Η μάχη του κέντρου και οι μαύρες τρύπες στην άμυνα

Η μάχη του κέντρου και οι μαύρες τρύπες στην άμυνα

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος επιχειρεί να μπει στο μυαλό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και του Ζοζέ Ανιγκό σχετικά με τα αγωνιστικά τους πλάνα στο αυριανό ντέρμπι της Λεωφόρου.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός... πράξη τρίτη τη φετινή σεζόν, με τις ισορροπίες να έχουν αλλάξει συγκριτικά με τις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Μεγαλύτερη διαφορά όλων, είναι το γεγονός πως στον πάγκο του Ολυμπιακού δε θα βρίσκεται ο Μίτσελ, αλλά ο Ζοζέ Ανιγκό. Από το πρώτο του κιόλας παιχνίδι στον πάγκο των «ερυθρόλευκων», ο Γάλλος τεχνικός φανέρωσε τις διαφοροποιήσεις στα πλάνα του σε σχέση με τον προκάτοχό του, όμως και ο Παναθηναϊκός αναμένεται να είναι διαφορετικός σε αυτό το ντέρμπι. Παρά το γεγονός πως ο δικός του «τιμονιέρης» παραμένει ο ίδιος.

Στα δύο προηγούμενα ντέρμπι «αιωνίων», ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε ένα επιθετικογενές κέντρο, σε μία προσπάθεια να πάρει αυτός τα ηνία του αγώνα. Πέρεθ-Τσέριν-Μπερνάρ ήταν ο άξονας του Παναθηναϊκού στον πρώτο γύρο στη Λεωφόρο, Πέρεθ-Κουρμπέλης-Μπερνάρ στο ματς του Καραϊσκάκη. Με τον Ρούμπεν Πέρεθ να μην κουνιέται ποτέ από το «6», ο προπονητής του «τριφυλλιού» έβαλε και στα δύο παιχνίδια βασικό τον Μπερνάρ, ώστε να έχει έναν παραπάνω δημιουργικό παίκτη στην ενδεκάδα. Δεν του βγήκε αυτή η επιλογή, με τον Ολυμπιακό να κερδίζει τη μάχη του κέντρου και στους δύο αγώνες. Αύριο, εκτιμώ ότι ο Γιοβάνοβιτς θα έχει (όπως και στο Κλεάνθης Βικελίδης) την τριπλέτα Πέρεθ-Κουρμπέλη-Τσέριν στον άξονα, προκειμένου να είναι περισσότερο «δεμένο» το κέντρο στην ανασταλτική λειτουργία. Άλλωστε, η φιλοσοφία του στα play-offs είναι ξεκάθαρη. Μηδέν στην άμυνα και ένα γκολ μπροστά, όπως και όποτε έρθει.

Από την άλλη, το δίδυμο Ινμπεόμ-Εμβιλά δεν αλλάζει με τίποτα στον άξονα του Ολυμπιακού, με το ερωτηματικό για τον Ανιγκό να αποτελεί ο ποδοσφαιριστής πίσω από τον Μπακαμπού. Με τον ΠΑΟΚ, ο Γάλλος χρησιμοποίησε το συμπατριώτη του, Ματιέ Βαλμπουενά, όμως στα δικά μου μάτια μια τέτοια επιλογή στη Λεωφόρο, εμπεριέχει αρκετό ρίσκο. Αφενός γιατί στα 38 του ο Βαλμπουενά δεν μπορεί να είναι τόσο φρέσκος για να παίξει βασικός δύο ντέρμπι μέσα σε τέσσερις ημέρες, αφετέρου γιατί το κέντρο του Παναθηναϊκού αναμένεται να «δαγκώνει» και να μην είναι τόσο σοφτ, όπως του ΠΑΟΚ. Άλλωστε, ο Χάμες έχει επιστρέψει από τον τραυματισμό του και στο ματς του πρώτου γύρου, στην έδρα του Παναθηναϊκού, πραγματοποίησε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με την ερυθρόλευκη φανέλα, ενώ ο Φορτούνης είναι ο κορυφαίος παίκτης του Ολυμπιακού το τελευταίο διάστημα.

Ο πονοκέφαλος και των δύο προπονητών έχει να κάνει με τα μετόπισθεν. Από τη μία είναι αμφίβολη η συμμετοχή του Κώτσιρα για τον Παναθηναϊκό, ενώ στην ίδια κατάσταση είναι ο Παπασταθόπουλος για τον Ολυμπιακό. Μπορεί ο Γιοβάνοβιτς να διαθέτει ακόμη δύο δεξιούς μπακ και ο Ανιγκό τους Σισέ-Ντόι για το κέντρο της άμυνας, όμως και στις δύο περιπτώσεις υπάρχει μαύρη τρύπα. Πιθανότατα ο Γιοβάνοβιτς θα επιλέξει τον Σάντσες (δε συνηθίζει να χρησιμοποιεί παίκτες που έχουν χάσει προπονήσεις, ακόμα κι αν ο Κώτσιρας είναι ετοιμοπόλεμος) αντί του Βαγιανίδη, καθώς ο Αργεντινός, που ήταν βασικός στο Κλεάνθης Βικελίδης, είναι καλύτερος αμυντικά και θα έχει να αντιμετωπίσει έναν εκ των Φορτούνη ή Μασούρα. Μειώνεται, ωστόσο, η δυναμική του Παναθηναϊκού επιθετικά, αφού ο Κώτσιρας είναι ο πιο ολοκληρωμένος από τους τρεις και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Με τον Παπασταθόπουλο «λαβωμένο», το δίδυμο Σισέ-Μπα αναμένεται να επανέλθει μετά από πολύ καιρό στην αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού. Ο Ζοζέ Ανιγκό έδειξε σαφώς την προτίμησή του στο Γαλλόφωνο Σισέ, έναντι του Ντόι, με τους δύο Σενεγαλέζους να ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τον παίκτη που θα επιλέξει ο Γιοβάνοβιτς για την κορυφή της επίθεσης. Η δύναμη των δύο Αφρικανών είναι στο ψηλό παιχνίδι, όμως χαμηλά θα έχουν πρόβλημα, εφόσον ο Σπόραρ (που έχει το προβάδισμα για να ξεκινήσει βασικός στον Παναθηναϊκό) πάρει σωστά την μπάλα μπροστά. Ο Σωκράτης θα ήταν πιο αποτελεσματικός σε αυτό, λόγω χαμηλότερου κέντρου βάρους, ενώ ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός είναι καλύτερος με την μπάλα στα πόδια, σε σχέση με τους Σισέ-Μπα που είναι επιρρεπείς στο λάθος.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, ο Λοντίγκιν με την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη έδειξε στον Γιοβάνοβιτς πως δεν υπάρχει λόγος να βιαστεί για την επιστροφή του Μπρινιόλι κάτω από τα δοκάρια, ενώ ο Μάγκνουσον έρχεται για να δώσει μεγαλύτερη ηρεμία στο κέντρο της άμυνας και καλύτερη δημιουργία από πίσω. Στο μυαλό του Γιοβάνοβιτς το δίδυμο Παλάσιος-Μαντσίνι είναι το ισχυρότερο για τα άκρα, αν και η παρουσία του ντεφορμέ «Τούκου» στη δεξιά πτέρυγα μονίμως εξοστρακίζει τον Μαντσίνι στα αριστερά (θυμίζω ότι η φυσική του θέση είναι δεξί εξτρέμ). Ίσως έχει έρθει η ώρα για μια διαφοροποίηση από τον τεχνικό του «τριφυλλιού». Στην πλευρά του Ολυμπιακού δεν αναμένονται εκπλήξεις μεσοαμυντικά αλλά και στη θέση του σέντερ φορ. Ωστόσο, προκαλεί «πονοκέφαλο» στον Ανιγκό η επιλογή της τριπλέτας των μεσοεπιθετικών. Ο Μασούρας φώναξε «παρών» με τον ΠΑΟΚ, ο Βαλμπουενά ήταν βασικός την Τετάρτη, ο Μπιελ είναι σταθερή αξία και με γκολ στον πρώτο γύρο στη Λεωφόρο, ενώ ο Χάμες είναι... ο Χάμες. Μόνο ο Φορτούνης μοιάζει σίγουρος, αλλά χωρίς να είναι δεδομένο αν θα παίξει ως δεκάρι ή στα άκρα με εντολή να συγκλίνει.

Με αυτά τα δεδομένα, μπαίνοντας στο μυαλό των δύο προπονητών, θεωρώ πως ο Γιοβάνοβιτς θα επιλέξει τους Λοντίγκιν – Σάντσες, Σένκεφελντ, Μάγκνουσον, Χουάνκαρ – Πέρεθ, Κουρμπέλη, Τσέριν – Παλάσιος, Μαντσίνι, Σπόραρ και ο Ανιγκό θα έχει στην αρχική ενδεκάδα τους Πασχαλάκη – Ροντινέι, Σισέ, Μπα, Ρέαμπτσιουκ – Εμβιλά, Ινμπεόμ – Φορτούνη, Χάμες, Μασούρα – Μπακαμπού. Ες αύριον τα σπουδαία στη Λεωφόρο...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος