Ολυμπιακός: Γιατί έπαψες, Ελ Αραμπί, να θυμίζεις;

Ολυμπιακός: Γιατί έπαψες, Ελ Αραμπί, να θυμίζεις;

οσφπ

bet365

Από τους καλύτερους επιθετικούς του Ολυμπιακού στον 21ο αιώνα σε ένα (από τα αρκετά) «μαύρα πρόβατα» της φετινής σεζόν. Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί διανύει τη χειρότερή του σεζόν με τα «ερυθρόλευκα» και το Gazzetta ανοίγει το... μαύρο κουτί.

Τον περασμένο Φλεβάρη, το θέμα με το συμβόλαιο του Γιουσέφ Ελ Αραμπί ήταν κάτι που απασχόλησε για αρκετούς μήνες τους ανθρώπους του Ολυμπιακού μέχρι τις αρχές Ιουνίου, όταν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια για νέα διετή συνεργασία.

Ωστόσο η φετινή σεζόν (που είναι η 4η του στον Πειραιά) δεν είναι τόσο παραγωγική, κάτι το οποίο δεν επαληθεύει το ποσό που λαμβάνει αυτή τη στιγμή (2 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Μπακαμπού έχει πάρει τη φανέλα βασικού.

Οι χαμηλές «πτήσεις» ενός ποδοσφαιριστή που έχει αγαπηθεί όσο λίγοι από τον κόσμο της ομάδας, τον έχει φέρει σε δύσκολη θέση όσον αφορά το... τρένο της επόμενης σεζόν. Το Gazzetta κάνει τον φετινό απολογισμό και εξηγεί που μπορεί να οφείλεται η φετινή κάθοδος του Ελ Αραμπί.

Το σίριαλ με το συμβόλαιο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το θέμα του Γιουσέφ Ελ Αραμπί με την ανανέωση του συμβολαίου του (έμενε ελεύθερος) ήταν κάτι που κράτησε αρκετά στα «ερυθρόλευκα» ρεπορτάζ, ειδικά από τη στιγμή που η ομάδα είχε εξασφαλίσει τον τίτλο του πρωταθλητή. Ωστόσο η μέτρια πορεία εκείνης της περιόδου, συγκέντρωσε κάποια... σύννεφα πάνω από τον Μαροκινό φορ κυρίως από τη στάση του.

Εν τέλει, τον Ιούνιο, η υπογραφή του 35χρονου επιθετικού μπήκε σε διετές συμβόλαιο με απολαβές κοντά στα δύο εκατ. ευρώ ετησίως, γεμίζοντας με χαμόγελα το στρατόπεδο των Πειραιωτών και όχι άδικα καθώς μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που τρεις σερί σεζόν είχε πάνω από 20 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

hwang

Η εικόνα που «μαρτυρούσε» ότι θα έχει αναπληρωματικό ρόλο

Παρότι η ανανέωση έκανε ιδιαίτερο κρότο, ο Ελ Αραμπί δεν φάνηκε να είναι στα βασικά του Πέδρο Μαρτίνς, κάτι που επιβεβαιώθηκε στα προκριματικά του Champions League κόντρα στην Μακάμπι Χάιφα όταν και προτιμήθηκε ο Τικίνιο Σοάρες ως βασικός παρότι ήταν στη λίστα για αποχώρηση. Στη συνέχεια, με την έλευση του Κάρλος Κορμπεράν αλλά και την αποχώρηση του Βραζιλιάνου φορ, ο έμπειρος επιθετικός πήρε ξανά φανέλα βασικού.

Βέβαια η δεύτερη επιλογή ήταν ο Αχμέντ Χασάν, ο οποίος δεν βρισκόταν στα πλάνα του συλλόγου ενόψει της νέας σεζόν. Κάπως έτσι φτάσαμε και στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, όπου ο Αιγύπτιος πήρε φανέλα βασικού στην πρεμιέρα και στην 3η αγωνιστική, ο Ουί-Τζο πήρε θέση στο βασικό σχήμα, παρότι ο Ελ Αραμπί σκόραρε σε δύο σερί ματς ως αλλαγή (Ιωνικός και Βόλος). Πάντως ήταν φανερό ότι ούτε ο Μαρτίνς, ούτε ο Κορμπεράν υπολόγιζαν ως βασικό τον 36χρονο φορ.

hwang

Το δυναμικό ξεκίνημα του Μπακαμπού...

Στην τελευταία μέρα των μεταγραφών και με τους Ελ Αραμπί, Αμπουμπακάρ Καμαρά και Ουί-Τζο στο ρόστερ, ο Ολυμπιακός έφερε ακόμα έναν φορ και ο λόγος για τον Σεντρίκ Μπακαμπού που είχε μείνει ελεύθερος από τη Μαρσέιγ. Ο 31χρονος επιθετικός είχε ένα αρκετά γεμάτο βιογραφικό και από την πρώτη του συμμετοχή ως βασικός, το απέδειξε.

Κόντρα στον Ατρόμητο ήταν η... πραγματικότητα για το τι θα ακολουθήσει μέσα στη σεζόν. Ο Ελ Αραμπί ξεκίνησε με τον Μπακαμπού δίπλα του στην επίθεση και στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Μαροκινός έγινε αλλαγή, με τον Κονγκολέζο ποδοσφαιριστή να παραμένει στο γήπεδο. Η κατάληξη ήταν να πετύχει δύο γκολ και να χαρίσει τη νίκη στον Ολυμπιακό (2-0), κάτι που αποτέλεσε την αφετηρία για την καλύτερη σεζόν του στην Ευρώπη (18 γκολ με δύο αγωνιστικές να απομένουν).

hwang

Το θέμα της ψυχολογίας, οι αριθμοί και η... απουσία στα ντέρμπι

Όπως είναι λογικό, όταν βρίσκεται μόνιμα στον πάγκο και σε σπάνιες στιγμές (κυρίως κόπωσης) παίρνεις θέση βασικού, η ψυχολογία πέφτει κατακόρυφα. Ένας ποδοσφαιριστής 36 ετών, που για τρεις σερί σεζόν ξεπερνούσε τα 20 τέρματα και σε σχεδόν κάθε του επαφή, έβρισκε δίχτυα, έφτασε στο σημείο να πρέπει να φτάσει στην 7η αγωνιστική των play-offs και για να φτάσει με το... ζόρι τα δέκα τέρματα.

Κάτι τέτοιο φαίνεται και μέσα από τους αριθμούς του Wyscout όπου επιβεβαιώνουν την κακή κατάσταση του έμπειρου επιθετικού. Συγκεκριμένα:

2019/20: Σε 3598 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 27 γκολ και 25.03 xG
2020/21: Σε 3565 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 28 γκολ και 23.42 xG
2021/22: Σε 3173 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 23 γκολ και 23.93 xG
2022/23 (απομένουν δύο αγωνιστικές): Σε 1871 λεπτά σε όλες τις διοργανώσεις είχε 10 γκολ και 11.99 xG

Ο Ελ Αραμπί έχει αντιληφθεί ότι δεν έχει βασικό ρόλο πλέον στα πλάνα του Ολυμπιακού, με τις προσπάθειες για να παραμείνει ο Μπακαμπού και τη νέα σεζόν αλλά και το... σαφάρι για φορ να μαρτυρούν ότι κάτι τέτοιο θα ισχύσει και την επόμενη χρονιά. Και όλα αυτά σε μία σεζόν που τίποτα δεν έχει πάει καλά για την ομάδα, όλοι οι στόχοι έχουν χαθεί και τα... σύννεφα πάνω από το κεφάλι του Μαροκινού να έχουν πυκνώσει ακόμα περισσότερο.

Στην εξίσωση μπαίνει και το θέμα των ντέρμπι, όπου ο Ελ Αραμπί είχε αρκετά μεγάλη απουσία στο σκοράρισμα. Συγκεκριμένα, ο Μαροκινός φορ είχε συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα ραντεβού της σεζόν (κυρίως ως αλλαγή) και κατάφερε να σκοράρει μόνο απέναντι στον ΠΑΟΚ στο τελικό 3-1 για την 3η αγωνιστική των play-offs.

Από εκεί και πέρα, είχε ξεκινήσει ως βασικός κόντρα στην ΑΕΚ για το Novibet Κύπελλο Ελλάδας, όταν η ομάδα ηττήθηκε με 3-0 στα ημιτελικά και απέναντι στον Παναθηναϊκό για τα play-offs, που έχασε με 2-0 και είχε ένα αυτογκόλ δικό του.

hwang

Μετέωρο το μέλλον του...

Και φτάνουμε στον βασικό ρόλο που το μέλλον του Ελ Αραμπί είναι στον... αέρα. Ο 36χρονος φορ έχει ένα πολύ βαρύ συμβόλαιο και από τα μεγαλύτερα στο ρόστερ. Σχεδόν δύο εκατ. ευρώ ετησίως με διάρκεια μέχρι το καλοκαίρι του 2024, η παραμονή του Μαροκινού επιθετικού είναι αρκετά δύσκολη, ειδικά από τη στιγμή που φαίνεται ότι θα έχει αναπληρωματικό ρόλο.

Η προσφορά του 36χρονου είναι αδιαμφησβήτητη στον Ολυμπιακό. Δύο σεζόν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα, τρία πρωταθλήματα, ένα κύπελλο Ελλάδας και ιστορικές προκρίσεις με αποκορύφωμα το γκολ-έπος κόντρα στην Άρσεναλ στο Εμίρεϊτς για τους «32» του Europa League. Ωστόσο κάθε... παραμύθι έχει το τέλος του και οι επιδόσεις του ίδιου τη φετινή χρονιά, δείχνουν πώς το δικό του με τον Ολυμπιακό, φτάνει στην τελευταία σελίδα.

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα