Ποιος θα βγει κερδισμένος από το αποτέλεσμα του ντέρμπι

Ποιος θα βγει κερδισμένος από το αποτέλεσμα του ντέρμπι

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την εμπιστοσύνη των ποδοσφαιριστών στο πλάνο, τόσο του Μίτσελ όσο και του Αλμέιδα.

Για τον Ολυμπιακό, αυτό το ντέρμπι και η ιστορική νίκη του επί της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια έχει μια σειρά από καλά νέα. Άντεξε την πίεση του πρώτου ημιχρόνου, παρέμεινε συγκεντρωμένος και αφοσιωμένος στην εκτέλεση του πλάνου που είχε ετοιμάσει ο προπονητής του, περίμενε τις στιγμές του και είχε ιδανική επιθετική λειτουργία για 17’ αγωνιστικά λεπτά.

Στην φάση της επίτευξης του πρώτου γκολ, ακολούθησε ένα μοτίβο ανάπτυξης με τα γεμίσματα του Αλέξανδρου Πασχαλάκη. Ο τερματοφύλακας είδε ελεύθερο χώρο και σημάδεψε ψηλά στην αριστερή πτέρυγα ανάπτυξης, εκεί όπου το άναρχο πρέσινγκ που έκανε ψηλά η ΑΕΚ με τέσσερις ποδοσφαιριστές άφηνε ελεύθερο χώρο για να επιτεθεί ο Ρέαμτσουκ. Ο Ολυμπιακός φόρτωσε με τέσσερις ποδοσφαιριστές την αριστερή πλευρά ανάπτυξης, προτού ο Μπακαμπού αλλάξει πλευρά και φέρει τον Μπιέλ σε κατάσταση “ένας εναντίον ενός” απέναντι στον Χατζισαφί. Ναι, η μπάλα από το σουτ του Μπιέλ άλλαξε πορεία μετά την πρόσκρουση στον Μουκουντί και ο Ολυμπιακός ενδεχομένως στάθηκε τυχερός. Προκάλεσε, όμως, την τύχη του, με μια καλή επιθετική ανάπτυξη, η οποία βασιζόταν στο πλάνο και την κεντρική ιδέα του: βρείτε χώρο - παίξτε γρήγορα.

Στην φάση της επίτευξης του δεύτερου γκολ του, ο Ολυμπιακός ολοκληρώνει μια επίθεση με δύο πάσες. Πρόκειται για μια επίθεση βγαλμένη από την προπονητική της αιχμής. Η επιστήμη της ανάλυσης της απόδοσης έχει φτάσει με τη βοήθεια της AI στατιστικής στο συμπέρασμα ότι τα περισσότερα γκολ μπαίνουν με τρεις πάσες, επειδή παίζοντας γρήγορα μια ομάδα βρίσκει χώρους για να επιτεθεί και να ολοκληρώσει από καλή θέση την επίθεση. Ο Ολυμπιακός σκόραρε μετά από δύο, και μάλιστα πάσες με μια επαφή ανά κάτοχο της μπάλας. Το κόψιμο του Σαμασέκου στον Γκατσίνοβιτς είναι πάσα για τον Φορτούνη, και ο Έλληνας μέσος με μια επαφή με το δεξί του πόδι δημιουργεί μια πάσα που θα είχε γίνει παγκόσμιο viral αν την είχε κάνει ο Χάμες Ροντρίγκεζ.

Στην φάση της επίτευξης του τρίτου γκολ, η ΑΕΚ κάνει νέο λάθος, τούτη τη φορά από τον Πινέδα, που χάνει την κατοχή της μπάλας παρόλο που γνωρίζει ότι είναι ο πρότελευταίος της άμυνας. Ο Φορτούνης, όμως, δουλεύει και πάλι πολύ για να φέρει τον Ολυμπιακό σε μια κατάσταση επίθεσης τεσσάρων ποδοσφαιριστών έναντι ενός αμυνόμενου. Χρειάζεται ο καλός έλεγχος της μπάλας και η οξυδέρκειά του για να διαβάσει την κατάσταση και να ντριμπλάρει τον Πινέδα χρησιμοποιώντας ως εμπόδιο τον Μπιέλ.

Κοινός τόπος στις φάσεις των τριών γκολ είναι τα λάθη της ΑΕΚ. Λανθασμένη τοποθέτηση στην φάση της επίτευξης του πρώτου γκολ, απώλεια κατοχής από τον Γκατσίνοβιτς και αναποτελεσματική τοποθέτηση για την αμυντική μετάβαση στο δεύτερο, απώλεια κατοχής από τον Πινέδα στο τρίτο. Η ΑΕΚ όμως δεν τα έβαλε μόνη της τα γκολ - τα πέτυχε ο Ολυμπιακός με επιθέσεις βγαλμένες από τις προπονήσεις των προηγούμενων ημερών - δηλαδή από τα στοιχεία που επιχείρησε να βάλει ο Μίτσελ στην λειτουργία του Ολυμπιακού στο συγκεκριμένο παιχνίδι.

Δεν είναι λοιπόν μόνο ότι νίκησε, βελτίωσε την βαθμολογική θέση του και τόνωσε το “εγώ” της ομάδας του σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή. Είναι και ότι αυτό συνέβη με το σχέδιο του προπονητή του. Και γι’ αυτό ο Μίτσελ βγαίνει πολύ ωφελημένος από το ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας. Δουλεύει πλέον με ένα γκρουπ ποδοσφαιριστών που θα δείχνει μεγαλύτερη πίστη στο σχέδιό του.

Το ίδιο μπορεί κανείς να πει για τη σχέση μεταξύ του Ματίας Αλμέιδα και των ποδοσφαιριστών του. Διότι όπως προκύπτει από τα όσα είπε δημοσίως μετά το παιχνίδι, ο Αργεντινός προπονητής είχε προετοιμάσει ένα σχέδιο που λάμβανε υπόψη τα στοιχεία που θα έχει στο παιχνίδι του ο Ολυμπιακός. Με άλλα λόγια ο προπονητής είχε ζητήσει άλλη τοποθέτηση σε καταστάσεις σαν αυτή που έφερε το πρώτο γκολ του Ολυμπιακού, άλλη τοποθέτηση σε καταστάσεις σαν αυτή από την οποία προέκυψε το δεύτερο γκολ, άλλη απόφαση από αυτή που πήρε ο Πινέδα στην φάση της επίτευξης του τρίτου γκολ. Ο Αλμέιδα είχε προειδοποιήσει για τις γρήγορες επιθέσεις του Ολυμπιακού στους χώρους. Και οι ποδοσφαιριστές, που δεν κατάφεραν να εκτελέσουν σωστά το σχέδιο και έχασαν, στο εξής, η λογική λέει, θα είναι πιο προσεκτικοί, πιο προσηλωμένοι στην εκτέλεση του σχεδίου, με μεγαλύτερη αφοσίωση στο σχέδιο.

Τον Ματίας Αλμέιδα ακόμη τον γνωρίζουμε, συνεπώς ουδείς από τους Έλληνες μπορεί να ξέρει πώς διαχειρίζεται καταστάσεις σαν αυτή που αντιμετωπίζει από το βράδυ της Κυριακής με μια εντός έδρας ήττα σε ντέρμπι. Αν βασίσουμε όμως τη συζήτηση πάνω στην υπόθεση ότι ο Αργεντινός έχει την ικανότητα να καθοδηγεί, ψυχικά και πνευματικά, μια ομάδα στον πρωταθλητισμό, εύκολα φτάνουμε μπροστά στην εκτίμηση ότι αυτή είναι μια ήττα που μπορεί να τον οφελήσει στην προσπάθειά του να συνεννοηθεί καλύτερα με την ομάδα του και να την εμφανίζει πιο “υποψιασμένη”. Αυτό άλλωστε δείχνει και η σύντομη ελληνική ιστορία του, με τελευταίο παράδειγμα την αγωνιστική συμπεριφορά που είχε η ΑΕΚ μετά από την ήττα στα Γιάννινα από τον ΠΑΣ. Στους περίπου 2,5 μήνες που ακολούθησαν μετά από εκείνη την ήττα, η ΑΕΚ δεν βρέθηκε συχνά εκτεθειμένη στις αντεπιθέσεις των αντιπάλων της. Μέχρι το βράδυ της Κυριακής απέναντι στον Ολυμπιακό.

Σήμερα ο νικητής του ντέρμπι είναι ο Μίτσελ και ο ηττημένος είναι ο Αλμέιδα. Από τον τρόπο που θα διαχειριστούν αυτό το αποτέλεσμα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό το ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος στην λήξη της σεζόν.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.