Τι έχει γίνει στα 8 ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό

Τι έχει γίνει στα 8 ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό

Τι έχει γίνει στα 8 ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός ήταν πίσω στη βαθμολογία από τον Παναθηναϊκό

bet365

Ο Κ. Νικολακόπουλος καταγράφει στο blog του στο gazzetta τα εφτά facts για το ντέρμπι των αιώνιων κι ένα εξτρά δεδομένο που λέει πάρα πολλά για τις δύο ομάδες.

Τα δεδομένα του ντέρμπι των αιώνιων του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι συγκεκριμένα.

Πρώτο. Ο Παναθηναϊκός παρά τις πιέσεις που υφίσταται παραμένει από την αρχή στην πρώτη θέση, έχοντας εσχάτως εννιά αγωνιστικές χωρίς ήττα, με έξι νίκες και τρία 0-0 (τα δύο στο Καραϊσκάκη και στη Φιλαδέλφεια), ξεπερνώντας έτσι μία μεγάλη κοιλιά 40 ημερών μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω Μουντιάλ, όπου κι έχασε 13 βαθμούς και το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς που είχε εξασφαλίσει στον α’ γύρο της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Δεύτερο. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την παρατεταμένη αντεπίθεση του προς την κορυφή, τρέχοντας ένα αήττητο σερί έξι μηνών (21 αγωνιστικές) στο πρωτάθλημα και μειώνοντας στο τρίποντο τη διαφορά του από τον ΠΑΟ, από τον οποίο ήταν στο -12 πριν τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα μετά τη βαριά ήττα του (0-3) στο Κύπελλο από την ΑΕΚ έχει ένα σερί οκτώ αγωνιστικών με έξι νίκες (δύο εξάρες και τέσσερις τριάρες, εκ των οποίων οι δύο σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ) και δύο ισοπαλίες (η μία με ΠΑΟ).

Τρίτο. Ο Παναθηναϊκός είχε κερδίσει τα δύο πρώτα του ντέρμπι (2-1 την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ), έκτοτε όμως αγνοεί τη νίκη σε αυτά, έχοντας ισοπαλία (με Ολυμπιακό 1-1), ήττες (από ΑΕΚ 0-1 και ΠΑΟΚ 0-3) και άλλες δύο ισοπαλίες (με Ολυμπιακό 0-0 κι ΑΕΚ 0-0). Στην αρχή σκόραρε αποκλειστικά με πέναλτι, τώρα δεν σκοράρει καν επί τέσσερα 90λεπτα.

Τέταρτο. Ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε στα τέσσερα πρώτα ντέρμπι του (κατά σειρά ήττα από ΠΑΟΚ 1-2 κι ισοπαλίες με ΠΑΟ 1-1, ΑΕΚ 0-0, ΠΑΟΚ 0-0, ΠΑΟ 0-0), αλλά έριξε τριάρες στα δύο τελευταία (3-1 σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ). Έτσι, έχει ένα αήττητο έξι ντέρμπι, με τέσσερις ισοπαλίες και δύο νίκες και χαρακτηριστικό ότι αμυντικά έχει είτε μηδέν παθητικό (τρία ματς), είτε ένα γκολ (τέσσερα ματς) κι επιθετικά έχει είτε φτωχό ενεργητικό (τρία ματς στο μηδέν, δύο ματς με ένα γκολ), είτε (σπανιότερα) βάζει τριάρες.

james

Πέμπτο. Ο Παναθηναϊκός μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος έχει ρίξει πολύ τις επιδόσεις του επιθετικά: σε έξι ματς δεν έχει καν σκοράρει, σε πέντε ματς έχει από ένα γκολ και σε άλλα πέντε από δύο γκολ. Έτσι, έχει χειρότερη επίθεση κι από τον 5ο Άρη. Στέκεται όρθιος χάρη στον Μπρινιόλι και γενικά στην άμυνα του, που εδώ κι εφτά αγωνιστικές κρατάει το μηδέν και παραμένει η καλύτερη του πρωταθλήματος (με δύο γκολ λιγότερα από την ΑΕΚ).

Έκτο. Ο Ολυμπιακός, αντίθετα, έχει τη μακράν καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος (8 γκολ περισσότερα από την ΑΕΚ), με 26 γκολ ενεργητικό στις οκτώ τελευταίες αγωνιστικές, στις οποίες δεν έχει σκοράρει μόνο σε μία, αλλά αυτή είναι κατά του Παναθηναϊκού! Κύριο όπλο ο Μπακαμπού, που έχει σκοράρει στα έξι από αυτά τα οκτώ παιχνίδια κι είναι πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος, με τέσσερα γκολ παραπάνω από τον Λιβάι κι έξι από τον Σπόραρ.

Έβδομο. Ο Παναθηναϊκός μέσα στην τελευταία διετία, με τον Γιοβάνοβιτς δηλαδή στον πάγκο, είναι αήττητος απέναντι στον Ολυμπιακό, με τέσσερις ισοπαλίες και δύο νίκες, είτε κόντρα στον Μίτσελ, είτε κόντρα στον Μαρτίνς-τώρα θα παίξει και με τον Ανιγκό. Τελευταία νίκη των «ερυθρόλευκων» επί των «πράσινων» ήταν στη…Λεωφόρο, το Μάιο του 2021, με το εντυπωσιακό 4-1, σε ένα πάντως αδιάφορο βαθμολογικά παιχνίδι και για τους δύο.

velez

Κατά την γνώμη μου, πάντως, υπάρχει κι ένα ακόμη πολύ σημαντικό fact: τι έχει συμβεί εδώ και περίπου 25-30 χρόνια σε όσα ντέρμπι αιωνίων ήταν μπροστά ο Παναθηναϊκός στη βαθμολογία, όπως είναι και τώρα μπροστά. Κι έχει σημασία γιατί συνήθως ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά όταν έπαιζαν μεταξύ τους.

Ας δούμε:

25.2.2023 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 0-0 με τον ΠΑΟ στο +5

6.11.2022 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 1-1 με τον ΠΑΟ στο +10

11.11.2018 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 με τον ΠΑΟ στο +1

19.11.2011 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 1-1 με τον ΠΑΟ στο +2

21.3.2010 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1 με τον ΠΑΟ στο +7

29.11.2009 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-0 με τον ΠΑΟ στο +2

18.4.2004 ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-2 με τον ΠΑΟ στο +2

11.5.2003 Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-0 με τον ΠΑΟ στο +3

basinas_gio

Σε οκτώ ντέρμπι με τον ΠΑΟ μπροστά στη βαθμολογία (από +1 έως +10), ο Ολυμπιακός δεν έχει χάσει ποτέ, είτε εντός (πέντε φορές) είτε εκτός (τρεις φορές) έδρας. Για την ακρίβεια κέρδισε τις τρεις κι έφερε ισοπαλία τις πέντε. Μάλιστα, στις δύο ισοπαλίες, στη μεν φετινή ισοφαρίστηκε από (το γνωστό) πέναλτι στο 97’, στη δε του 2004 ισοφαρίστηκε όταν αποβλήθηκε στο 72’ ο Τζιοβάνι κι αφού είχε προηγηθεί με πέναλτι.

Ειδικότερα στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια του, στα οποία ο Ολυμπιακός πήγε κι έπαιξε πίσω στη βαθμολογία από τον ΠΑΟ, είχε ένα διπλό στο ΟΑΚΑ μπροστά σε 70.000 Παναθηναϊκούς τη σεζόν που οι «πράσινοι» πήραν το πρωτάθλημα, είχε τη φετινή ισοπαλία στη Λεωφόρο με το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό και είχε και την ισοπαλία με την αποβολή του Τζιοβάνι (και με πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ νωρίτερα), αποτέλεσμα με το οποίο ο Παναθηναϊκός είχε πάρει εκείνο τον τίτλο.

Πραγματικά εντυπωσιακό δεδομένο, αυτό το 3-5-0 του Ολυμπιακού, όταν ο ΠΑΟ είναι μπροστά του στη βαθμολογία.

Άσχετο: Μπορεί και να πέφτω έξω εγώ, όμως αύριο στη Λεωφόρο δεν θα έπαιζα με τρία 10άρια, αλλά με ένα, τον Φορτούνη. Και θα είχα στα πλάγια της επίθεσης τον Μασούρα και τον Βρουσάι μπρος πίσω. Και για στόπερ θα επέλεγα τον έμπειρο Παπασταθόπουλο κι όχι τον Σισέ.

@Photo credits: INTIME

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Κώστας Νικολακόπουλος
Κώστας Νικολακόπουλος

Ο Κώστας Νικολακόπουλος έγινε δημοσιογράφος από…σπόντα. Από τη Νομική και τη δικηγορία η, το επάγγελμα του δικαστικού, που υποτίθεται ότι ήταν στα πλάνα του (εξ ου κι οχαρακτηρισμός «ανακριτή» από τον Γ. Λούβαρη!), βρέθηκε ξαφνικά στον ΦΙΛΑΘΛΟ, όταν πρωτογεννήθηκε η ιδέα αυτής της εφημερίδας από τους Ν. Καραγιαννίδη και Ι. Μαθιουδάκη. Ένα χρόνο ρεπορτάζ Πανιώνιου και Αιγάλεω (μαζί), ένα χρόνο ΑΕΚ και από την άνοιξη του 1984 έως και σήμερα ρεπορτάζ Ολυμπιακού, όπου τα έχει δει όλα. Πρώτα τα λεγόμενα πέτρινα χρόνια και μετά πρωταθλήματα το ένα μετά το άλλο. Του αρέσει να γράφει για μεταγραφές, αλλά ο ίδιος τις αποφεύγει. Σε 40 χρόνια έχει κάνει δύο! Το 1992 στο ΦΩΣ του Θ. Νικολαϊδη και μετά στον ΓΑΥΡΟ που στη συνέχεια έγινε ένα με τον Κόκκινο Πρωταθλητή. Πάνω από μία δεκαετία καλύπτει το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού στον Σπορ FM.