Ένα ντέρμπι που θα δείξει ποιος είναι πιο έτοιμος για τον τίτλο

Ένα ντέρμπι που θα δείξει ποιος είναι πιο έτοιμος για τον τίτλο

Ένα ντέρμπι που θα δείξει ποιος είναι πιο έτοιμος για τον τίτλο

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για τις απαιτήσεις που έχει το ΑΕΚ - Ολυμπιακός από τον Ματίας Αλμέιδα και τον Μίτσελ.

Είναι μια πραγματικότητα της τρέχουσας σεζόν της Superleague: μας προσφέρει καλά παιχνίδια, τα οποία έχουν μεγαλύτερη απήχηση στην ελληνική ποδοσφαιρόφιλη κοινωνία συγκριτικά με τα αντίστοιχα του παρελθόντος. Και αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή το φετινό πρωτάθλημα διεκδικείται μέχρι και σήμερα από τέσσερις ομάδες. Παρόλο λοιπόν που έχουμε ήδη δει σημαντικά ντέρμπι, αυτό που έχουμε μπροστά μας μοιάζει στις προδιαγραφές να είναι το πιο συναρπαστικό. Είναι ένα μπρα ντε φερ ανάμεσα σε δύο ομάδες που βρίσκονται σε καλή αγωνιστική κατάσταση, και έχει οριακό χαρακτήρα, ή πιο σωστά είναι πολύ πιθανόν να αποδειχθεί σημείο καμπής για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες εφόσον υπάρξει νικήτρια.

Στη νίκη η ΑΕΚ αποκτά μεγάλο βαθμολογικό και ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει του Ολυμπιακού, και μπαίνει στα playoffs με την νοοτροπία και την ψυχολογία της πρωτοπόρου. Δεν χρειάζεται να αναλύσει κανείς σε μεγάλο βάθος τη σημασία που θα έχει αυτή η νίκη για μια ομάδα που διανύει την πρώτη σεζόν της δημιουργία της υπό τον Ματίας Αλμέιδα και ζει την πρώτη σεζόν της επιστροφής της στην φυσική της έδρα.

Στην νίκη ο Ολυμπιακός μειώνει την απόσταση από την ΑΕΚ και την 1η θέση, και πετυχαίνει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι. Ούτε εδώ χρειάζεται να αναλύσει κανείς σε μεγάλο βάθος τη σημασία της νίκης για να την κατανοήσει. Ο κόσμος θα πιστέψει ότι “γίνεται”, η ομάδα θα πιστέψει περισσότερο στο σχέδιο και την ηγεσία του προπονητή και ο Μίτσελ θα πιστέψει περισσότερο από ποτέ ότι μπορεί να πετύχει και να ριζώσει ξανά στον Ολυμπιακό. Είναι μια νίκη ικανή να δώσει στον Ολυμπιακό πολύ μεγάλη ώθηση πριν από την έναρξη των playoffs.

Η σύγκριση της φόρμας των δύο ομάδων, δηλαδή των όσων έχουν κάνει στα τελευταία παιχνίδια τους, μέσα από το Comparisonator, δείχνει ότι πρόκειται για δύο ομάδες που κάνουν, πάνω κάτω, τα ίδια πράγματα τόσο σε όγκους όσο και σε ποιότητα ποδοσφαίρου. Και η σύγκριση της δυναμικής τους, δηλαδή των όσων έχουν κάνει στα τελευταία 5 παιχνίδια τους με αυτά που είχαν κάνει στα προηγούμενα 5 δείχνει ότι και οι δυο έχουν βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της αμυντικής λειτουργίας τους.

σύγκριση ΑΕΚ ολυμπιακού

Τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις που δημιουργούν την αίσθηση ότι την Κυριακή οι δύο ομάδες είναι πιθανό να μπουν με την “δεν πρέπει να χάσω” νοοτροπία, που θα τις κάνει πιο συντηρητικές στην επιθετική ανάπτυξη αλλά και την τοποθέτησή τους στο τερέν. Επειδή όμως πρόκειται για ποδόσφαιρο, ένα γκολ στο πρώτο διάστημα του παιχνιδιού πρέπει να αποτελεί την ευχή των ποδσοφαιρόφιλων, διότι είναι ικανό να βάλει το ντέρμπι σε μονοπάτια που θα χαρίσουν δράμα και θέαμα, με όρους επιθετικούς.

Δεδομένου ότι πιθανότατα και οι δύο προπονητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ο καθένας από τουλάχιστον μια σημαντική απουσία, αυτό είναι ένα πάρα πολύ απαιτητικό ντέρμπι σχετικά με το πλάνο παιχνιδιού που θα ετοιμάσουν. Για την ΑΕΚ είναι μια άλλη πραγματικότητα παιχνιδιού όταν απουσιάζει ο Λιβάι Γκαρσία, διότι δεν υπάρχει άλλος κεντρικός επιθετικός με τα δικά του χαρακτηριστικά και το γεγονός αναγκάζει τον Αλμέιδα να αλλάξει τον τρόπο των επιθέσεων. Για τον Ολυμπιακό είναι μια άλλη πραγματικότητα όταν απουσιάζει από ένα ντέρμπι ο Γιάν Εμβιλά, διότι δεν υπάρχει άλλος εγγυητής της ισορροπίας ανάμεσα στις δύο φάσεις παιχνιδιού για τους Ερυθρόλευκους. Και η κατάσταση απαιτεί από τον Μίτσελ να μηχανευτεί έναν τρόπο, δηλαδή πρόσωπα και τοποθέτηση ποδοσφαιριστών με σχέδιο που θα καλύψει το έλλειμα που δημιουργεί η απουσία του Γάλλου μέσου.

Όσο περισσότερο τοποθετεί κανείς αυτό το ντέρμπι στο πλαίσιο διεξαγωγής του, τόσο περισσότερο αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι ένα ματς που δεν “πρέπει” να χάσει κανείς. Κι αυτός είναι ένας λόγος για να “χάσει” ένας προπονητής τον ύπνο του. Γι’ αυτό θα γίνουμε σοφότεροι σχετικά με την ηγεσία και των δύο προπονητών. Θα γίνουμε σοφότεροι για την ικανότητά τους να ετοιμάσουν ένα αποτελεσματικό αγωνιστικό πλάνο και να προετοιμάσουν αποτελεσματικά την ομάδα τους ψυχικά και πνευματικά. Δεδομένου ότι έχουμε μπροστά μας ένα σωρό ντέρμπι από τα οποία θα αναδειχθεί, μέσα από τα playoffs, ο πρωταθλητής, αυτό είναι ένα ντέρμπι που θα μας δείξει ποιος από τους δύο προπονητές είναι πιο έτοιμος για να διεκδικήσει μέχρις εσχάτων τον τίτλο.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.