Παναθηναϊκός: Το ιστορικό σερί που ισοφάρισε ο Γιοβάνοβιτς και το μηδέν παθητικό σε δύο μήνες

Παναθηναϊκός: Το ιστορικό σερί που ισοφάρισε ο Γιοβάνοβιτς και το μηδέν παθητικό σε δύο μήνες

Το ιστορικό σερί που ισοφάρισε ο Γιοβάνοβιτς και το μηδέν παθητικό σε δύο μήνες

bet365

Το ρεκόρ που έπιασε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τον Ολυμπιακό και η εκπληκτική αμυντική επίδοση των «πρασίνων» το τελευταίο δίμηνο.

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς αποδεικνύεται η «αχίλλειος πτέρνα» του Ολυμπαικού από τότε που ήρθε στον Παναθηναϊκό, αφού έχει καταφέρει να πάρει θετικά αποτελέσματα υπό όλες τις συνθήκες. Ο Σέρβος τεχνικός έχει δώσει επτά παιχνίδια με τους «ερυθρόλευκους» στον ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στο «τριφύλλι» κι έχει κατορθώσει να μην ηττηθεί σε κανένα απ' αυτά έχοντας τέσσερις ισοπαλίες και τρεις νίκες.

Η επίδοσή του αυτή είναι ιστορική, αφού αυτό έχει να συμβεί από την τριετία 1987-1990, όταν οι «πράσινοι» είχαν καταφέρει και πάλι να παραμείνουν αήττητοι για επτά σερί αγώνες με τους Πειραιώτες έχοντας μάλιστα πάλι τον ίδιο απολογισμό, δηλαδή τρεις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Τότε βέβαια δεν ήταν ένας ο προπονητής σε όλη αυτή την τριετία, αλλά οι Βασίλης Δανιήλ (x2), Γκούντερ Μπένγκτσον και Χρίστο Μπόνεφ.

Στα δύο πρώτα ματς που αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς το έκανε ως το απόλυτο αουτσάιντερ, αφού στο ένα ματς στο «Γ.Καραϊσκάκης» είχε πάει στις αρχές του πρωταθλήματος με σημαντικές απώλειες και άντεξε παίρνοντας τον βαθμό της ισοπαλίας κρατώντας με... νύχια και με δόντια το 0-0 και στο άλλο της Λεωφόρου έγινε ένα παιχνίδι απ' αυτά που το ποδοσφαιρικό κοινό χαρακτηρίζει ως «σούπα», το οποίο έμεινε κι εκείνο στο 0-0.

Στην συνέχεια οι δύο ομάδες τέθηκαν ξανά αντιμέτωπες στα play-offs της Stoiximan Superleague. Εκεί, ο Παναθηναϊκός ήταν πλέον ανεβασμένος, στην καλύτερή του περίοδο την περσινή σεζόν και κεφαλαιοποίησε την βελτίωσή του αυτή με δύο νίκες απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του, ο οποίος έχει λίγο πολύ εξασφαλίσει το πρωτάθλημα.

Αρχικά επικράτησε με 1-0 στην Λεωφόρο με το γκολ του Αϊτόρ και στην συνέχεια πέρασε με 2-1 από το «Γ.Καραϊσκάκης» χάρη στο προβάδισμα δύο τερμάτων που πήρε με τα γκολ των Παλάσιος (10') και Σένκεφελντ (54'), με τον Ολυμπιακό απλά να μειώνει με τον Τικίνιο (70').

Έπειτα ήρθε η φετινή σεζόν όπου ο Παναθηναϊκός συνάντησε για πρώτη φορά τον Ολυμπιακό έχοντας πίσω του το 10/10 και όντας στην καλύτερή του περίοδο επί Γιοβάνοβιτς. Ουσιαστικά αποτελούσε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το φαβορί σε παιχνίδι με τους «ερυθρόλευκους», με την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η ομάδα του Πειραιά να βάζει κι αυτή το... λιθαράκι της προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. Όλα αυτά όμως δεν μετουσιώθηκαν στο χορτάρι, αφού ο Ολυμπιακός του Μίτσελ έκανε μία εξαιρετική εμφάνιση, αλλά η τύχη του και το λάθος του Άβιλα στο φινάλε, δεν του επέτρεψαν να φύγουν με τη νίκη, με το σκορ να μείνει στο 1-1.

Διαφορετική εκκίνηση, αλλά ίδια κατάληξη για το ματς στο «Γ.Καραϊσκάκης». Ο Ολυμπιακός ήταν σε καλύτερη κατάσταση από τον Παναθηναϊκό εκείνη την περίοδο, που μόλις είχε βγάλει την πρώτη αντίδραση από τον κακό Γενάρη και βρισκόταν σε στάδιο επανάκαμψης. Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν και πάλι πολύ καλή εμφάνιση, έχασαν πάρα πολλές ευκαιρίες, αλλά δεν μπόρεσαν να σκοράρουν κι έτσι απώλεσαν και πάλι την ευκαιρία τους να σπάσουν το σερί που έχτιζε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Αυτό κορυφώθηκε την Κυριακή (09/04) κι έφτασε σε ιστορικά πια επίπεδα, όπου οι «πράσινοι» πήραν τεράστια νίκη με 2-0 και με καθολική τους υπεροχή στο χορτάρι ίσως για πρώτη φορά με τον Σέρβο τεχνικό στον πάγκο.

Το εντυπωσιακό με το σερί αυτό δεν είναι πως κατά την διάρκειά του ο Παναθηναϊκός μετράει 0,86 γκολ ανά ματς κόντρα στον Ολυμπιακό, αλλά πως οι «ερυθρόλευκοι» έχουν μόλις 0,29 γκολ ανά αγώνα, δηλαδή σκοράρουν ένα τέρμα περίπου κάθε τέσσερα ματς, αποτέλεσμα της χαμηλής αποτελεσματικότητάς τους, που οφείλεται εν μερη και σε ατυχία.

Ο Γιοβάνοβιτς θα έχει τώρα την ευκαιρία να σπάσει το ρεκόρ αυτό στον αγώνα του Φαλήρου στον δεύτερο γύρο των play-offs και να βάλει για ακόμα μία φορά το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει δεχθεί γκολ εδώ και δύο μήνες, έχει δώσει τέσσερα μεγάλα παιχνίδια

brignoli_senkefelnt

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε αναφέρει πως η κινητήριος δύναμη του φετινού Παναθηναϊκού είναι η άμυνά του. Οι «πράσινοι» έχουν διατηρήσει ανέπαφη την εστία τους τους τελευταίους δύο μήνες, αφού δεν έχει παραβιαστεί από το παιχνίδι με τον Άρη στο «Κλ.Βικελίδης» στην κανονική διάρκεια (12/02), όπου και πάλι τελικά είχε επικρατήσει, παρ' ότι χρειάστηκε να κάνει ανατροπή για να κερδίσει με 2-1. Στο διάστημα αυτό, οι «πράσινοι» έχουν δώσει οκτώ παιχνίδια, εκ των οποίων μάλιστα τέσσερα μεγάλα ματς με Ολυμπιακό εκτός, με ΑΕΚ εκτός, με Άρη εκτός και ξανά Ολυμπιακό εντός.

Σύμφωνα με την κορυφαία πλατφόρμα ποδοσφαιρικής ανάλυσης «Wyscout», ο Παναθηναϊκός σ' αυτά τα οκτώ παιχνίδια έχει δεχθεί ευκαιρίες που αξίζουν 5,18xG και δεν έχει δεχθεί ούτε ένα γκολ. Ακόμα κι αν «έτρωγε» αυτά τα 5 τέρματα που θα είχε δεχθεί στην θέση του μία μέση ομάδα, δεν θα ήταν και πάλι άσχημη η συγκομιδή του, αφού θα μιλούσαμε για λιγότερα από ένα γκολ ανά ματς (0,65) ενώ τα μισά απ' αυτά τα παιχνίδια ήταν με δυνατούς αντιπάλους.

Σκεφτείτε, λοιπόν, τώρα για τι κατόρθωμα μιλάμε όταν με το μηδέν παθητικό που έχει διατηρήσει, έχει δεχθεί 5,18 λιγότερα από το αναμενόμενο (!!). Σίγουρα υπάρχει και ο παράγοντας τύχη στην μέση, όμως αυτός δεν θα έφτανε χωρίς την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από την ομάδα συνολικά στην αμυντική της λειτουργία. Σ' αυτά τα οκτώ παιχνίδια έχει 0,65xG κατά ανά ματς, δηλαδή λίγο χαμηλότερο από τον ήδη πολύ χαμηλό μέσο όρο του στο πρωτάθλημα φέτος, που αγγίζει τα 0,73xG κατά ανά αγώνα.

Μεγάλη συνεισφορά έχει σ' αυτό το επίτευγμα και ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι, αφού ο Ιταλός κίπερ έχει αντιμετωπίσει τελικές που ισούνται με 3,37xCG (ο αριθμός των γκολ που έπρεπε να είχε δεχθεί σύμφωνα με τις ευκαιρίες που αντιμετώπισε) και δεν έχει δεχθεί κανένα τέρμα. Να σημειωθεί πως στο 0-0 με τον Άρη στο «Κλ.Βικελίδης» αγωνίστηκε ο Λοντίγκιν λόγω προβλήματος στην μέση που είχε ο βασικός κίπερ του Παναθηναϊκού, αλλά δεν χρειάστηκε να κάνει κάποια επέμβαση, αφού δεν έγινε σουτ εντός της εστίας των «πρασίνων» στο παιχνίδι αυτό.

Συνολικά η άμυνα του «τριφυλλιού» έχει... απορροφήσει 59 τελικές στα παιχνίδια αυτά, εκ των οποίων μόλις τα 14 έχουν καταλήξει στην εστία του. Δηλαδή μόλις μία από σχεδόν κάθε τέσσερις τελικές που δέχονται οι «πράσινοι» καταλήγει στην εστία τους.

Όσο ο Παναθηναϊκός διατηρεί σ' αυτά τα υψηλά επίπεδα την αμυντική του λειτουργία και ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, η «αρμάδα» του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει ένα μεγάλο «όπλο» στα χέρια της ενόψει την συνέχειας των play-offs.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα