωφόρου, βρίσκοντας πάντα εναλλακτικές για να συνδυάζει τη δουλειά με την... τρέλα. Τα τελευταία χρόνια μαθαίνει, αναλύει και παρατηρεί το αγαπημένο του σπορ μέσα από μια σειρά επιμορφωτικών προγραμμάτων και διπλωμάτων management, ανάλυσης, τακτικής και scouting, τα καλύτερα «δώρα» που θα μπορούσε ποτέ να κάνει στον εαυτό του σε σχέση με το ποδόσφαιρο.