Τα φοβερά της παράδοσης στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη!

Τα φοβερά της παράδοσης στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη!

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο Gazzetta τα απίστευτα της παράδοσης του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη.

Αντί προλόγου: Ιταλός διαιτητής απόψε, με Ιταλούς διαιτητές η ΑΕΚ έκανε τη μεγαλύτερη σύγχρονη ευρωπαϊκή επιτυχία της, την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, το καλοκαίρι του 2018, το 1-1 με τη Σέλτικ στην Γλασκώβη με τον Μπάντι και το 2-1 με την Βίντι στην Ουγγαρία με τον Ρόκι…

Πραγματικά είναι απίστευτα για δεδομένα ντέρμπι τα στοιχεία που προκύπτουν από την παράδοση των αγώνων του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη, καινούργιο και παλιό. Πολύ δύσκολα σε ντέρμπι μεταξύ των τριών παραδοσιακών μεγάλων ομάδων του ελληνικού ποδοσφαίρου βλέπουμε τέτοια στοιχεία, συντριπτικά υπέρ μίας ομάδας.

Από τη σύσταση του επαγγελματικού πρωταθλήματος στην Ελλάδα, τη σεζόν 1979-80, έχουν γίνει 35 αγώνες Ολυμπιακού-ΑΕΚ στον Πειραιά, 14 στο παλιό Καραϊσκάκη και 21 στο νέο. Κι ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει στους 24 (8+16 αντίστοιχα)! Η ΑΕΚ έχει αποσπάσει οκτώ ισοπαλίες (5+3 αντίστοιχα) και έχει κερδίσει μόλις τρία παιχνίδια!!! Σε διάστημα 44 ετών…

Τα τρία πραγματικά ιστορικής σημασίας αυτά διπλά ήταν ένα στο παλιό Καραϊσκάκη, το 1-0 με γκολ του Κετσπάγια το Νοέμβριο του 1994, το 2-1 με δύο γκολ του Σκόκο τον Ιανουάριο του 2010 και το 2-1 με γκολ των Τσιγκρίνσκι και Γιακουμάκη το Φεβρουάριο του 2018. Τα δύο πρώτα διπλά ήταν με προπονητή τον Μπάγεβιτς και το τρίτο με προπονητή τον Χιμένεθ, την χρονιά που πήρε η ΑΕΚ το μοναδικό της πρωτάθλημα μετά το 1994. Κι ίσως δεν ήταν τυχαίο που τα τρία αυτά διπλά σε διάστημα 44 ετών έγιναν από δύο εμβληματικούς για την ΑΕΚ προπονητές, μόνους με τους οποίους έχει πάρει πρωταθλήματα μετά την εποχή Μπάρλου!

Και τώρα έρχεται ο Αλμέιδα να θέλει να προστεθεί στα ονόματα των Μπάγεβιτς και Χιμένεθ. Με τον Αργεντίνο ήδη να έχει καταγράψει ένα ρεκόρ, καθώς είναι από τους ελάχιστους προπονητές της ΑΕΚ που στο πρώτο τους παιχνίδι στο Καραϊσκάκη (0-0 το Νοέμβριο) δεν έχασαν! Για παράδειγμα, ο Χιμένεθ στο πρώτο του έφαγε 0-6! Ο δε Μπάγεβιτς στα έξι πρώτα έχανε συνεχώς! Αυτός που στο πρώτο του παιχνίδι στο Καραϊσκάκη με την ΑΕΚ έφερε ισοπαλία (1-1) ήταν ο Φερνάντο Σάντος το 2005. Μάλιστα λίγο μετά στην ίδια σεζόν είχε ξαναπάει στο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο, κέρδιζε 1-0 στην κανονική διάρκεια του αγώνα, αλλά έχασε 1-2 στην παράταση κι αποκλείστηκε. Ισοπαλία στο πρώτο του παιχνίδι, αλλά και τελευταίο, με την ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη είχε φέρει κι ο Μπλαχίν, ένα 0-0, το 1999. Δύο ισοπαλίες στα δύο πρώτα του, και μόνα, παιχνίδια στο Καραϊσκάκη είχε φέρει κι ο Τσαϊκόφσκι, 2-2 κι 1-1 το 1982. Και δεν ξέρω, αλλά αυτή η παράμετρος, με τους προπονητές, δεν μου αρέσει ενόψει του αποψινού αγώνα!

Ο Φορτούνης κόντρα στην ΑΕΚ

Τέλος πάντων, στο παλιό Καραϊσκάκη η κατάσταση ήταν καλύτερη σε σχέση με το καινούργιο για την ΑΕΚ στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τον Ολυμπιακό να έχει οκτώ νίκες, την ΑΕΚ μία, αλλά πέντε ματς να έχουν λήξει ισόπαλα. Αντιθέτως, πολύ καλά αποτελέσματα η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη είχε την πρώτη περίοδο του πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής, από το 1959 έως το 1979. Όπως είχε καλά αποτελέσματα κι όταν ο Ολυμπιακός είχε έδρα το ΟΑΚΑ. Και είχε και δύο σερί διπλά τη διετία την οποία ο Ολυμπιακός είχε ως έδρα τη Ριζούπολη!

Ειδικά, πάντως, στο καινούργιο Καραϊσκάκη η κυριαρχία του Ολυμπιακού στα παιχνίδια του με την ΑΕΚ για το ελληνικό πρωτάθλημα αγγίζει τα όρια του μύθου! Σε 21 αγώνες από το 2005 ο Ολυμπιακός έχει 16 νίκες κι η ΑΕΚ μόνο δύο. Κι άλλα τρία ματς έληξαν ισόπαλα. Κατά σύμπτωση η πρώτη ισοπαλία ήταν στον πρώτο αγώνα τους στο νέο Καραϊσκάκη το 1-1 το 2005 και οι άλλες δύο ισοπαλίες ήταν στα δύο τελευταία παιχνίδια τους στο Καραϊσκάκη, το 1-1 στα περσινά πλέι οφς και το 0-0 στη διάρκεια της κανονικής διάρκειας του φετινού πρωταθλήματος.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στα εφτά τελευταία τους παιχνίδια στο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ έχει βάλει μόλις ένα γκολ, τον περασμένο Απρίλιο με τον Σιμάνσκι!

Μία ενδιαφέρουσα ακόμη παρατήρηση: οι σέντερ φορ του Ολυμπιακού εδώ και χρόνια δεν σκοράρουν εναντίον της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκη! Μοναδική εξαίρεση ένα 3-0 με δύο γκολ του Ελ Αράμπι. Σκόρερ του Ολυμπιακού είναι σχεδόν πάντα περιφερειακοί κυνηγοί (Φορτούνης, Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, Μπρούμα) η, κεντρικοί χαφ (Μαντί, Εμβιλά) η, και στόπερ (Σεμέδο).

Άλλο που μπορούμε να προσέξουμε είναι ότι εσχάτως τα μεταξύ τους παιχνίδια στο Καραϊσκάκη είναι πολύ κλειστά: φέτος 0-0, πέρυσι 1-0 κι 1-1…

Αυτά που είναι σπάνια στα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ στον Πειραιά είναι τα…πέναλτι! Τουλάχιστον η ΑΕΚ έχει πάρει δύο πολύ κρίσιμα: ένα με το οποίο είχε πάρει την πρώτη της ισοπαλία (1-1) στο Καραϊσκάκη με το πέναλτι του Κατσουράνη το 2005 και ένα με το οποίο είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1 ο Τζιμπούρ στα πλέι οφς το 2010, με τον Ολυμπιακό τελικά να κερδίζει 2-1. Από την άλλη, τα δύο πέναλτι που έχει πάρει ο Ολυμπιακός δεν είχαν καμία αξία, αφού ήταν στις καθυστερήσεις δύο πολύ εύκολων γι΄ αυτόν νικηφόρων αποτελεσμάτων, με 3-0 και 4-0.

Ο Νικοπολίδης κόντρα στην ΑΕΚ μαζί με Οκκά και Ανατολάκη

Παρεμπιπτόντως, θα είναι απόψε η τρίτη φορά που θα σφυρίξει ντέρμπι των δύο αυτών ομάδων Ιταλός διαιτητής (ο Νταβίντε Μάσσα): πρώτη ήταν το μακρινό 1975, με τον Ρικάρντο Λατάντσι να σφυρίζει το Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-0 με υπηρεσιακό προπονητή τον Δαρίβα από πλευράς Ολυμπιακού και τον θρυλικό Φάντρονκ προπονητή στην ΑΕΚ. Κι η δεύτερη ήταν τον Ιανουάριο, με τον Μουρίτσιο Μαριάνι να σφυρίζει το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 με Αλμέιδα και Μίτσελ στους πάγκους.

Να προσέξουμε ότι αντίθετα με ό,τι ισχύει στο πρωτάθλημα, υπάρχει απόλυτη ισορροπία στα ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ για το Κύπελλο στο Καραϊσκάκη, με τρεις νίκες του Ολυμπιακού, τρεις νίκες της ΑΕΚ και τρεις ισοπαλίες, πάντα από σύστασης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το 1979-90.

Άσχετο: Στο Καραϊσκάκη απόψε θα βρεθεί απεσταλμένος της Θέλτα του Βίγκο. Είναι προφανές ότι έρχεται να δει τον Πινέδα, καθώς ο Μεξικάνος χαφ της ανήκει κι έχει δοθεί δανεικός στην ΑΕΚ και λογικό είναι η ισπανική ομάδα να θέλει να έχει μία εικόνα από κοντά ενός διεθνή παίκτη της, που αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της. Αυτό που δεν ξέρω είναι μήπως η παρουσία ανθρώπου της Θέλτα έχει να κάνει και με συζητήσεις της ΑΕΚ για την περαιτέρω παραμονή του 27χρονου άσου.

Θα υπάρχει, όμως, το βράδυ κι άλλος κατάσκοπος, αυτή τη φορά για παίκτη του Ολυμπιακού, τον Χουάνγκ, αφού ο ομοσπονδιακός προπονητής της Κορέας, ο Κλίνσμαν, έστειλε βοηθό του για να δει τον «ερυθρόλευκο» μέσο, πάντα βασικός στην Εθνική ομάδα της χώρας του.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.