ΑΕΚ: Σωστή διαχείριση, άμεση αντίδραση!

 ΑΕΚ: Σωστή διαχείριση, άμεση αντίδραση!

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στην επόμενη μέρα της ΑΕΚ μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, καταγράφει τα «πρέπει» των κιτρινόμαυρων και έχει υστερόγραφα...

Έφτασε, δυστυχώς, η στιγμή που θα βιώναμε την πρώτη ήττα της ΑΕΚ στο νέο της γήπεδο, στην Νέα Φιλαδέλφεια και αυτή ήρθε από έναν αντίπαλο που δεν θα το επιθυμούσε κανείς Ενωσίτης, από τον Ολυμπιακό! Από την άλλη με τη συγκεκριμένη ομάδα του Δικέφαλου, τη φετινή εννοώ, αλλά και τους αντιπάλους που έχουμε δει να περνάνε από την έδρα των «κιτρινόμαυρων», προφανώς αν ερχόταν εντός έδρας ήττα θα ήταν είτε από την ομάδα του Φαλήρου, είτε από τον Παναθηναϊκό, είτε από τον ΠΑΟΚ. Προσωπική εκτίμηση ότι οι υπόλοιπες, επαναλαμβάνω φέτος, δύσκολο έως απίθανο να κατάφερναν να πάρουν διπλό στο νέο σπίτι της Ένωσης, τουλάχιστον απ' όσα έχουμε δει τη χρονιά που μπαίνει στη τελική της ευθεία.

Είναι γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν ανταποκρίθηκε -σε επίπεδο αποτελέσματος- στην ευκαιρία που είχε μπροστά της και ήταν τεράστια: να επικρατήσει κοινώς του αντιπάλου, να τον αφήσει πίσω στο -9 (και να τον τελειώσει σε μεγάλο βαθμό ενόψει play offs) και παράλληλα να διατηρήσει στο -8 τον ΠΑΟΚ (ο οποίος επίσης θα έμπαινε στη διαδικασία της μίνι λίγκας με λίγες ελπίδες για πρωτιά). Τώρα υπάρχουν νέα δεδομένα χάρη στη δίκαιη και σημαντική νίκη του Ολυμπιακού στο γήπεδο της ΑΕΚ. Διότι και οι τέσσερις έχουν μοιρασμένες πιθανότητες και ελπίδες για την κατάκτηση της κορυφής μέσα από τη διαδικασία των play offs. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, να το διεκδικούν και οι τέσσερις, σημαντικό γεγονός!

Η ομάδα του Αλμέιδα έχασε εκτός των άλλων τη δυνατότητα να μπει με το τίτλο του φαβορί, ως πρώτη και σίγουρα καλύτερη, στο μίνι αυτό -αλλά άκρως απαιτητικό- πρωτάθλημα! Πλέον αυτή η... ταμπέλα ανήκει στον Παναθηναϊκό που ηγείται της βαθμολογίας με δυο βαθμούς απόσταση από την ΑΕΚ τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είναι στο -5 (από τους πράσινους) και στο -3 από την Ένωση. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο πίσω αλλά ανάλογα με την κλήρωση και τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής των play offs ίσως να δύναται να ελπίζει περισσότερο στο άμεσο μέλλον στη διεκδίκηση του τίτλου. Διότι όλα παίζουν ρόλο σε ένα μίνι πρωτάθλημα όπως αυτό που ξεκινάει την Κυριακή.

Για αυτό και η ΑΕΚ πρέπει να λειτουργήσει τώρα σωστά και να διαχειριστεί με τέτοιο τρόπο την ήττα από τον Ολυμπιακό που θα την παρουσιάσει ακόμη πιο έτοιμη για τη διαδικασία των play offs που θα έχει πολλά αντίστοιχα. Ήταν, το έγραψα και χθες εδώ, μια σκληρή ήττα στη χειρότερη στιγμή για τον Δικέφαλο, όμως αποτελεί ένα τεράστιο μάθημα το οποίο αν το καταλάβει, το δουλέψει και το αντιμετωπίσει όπως του πρέπει, μπορεί να γίνει ο μεγάλος σύμμαχος στην πορεία για τη τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Είμαι απόλυτος σε αυτό αφού δεν είναι η πρώτη φορά που της συμβαίνει: να είναι καλύτερη του αντιπάλου της και να μην παίρνει τελικά αυτό που της αξίζει...

Αντίδραση και νίκη με το... καλημέρα!

Αλμέιδα

Σύμπτωση -λοιπόν- επαναλαμβάνομενη, παύει να είναι σύμπτωση και απαιτείται σωστή διαχείριση για να σταματήσει να συνιστά και πρόβλημα για την ομάδα σε επίπεδο αποτελεσμάτων και τελικά βαθμολογίας! Ευτυχώς έχουμε εμπεδώσει και διαπιστώσει -έως τώρα- ότι η ΑΕΚ γνωρίζει να ελέγχει την ήττα, γενικά τη στραβή, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την ανταπόκρισή της μετά το ματς στην Τούμπα όπου έχασε με 2-0 από τον ΠΑΟΚ σε ένα ματς που επίσης δεν άξιζε να χάσει, ήταν σχετικά (όχι το ίδιο επιβλητικά όπως με τον Ολυμπιακό στο πρώτο 45λεπτο χθες) καλύτερη από τον αντίπαλό της και δεν τα κατάφερε. Έπειτα η ομάδα επικράτησε σε όλα τα ματς και κατάφερε να πάρει δυο διπλά σε Κρήτη και Περιστέρι μεταξύ άλλων.

Εκτός από τη διαχείριση, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα είναι αυτή που πρέπει από τον Αλμέιδα και τους συνεργάτες του, υπάρχει λοιπόν και αυτό που αναφέρω στην παραπάνω παράγραφο: η αντίδραση! Κι αυτή πρέπει να βγει με το ...καλημέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ΑΕΚ στη διαδικασία των play offs ανεξάρτητα από τον αντίπαλο που θα της φέρει (και την έδρα) η κλήρωση σήμερα. Οι νίκες είναι πλέον αυτοσκοπός, από δω και πέρα κάθε στραβή σημαίνει και απομάκρυνση από το στόχο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος και δεν θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες. Ωστόσο η βασική αιτιά για νίκη στην πρώτη αγωνιστική υποχρέωση στο μίνι πρωτάθλημα αφορά το γεγονός της αντίδρασης που επιβάλλεται να προκύψει άμεσα.

Ο κόσμος της ΑΕΚ με την αντίδρασή του στο τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό έδωσε το σύνθημα, αφενός για τη διεκδίκηση και κατάκτηση των δυο εγχώριων θεσμών, αφετέρου βοήθησε ήδη πολύ με αυτό το τρόπο το γκρουπ να διαχειριστεί (και το τεχνικό team) την πρώτη ήττα στο νέο της σπίτι και από τον συγκεκριμένο αντίπαλο. Θα μπορούσε να υπάρξει γκρίνια, μουρμούρα και πολλά άλλα που θα έφερναν και περισσότερο εσωστρέφεια. Αυτό πλέον δεν πρόκειται να συμβεί. Η αλήθεια είναι πως δεν θα γινόταν ποτέ διότι είναι αλήθεια αυτό που δήλωσε (το 'χουμε διαπιστώσει – εμπεδώσει) ο Σέρχιο Αραούχο: «νομίζω πως στο πνευματικό κομμάτι έχουμε δείξει πως είμαστε ίσως η πιο δυνατή ομάδα», έτσι ακριβώς είναι!

Σημαντικό για αυτό που σημειώνω παραπάνω και αφορά τη διαχείριση της ήττας. Από κει και πέρα όλα στο ποδόσφαιρο εξηγούνται. Δεν χρειάζεται να ψάξουμε να βρούμε παραπάνω πράγματα για να αποδώσουμε σωστά τι έγινε στο γήπεδο της ΑΕΚ και το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό: δεν εκμεταλλεύτηκε το πρώτο 45λεπτο που κυριάρχησε απόλυτα χάνοντας σπουδαίες φάσεις, πλήρωσε ακριβά τα λάθη της και το black out 15 λεπτών από τη στιγμή του πρώτου γκολ που δέχτηκε από το σουτ του Μπιέλ και την κόντρα στον Μουκουντί (όταν δεν σε θέλει...) και δεν έκανε το 2-3 όταν αφού μείωσε με τον Τσούμπερ χάθηκε τεράστια ευκαιρία για να μπει στο ματς ολοκληρωτικά στην κεφαλιά του ανενόχλητου Μουκουντί από το ύψος της μικρής περιοχής...

στατιστικά

Υγ: Το 'χω γράψει τόσες φορές που σίγουρα με έχω κουράσει όμως του πρέπει γιατί ξεχνάμε εύκολα σε τούτο το τόπο: πολλές φορές καλύτερα να μην παίξω και να κερδίσω από το να χάσω. Όπως προκύπτει και από τη φωτογραφία παραπάνω του υστερόγραφου, η ΑΕΚ κυριάρχησε στο χορτάρι σε απόλυτο βαθμό, κάτι που δεν λέω εγώ αλλά οι αριθμοί οι οποίοι και λένε την αλήθεια. Αλλά δεν είναι αρκετοί να σου δώσουν τη νίκη. Το 'χουμε δει τόσες και τόσες φορές στο ποδόσφαιρο. Η ομάδα του Μίτσελ ήρθε στο γήπεδο του Δικέφαλου για να παίξει μόνο για τη νίκη, αλλά το έκανε κυρίως στο δεύτερο μέρος και αυτό για να το κλέψει, δεν το κακολογώ, αντίθετα βγάζω το καπέλο στον Μίτσελ που ήξερε πως στη φετινή ΑΕΚ αυτός ο Ολυμπιακός δεν γίνεται ποτέ να επιβληθεί, όχι τουλάχιστον σε αυτό το ματς. Η Ένωση είχε 73% κατοχή της μπάλας (και στο πρώτο 72% για να μη θεωρήσει κανείς ότι έπαιξε ρόλο η αποβολή του Μπιέλ) με τον Ολυμπιακό να μένει στο 27%... Έκανε 15 τελικές αντί μόλις 6 των «ερυθρόλευκων» εκ των οποίων 6 ήταν στο στόχο και της ομάδας του Μίτσελ μόλις 3 (όλες γκολ!!!). Η ΑΕΚ είχε 11 κόρνερ αντί μόλις ενός του Ολυμπιακού και εκεί που επικράτησε η φιλοξενούμενη είναι πως είχε 5 αποκρούσεις στην εστία (γκολκίπερ) τη στιγμή που στην απέναντι περιοχή υπήρξε μόλις μία! Πόσο πιο ξεκάθαρα να μας μιλήσουν τα νούμερα; Γι' αυτό αγαπάμε το ποδόσφαιρο και ας μη μας αρέσει: δεν κερδίζει πάντα ο καλύτερος... Αυτό δεν σημαίνει ότι όσα έκανε ο Ολυμπιακός στο χορτάρι απέναντι στην ΑΕΚ είναι εύκολα, διότι και αυτό που πέτυχε ο αντίπαλος θέλει δουλειά, προσπάθεια και μετά τύχη για να το πετύχεις. Μπορεί να χρειάστηκε τύχη στο πρώτο γκολ αλλά στο δεύτερο και τρίτο το σχέδιό του λειτούργησε άψογα στην κόντρα επίθεση και ας το επέτρεψε το πελάγωμα της Ένωσης.

Υγ2: Απόλαυση ήταν ο Ματίας Αλμέιδα στη συνέντευξη Τύπου. Τα εξήγησε όλα για 20 λεπτά και με κάθε λεπτομέρεια. Γι' αυτό δεν πρέπει να ανησυχεί κανείς για το τώρα και κυρίως για το αύριο της ΑΕΚ όπως έχω σημειώσει πολύ καιρό πριν... Μετά το ματς μπορούμε να του καταλογίσουμε ότι ίσως έπρεπε να ξεκινήσει τον Σιντιμπέ αντί του Ρότα, να παίξει με φορ τον Τσούμπερ και ας είχε δυο σερί ματς σε διάστημα τριών ημερών και ταξίδι (διότι ξαφνικά ξεχάσαμε ότι η ΑΕΚ είχε... διαβολοβδομάδα). Πως θα χρειαζόταν περισσότερο το ένα αμυντικό χαφ από τα δυο και πολλά άλλα. Όμως η πραγματικότητα είναι πολύ πιο απλή: βάζεις γκολ τη μία από τις τέσσερις σπουδαίες φάσεις στο πρώτο ημίχρονο και μετά με διαχείριση και αλλαγές από τον πάγκο τελειώνεις το ματς. Απλά... Δεν έβαλες γκολ, το δέχτηκες, έχασες! Πολύ σωστά ο Αργεντινός τεχνικός υπογράμμισε «δεν θεωρώ ότι είχε να κάνει η συγκέντρωση, αλλά η τοποθέτηση. Ήταν επτά λεπτά και όχι 20 (σ.σ.: εννοεί της λάθος τοποθέτησης που έφερε δυο γκολ στην κόντρα)». Προφανώς και χάθηκε η συγκέντρωση για να χαθεί και η τοποθέτηση όμως ο Αλμέιδα δεν θα χάσει το γκρουπ του και τους παίκτες του για μια δήλωσή του που μπορεί να παρερμηνευτεί και εξηγηθεί λανθασμένα!

Υγ3: Προφανώς υπήρχαν και ποδοσφαιριστές που δεν τα πήγαν καλά. Όπως ο Βίντα στο πρώτο όμως ημίχρονο, αυτός κλέβει και ζει η φάση για να μη βγει ξανά ο Ολυμπιακός σε κόντρα και βρίσκει το 1-3 η ΑΕΚ με τον Τσούμπερ, ενώ μέτριος ήταν και ο Μουκουντί. Όμως τα στόπερ δεν ήταν οι κακοί της βραδιάς. Το πρώτο κακό του, το χειρότερο βασικά, ματς έκανε ο Γκατσίνοβιτς που ήταν για αλλαγή από το ημίχρονο. Όχι επειδή ο Ρόντινεϊ τον έπαιξε καλά και τον έσβησε, αφού είδα ξανά το ματς και βγήκε τουλάχιστον 5 με 6 φορές μια χαρά στην πλάτη του, αλλά δεν έκανε τίποτα! Ενώ έχανε μπάλες πολύ εύκολα και είχε λανθασμένες επιλογές σε εύκολες πάσες. Κακός ήταν ο Ρότα επίσης ο οποίος μάλιστα λύγισε σε ανεπανάληπτη ευκαιρία στο πρώτο 45λεπτο και έδειξε ανέτοιμος πνευματικά για το ματς αυτό... Σε ένα ματς που τρία γκολ πάνε όλα μέσα (και ευθύνη να μην υπάρχει) δεν γίνεται να είναι σε καλή μέρα και ο γκολκίπερ σου, τη στιγμή που ο Αραούχο ήταν πάντα ο ίδιος σε ένταση, προσπάθεια και επιθυμία, αλλά αναποτελεσματικός όταν απαιτήθηκε και σε εύκολη φάση τετ α τετ. Μπορεί και αυτό να συμβεί στο ποδόσφαιρο από ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν δώσει πάρα πολλά φέτος και είναι σχεδόν πάντα πολύ σημαντικοί και καλοί όπως όσοι αναφέρω παραπάνω.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...