Αυτό που ενώνει Σαββίδη-Λουτσέσκου και δίνει ελπίδα στον ΠΑΟΚ

Αυτό που ενώνει Σαββίδη-Λουτσέσκου και δίνει ελπίδα στον ΠΑΟΚ

Αυτό που ενώνει Σαββίδη-Λουτσέσκου και δίνει ελπίδα στον ΠΑΟΚ
Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για την αναμενόμενη μεταγραφική αντίδραση του ΠΑΟΚ μέσα από την επαφή προέδρου-προπονητή της ομάδας. Σχόλιο για τις πρώτες διαφαινόμενες κινήσεις

Μέσα σε ένα σκηνικό ανησυχίας και απαισιοδοξίας γύρω από τον ΠΑΟΚ και το τι ετοιμάζει, εξακολουθώ να πηγαίνω κόντρα (όπως συνήθως) στο κλίμα και στο ρεύμα. Σύντομα θα υπάρξουν απαντήσεις και θα δούμε κατά πόσο θα αλλάξει το κλίμα…

Ας ξεκινήσω από τη 4η-5η καλοκαιρινή συνέντευξη Λουτσέσκου στη Ρουμανία (στο σύνολο δίνει 10-12 αυτό το διάστημα και κάπου στο ενδιάμεσο ξεκουράζεται κάνοντας διακοπές) και από την ατάκα του… «Επέστρεψα στον ΠΑΟΚ, επειδή εκεί αισθάνομαι χαρούμενος. Όλοι με συμβούλευαν να μην επιστρέψω, αλλά εγώ πήρα τη σωστή απόφαση». Εννοείται ότι και εγώ το καλοκαίρι του 2021 αναρωτιόμουν και κάποια στιγμή του το είπα… «γιατί γύρισες;». Η απάντηση ήταν και είναι πάντα η ίδια! Εδώ περνάει-ζει καλά, εδώ χαίρεται για όσα κάνει. Αρκεί να κερδίζει! Το κρατάμε αυτό: «Στόχος μου είναι να αισθάνομαι καλά και να κερδίζω». Εδώ είμαστε! Ή μάλλον εδώ…ΔΕΝ είμαστε, αφού ο Ρουμάνος προπονητής ΔΕΝ αισθάνεται καλά, αφού δεν κερδίζει!

Γιατί όμως ο Ραζβάν Λουτσέσκου είναι και πάλι στο επίκεντρο, ακόμη και τώρα που δεν έχουμε αγώνες; Γιατί…

- Δέχεται πολύ μεγάλη κριτική για την αποτυχία της περσινής σεζόν την οποία δεν μπορεί να καμουφλάρει ως έννοια και ως γεγονός με κάτι ατάκες του στυλ… «μεταβατική περίοδος, βάλαμε βάσεις» και άλλα τέτοια θεωρητικά. ΑΠΟΤΥΧΙΑ!

- Είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της ομάδας, αυτός που κάθε μέρα βγαίνει μπροστά και εκφράζεται, αναλαμβάνει ευθύνες, απολογείται, απευθύνεται συνεχώς στον κόσμο από τον οποίο κρίνεται κάθε μέρα και όλη μέρα για τις πράξεις και τα λεγόμενά του

- Για όσα έγιναν στη σεζόν που τελείωσε έχει ευθύνη. Για τα… τραγικά του καλοκαιριού, για την εκπληκτική παρουσία του χειμώνα από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτιο, αλλά και για το ότι δεν μπορούσε να αντιδράσει (η αντιδρούσε μέσα σε πανικό όπως στον τελικό) στο κακό φινάλε, με την ομάδα που έχανε τελικούς μη μπορώντας να βάλει ένα γκολ.

- Τη δεδομένη χρονική περίοδο, ο Ιβάν Σαββίδης δείχνει να τον εμπιστεύεται περισσότερο από τον καθένα για την ενίσχυση της ομάδας και είναι αυτός, ο τελευταίος που έχει δικαίωμα εισήγησης και ευθύνη συντονισμού όλων των μεταγραφικών κινήσεων της ομάδας για τη διαμόρφωση του επόμενου ρόστερ.

- Είναι στο επίκεντρο ο Λουτσέσκου, επειδή ανά τακτά χρονικά διαστήματα, από διάφορες πλευρές, εμφανίζονται ομάδες που ενδιαφέρονται να μιλήσουν και να συνεργαστούν μαζί του, παρά το ότι όλοι (;) πλέον γνωρίζουν ότι για να σπάσει το συμβόλαιό του με τον ΠΑΟΚ πρέπει να πληρωθεί ρήτρα 7 εκατομμυρίων ευρώ! (Και εδώ δικαιώθηκε ο Σαββίδης).

Ε, τι άλλο; Όταν ο ΠΑΟΚ ακόμη δεν έχει μεγάλες ειδήσεις, παρά μόνο τις αποχωρήσεις παικτών, πώς να μην πέφτει και πάλι όλη η προσοχή στον προπονητή; Ο οποίος προσέξτε… Ακόμη και γι’ αυτό το τελευταίο έχει ευθύνη: Το ότι πόνταρε πολλά στον Μπίσεσβαρ και στον Ελ Καντουρί τα τελευταία χρόνια, είναι κάτι που (πρέπει να) τον βαραίνει, αφού η προσδοκία του δεν δικαιώθηκε ούτε στο ελάχιστο. Εκτός των άλλων, ατύχησε στην επιλογή Ολιβέιρα, που μετά από δύο χρόνια σαφώς και χαρακτηρίζεται μοιραία για την ομάδα, αφού δεν τον απόλαυσε ούτε στο ελάχιστο. Εδώ ο Λουτσέσκου ατύχησε, γιατί όποιος θεωρεί ότι μπορούσε να προβλεφθεί η ρήξη χιαστών και το κάταγμα στα πλευρά, καλύτερα να αφήσει τα δικά μας κείμενα και να αρχίσει να διαβάζει… προφητείες.

Το χειρότερο από όλα για τον Λουτσέσκου στη σεζόν 2022-2023, είναι ότι ξεκίνησε να δουλεύει όντας άκεφος και ανόρεκτος, χωρίς όραμα και προσδοκίες, ενώ τελείωσε τη σεζόν ιδιαίτερα ξενερωμένος λόγω της ήττας και της αποτυχίας την οποία δυσκολεύεται να αποδεχθεί. Όσο κακό είναι να μην ξέρεις να χάνεις ή καλύτερα να μην χωνεύεις την ήττα, άλλο τόσο θετικό είναι να αρρωσταίνεις με αυτή, έτσι ώστε να κάνεις τα πάντα για να μην την υποστείς.

Τι ενώνει ιδιοκτήτη-προπονητή

Κι εδώ έρχεται ο Ιβάν Σαββίδης. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ είναι έτσι! Είναι άνθρωπος που δεν αποδέχεται την ήττα και την… δεύτερη θέση. Το έχει περάσει στον Λουτσέσκου και το καλό σε αυτή την περίσταση για τον ΠΑΟΚ είναι ότι η ομάδα βγήκε από τη σεζόν ηττημένη, χαμένη και αποτυχημένη! Και όμως! Κάτι καλό μπορεί να φέρει και η αποτυχία! Από όσα γνωρίζω, οι δυο τους έχουν πολύωρες επαφές και πολύ θα ήθελα να ζήσω μία από αυτές και με πόσο νεύρο αντιμετωπίζουν την αποτυχία της σεζόν 2022-2023. Αρκεί το νεύρο και η πίεση να οδηγούν σε σωστές ποδοσφαιρικές κατευθύνσεις, σε αποδοχή των λαθών που αναφέραμε-καταγράψαμε στα περασμένα blog και σε σωστές αποφάσεις, ώστε το πλάνο να συνεχιστεί, βασιζόμενο σε καλύτερες επιλογές που θα το στηρίξουν για να προχωρήσει και να πρωταγωνιστήσει.

Εγώ έχω πεισθεί ότι ο ΠΑΟΚ θα αντιδράσει. Δεν γίνεται να μην αντιδράσουν Σαββίδης και Λουτσέσκου. Παρά την απαισιοδοξία που τώρα κυριαρχεί στον περίγυρο, είμαι πολύ βέβαιος ότι αυτή η αντίδραση θα αποδειχθεί μέσα στις επόμενες 15-20 ημέρες. Εδώ θα είμαστε και αυτή την πρόταση θα σας τη θυμίσω, ή θα μου τη θυμίσετε. Παρολ’ αυτά, πιο μεγάλη σημασία δεν έχουν οι τρεις πρώτες μεταγραφές που θα κλείσουν και θα ανακοινωθούν και θα είναι υψηλού επιπέδου, όσο το πώς ο ΠΑΟΚ θα μπει σε ευρωπαϊκό όμιλο. Αυτό είναι το παν για το καλοκαίρι!

Όσα περιμένουμε στα μεταγραφικά

Από την επικαιρότητα και όσα περιμένουμε μεταγραφικά, κρατάμε ότι:

- Ο ΠΑΟΚ βάζει προτεραιότητα να ανοίξει και να κλείσει τον πρώτο μεταγραφικό κύκλο μέσα στο καλοκαίρι και πριν ξεκινήσει η προετοιμασία, με τέσσερις παίκτες. Έναν φορ, έναν χαφ στον άξονα, έναν μεσοεπιθετικό και έναν αριστερό μπακ. Για τους τρεις πρώτους, «καίγεται», αφού ούτε διπλό στην προπόνηση δεν βγαίνει με τους υπάρχοντες.

- Έχουν εντοπιστεί και έχουν ξεχωρίσει τρεις περιπτώσεις σε αυτές τις θέσεις που κάνουν στον προπονητή και έχουν εγκριθεί από τον ιδιοκτήτη. Άρα, είμαστε σε φάση δρομολόγησης και διαπραγματεύσεων. (Εννοείται ότι το αποτέλεσμα μετράει και τα άλλα είναι θεωρίες).

- Ο ΠΑΟΚ από τέλη Ιουνίου πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να έχει στο ρόστερ του φορ, χαφ και εξτρέμ στα αριστερά για να ετοιμαστεί όσο καλύτερα γίνεται να πάρει ευρωπαϊκές προκρίσεις. Εκεί υστερεί, εκεί δεν έχει παίκτες!

- Υπάρχει φορ με πολλές παραστάσεις σε σημαντικό πρωτάθλημα που αποτελεί προτεραιότητα. Είναι φανερό ότι αν αποκτηθεί αυτός, τότε ο δεύτερος θα είναι ο Κρμεντσικ που θεωρείται ότι ταιριάζει στη χημεία χαρακτηριστικών που θέλει ο προπονητής από το δίδυμο.

Αυτή είναι η κατάσταση σε πρώτο πλάνο. Αν ο ΠΑΟΚ αποκτήσει τους πρώτους για τους οποίους καίγεται, τότε η δεύτερη μεταγραφική σειρά με στόπερ, άλλο χαφ αν φύγει ο Ντάντας, άλλον ένα μεσοεπιθετικό και τον δεύτερο φορ που είναι ξεκάθαρος, θα υλοποιηθεί πιο εύκολα και με λιγότερη πίεση.

Το θέμα είναι ότι η προετοιμασία αρχίζει με πολλές απουσίες λόγω εθνικών ομάδων και από τις 22 Ιουνίου δεν πρέπει να χάνεται ούτε μέρα με την ομάδα πολύ πιεσμένη να σκέφτεται ΜΟΝΟ, πώς θα κερδίζει και θα παίρνει ευρωπαϊκές προκρίσεις για να μπει σε όμιλο.

Γι αυτό έχω πεισθεί και το τονίζω: Ο ΠΑΟΚ θα κάνει αρχικά τις 3-4 μεταγραφές που όλοι περιμένουν, το θέμα είναι πώς θα βρει τον τρόπο να πραγματοποιήσει την αλάνθαστη πορεία με τις τρεις προκρίσεις στις έξι πρώτες εβδομάδες της σεζόν. Αν τα καταφέρει, μετά όλα θα μπουν στο σωστό δρόμο…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.