Ούτε άμμο στην έρημο

Ούτε άμμο στην έρημο

Διαιτητής του Άρης-ΠΑΟΚ: Είχε σελίδα στο Facebook που σχολίαζε τις αποφάσεις του

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για τη φαρσοκωμωδία επί της διαδικασίας επιλογής διαιτητικών ομάδων αλλά και τις δύο κομβικές αποφάσεις ενόψει του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης.

Αντί διμήνου ποδοσφαιρικής απολαύσεως, ας προετοιμαστούμε γι’ αυτό της κολάσεως καθώς σε αυτό συνηγορούν τα πρώτα μηνύματα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ βρίσκεται κάπου στην Αφρική, τα ίχνη του Βρετανού αρχιδιαιτητή αγνοούνται και μάλιστα πέρασαν ένα σωρό Τρίτες από εκείνη που είχε οριστεί ως παρθενική απόπειρα αξιολόγησης των διαιτητών. Κι έτσι κάθε λογής ξενόφερτο «φρούτο» ετοιμάζεται βαλίτσες για την κατηγορία C του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου όπου θαρρώ ότι κατατάσσεται η ελληνική λίγκα. Ωραίες στιγμές θα ζήσουμε, αυθεντικά ελληνικές/βαλκανικές και με συνύπαρξη Σουηδού διαιτητή, Αλβανού VARίστα και Έλληνα βοηθού στο παραδοσιακό ντέρμπι της Θεσσαλονίκης. Μάρτυς μου ο Θεός αλλά κρατήθηκα να μη γελάσω το μεσημέρι της Παρασκευής καθώς ο συνάδελφος Μάρκους εκ Σουηδίας έλεγε στον αέρα του Metropolis 95.5 ότι… «στη Σουηδία δεν έχουμε VAR και η αλήθεια είναι ότι οι οπαδοί των ομάδων στέκονται σθεναρά απέναντι στην προοπτική χρησιμοποίησης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο».

Ο Ιρακινός Μοχάμεντ Αλ Χακίμ έχει παίξει 229 παιχνίδια στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας και μόλις 29 εκτός συνόρων αλλά εμείς τον «επιλέξαμε» δίχως ενδοιασμό. Κρατήθηκα να μη γελάσω καθώς ο Μάρκους περιέγραφε με απλότητα ψυχής και πνεύματος ότι ο Αλ Χακίμ έχασε την περασμένη εβδομάδα μια φάση όπου παίκτης σκόραρε με το χέρι αλλά από τη στιγμή που το VAR δεν λειτουργεί, κρίθηκε αθώος. Φαντάσου να γίνει αυτό στο χωριό μας. Μετά τον Μαρκους ακολούθησε συζήτηση με Αλβανό συνάδελφο για τον VARίστα αλλά πριν περιγράψει γιατί ο λεγάμενος θεωρείται next best thing της διαιτησίας στη γειτονική χώρα, είχα προλάβει να διαβάσω μια συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «supersport» στην οποία τάσσονταν κατά της τεχνολογικής εισβολής αλλά και του αναγκαίου συμβιβασμού. Δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά. Όπως και η επιλογή του γιατί οι Σουηδοί δεν γνωρίζουν το VAR!

Δε νιώθω την παραμικρή διαιτητολαγνεία αλλά οι αθεόφοβοι είναι τόσο περιορισμένων ικανοτήτων που αμφιβάλλω αν θα βρουν άμμο στην έρημο. Προφανώς έχω πειστεί ότι η ατζέντα του Στιβ Μπένετ είναι πιο ανίσχυρη και από τη δική μου που καλά-καλά δεν γνωρίζω τους διαιτητές, απλά εκπλήσσει το μέγεθος. Εκτός κι αν η όλη ιστορία είναι μέρος σχεδίου για την επιστροφή των Ελλήνων πάνω σε άσπρα άλογα που μεταξύ μας δεν το πολυπιστεύω. Βέβαια, δεν χρειαζόταν να δω τους Μάρτηδες στα χέρια των πιτσιρικάδων για να καταλάβω ότι ο Μπένετ δεν έχει το background και προφανώς το διαιτητικό ανάστημα για να σηκώσει το τηλέφωνο ή τέλος πάντων να πείσει έναν Elite διαιτητή να έρθει στο χωριό μας, παρά τον τριπλασιασμό των απολαβών των «εκλεκτών». «Χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει» λέει ο λαός, ούτε ντελάλη θα πρόσθετα, σαν αυτούς που τώρα γκρινιάζουν σαν τους πεισματάρηδες γαϊδάρους αλλά το περασμένο καλοκαίρι φώναζαν με μια φωνή… «Μπένετ και ξερό ψωμί».

Συνήθως γκαρίζουν οι ένοχοι, αυτοί που στερούνται επιχειρηματολογίας και δικαίου στον λόγο τους, οπότε τώρα ας καθίσουν στ’ αυγά σας κι ας απολαύσουν αυτό που επέβαλαν το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τον πρόεδρο της ΕΠΟ ο οποίος λάνσαρε την επίλυση του προβλήματος διαιτησίας με την αποπομπή του Μαρκ Κλάτενεμπεργκ. Ούτε αυτός μου γέμιζε το μάτι, αλλά και ο προσδιορισμός του «σωτήρα» στον Μπένετ ξεπέρασε την αριστουργηματική ερμηνεία του θρυλικού «Ακάλυπτου», το γλυκό «παπατζιλίκι» για να καταλάβουν και οι λάτρεις της αργκό. Μόνο που ο εξαιρετικός Αντώνης Καφετζόπουλος έβγαζε το ψωμί του κάνοντας αυτό που ξέρει και μάλιστα με τρομερή επιτυχία.

Για να πάμε και στο αγωνιστικό κομμάτι, διότι άκρη μ’ αυτούς που διοικούν το ποδόσφαιρο ή τους επίδοξους κλειδοκράτορες δεν θα βγάλουμε ποτέ, έχει ενδιαφέρον το ντέρμπι. Για τον ΠΑΟΚ είναι κομβική η συμμετοχή του Ίνγκι Ίνγκασον διότι είναι κάτι παραπάνω από καλύτερος κεντρικός αμυντικός του Πρωταθλήματος. Είναι ο ηγέτης της άμυνας της ομάδας του, ισχυρή προσωπικότητα και εξαιρετικός καθοδηγητής των υπολοίπων. Η δεύτερη κομβική απόφαση ανήκει στον Τόλη Τερζή. Αν θα προχωρήσει στη χρησιμοποίηση καθαρού 4-2-3-1 με δύο αμυντικά χαφ (Ετέμπο, Ντουκουρέ) γιατί αναλόγως θα δείξει το αγωνιστικό σχέδιό του. Προσωπική μου αίσθηση είναι ότι προς τα εκεί συγκλίνει κι εφόσον επιβεβαιωθεί, λογικά ο Ματέο Γκαρσία θα «βαφτιστεί» δεξιός χαφ αν και δεν συνηθίζει να υπηρετεί αυτόν τον ρόλο.

Κατά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα ο ΠΑΟΚ έχει μεγαλύτερη ανάγκη τη νίκη για την παραμονή του στην κούρσα διεκδίκησης του Πρωταθλήματος, προσωπικά διαφωνώ. Ιστορικά, σε καμία από τις σεζόν με play-offs δεν υπήρξε φορά που ο Άρης δε νίκησε έστω το ένα από τα δύο παιχνίδια στο «Κλ. Βικελίδης». Αυτό οφείλει να κάνει και σε λίγες ώρες γιατί αν πράγματι οριοθετήθηκε ο στόχος της εξιλέωσης, αυτή θα πρέπει να γίνει στο παραδοσιακό παιχνίδι της πόλης. Δεν δημιουργείς προϋποθέσεις αποκατάστασης της σχέσης με τον κόσμο που πλήγωσες αν δε νικήσεις τέτοια παιχνίδια. Τόσο απλά.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.