Ένα ιστορικό ντέρμπι, γεμάτο ποδόσφαιρο!

Ένα ιστορικό ντέρμπι, γεμάτο ποδόσφαιρο!

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την στρατηγική, την τακτική, τα ατού και τις αδυναμίες, την νοοτροπία και την ψυχολογία, δηλαδή τα στοιχεία που εύχεται να “αποφασίσουν” τον νικητή στο Παναθηναϊκός - ΑΕΚ.

Ένα παραπάνω από συναρπαστικό ντέρμπι μας περιμένει την Κυριακή. Κι είναι ένα ντέρμπι γεμάτο από ποδόσφαιρο, ή τουλάχιστον με αυτή την βάσιμη προσμονή το περιμένουμε όσοι αγαπάμε την μπάλα. Ένα ματς γεμάτο με τακτική, δεδομένου ότι σήμερα δεν είναι εύκολο να προεκτιμήσεις τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι δύο προπονητές για να φτάσουν στη νίκη - το αγωνιστικό σχέδιο που ετοιμάζουν τούτες τις ώρες.

Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορεί να μπει στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του Ματίας Αλμέιδα και να διαβάσει την στρατηγική τους. Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού θα βάλει την ομάδα του με φουλ επιθετική νοοτροπία από το πρώτο λεπτό και δεν θα επιλέξει να ξεκινήσει συντηρητικά το ματς; Ποιος μπορεί να είναι σίγουρος ότι ο Αλμέιδα θα βάλει την ΑΕΚ στην πεπατημένη των δύο τελευταίων ντέρμπι, με το επιθετικό πρέσινγκ ψηλά στο τερέν από το πρώτο λεπτό όταν τον έχει δει στο πρόσφατο παρελθόν να τοποθετεί την ομάδα του σε πιο χαμηλά μέτρα στο τερέν απέναντι στον Παναθηναϊκό και να κάνει πιο συντηρητικές επιθέσεις συγκριτικά με την “ρουτίνα” της;

Προφανώς και οι δύο θέλουν να φτάσουν στη νίκη. Προτού πάρει τις αποφάσεις και καταλήξει στο πλάνο παιχνιδιού όμως ένας προπονητής λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προεκτίμηση που κάνει με τους συνεργάτες του σχετικά με την τακτική του αντιπάλου. Και εδώ η αλήθεια είναι ότι αυτή η δουλειά δεν είναι εύκολη. Δεν είναι απλό για τον Γιοβάνοβιτς να μπει στο μυαλό του Αλμέιδα, ούτε το αντίστροφο.

Οι "πονοκέφαλοι" των προπονητών

Η αρχική έγνοια του Γιοβάνοβιτς σε σχέση με τον αντίπαλο είναι ο τρόπος που θα λειτουργήσει η ομάδα του κατά το πρώτο στάδιο στο χτίσιμο των επιθέσεων - δηλαδή όταν θα προσπαθεί να περάσει την σέντρα με την μπάλα στα πόδια του ο Παναθηναϊκός. Απέναντι στην ΑΕΚ ο Γιοβάνοβιτς τα έχει δοκιμάσει, στο παρελθόν, όλα: να κάνει άμεσες επιθέσεις προκειμένου να μη δίνει στην ΑΕΚ την ευκαιρία να πιέσει ψηλά, να αποφεύγει την πίεση από το πλάι, να βάζει περισσότερους παίκτες να χαμηλώνουν στο τερέν και να χτίσει επιθέσεις με δύο κεντρικούς μέσους. Ουδείς ξέρει τι θα δοκιμάσει να κάνει πρώτα ο Παναθηναϊκός σε αυτό το ματς. Από την αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή των μοτίβων που θα υποδείξει ο προπονητής πάντως θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού αλλά και η αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ σε αυτό το πρέσινγκ που κάνει ψηλά στο τερέν με στόχο να δημιουργεί πολλές επιθέσεις.

Η αρχική έγνοια του Αλμέιδα θα πρέπει, λογικά, να είναι η κατάσταση υπεραριθμίας που μπορεί να δημιουργείται για τον Παναθηναϊκό στον κεντρικό άξονα του τερέν στην περίπτωση που ο Γιοβάνοβιτς ξεκινήσει με 3+1 κεντρικούς χάφ (Ρούμπεν, Κουρμπέλης, Τσέριν, Μπερνάρ). Αν ο Αλμέιδα βαδίσει στην πεπατημένη των δύο τελευταίων ντέρμπι και παίξει με ένα 6αρι (Σιμάνσκι, με αουτσάιντερ τον Γιόνσον) θα χρειαστεί να κάνουν το πιο ισορροπημένο παιχνίδι τους στη σεζόν ο Πινέδα και ο Τσούμπερ, ή όποιος άλλος παίξει ως “δεκάρι”, αλλά και να έχουν υποστήριξη από τους πλάγιους επιθετικούς (Γκατσίνοβιτς και Αμραμπατ) για να καταφέρει η ΑΕΚ να προστατέψει τους χώρους στο μεσαίο τρίτο του τερέν και μπροστά από την μεγάλη περιοχή της. Χωρίς τον Αραούχο, η ΑΕΚ έχει ανάγκη από ομαδική δουλειά για να καλυφθεί το έλλειμα που δημιουργεί η απουσία του Αργεντινού στην φάση άμυνας. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση αυτή για τον Αλμέιδα. Απέναντι στον Παναθηναϊκό επέλεγε να παίξει με δύο “6άρια” στο βασικό σχήμα, αλλά από την άλλη υπάρχει και η επισήμανση ότι στα ματς που παίζει με ένα 6αρι η ΑΕΚ αποδίδει καλύτερα.

Νοοτροπία και ψυχολογία

Αυτό το ντέρμπι όμως δεν έχει μόνο τακτική. Ενδεχομένως μεγαλύτερο ρόλο θα παίξουν ο ψυχικός και ο πνευματικός παράγοντας. Αποφασιστικότητα και πάθος είναι δεδομένο ότι θα έχουν και οι δύο. Η ερώτηση που κρύβει μέσα της ένα μέρος της λύσης του “ποιος θα επικρατήσει” γρίφου είναι σχετική με την ικανότητα που θα δείξουν στην διαχείριση των συναισθημάτων τους οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Τα ζητούμενα μπορεί να αποδειχθούν πολλά: η ανθεκτικότητα, για μια ομάδα που θα βρεθεί πίσω στο σκορ και θα πρέπει να καθαρίσει αμέσως το μυαλό της, ή η ψυχραιμία και η νηφαλιότητα όσο το ματς θα βαδίζει σε ισορροπία. Ένα ματς που θα βαδίζει στην ισοπαλία ή στο εύθραυστο προβάδισμα του ενός γκολ για την μια ομάδα, είναι ένα ματς που θα ζητάει ατσάλινα νεύρα και προσήλωση στο αγωνιστικό σχέδιο. Στοιχεία που είναι γνωρίσματα ομάδων που κατακτούν τίτλο.

Στην διάρκεια της σεζόν και οι δύο ομάδες είχαν στιγμές που απάντησαν θετικά στις παραπάνω ερωτήσεις - γι’ αυτό άλλωστε έχουν φτάσει μέχρι εδώ. Ακριβώς όμως επειδή είχαν και οι δύο σκαμπανεβάσματα, ουδείς μπορεί να προβλέψει σήμερα ποια εκ των δύο θα αποδειχθεί πιο έτοιμη για έναν τόσο καθοριστικό αγώνα.

Η ευχή

Ναι, με τις ευχές δεν λύνονται τα προβλήματα, ούτε αποφεύγονται οι κίνδυνοι. Στη θέση μου όμως κάποιος δεν μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω από μια ευχή να κριθούν όλα στο τερέν από τους ποδοσφαιριστές και όχι από τους διαιτητές αλλά και να κυλήσει “ειρηνικά” και “πολιτισμένα” η βραδιά στην Λεωφόρο. Θα είναι μια μεγάλη νίκη για το ελληνικό ποδόσφαιρο αυτή αν ο “τελικός του πρωταθλήματος” δημιουργήσει τη φήμη ενός “καθαρού” και “πολιτισμένου” αγώνα. Δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω από το να το ευχηθώ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.