Μπορούν Σαββίδης, Αλαφούζος και Μελισσανίδης να θυμηθούν το 2015 και το 2016;

Μπορούν Σαββίδης, Αλαφούζος και Μελισσανίδης να θυμηθούν το 2015 και το 2016;

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει για τη νέα ευκαιρία και την ευθύνη που έχουν οι τρεις ισχυροί άνδρες οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες και πριν από αρκετά χρόνια.

Πριν από οκτώ χρόνια οι τρεις άνδρες πήραν την απόφαση να κάνουν τα πάντα για να έχουμε και πάλι -όσο το δυνατό πιο- κανονικό ποδόσφαιρο. Τότε, προχώρησαν σε μερικές ιστορικές κινήσεις. Τώρα που έχουν γίνει μερικά βήματα προόδου, εμφανίζεται μπροστά τους μια νέα ευκαιρία-υποχρέωση.

Το γεγονός ότι φθάσαμε το 2023 να διεκδικούν στα ίσια το πρωτάθλημα τέσσερις ομάδες, είναι το ίδιο ιστορικό όπως εκείνες οι προσπάθειες κάθαρσης. Κάτι τέτοιο με τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, δεν πρέπει να γίνεται πουθενά στην Ευρώπη. Γι αυτό το γεγονός ο Ιβάν Σαββίδης, ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Δημήτρης Μελισσανίδης μπορούν να καμαρώνουν γιατί... κάτι έχουν κάνει σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο. Οκ! Δεν έχουν κάνει όλοι τα ίδια, αλλά δεν είναι το θέμα μας αυτό. Καμαρώνουν πάντως, όπως καταλάβαμε από μερικές τοποθετήσεις τους ακόμη και στην τελευταία συνάντηση στην ΕΠΟ. Στο κάτω-κάτω και… από την άλλη, την πιο ποδοσφαιρική πλευρά και οι τρεις έχουν να παρουσιάσουν ωραία ποδοσφαιρικά projects. Όλοι τους έχουν μία κεντρική ιδέα για τις ομάδες τους, ενώ έχουν βάλει στην κεφαλή και έχουν εμπιστευθεί στο 100% τους προπονητές τους που είναι και οι πρωταγωνιστές της πορείας των ομάδων. Όσο και αν θεωρώ (και το έχω γράψει πολλές φορές) ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ ασχολείται παραπάνω από όσο θα έπρεπε με το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχει πλέον και μία αξιοπρόσεκτη ομάδα. Την ομάδα του Αλμέιδα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Όπως έχουμε τον πολύ οργανωμένο Παναθηναϊκό του Γιοβάνοβιτς και τον νεανικό αλλά εξαιρετικό ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου. Δυστυχώς όμως το θέμα μας δεν είναι απολύτως ποδοσφαιρικό…

ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ 100-0 ΚΑΙ Η ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Τότε, τον Ιούνιο του 2015 και τον Μάρτιο του 2016 μετά τη σφαγή του Παπά και την θυσία-μαγκιά του ΠΑΟΚ που δεν κατέβηκε στον ημιτελικό κυπέλλου, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκός, αγανακτισμένοι και αηδιασμένοι από το 100-0 και τον φαταουλισμό που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αποφάσισαν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να απομονώσουν- να εκθέσουν τον Ολυμπιακό. Η κίνηση από μόνης της, σήμαινε πολλά. Δεν είχε πλέον κανένα πάτημα στην κοινή γνώμη ο Ολυμπιακός, που αναγκαστικά έχασε τον απόλυτο έλεγχο. Η απομόνωση και η στοιχειώδης επαφή-επικοινωνία των τριών με τις συντονισμένες κινήσεις που ακολούθησαν, άλλαξαν το 100-0 και ας πανηγύριζαν οι Ολυμπιακοί με το αυτό το ανόητο ελληνικό ρητό… «όλοι σας και μόνοι μας». Χαμένοι ήταν, αφού το ποδόσφαιρο άρχισε να παίζεται και στα γήπεδα με αποτέλεσμα τους τίτλους να τους διεκδικούν και οι άλλες ομάδες. (Για το ότι δεν ήμασταν και δεν θα είμαστε ποτέ τέλεια, θα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά).

Φθάσαμε λοιπόν στο 2023 και έχουμε τέσσερις καλές ομάδες που έχουν δικαίωμα να διεκδικούν το πρωτάθλημα χωρίς ΚΑΜΙΑ να απολαμβάνει το 100-0 της διαιτησίας ή του παρασκηνίου. Εγώ γράφω ότι… κάποιες φορές αρκετοί δείχνουν να ζηλεύουν την φαταουλίστικη νοοτροπία και μεθοδολογία, αλλά τα χρόνια του 2010-2016 δεν μπορεί κανείς να τα επαναφέρει! Με αυτή την απαραίτητη υποσημείωση γιατί σαφώς και δεν βιώνουμε ιδανικές ποδοσφαιρικές συνθήκες, θεωρώ ότι και τώρα που η πλευρά του Ολυμπιακού πρωταγωνιστεί σε τόσες πολλές τοξικές προσπάθειες χωρίς να κρύβει ότι το πρωτάθλημα μπορεί και να μην τελειώσει, οι άλλοι τρεις οφείλουν να αντιδράσουν σε κοινή γραμμή και να τους απομονώσουν! Να τους εκθέσουν και με πολύ μεγαλύτερη ευκολία να αποτρέψουν τα δράματα που έρχονται ποδοσφαιρικά και κοινωνικά.

Κατ´ αρχάς (όπως είπα και χθες στο ραδιόφωνο και με χαρά είδα ότι πολλοί το υιοθέτησαν) ΔΕΝ είναι όλοι ίδιοι. Ντρέπομαι και λυπάμαι για όλες τις δήθεν αντικειμενικές φωνές που επιχειρούν το τσουβάλιασμα επειδή αδυνατούν να παραδεχθούν και να καταγράψουν την αλήθεια! Την οποία την ξέρουν! Όλοι όσοι εύκολα μπορεί να «σκίσουν» τον Λουτσέσκου, αλλά όχι αυτόν που πετάει φούστες με άνθρωπο μιλημένο να τον βιντεοσκοπεί! Για τέτοια δειλία μιλάμε… ΟΧΙ κύριοι! Δεν φταίνε όλοι.

  • -Δεν πήγαν όλοι να βρίσουν τους δημοσιογράφους.
  • - Δεν πήγαν όλοι για να βρίσουν τον Μπένετ.
  • - Δεν πετούσαν όλοι αντικείμενα στον Μπαλτάκο με στόχο την ένταση και τη διακοπή της συνάντησης ή του πρωταθλήματος.
  • - Δεν έφυγαν όλοι όταν προσπαθούσαν να συντάξουν επιστολή στην UEFA.
  • - Δεν οργάνωσαν όλοι το σκηνικό με τη φούστα, ακόμη-ακόμη και τη βιντεοσκόπησή του.
  • - Δεν επιδιώκουν όλοι από την αρχή τη διακοπή του πρωταθλήματος
  • - Δεν ζητάνε elite διαιτητές όλοι και αντιδρούν για τα μάτια του κόσμου όταν πράγματι τους ορίζουν elite σαν τον Κρούζλιακ στο ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός.
  • - Δεν δημιουργούν εντάσεις και τοξικότητα όλοι όταν τους ακυρώνουν οφσάιντ γκολ και δεν τους ευνοούν για να κερδίσουν. (Μαζί και οι του Άρη που ακόμη δεν έμαθαν αν επιτρέπεται να πατάς γραμμή και μέσα στο γήπεδο από το πλάγιο άουτ).

Όχι κύριοι. Δεν έγινε μπάχαλο το ελληνικό ποδόσφαιρο και η συνάντηση, εξαιτίας των τεσσάρων. Ο Ολυμπιακός επιχειρεί να δείξει ότι όλοι είναι τα ίδια και όλοι φταίνε για το χάος που εκείνος θέλει να δημιουργήσει και να παρουσιάσει.

Ο Ολυμπιακός επιθυμεί την ένταση, στο τέλος-τέλος ο Ολυμπιακός είναι εκείνος που αποδεδειγμένα ΔΕΝ ξέρει να χάνει γι αυτό και στην πιθανή περίπτωση που τερματίσει τρίτος ή τέταρτος, θα επιχειρήσει να τα σκορπίσει όλα, ανεξάρτητα αν πάρει και άλλα σφυρίγματα τύπου Τρίπολης και Καραϊσκάκη με ΠΑΟΚ και Άρη. Υπάρχει κάποιος άλλος που δείχνει αποφασισμένος για το χειρότερο και φθάνει σε τέτοια σημεία αντίδρασης όπως χθες ή όπως όλη τη χρονιά; Και όμως! Ούτε αυτά μπορούν να γραφθούν. Αν είναι όμως για τον Λουτσέσκου

Εγώ που πρώτος έγραψα για το ότι ο Λουτσέσκου έπρεπε να τιμωρηθεί όταν έβρισε στα Γιάννινα ή όταν αποπειράθηκε να ρίξει αντικείμενο στο Χαριλάου, μπορώ να γράφω για όλους. Εκείνος που φοβάται να «ακουμπήσει» τους Ολυμπιακούς, θα έπρεπε να ντρέπεται γράφοντας μόνο για τον εύκολο στόχο.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ

Οι Ολυμπιακοί παράγοντες γνωρίζουν ότι αν απομονωθούν και τους δείχνουν όλοι με το δάκτυλο ως… ο τι χειρότερο έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο, θα χάσουν τα πάντα. Φυσικά και τους δικούς τους που ακόμη μπερδεύονται με τον αριθμό των προπονητών που άλλαξαν φέτος, γεγονός που τους οδηγεί να έχουν την χειρότερη ομάδα από τους τέσσερις, παρά το πολύ ακριβό τους μπάτζετ. Φέτος και από όλα όσα έχουν κάνει, μέχρι και ο Μητσοτάκης αγανάκτησε Μητσοτάκης: «Κι εγώ Ολυμπιακός είμαι, πού ήταν η εγκληματική οργάνωση όταν έπαιρνε τα πρωταθλήματα επί τρία χρόνια;» (vid) και μίλησε για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς. Αυτά για να μην ξεχνιόμαστε…

Γι αυτό ο Ολυμπιακός θέλει συνέχεια κάποια στηρίγματα, επιδιώκει να έχει πάντα μαζί του τον Άρη, γι αυτό εξάλλου επιδίωξε να πάρει και τη διοίκηση της Λίγκας. Για να μην φαίνεται μόνος.

Αλήθεια (και πέρα από τον Άρη για τον οποίο τα γεγονότα μιλάνε και πλέον έχουν στερέψει και τα σχόλια ) ποια άλλη ΠΑΕ συμφωνεί με τις τακτικές του Ολυμπιακού; Ποιοι άλλοι έχουν την ίδια φιλοσοφία και μεθοδολογία με τακτικές τύπου… φούστας; Απορώ πραγματικά πώς οι τρεις (ΠΑΟΚ-ΑΕΚ-ΠΑΟ) ανέχονται πολλά από τα παραπάνω να γίνονται καλυμμένα πίσω από το μανδύα της προεδρίας στη Λίγκα!

Όταν λοιπόν οι τρεις τους απομονώσουν εμφανώς και τελειώσουν οι γενικές αναφορές και τα τσουβαλιάσματα, τότε θα κάνουμε ένα ακόμη βήμα μπροστά.

Πάμε και στο άλλο ζήτημα. Το δύσκολο. Ξέρω πολύ καλά, ότι ένα σφύριγμα, ένα πέναλτι, μπορεί και πάλι να δημιουργήσει ένταση μεταξύ ΠΑΟΚ-ΑΕΚ-Παναθηναϊκού. Στην Ελλάδα ζω εδώ και χρόνια και γνωρίζω τι μπορεί να συμβεί. Ας αποδείξουν οι τρεις ότι δεν είναι ίδιοι με τον Ολυμπιακό και όσα δείχνουν κάθε μέρα ότι πρεσβεύουν οι άνθρωποί του. Μπορούν; Θέλουν να καταδείξουν το πρόβλημα ακόμη και τώρα, την πολύ κρίσιμη ώρα που κρίνεται ο τίτλος; ΤΙΠΟΤΑ δεν είναι εύκολο. Εξάλλου και το τέρας που είχαν να διαλύσουν το 2015 και το 2016 έδειχνε ανίκητο! Τα κατάφεραν όμως!

* Μέχρι τότε ο ΠΑΟΚ που (μετά από αυτό που έγινε στην Τρίπολη) ψάχνουν πώς να του στήσουν ορισμό διαιτητή με πλάγιους τρόπους, μπορεί να αισθάνεται περηφάνια για τους 10 διεθνείς του (εφτά χθες στην ενδεκάδα) που οδήγησαν την εθνική νέων στην τελική φάση του Euro! Τι έρχεται γι’ αυτή την ομάδα… Ένα συνολικό ποδοσφαιρικό πλάνο που εξελίσσεται με τρελό ρυθμό και δεν έχει σταματημό!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.